Articole

Generația 2014 pentru protecție de la G Data security e aici

Problema principală pe care eu, ca om calificat în ale calculatoarelor, o am atunci când folosesc un antivirus, este viteza. Sau mai bine zis lipsa acesteia. În acest moment nu folosesc nicio soluție antivirus pe niciunul din cele 3 sisteme Windows din „gospodărie”.

Și asta pentru că de câte ori am un anvitirus „rezident” în calculatoarele mele, simt inevitabil cum descrește puterea de concentrare a sistemului. Și cum nu sunt dispus să upgradez 3 sisteme de două ori pe an pentru a fi la zi cu puterea de procesare necesară tuturor înfloriturilor software de care am nevoie când și când, antivirusul, care este destul de bine înfipt în tot ce înseamnă activități de sistem, este primul care dispare.

Am avut o introducere foarte lungă, dar importantă, pentru că atunci când propoziția de prezentare a unui antivirus este „faster protection” nu pot decât să mă bucur.

Am testat în trecut soluțiile de protecție de la G Data Security, și n-am apucat să fiu nemulțumit de ele, așa că îmi face plăcere să vă anunț că firma germană de securitate informatică a prezentat la CeBIT 2013 o soluție nouă de protecție pentru utilizatorii „casnici” care vine să satisfacă dorințele mele atunci când vine vorba de un program software.

CloseGap_Schaubild2_ActiveHybrid_05

Odată cu generația 2014, G Data vin cu o tehno0logie hibridă de protecție activă, denumită G Data CloseGap. Pe scurt, sistemul este gândit să ofere protecție folosind o metodă suplimentară de detecție proactivă care te protejează de troienii care vizează aplicațiile bancare, spre exemplu. Noua metodă te ajută să respiri în voie atunci când ești ținta unui atac, indiferent dacă e vorba de un program mallware vechi de o zi, o oră, sau o secundă, atunci când ai norocul să fii prima sau unica țintă a unui atac.

Interfața de administrare este și ea simplificată, indiferent că e vorba de scanare anti-virus, backup sau setările pentru noul AutostartManager. O altă noutate este sistemul de control al device-ului, care vizează proturile USB, DVD-urile și alte device-uri externe ce intră în contact cu sistemul tău.

G Data AntiVirus 2014, G Data InternetSecurity 2014 și G Data TotalProtection 2014 vor fi disponibile pentru public din luna Aprilie 2013.

GDRTP2014_EN_1PC_KM37_1F67C_01

GData TotalProtection 2013, Test Antivirus

E greu să faci un test de antivirus, sau de pachet de securitate, și să vii cu niște concluzii relevante încă de pe parcursul testelor. Așa că voi face o evaluarea foarte simplă, o evaluare din punctul meu de vedere, iar voi veți vedea dacă vă regăsiți în criteriile pe care le voi utiliza eu și veți decide dacă e un program pe care vreți să îl încercați și voi.

Voi lua deci pas cu pas toată experiența mea și vă voi împărtăși impresiile mele. Despre teste comparative poate vorbim, dar la final. Așadar:

Primul contact: Descărcarea

Prima impresie oarecum pe minus: pachetul software are peste 800 mega. Nu l-ai putea pune pe un CD. Totuși, nimeni nu mai folosește CD-uri, nu? Descărcarea a durat câteva secunde probabil fiindcă s-a făcut de pe un server din Germania, nu din China sau de aiurea. Putea fi și mai rău, deci până aici notă de trecere.

Pasul 2: Instalarea

După lansarea instalării se face întâi o dezarhivare a pachetului din arhiva compactă. Dezarhivarea s-a făcut extrem de repede, ceea ce mă face să cred că dimensiunea pachetului se datorează în parte și faptului că arhivarea s-a făcut fără o compresie agresivă.

