Articole

Aplicații Android recomandate – azi, end of summer sale pe Google Play

Pentru că tot mai mulți deținem un telefon cu Android, voi începe să public mai multe articole despre aplicațiile disponibile pentru Android și descoperirile pe care le facem în acest domeniu.

Azi vă oferim un link către pagina de pe Google Play unde veți găsi mai multe aplicații incluse în promoția de sfârșit de vară de la Android Market.

Pot să vă spun aplicațiile pe care le-am cumpărat eu:

  • Spirits – un joc foarte bine realizat și care e suficient de captivant dar nu obsesiv. Cei care au jucat cândva Lemmings îl vor recunoaște instantaneu.
  • Vignette – o aplicație Android care poate înlocui aplicația standard de captură foto. Nu e ceva extraordinare, dar la 3.88 Ron nu trebuie pierdută.
  • Business Calendar – un program care poate înlocui calendarul Android integrat, dar pe care n-am apucat încă să îl explorez în adâncime
  • Zen Bound 2 – un alt joc Android care pune în evidență capacitățile pentru grafică 3D ale telefonului, un joc relaxant care nu trebuie jucat în grabă

Am mai cumpărat alte câteva aplicații, dar din diferite motive le-am returnat în intervalul de grație de 15 minute. Iată și care au fost:

  • SwiftKey 3 Keyboard – o tastatură alternativă care cică ar fi foarte bună, dar la care nu am reușit să trec de pasul 2 din configurare, nici pentru demo nici pentru aplicația plătită.
  • Star Chart – o aplicație similară Google Sky, dar care nu aduce mare lucru în plus și care se mișca destul de greu pe ICS.
  • iBlast Moki 2 – un joculeț care aduce destul de bine cu Angry Birds, dar e un pic mai complex și necesită un pic mai multă strategie. Nu sunt fan Angry Birds, dar iBM 2 mi-a plăcut. Dintr-un motiv oarecare am avut transaction denied și se pare că nu-l mai am.

Mai sunt și alte aplicații care sunt oferite cu discount, le puteți găsi făcând un search pe Google Play cu „End of summer sale” sau chiar „summer sale”.

Dacă ați mai instalat și alte aplicații interesante aștept păreri.

 

Aplicație pentru GPS și navigare cu facilități sociale

Una din cele mai recente descoperiri pe care le-am făcut pe Google Play (fostul Android App Market) este Waze.

Waze este o aplicație de GPS și navigare pentru Android (2.0+) care adaugă câteva facilități extrem de interesante. E o aplicație de navigare inteligentă, cel puțin dacă face într-adevăr tot ceea ce pretinde că face.

Iată ce ni s-a părut nouă foarte interesant:

  • pe măsură ce parcurgi anumite trasee de mai multe ori, aplicația înregistrează datele relevante pentru fiecare parcurs și încearcă să îți optimizeze traseul.
  • waze îți permite să anunți ceilalți utilizatori de waze despre diverse evenimente care se întâmplă în trafic, inclusiv despre accidente care ar putea bloca șoseaua, despre polițiști ascunși după colțul intersecției, și evident te anunță când ceilalți șoferi se întâlnesc cu astfel de situații și le anunță prin waze.
  • toți cei care folosesc waze trimit informații despre traseul pe care sunt către serverul waze, informații care sunt utilizate apoi pentru a optimiza rutele celor care urmează același traseu și pentru a-i reruta automat.
  • hărți actualizate de comunitate, în timp real

și așa mai departe.

Având în vedere că aplicația e complet gratuită, vă sugerăm să mergeți de îndată pe Google Play și să o testați, fiindcă e cel mai simplu mod de a vă convinge.

Hecăreala din câteva clicuri, cu Android Network Toolkit

Ca şi cum nu erau deja suficiente scanări de porturi şi tentative amatoriceşti de penetrare a sistemelor şi reţelelor informatice, tentative care sunt confundate de foarte multe ori cu munca de hacking, cei de la Zimperium au lansat un toolkit pentru aşa zisul hacking la purtător.

E vorba de o aplicaţie de Android denumită pe scurt „Anti”, care permite scanarea reţelelor wireless pentru identificarea unor posibile victime şi apoi permite o scanare rapidă pentru a identifica vulnerabilitatea maşinilor din reţea la anumite probleme de securitate.

