Articole

Encriptarea datelor pe iPhone este istorie

Fanii şi susţinătorii iPhone vor avea un motiv în minus de laudă atunci când vor descrie avantajele iPhone faţă de alte device-uri mobile. De fapt e vorba de întreaga gamă de produse care rulează pe iOS, sistemul de operare de la Apple. O companie rusească de securitate informatică, Elcomsoft, a publicat informaţii despre procesul de spargere al encriptării pe sistemele de operare iOS. Unealta foloseşte câteva aplicaţii software specifice printre care un bruteforce cracker pentru a descoperi cheia folosită pentru generare cheii de criptare.

Chiar dacă pentru moment Elcomsoft nu vinde acest tool decât agenţiilor guvernamentale, nu e niciun dubiu că unelte de acest fel vor deveni disponibile în curând pentru oricine e interesat de astfel de unelte, şi din păcate există destul de multe categorii de „utilizatori” care ar găsi întrebuinţări neortodoxe pentru acestea.

Securitate pentru smartphone-uri, encriptare pentru Android

Dacă în acest moment securitatea „adevărată” era rezervată pentru staţiile de lucru PC şi laptop-uri. Guardian Project este un proiect open-source care şi-a propus să schimbe situaţia, aducând câteva facilităţi foarte necesare pe telefoanele Android ale celor care sunt mai conştienţi şi conştiincioşi în ceea ce priveşte securitatea datelor.

Nu în ultimul rând, de rezultatele acestui proiect ar putea beneficia utilizatorii din zona business şi companiile în sine, având în vedere că principalele motive pentru care smartphone-urile nu sunt adoptate pe scară largă ca şi unelte de lucru acceptate în companii sunt legate de securitatea datelor vehiculate şi stocate pe aceste device-uri.

O regulă simplă pe care au stabilit-o experţii în securitate informatică este „criptează tot”, asta însemnând datele stocate, comunicaţiile, mediile portabile, etc în aşa fel încât accesul să fie cât mai limitat.

Ne puteţi spune în comentarii care este atitudinea în companiile voastre cu privire la utilizatea telefoanelor mobile şi ce părere aveţi despre facilităţile de securitate oferite de terminalele iPhone, iPad şi Android.