Totuși, o problema: după ce începe instalarea efectivă sunt anunțat că am deja un alt anti-virus pe care trebuie sa il dezinstalez. Dar avand in vedere ca am Microsoft Security Essentials, mi se pare neplacut ca trebuie sa il dezinstalez, mai ales ca nu-l consider un antivirus „adevărat”…

Mă așteptam ca atunci când apăs pe next să îmi dezinstaleze automat sau măcar să îmi lanseze dezinstalarea celuilalt antivirus. Din păcate trebuie să o fac singur, și în etapa asta mă întreb dacă MS Security Essentials poate fi intr-adevăr dezinstalat.

Dar se pare că vom încerca… Ei bine nu… După ce am apăsat pe End, se pare că pot totuși să instalez în continuare pachetul GData, fiindcă procesul continuă cu un ecran obișnuit de instalare…

Am ales ca orice utilizator avansat opțiunea Custom și am ajuns la ecranul de selecție folder, unde am constatat oarecum indirect că e vorba de o aplicație pe 32 de biți.

Ajuns la opțiunile ce pot fi selectate pentru a fi instalate, am ales să instalez tot, pentru a putea testa componentele.

Veștile bune?

  • poți crea un cd bootabil cu care să scanezi fără să fii sub influența vreunui virus
  • un Shredder pe care în mod normal nu l-aș folosi, dar alții l-ar putea considera foarte util dacă lucrează cu informații sensibile, și un modul conex pentru encriptarea informațiilor ce trebuie protejate.
  • un modul de control parental pentru cei care configurează calculatorul copiilor.
  • un modul interesant (sper) pentru optimizare sistem, pe care am început să îl apreciez când l-am văzut la KingSoft PC Doctor.
  • module pentru AntiSpam, Backup, Firewall

La pasul următor am putut bifa:

  • Download virus signatures hourly
  • Provide weekly backup

dar sper să le pot configura ulterior din interfață.

Instalarea efectivă ce a urmat a durat 2 minute, dar ești prevenit că ar putea dura „câteva” minute. Apoi am introdus licența și am instrodus niște date, cu care am fost înregistrat, și am putut debifa înscrierea la oferte publicitare.

Înainte să apeși pe Finish mai poți debifa și „Restart computer now (recommended)”. Să sperăm că va funcționa, altfel e posibil să pierd tot ce am scris până acum. Ajungem deci la pasul

3. Actualizarea

Totul a mers ok, programul s-a dus cuminte în zona de iconițe, de unde l-am adus în prim-plan ca să discutăm.

Actualizarea definițiilor se face foarte simplu cu un click pe data ultimei actualizări, care era roșie, deci atractivă. Actualizarea a durat relativ mult (2 minute, download + instalare efectivă), dar probabil fiindcă e vorba de primul update. S-au actualizat pe rând Engine A, Engine B și Whitelist. Scria undeva în descriere că e dual-engine, vom reveni poate mai târziu să studiem ce înseamnă acest lucru.

4. Utilizarea

Interfața e foarte intuitivă și toate setările și opțiunile disponibile pot fi accesate în doar câteva clickuri. Am putut lansa antivirusul, configura firewall-ul, seta ce opțiuni am dorit pentru protecția web, antispam și așa mai departe.

Am lansat și Tuner-ul, care optimizează sistemul, din fericire doar după ce am intrat în setări și am ales ce mi se părea că trebuie făcut, sau mai bine zis după ce am exclus din optimizare lucruri care nu vreau să fie „optimizate”, adică șterse, cum sunt parolele pe care cu multă trudă le-am adunat în Google Chrome.

Acestea fiind spuse, interfața e foarte prietenoasă, încărcarea sistemului mai mult decât decentă, opțiunile pentru toate modulele, de la AntiSpam la Firewall foarte configurabile, și nu-mi mai rămâne decât să revin în câteva zile după ce îl voi lăsa să își facă treaba și voi vedea cât de bine se achită de sarcinile pentru care a fost construit.

 

Secunia PSI – scanare gratuită a vulnerabilităţilor

Secunia a anunţat lansarea versiunii Secunia PSI 3.0 a aplicaţiei gratuite de scanare a vulnerabilităţilor prezente pe un calculator Windows la nivelul aplicaţiilor instalate, chiar şi pentru aplicaţiile non-Microsoft.

