Articole

Lucruri interesante despre Nokia N9 MeeGo

Cu toate că Nokia a afirmat recent că nu îşi va reconsidera poziţia cu privire la platforma Meego, după ce a abandonat acest proiect în favoarea Windows Mobile, ne-am gândit să vă prezentăm câteva informaţii interesante despre Nokia N9, cel mai recent terminal lansat de Nokia şi singurul care va folosi Meego.

Printre cele mai interesante detalii postate de site-ul ShootSpeak despre N9 se găsesc deci:

  • În meniul principal de aplicaţii nu se pot crea în acest moment foldere noi, aşa cum e posibil chiar şi în symbian, dar e posibil ca facilitatea să fie adăugată ulterior
  • După ce activaţi opţiunea respectivă din meniul de setări, puteţi să închideţi o aplicaţie activă, în loc să o minimizaţi, dacă faceţi swipe în partea de sus a ecranului în loc de lateralul acestuia.
  • Aplicaţia de video-player de pe Nokia N9 poate să afişeze şi clipuri video în format Flash, pe lângă alte formate populare ca MKV, cu o rezoluţie maximă de 720p, dar nu poate afişa clipuri Flash în browser din lipsa unui plugin corespunzător de Adobe Flash Player.
  • N9 are suport hardware pentru recepţie radio FM, dar în acest moment nu există software pentru o astfel de aplicaţie, ceea ce înseamnă că facilitatea ar putea fi introdusă mai târziu, aşa cum s-a întâmplat şi cu N900
  • Există posibilitatea ca ecranul principal să fie făcut open-source, astfel încât dezvoltatorii să poată adăuga facilităţi noi, widget-uri şi alte elemente active.
  • La o întâlnire din Malaesia s-au vehiculat şi câteva preţuri pentru N9, mai precis 600USD pentru versiunea cu 16GB şi 749USD pentru cea cu 64GB, cu toate că preţurile nu sunt confirmate ca definitive.
  • În jocuri se poate dezactiva opţiunea de swipe, pentru a preveni minimizarea accidentală a acestora
  • Arhitectura din jurul camerei foto-video este deschisă, ceea ce înseamnă că vor putea fi dezvoltate şi alte aplicaţii, de la alţi developeri, care să utilizeze camera de pe N9.
  • Este destul de probabil ca pe Nokia N9 să funcţioneze cel puţin încă un browser alternativ, cum este Fennec, versiunea beta de la Firefox Mobile.

Chiar dacă nu mai suntem neapărat fani ai Nokia după ultimele decizii ale companiei finlandeze, se pare că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe frontul Meego, iar platforma ar putea avea o şansă minimă să rămână pe linia de plutire mai ale împreună cu Intel şi în ciuda trădării celor de la Nokia.

Prima tabletă Android 3.2 vine de la Huawei

Iată că tabletele bazate pe Android 3.2 încep să apară. Prima este Huawei MediaPad, o tabletă de 7inch cu procesor dual-core Qualcomm de 1.2GHz. Huawei spune că Honeycomb 3.2 este în esenţă cam de acelaşi calibru cu Honeycomb 3.1, doar cu numeroase customizări specifice pentru tabletele de 7inch, în loc de 10 inch.

Tableta Huawei, a cărei grosime este de 10.5 mm, vine cu un touch pad capacitiv cu 217 pixeli per inch, GPS, cameră frontală de 1.3 Mpixeli, cameră normală de 5 Mpixeli, WiFi 802.11n, o baterie cu o capacitate de circa 6 ore şi, aşa cum am menţionat un procesor de cursă lungă sub forma CPU-ului de 1.2GHz dual-core de la Qualcomm.

Mai merită menţionate o parte din caracteristici: 390gr masă corporală, playback video 1080p, suport pentru HSPA+ (14.4Mbps) pe 3G, 8GB de spaţiu intern de stocare şi un slot microSD. Printre aplicaţiile pre-încărcate se află Facebook, Twitter, Let’s Golf şi Documents To Go. Gadget-ul vine şi cu un modul Bluetooth, port HDMI şi Flash Player 10.3.

Chiar dacă deocamdată nu există informaţii legate de preţ, aşteptările sunt ca tableta să fie disponibilă pe toate continentele din trimestrul 3 al lui 2011, adică oricând în următoarele luni.

Top 10 avantaje Android faţă de iPhone

Portalul Lifehacker a publicat o selecţie foarte interesantă de facilităţi şi avantaje pe care Android le are faţă de iPhone. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu şi noi vom avea câte un telefon Android, ne-am gândit să documentăm un articol cu aceste avantaje, astfel încât la achiziţionarea unui Android să avem un punct foarte interesant de plecare în customizarea telefonului.

