Articole

Imprimanta 3D care produce electronice

voxel8
Voxel8, o companie infiintata de profesori Harvard si MIT, a dezvaluit de curand un developer kit pentru o imprimanta 3D de electronice. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca folosing acest kit, developeri vor putea sa „printeze” telecomenzi, telefoane, chiar si drone, dintr-o singura bucata, cu electronice incorporate. Imprimanta are un design modular cu ajutorul caruia poate printa atat plastic dar si circuite cu ajutorul unui cap ce printeaza cerneala super-conductoare.

Cei la Voxel8 planuiesc sa largeasca capacitatile imprimantei, fiind increzatori ca foarte curand vor putea printa rezistoare, senzori sau baterii litiu-ion.


transparent-corset01

Momentan pretul este foarte mare: 9000$, dar anunta un viitor in care vei putea printa orice. Un telefon nou, o telecomanda, o jucarie pentru copil, orice…

Combinaţie de servicii Google pe un nou portal

Google a lansat de curând un nou portal care foloseşte motorul de căutare Google şi serviciile adiţionale distribuite de gigantul în domeniul căutării pentru a afişa cât mai multe aspecte legate de un subiect de interes.

Site-ul se numeşte wdyl.com şi vine de la expresia „What Do You Love?”. Folosind motorul de căutare Google, odată ales subiectul de interes, sunt afişate în diverse căsuţe informaţii asociate termenului căutat, cum ar fi imagini, brevete, cărţi, videoclipuri, materiale 3D, dar şi scurtături către alte servicii Google care pot fi folosite în asociere cu termenul respectiv, cum este emailul, grupurile de discuţii, setarea de alterte, trenduri de căutare, informaţii plasate geografic şi aşa mai departe.

Dacă unele informaţii sunt într-adevăr relevante, anumite arii par complet irelevante uneori, în funcţie de termenul căutat. De exemplu la o căutare cu „stupid” am primit idei de tipul „Plan your stupid events”, „Start a stupid discussion group” sau „Search stupid blogs”. Mda, exact ce ne doream, pe de altă parte ce te poţi aştepta când dai un search „prost”, nu?

Microsoft nu introduce WebGL în IE pe motive de securitate

După ce recent Mozilla a decis să rezolve independent cel puţin o parte din problemele generate de WebGL în browserul Firefox şi să includă tehnologia WebGL în browser, Microsoft a ales o altă cale de a aborda problemele potenţiale de securitate pe care le aduce WebGL, mai precis a decis să nu includă suportul pentru WebGL în Internet Explorer.

WebGL este un standard deschis de randare 3D pentru browserele web care foloseşte capacităţile grafice şi de procesare ale plăcii video şi a procesorului grafic al acesteia. De aici vin şi potenţialele probleme, WebGL având o cale de acces directă la hardware-ul plăcii video şi putând astfel să exploateze bug-uri ale acesteia, provocând îngheţarea sistemului sau resetarea calculatorului. WebGL permite acum jocurilor cu grafică foarte avansată să ruleze şi prin intermediul browserului, un exemplu fiind Phosphor, un FPS Multiplayer despre care v-am povestit şi noi.

Având în vedere că Internet Explorer nu mai este platforma dominantă de acces la internet, această decizie a Microsoft ar putea mai degrabă să fie în detrimentul companiei decât în detrimentul WebGL, fiindcă utilizatorii vor migra către alte browsere şi nu se vor mulţumi cu idea că Internet Explorer ar putea „cândva” să suporte tehnologia care aduce poate cele mai importante schimbări în web-browsing din ultima perioadă.

Lenovo lansează un nou ThinkCentre All-in-One

Lenovo a lansat cu o zi mai devreme un nou All-in-One, modelul ThinkCentre 91z All-in-One, un sistem pe care Engadget îl compară cu HP TouchSmart 610, de la HP, un alt all-in-one destul de interesant, dar care în plus vine cu un ecran touchscreen care schimbă destul de radical experienţa de utilizare.

