Articole

Ramas bun Windows Phone!

In keynote-ul Microsoft Build, prezentatorul foloseste iOS

Conform techcrunch.com, in toate keynote-urile de anul acesta de la Microsoft Build au lipsit noutatile legate de Windows Phone.

„Nu numai ca prezentatorilor Microsoft nu le-a pasat de Windows Phone, nu am vazut nici macar un angajat Windows care sa aiba un telefon cu Windows. Asta, trebuie sa o spun, este o lovitura pentru clientii care au cumparat device-uri Lumia.
Poate ca in sfarsit si-au venit in fire si au invatat o lectie valoroasa de la Amazon: cand vine vorba de mobile, <<leave it to>> iOS si Android, si concentreaza-te pe zonele in care poti aduce cu adevarat valoare. In cazul Microsoft, au reusit niste lucrurir incredibile cu Azur cloud, boti sau Serviciile Cognitive anuntate la Microsoft Build.” scrie 

 

 

 

 

Secunia PSI – scanare gratuită a vulnerabilităţilor

Secunia a anunţat lansarea versiunii Secunia PSI 3.0 a aplicaţiei gratuite de scanare a vulnerabilităţilor prezente pe un calculator Windows la nivelul aplicaţiilor instalate, chiar şi pentru aplicaţiile non-Microsoft.

Mai precis, Secunia PSI scanează sistemul şi identifică toate programele instalate şi apoi verifică dacă respectivele programe au probleme cunoscute de securitate şi îţi oferă posibilitatea de a le actualiza sau de a le dezinstala.

Secunia PSI poate fi folosit în completarea unui software antivirus şi este o aplicaţie pe care vă recomandăm să o folosiţi constant pentru a evita problemele pe care vi le poate crea un software mai vechi pe care îl aveţi instalat pe calculator.

Pagina de download pentru Secunia PSI 3.0 este aici.

Fanii Nokia sunt în doliu. Ovi Share e în comă.

 

Nokia a notificat ieri toţi (cei 14) posesorii de conturi de pe Ovi Share că pozele şi clipurile pe care (eventual) le-au încărcat pe platforma de sharing pusă la dispoziţie pentru posesorii de telefoane Nokia, se închide.

După ce mi-am oprit lacrimile care curgeau nestăpânit am vrut să intru să văd dacă nu cumva am şi eu (din greşeală) vreo poză urcată pe Ovi Share.  Din fericire n-a fost cazul, dar mi-a luat ceva timp să îmi aduc aminte credenţialele contului pe care sunt sigur că îl foloseam probabil zilnic ca să împart materiale video cu prietenii.

În anunţul Nokia, pe care vi-l reproduc mai jos, nu există prea multe informaţii cu privire la această decizie, menţionându-se doar că vor să se concentreze pe servicii mobile şi de localizare. Un deziderat lăudabil, mai ales că Nokia nu mai e demult standardul de referinţă când vine vorba de telefoane mobile sau servicii de localizare. Din păcate, de la mişcarea super-inspirată de adoptare a platformei Windows, eu deţin acum ultimul telefon Nokia (cu Symbian) pe care îl voi mai avea probabil vreodată.

Asta dacă nu cumva voi primi în curând un email similar cu cel de mai jos în care mi se va comunica că în încercarea în formă continuată de a se concentra pe servicii mobile şi de localizare, Nokia renunţă la serviciile Microsoft şi Windows Mobile.

Citește mai mult

Soluţii gratuite de securitate: Microsoft Security Scanner

Revenim aşa cum am promis cu mai multe detalii despre Microsoft Security Scanner, disponibil pentru download gratuit pe site-ul Microsoft, la http://www.microsoft.com/security/scanner/en-us/default.aspx.

Iată mai jos prezentarea Microsoft a acestui program gratuit de scanare ocazională a sistemului de operare Windows, pe care vi-l recomandăm cu căldură, ca soluţie de securitate suplimentară antivirusului vostru preferat.

Microsoft Safety Scanner

Credeţi că PC-ul dvs. conţine un virus?

Microsoft Safety Scanner este un instrument de securitate care poate fi descărcat gratuit şi care oferă scanare la cerere şi contribuie la eliminarea viruşilor, programelor spion şi altor software-uri rău intenţionate. Acesta funcţionează împreună cu software-ul dvs. antivirus existent.

Notă: Microsoft Safety Scanner expiră în 10 zile de la descărcare. Pentru a executa din nou o scanare utilizând cele mai recente definiţii pentru software-uri rău intenţionate, descărcaţi şi executaţi din nou Microsoft Safety Scanner.

Microsoft Safety Scanner nu suplineşte software-urile antivirus care oferă protecţie permanentă.