Mai precis, Secunia PSI scanează sistemul şi identifică toate programele instalate şi apoi verifică dacă respectivele programe au probleme cunoscute de securitate şi îţi oferă posibilitatea de a le actualiza sau de a le dezinstala.

Secunia PSI poate fi folosit în completarea unui software antivirus şi este o aplicaţie pe care vă recomandăm să o folosiţi constant pentru a evita problemele pe care vi le poate crea un software mai vechi pe care îl aveţi instalat pe calculator.

Pagina de download pentru Secunia PSI 3.0 este aici.

Soluţii gratuite de securitate: Microsoft Security Scanner

Revenim aşa cum am promis cu mai multe detalii despre Microsoft Security Scanner, disponibil pentru download gratuit pe site-ul Microsoft, la http://www.microsoft.com/security/scanner/en-us/default.aspx.

Iată mai jos prezentarea Microsoft a acestui program gratuit de scanare ocazională a sistemului de operare Windows, pe care vi-l recomandăm cu căldură, ca soluţie de securitate suplimentară antivirusului vostru preferat.

Microsoft Safety Scanner

Credeţi că PC-ul dvs. conţine un virus?

Microsoft Safety Scanner este un instrument de securitate care poate fi descărcat gratuit şi care oferă scanare la cerere şi contribuie la eliminarea viruşilor, programelor spion şi altor software-uri rău intenţionate. Acesta funcţionează împreună cu software-ul dvs. antivirus existent.

Notă: Microsoft Safety Scanner expiră în 10 zile de la descărcare. Pentru a executa din nou o scanare utilizând cele mai recente definiţii pentru software-uri rău intenţionate, descărcaţi şi executaţi din nou Microsoft Safety Scanner.

Microsoft Safety Scanner nu suplineşte software-urile antivirus care oferă protecţie permanentă.

Pentru o protecţie în timp real care să contribuie la protejarea PC-urilor personale sau destinate întreprinderilor mici împotriva viruşilor, programelor spion sau altor programe rău intenţionate, descărcaţi Microsoft Security Essentials.


Protejaţi-vă mai bine PC-ul şi navigarea pe Web

Microsoft Security Essentials
Clienţii cu Windows original primesc un abonament suplimentar la Microsoft Security Essentials, software-ul antivirus premiat care vă ajută să vă protejaţi PC-ul.

Internet Explorer
Obţineţi cea mai recentă versiune a browserului Microsoft; securitatea acestuia este îmbunătăţită de filtrul SmartScreen, care vă ajută să evitaţi site-urile Web înşelătoare ce conţin software-uri rău intenţionate, de piraterie prin manipulare, şi fraudele online atunci când navigaţi pe Web.

Windows Live
Cu Windows Live Family Safety, puteţi contribui la protejarea suplimentară a copiilor dvs. pe Internet, stabilind reguli personalizate. De asemenea, puteţi obţine instrumente care să vă ajute să monitorizaţi activităţile online ale copiilor.

Trenduri îngrijorătoare în securitatea cardurilor de credit

Într-un studiu realizat recent de BitDefender, furnizorul român de soluţii antivirus şi de securitate informatică, au fost publicate nişte statistici îngrijorătoare privind protejarea informaţiilor asociate cardurilor de credit personale.

Chiar dacă trebuie să fim sceptici atunci când o companie de securitate anunţă incidente îngrijorătoare exact pe domeniul pe care are un interes direct în a vinde soluţii, datele publicate de BitDefender se încadrează într-un status quo destul de întunecat pe partea de securitate a informaţiilor personale în general, în special în lumina ultimelor incidente înregistrate de companii comerciale ca Sony (cu incidentul PlayStation Network) sau instituţii publice (ca incidentul recent de la NASA).

Studiul dezvăluie că 97% din respondenţii cu vârsta între 18 şi 65 de ani spun că au cumpărat bunuri sau servicii online. Dintre aceştia 57% declară că au furnizat informaţii sensitive la cereri de informaţii potenţial frauduloase – cum ar fi transmiterea prin telefon a numărului de card sau a datelor personale, expunându-se în acest fel riscurilor de fraudă sau de compromitere a conturilor bancare.