Ca să facem comparaţia şi mai semnificativă, nu putem să nu remarcăm că acest all-in-one vine pe o piaţă a calculatoarelor compacte pe care MSI a lansat deja seria WindTouch, care pe lângă ecranul touchscreen mai vine şi cu opţiunea de 3D pe acelaşi ecran la o rezoluţie fullHD 1080p.

În concluzie, acest Lenovo ne-ar putea impresiona prin caracteristica compactă, fiindcă pe partea de specificaţii efective nu vine cu nimic extraordinar. Modelul este dealtfel destul de ieftin, preţul pentru america de nord fiind anunţat ca începând cu 699usd.

Honeycomb are o versiune optimizată de Google Earth

În condiţiile în care tabletele Android Honeycomb au ieşit de ceva vreme pe piaţă, iar aplicaţiile care să ruleze optimizat pe platformele Android 3 nu sunt foarte multe, Google s-a gândit să umple golul lansând o variantă de Google Earth optimizată pentru Android 3 Honeycomb.

Această versiune aduce suport pentru faţete de clădiri în 3D cu texturi detaliate care pot fi vizualizate de la nivelul străzii şi un action-bar în parte de sus care permite saltul rapid între diverse layer-e şi diferite alte opţiuni.

Google a mai anunţat că săptămâna viitoare aplicaţia va fi actualizată cu facilitatea Business Photos pentru Google Maps şi Google Places, oferind astfel fotografii de interior pentru diverse obiective populare sau magazine care şi-au exprimat dorinţa de participare.

Chrome 11 Beta cu facilitatea Voice-to-Text

După ce acum câteva zile Google a anunţat că schimbă sigla Google Chrome şi o face mai simplă şi mai plată, iată că astăzi Google a introdus Chrome 11 în canalul beta, cu o serie de îmbunătăţiri notabile, printre care şi abilitatea browser-ului de a transcrie vocea în text.

Folosind această facilitate utilizatorii de Chrome 11 vor putea da click pe o iconiţă iar apoi vor putea dicta în microfonul calculatorului comenzi sau textul pe care doresc să îl scrie pe ecran, iar browser-ul va converti mesajul verbal în text. Pentru test aveţi la dispoziţie acest link.

Acest beta, la care au acces toţi cei care s-au înscris la Google Chrome Beta Channel, aduce şi CSS 3D accelerat la nivel de procesor grafic, ceea ce înseamnă că acum dezvoltatorii de pagini web pot introduce efecte 3D de fineţe folosind această facilitate.

Dacă aţi încercat deja acest beta aşteptăm opiniile voastre.

Android peste tot, inclusiv în Xtreamer PVR, cu Froyo

Xtreamer Prodigy PVR Media Player se anunţă ca unul din cele mai aşteptate produse ale lui 2011.  Dacă aţi tot aşteptat să vedeţi care e cel mai bun media player pe care l-aţi putea instala sub LED-ul  enorm din LivingRoom, probabil acesta este modelul pe care-l aşteptaţi.

xtreamer pvr android

Xtreamer PVR vine cu un exterior la fel de incitant ca şi fratele mai mic şi cu aproximativ aceleaşi specificaţii, dar cu un chip grafic SMP8656 de la Sigma Designs utilizat pentru grafică 3D de înaltă rezoluţie, un tuner dual opţional şi cu Android 2.2.

Aşteptările sunt ca Xtreamer PVR să meargă în tandem suficient de bine cu Froyo pentru ca acest gadget să devină un best-seller, iar ulterior poate va fi ugradabil şi la versiunile ulterioare de Android, cum sunt GingerBread şi Honeycomb, dar nu putem garanta nimic în privinţa asta.

xtreamer pvr android

Direct3D mai bun ca OpenGL?

Într-un articol publicat pe site-ul de gaming bit-tech,  John Carmack (considerat naşul first-person shooter-elor) a dezvăluit că el preferă acum DirectX în locul OpenGL, afirmând că principalul motiv pentru care id Software, compania lui, a rămas fidel OpenGL este inerţia.