Zuk, de la Zimporium, pretinde că e vorba de o unealtă care poate fi folosită pentru scopuri pozitive, dar principala utilitate a aplicaţiei este scanarea reţelelor publice sau necriptate şi exploatarea unor deficienţe ale programelor mai vechi cu probleme cunoscute de securitate, care seamănă un pic pe partea de concept cu Firesheep.

Aplicaţia va fi disponibilă gratuit pe Android Market începând de săptămâna aceasta, cu o versiune „corporate” cu facilităţi mai avansate la un preţ de 10USD.

Top 10 avantaje Android faţă de iPhone

Portalul Lifehacker a publicat o selecţie foarte interesantă de facilităţi şi avantaje pe care Android le are faţă de iPhone. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu şi noi vom avea câte un telefon Android, ne-am gândit să documentăm un articol cu aceste avantaje, astfel încât la achiziţionarea unui Android să avem un punct foarte interesant de plecare în customizarea telefonului.

Nu ne vom întinde prea tare cu detaliile, fiindcă informaţiile sunt uşor accesibile la sursa iniţială a materialului, deci iată lista celor 10 avantaje:

10. Tastaturi alternative – dacă nu-ţi convine tastatura pusă la dispoziţie implicit, poţi descărca o aplicaţie care să schimbe mai toţi parametrii.

9. Automatizare – Tasker e una din cele mai puternice aplicaţii Android, cu ajutorul căreia îţi transformi Android-ul într-un super-telefon. Cu Tasker poţi customiza aproape toate setările sistemului de operare, inclusiv să foloseşti profile de customizare deja disponibile.

8. Launcher-e customizate – Pe iPhone customizările pot fi făcute după operaţiunea de jailbreak, pe Android se pot customiza o serie de setări legate de aplicaţia de bază a telefonului. Printre preferate se află LauncherPro şi ADWLauncher, care e una din cele mai customizabile launcher-e.

7. Widgets – ferestre care oferă acces direct la anumite informaţii sau date.

6. Schimbarea Bateriei şi a Cardului – pur şi simplu poţi să schimbi cartela de memorie şi bateria, dacă se strică sau vrei să faci un upgrade.

5. Instalarea aplicaţiilor – se face foarte simplu şi foarte rapid. Atât în Android Market cât şi în alternativa AppBrain, operaţiunile de instalare sunt foarte simple.

4. ROM-uri customizate – fiind un sistem de operare open-source, oricine are calităţile tehnice necesare poate să facă modificările şi să reîncarce sistemul de operare cu îmbunătăţirile preferate.

3. Controlarea telefonului de la calculator – indiferent că vrei să trimiţi SMS-uri sau să accesezi alte funcţiuni, poţi face asta foarte simplu din browser, o opţiune care, din nou, nu e disponibilă pe iOS

2. Flash – tehnologia Flash este încă foarte prezentă pe web, aşa că Flash este pur şi simplu o tehnologie de care nu te poţi lipsi.

1. Integrare adevărată cu aplicaţiile – chiar dacă Google Voice va fi disponibil până la urmă şi pe iPhone, aplicaţiile Google pe care le foloseam deja atunci când a apărut Android-ul, cum e Google Voice, Google Maps sau alte aplicaţii arhi-cunoscute, acestea lucrează pur şi simplu mai bine, mai deştept şi cu adevărat integrat pe Android.

Dacă vi se pare că există avantaje clare pe care iPhone le are faţă de Android aşteptăm părerile voastre în comentarii, pentru ca eventual să publicăm şi un articol intitulat Top 10 avantaje iPhone faţă de Android.

App Store de la Apple pierde teren în faţa Android Market

Aşa cum era de aşteptat, având în vedere trendurile de vânzări pe cele 2 platforme concurente, Android şi iOS, platformele online de distribuţie a aplicaţiilor pentru aceste două platforme urmează şi ele aceleaşi direcţii.

Dacă trendul actual se păstrează, Android Market o să depăşeasă App Store-ul lui Apple undeva în luna August a acestui an.

La începutul lunii Mai, diferenţa este încă de aproximativ 25%, dar ritmul în care Android Market creşte pare să fie din ce în ce mai accelerat. Cifrele brute nu sunt totuşi foarte relevante, majoritatea aplicaţiilor rămânând anonime, doar o mică parte dintre ele reuşind să iasă la suprafaţă şi să conteze în termen de popularitate.

Ca şi impact asupra dezvoltatorilor de aplicaţii, se pare că în acest gen de business distanţa între leaderi şi marea masă creşte constant, cu cei aflaţi în top 5% la o distanţă care se măreşte continuu faţă de pluton.