Pentru o protecţie în timp real care să contribuie la protejarea PC-urilor personale sau destinate întreprinderilor mici împotriva viruşilor, programelor spion sau altor programe rău intenţionate, descărcaţi Microsoft Security Essentials.


Protejaţi-vă mai bine PC-ul şi navigarea pe Web

Microsoft Security Essentials
Clienţii cu Windows original primesc un abonament suplimentar la Microsoft Security Essentials, software-ul antivirus premiat care vă ajută să vă protejaţi PC-ul.

Internet Explorer
Obţineţi cea mai recentă versiune a browserului Microsoft; securitatea acestuia este îmbunătăţită de filtrul SmartScreen, care vă ajută să evitaţi site-urile Web înşelătoare ce conţin software-uri rău intenţionate, de piraterie prin manipulare, şi fraudele online atunci când navigaţi pe Web.

Windows Live
Cu Windows Live Family Safety, puteţi contribui la protejarea suplimentară a copiilor dvs. pe Internet, stabilind reguli personalizate. De asemenea, puteţi obţine instrumente care să vă ajute să monitorizaţi activităţile online ale copiilor.

Protecţie PC cu Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials este o soluţie anti-malware nouă, gratuită, pentru calculatoarele voastre care rulează Windows. Cu puţin noroc veţi fi mai bine protejaţi faţă de viruşi, spyware şi alte programe maliţioase. Softul este disponibil gratuit pentru orice Windows XP SP2 sau ulterior, cum sunt  şi Windows 7.

Putem să vă confirmăm că detecţia euristică funcţionează, şi că softul a detectat nişte instrucţiuni de criptare ciudată din câteva scripturi php care aveau instrucţiuni de encoding.

Principalele 3 motive pentru care Microsoft vă sugerează să folosiţi această soluţie anti-malware ar fi:

  • Protecţie extinsă – spyware, viruşi, viermi, troieni şi alte tipuri de programe mailiţioase
  • Uşor de obţinut şi uşor de utilizat – Disponibil fără costuri şi fără înregistrare direct de pe site-ul Microsoft.
  • Protecţie silenţioasă – Programul nu intră peste tine decât dacă îţi doreşti asta special.

Iată şi o poză cu interfaţa de bază a aplicaţiei, ca să o recunoaşteţi când o vedeţi.

De asemenea, Microsoft mai pune la dispoziţia noastră şi Microsoft Safety Scanner, un alt software gratuit care face o scanare detaliată on-demand atunci când suspectaţi o infecţie recentă. Softul este util cam 10 zile după descărcare şi nu rămâne instalat pe sistem. Vă recomandăm o scanare ocazională, în special dacă antivirusul vostru a mai dat rateuri din când, dar nu renunţaţi la o soluţie antivirus fiindca Safety Scanner nu înlocuieşte antivirusul tradiţional, aşa cum o poate face Microsoft Security Essentials.

WebMatrix de la Microsoft, tool gratuit pentru dezvoltare web

Nu am apucat încă să testăm noua versiune de WebMatrix, care e deja în public beta 2, dar din descrierea aplicaţiei şi intensitatea cu care este promovată ne-am gândit că trebuie să fie ceva de capul ei, aşa că o aducem în discuţie şi vă cerem şi vouă părerea.

WebMatrix este o unealtă de dezvoltare web gratuită, care, conform Microsoft, include tot ce ai putea avea nevoie pentru a dezvolta o aplicaţie web. În principiu porneşti de la o aplicaţie existentă opensource, adaugi template-uri, unele gata incluse, şi apoi completezi cu codul propriu. Un fel de all-inclusive pentru dezvoltarea de aplicaţii web, nu doar de site-uri.

Pentru a vă pune pe treabă, e suficient să descărcaţi şi să intstalaţi WebMatrix folosind Microsft Web Platform Installer, operaţie care vă va lua maxim 5 minute. Apoi puteţi instala una din aplicaţiile preferate de web, inclusiv WordPress, Joomla!, DotNetNuke sau Orchard.

Paşii următorii sunt de customizare şi de publicare a site-ului, însă toţi paşii pot fi executaţi chiar direct în WebMatrix.

Dacă aţi apucat deja să testaţi aplicaţia, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Microsoft, aşteptăm şi părerile voastre.

Aveţi mai jos linkuri către unelte şi componentele aplicaţiei, utilizabile ulterior pe platforma WebMatrix.

Install ScrewTurn Wiki for Windows
Install DotNetNuke for Windows
Install BlogEngine.Net for Windows
Install WordPress for Windows
Install Drupal for Windows
Install Joomla! for Windows
Install Umbraco for Windows

Vom avea transfer paralel de fişiere în Windows 8

Titlul poate la fel de bine să fie citit ca o întrebare, având în vedere că una din cele mai enervante caracteristici ale sistemului de operare Windows este transferul secvenţial de fişiere.