Carmack spune că „Microsoft a avut curajul de a continua să dezvolte DirectX într-o direcţie în care au apărut diferenţe semnificative şi incompatibile pentru a îmbunătăţi API-ul, în timp ce OpenGL s-a preocupat prea mult de problemele de compatibilitate. Mai mult Direct3D suportă mult mai bine facilităţile de multi-threading. „

John Carmack este cel care a co-fondat id Software în 1990 şi a avut un rol important în programarea jocurilor Wolfenstein 3D şi versiunea originală a Doom ca şi a seriei de jocuri Quake. De atunci, id Software a mers mereu pe OpenGL, atât pentru Doom III şi Quake 4, în timp ce multî alţi  dezvoltatori de jocuri pentru PC de vârf s-au axat în întregime pe Direct3D.

Unele jocuri, cum ar fi seria Call of Duty, care se bazează pe motor-ul de la id, încă mai folosesc OpenGL, dar nu se poate nega că OpenGL pare să fi decăzut  în ultima vreme în faşa dezvoltatorii de top pentru jocuri PC, chiar dacă este încă popular în rândul dezvoltatorilor de telefonie mobilă şi profesioniştilor în 3D.

În timp ce versiunile mai noi de OpenGL au încercat doar să rămâna la curent cu unele dintre caracteristicile care se găsesc în DirectX, inclusiv geometria shader DirectX 10, acestea au fost de obicei puse în aplicare prin intermediul extensiilor, mai degrabă decât prin engine-ul principal din API. Mai mult decât atât, Microsoft şi-a asumat acum rolul de inovator principal în grafică 3D pentru jocurile pe PC, deşi în trecut nu făcea altceva decât să încerce să ţină pasul.

„Inovaţiile reale în grafică au fost cu siguranţă determinate de Microsoft în ultimii aproximativ zece ani „, a explicat Richard Huddy de la divizia GPU de la AMD la nivel mondial. „OpenGL a fost în mare parte într-un rol de urmărire mai degrabă decât în postura de a veni cu inovaţii. Shaderele de geometrie, de exemplu, care au venit cu Vista şi DirectX 10, sunt în întregime invenţia Microsoft. „

Carmack a mai afirmat totuşi că id nu intenţionează să migreze spre Direct3D. „OpenGL încă merge bine”, a declarat el. Dacă era doar o chestiune de cod al jocului, am putea produce destul de repede un executabil compatibil cu DirectX, dar se pune problema împărţirii resurselor necesare pentru execuţia codului cu resursele necesare pentru prelucrare grafică, şi nu sunt dispus să fac această concesie pentru nişte câştiguri care deocamdată nu sunt prea evidente. „

Primul telefon Android 3D fara ochelari de la LG

Nintendo 3DS nu va mai fi singurul device de gaming portabil care poate produce efecte 3D fara a necesita ochelari speciali. Urmatorul telefon Optimus 3D, care ruleaza pe sistem Android, va reusi sa ofere un afisaj similar device-ului de la Nintendo, si deja a semnat cu marele publisher de jocuri Gameloft.

Optimus 3D va fi unul din primele smartphone-uri  care va incorpora aceasta tehnlogie cunoscuta ca 3D autostereoscopic.  In loc sa prezinte doua imagini alaturate pe ecran ce pot fi privite printr-o lentila speciala a ochelarilor, tehnologia foloseste oglinzi de dimensiuni reduse, creand impresia ca ecranul plat are profunzime.

Gameloft, un publisher prolific in domeniul gaming-ului, va lansa versiuni speciale in 3D pentru deja-existentele titluri compatibile cu Optimus: N.O.V.A., Asphalt 6, si Let’s Golf 2. In paralel, cei de la LG pregatesc si o tableta 3D ce nu va necesita ochelari: G-Slate.

Telefonul va fi lansat in Marea Britanie pe data de 25 Aprilie si va costa £514.99 la liber.