La Amazon poţi testa aplicaţiile de Android înainte de cumpărare

Amazon a lansat recent echivalentul App Store al lui Apple, sau oricum, un store care se doreşte să fie referinţa principală pentru aplicaţii pentru Android. În acest moment doritorii de aplicaţii pentru Android recurc la Android Market, principalul loc de popas pentru cei care doresc să aleagă între cele peste 200.000 de aplicaţii dedicate acestei platforme.

În acest moment, magazinul de aplicaţii al celor de la Apple are peste 300.000 de aplicaţii dar Android Market vine repede din urmă cu peste 200.000 de aplicaţii deja disponibile. Amazon are deocamdată doar 3.800 de programe disponibile.

Pe lângă facilităţile obişnuite pe care le oferă Amazon Market, o facilitate importantă este posibilitatea de a testa aplicaţiile înainte de a le cumpăra prin intermediul unei aplicaţii care rulează fără platforma Android.

Un alt catch pe care nu vreţi să-l pierdeţi este faptul că Amazon oferă zilnic o aplicaţie gratuită, începând cu versiunea Angry Birs Rio, care a deschis acest program marţi dimineaţă la lansarea portalului.

Dacă aţi apelat deja la Amazon Market suntem curioşi să aflăm care a fost experienţa voastră cu acest nou portal.

Motorola Xoom Wi-Fi la vânzare din 27 Martie

motorola xoom 2

Motorola s-a decis să confirme zvonurile şi să anunţe oficial că noul Motorola Xoom cu Wi-Fi va fi disponibil în magazine la $599 USD începând cu 27 Martie 2011.  Anunţul vine la scurt timp după succesul relativ mare pe care l-a avut lansarea iPad 2, iar Motorola a decis să lucreze mai bine la capitolul disponibilitate aşa că această tabletă va fi disponibilă în multe reţele de vânzare, inclusiv Amazon, Best Buy, Costco, RadioShack, Staples şi Walmart.

Tableta de la Motorola bazată pe Android 3 – Honeycomb are o singură facilitate lipsă, posibilitatea de conectare 3G sau 4G pe care Xoom-ul original le avea, iar în rest avem practic de-a face cu aceaşi platformă hardware: microprocesor Tegra 2 de la NVIDIA de 1GHz, 1GB de RAM, 32GB storage, o cameră cu autofocus de 5 megapixeli, toate sub un display de 10.1 inch cu rezoluţie de 1280 x 800.  Cu toate acestea, lipsa conectivităţii mobile scade preţul tabletei cu câteva sute de dolari, deci pentru cei care pot să împartă conexiunea pe care o au deja pe telefonul mobil, sau care frecventează zone cu disponibilitate mare wi-fi, acesta e mai degrabă un avantaj decât o problemă.

Ne bucurăm să vedem o rezoluţie atât de mare la această tabletă, mai ales că unul din jocurile noastre preferate, Vendetta-Online, este deja disponibil pe Android Market dar avea nevoie de o tableta Android cu o rezoluţie minimă de 600 de pixeli pentru a fi cu adevărat jucabil. Evident cu Xoom rezoluţia nu va mai fi un impediment.

Aşteptăm părerile voastre despre concurenţa tabletelor şi vrem să ştim ce v-a convins să cumpăraţi o tabletă sau alta.

În continuare puteţi accesa comunicatul de presă în limba engleză al celor de la Motorola.

Citește mai mult

Informaţii de trafic pe Google Maps, pe când şi în România?

Google a anunţat disponibilitatea informaţiilor de trafic pe aplicaţia Google Maps, disponibilă gratuit de la Google pentru terminalele Android.  Într-un anunţ publicat acum câteva zile, Google se laudă cu noua aplicaţie Google Maps Navigation (Beta), care te ajută să ajungi mai repede acolo unde doreşti folosind informaţii în timp real legate de trafic. Pentru a utiliza eficient softul ai nevoie de o conexiune la internet, de un terminal cu funcţie GPS, şi obţii astfel ghidare, inclusiv vocală, prin traficul american şi european.

Evident, aplicaţia rulează pe Android, şi are numeroase alte funcţii interesante, cum ar fi Street View, căutare inclusiv vocală, car dock mode, offline reliability, walking navigation şi altele. Pentru a instala aplicaţia e suficient să daţi un search cu „Google Maps” în Android Market.