Nu ne vom întinde prea tare cu detaliile, fiindcă informaţiile sunt uşor accesibile la sursa iniţială a materialului, deci iată lista celor 10 avantaje:

10. Tastaturi alternative – dacă nu-ţi convine tastatura pusă la dispoziţie implicit, poţi descărca o aplicaţie care să schimbe mai toţi parametrii.

9. Automatizare – Tasker e una din cele mai puternice aplicaţii Android, cu ajutorul căreia îţi transformi Android-ul într-un super-telefon. Cu Tasker poţi customiza aproape toate setările sistemului de operare, inclusiv să foloseşti profile de customizare deja disponibile.

8. Launcher-e customizate – Pe iPhone customizările pot fi făcute după operaţiunea de jailbreak, pe Android se pot customiza o serie de setări legate de aplicaţia de bază a telefonului. Printre preferate se află LauncherPro şi ADWLauncher, care e una din cele mai customizabile launcher-e.

7. Widgets – ferestre care oferă acces direct la anumite informaţii sau date.

6. Schimbarea Bateriei şi a Cardului – pur şi simplu poţi să schimbi cartela de memorie şi bateria, dacă se strică sau vrei să faci un upgrade.

5. Instalarea aplicaţiilor – se face foarte simplu şi foarte rapid. Atât în Android Market cât şi în alternativa AppBrain, operaţiunile de instalare sunt foarte simple.

4. ROM-uri customizate – fiind un sistem de operare open-source, oricine are calităţile tehnice necesare poate să facă modificările şi să reîncarce sistemul de operare cu îmbunătăţirile preferate.

3. Controlarea telefonului de la calculator – indiferent că vrei să trimiţi SMS-uri sau să accesezi alte funcţiuni, poţi face asta foarte simplu din browser, o opţiune care, din nou, nu e disponibilă pe iOS

2. Flash – tehnologia Flash este încă foarte prezentă pe web, aşa că Flash este pur şi simplu o tehnologie de care nu te poţi lipsi.

1. Integrare adevărată cu aplicaţiile – chiar dacă Google Voice va fi disponibil până la urmă şi pe iPhone, aplicaţiile Google pe care le foloseam deja atunci când a apărut Android-ul, cum e Google Voice, Google Maps sau alte aplicaţii arhi-cunoscute, acestea lucrează pur şi simplu mai bine, mai deştept şi cu adevărat integrat pe Android.

Dacă vi se pare că există avantaje clare pe care iPhone le are faţă de Android aşteptăm părerile voastre în comentarii, pentru ca eventual să publicăm şi un articol intitulat Top 10 avantaje iPhone faţă de Android.

HTC Droid Incredible 2 disponibil în US din 28 Aprilie

Exact așa cum am spus în titlu, Verizon a anunțat oficial că mult-așteptatul HTC Droid Incredible 2 va fi disponibil începând de mâine la prețul obișnuit de 200 USD cu un contract Verizon pe 2 ani. De acești bani vă alegeți cu un Super LCD de 4inch, procesor Snapdragon de 1GHz, camera de 8 megapixeli cu dual LED flash, o cameră nou-nouță de 1.3Mp pe față și suport pentru hotspot mobil WiFi. Cei care mai au puțină răbdare pot să aștepte HTC Thunderbolt dacă viteza este aspectul care îi interesează cel mai mult, fiindcă Thunderbolt vine cu suport pentru LTE.

Flash 10.2 pe Android, în curând video playback 720p

Adobe lansează astăzi Flash 10.2 pe Android Market pentru device-uri care rulează pe Froyo, Gingerbread şi Honeycomb. Printre calităţi se află performanţă mai bună pentru Android 2.2 şi 2.3, utilizare mai eficientă a bateriei pentru Android 3.0 şi alte îmbunătăţiri minore, unele de securitate. Flash10.2 pare să ţină cont acum şi de disponibilitatea procesoarelor dual-core.

Deocamdată se pare că acest update nu va face posibilă rularea de clipuri youtube la 720p, dar se pare că pe un Motorola Xoom clipurile la 480p sunt relativ viabile, cu toate că pe Xoom există Tegra 2 care are decodare hardware destul de avansată. Adobe spune că deocamdată accelerarea hardware nu este activată dar că în curând va fi perfectutilizabilă. Aceeaşi situaţie şi în privinţa utilizării touch-screen-ului atunci când dai play unui clip, care acum funcţionează numai atunci când clipul rulează full-screen.

Dacă l-aţi încercat deja şi ne puteţi împărtăşi impresiile voastre aşteptăm comentarii.