Mai multe detalii despre acest studiu pot fi găsite pe www.malwarecity.com, un site al companiei BitDefender dedicat educaţiei în zona de securitate informatică şi care are numeroase articole interesante.

Viruşi pe Mac OS X, cum scapi de ei?

Multă vreme fanii înfocaţi ai Apple şi ai sistemelor de operare de la Apple, cu precădere Mac OS, au folosit ca argument suprem faptul că Mac-ul nu are viruşi. Avem veşti bune: Mac-ul poate avea viruşi, şi mai nou chiar are viruşi, troieni şi alte mallware. Şi nu sunt ironic când spun că sunt veşti bune? Fiindcă asta înseamnă că Mac OS X a ajuns suficient de important şi de răspândit pentru a primi atenţia „dezvoltatorilor” de mallware.

Aşadar, să trecem la subiect. Recent a apărut un virus care se prezintă utilizatorului de Mac OS X ca şi antivirus (reţeta clasică) şi care sugerează ca utilizatorul să ruleze o verificare de securitate. Odată acceptată sugestia, este descărcat virusul şi instalat pe sistem. Virusul se prezintă sub diferite nume: Apple Security Center, Apple Web Security, Mac Defender, Mac Protector şi posibil multe alte nume.

Din fericire, deocamdată virusul nu este foarte deştept, şi e nevoie ca utilizatorul să interacţioneze cu aplicaţia de mai multe ori pentru ca virusul să se instaleze confortabil pe sistem, însă e de aşteptat ca pe viitor lucrurile să se schimbe şi astfel de aplicaţii mallware sa apară neinvitate pe sistemele Mac OS. Printre interacţiuni la un moment dat aplicaţia cere şi credenţialele de administrator, care sunt în acest mod compromise.

După ce s-a instalat, virusul pretinde că este un program antivirus neînregistrat, îţi prezintă câteva alerte false de presupuşi viruşi şi te invită să îl înregistrezi. Dacă nu te-ai prins până aici şi ai introdus informaţiile de pe cardul de credit poţi să te aştepţi ca acesta să fie golit foarte rapid.

Cum scapi de virului de MAC OS X?

În primul rând dacă ai apucat să îl instalezi, nu mai introduce nicio informaţie personală în nicio altă aplicaţie până când nu ai scăpat de virus.

Apoi închide toate ferestrele aplicaţiei folosind Command+Q de pe tastatură sau cu click pe x-ul roşu din colţul din stânga sus al fiecărei ferestre.

Acum du-te pe harddisk şa Applications -> Utilities şi deschide Activity Monitor. Acolo găseşti procesul MacProtector şi dai click pe Quit Process.

Confirmi apoi în următorul popup că vrei să faci Quit.

Deschizi apoi Meniul Apple şi mergi pe System Preferences, unde selectezi Accounts în noua fereastră. Dacă nu îţi dă voie să faci modificări dai click pe lăcăţelul din stânga-jos şi introduci parola de administrator ca să activezi modificările.

Selectezi apoi utilizatorul tău şi apoi faci click pe Login Items. Acolo selectezi MacProtector şi faci click pe semnul minus din partea de jos a ferestrei.

Închizi System Preferences şi te duci înapoi la folderul de Applications. Găseşti MacProtector ca aplicaţie instalată şi o muţi frumos în Trash, cu drag-drop sau click dreapta şi Move to Trash.

 

Fiul lui Kaspersky a dispărut, posibil răpit

Chiar dacă ştirea nu e neapărat tehnică, am făcut o concesie fiindcă e vorba de Eugene Kaspersky, proprietarul laboratorului de securitate şi antivirus Kaspersky Labs. Se pare că fiul acestuia Ivan, student la Universitatea din Moscova, a dispărut de marţi, conform Lifenews fiind vorba de o răscumpărare de 3 milioane de euro.

Compania Kaspersky a raportat venituri de 500 milioane de dolari în 2010 şi este o companie privată de tehnologie orientată pe soluţii de securitate cu sediul în Moscova.