Alex Simons de la Microsoft a prezentat pe blogul ingineresc al Microsoft dedicat lui Windows 8 câteva informaţii despre cum plănuieşte Microsoft să rezolve această problemă.

Mai mult chiar, pe lângă posibilitatea de a realiza transferuri de fişiere în paralel, utilizatorii de Windows 8 vor putea să vizualizeze şi un grafic al performanţei transferurilor pe parcursul executării operaţiunilor.

Deşi nu a fost gândită pentru a face benchmarkuri de performanţă, facilitatea de mapare grafică a performanţei de transfer va include destul de multe informaţii utile: viteza de tranfer pentru fiecare proces de transfer, trendul ratelor de transfer şi câtă informaţie mai este de transferat.

Inevitabil, atunci când transferurile se fac între aceleaşi medii de stocare, orice transfer nou iniţiat va încetini considerabil transferurile aflate deja în curs. Mai precis, la adăugarea unui nou transfer suplimentar, viteza primului transfer scade la 25%, iar la adăugarea unui nou transfer, viteza primului va scădea la 8%.

Dacă la un alt feature anunţat recent, referitor la reducerea timpului de boot pentru Windows 8, am fost foarte încântaţi de ceea ce am văzut în teste, aici verdictul, până la un test efectiv de performanţă pe care să-l facem singuri, pentru transferul paralel de fişiere pe Windows 8 este: INUTILIZABIL.

Fiindcă în trecut aţi venit cu informaţii suplimentare foarte interesante, vă aşteptăm să vă spuneţi părerea şi să ne convingeţi că ne-a scăpat nouă ceva şi de fapt facilitatea descrisă nu e complet inutilă.

Viteză de boot incredibilă pentru Windows 8

Într-un filmuleţ postat recent de Microsoft pe MSDN, este prezentat un laptop care bootează Windows 8 în câteva secunde. Pentru a exemplifica fără dubii această viteză incredibilă, laptopul are bateria scoasă la începutul prezentării. După introducerea bateriei se poate observa că la pornirea calculatorului timpul de la apăsarea butonului până când apare ceva ce seamănă cu interfaţa aşteptată pentru Windows 8 este de doar câteva secunde, şi chiar şi aceste secunde sunt împărţite aproape egal între bootarea efectivă şi perioada de POST, adică pre-boot.

În diagrama de mai jos puteţi vedea împărţirea timpului de boot pe etape:

Meetoda utilizată de Microsoft pentru Windows 8 este un pic tricky, în sensul în care practic Windows va încărca un soi de imagine de hibernare care va conţine doar imaginea sistemului iniţial echivalentă practic unei operaţiuni de hibernare realizată imediată după o bootare normală, deci cu foarte puţine elemente prezente în RAM din zona de aplicaţii.

Este evident că Microsoft a lucrat şi la optimizarea resurselor de care Windows 8 are nevoie pentru a parcurge secvenţa de boot, aşa că sperăm ca la această versiune să nu mai fim nevoiţi ca primele operaţiuni pe care le face să fie dezactivarea unor servicii pornite inutil sau limitarea opţiunilor de interfaţă grafică pentru a creşte performanţa şi a conserva resursele RAM şi CPU.

Skype va achiziționa GroupMe, la un an după înființare

GroupMe este un serviciu care s-a născut la hackaton-ul din New York din 2010 și care a strâns inițial aproape 1 milion de dolari finanțare de la diverse fonduri de investiții, ulterior adunând alte 10 milioane de dolari pentru dezvoltare.

GroupMe permite crearea dinamică de grupuri de telefoane cu mai mulți utilizatori, permițând apoi schimbul de mesaje SMS în cadrul grupului și conferințe telefonice gratuite în cadrul acestor grupuri.

Între timp, Skype continuă discuțiile începute cu Microsoft, care intenționează la rândul lor să achiziționeze Skype.

Windows XP expiră abia în 2014

Dacă aţi citit în ultima vreme diverse anunţuri alarmiste despre cum sunteţi în pericol datorită faptului că Windows XP se apropie de sfârşitul ciclului de viaţă şi ar putea cauza probleme serioase de securitate ca urmare a lipsei update-urilor şi patch-urilor de securitate, puteţi să vă relaxaţi. Cel puţin pentru încă aproximativ 3 ani.

Mai precis, data la care Microsoft se va opri din a mai acorda atenţie acestui sistem de operare încă foarte răspândit cel puţin în România, este 8 aprilie 2014. În plus, diverşi alţi furnizori de programe vor înceta de asemenea să mai ofere suport pentru utilizarea altor produse pe Windows XP, lucru care se traduce prin riscuri suplimentare de securitate şi stabilitate pentru sistemele care vor rula încă Windows XP.

Dacă sunteţi genul care uită repede, puteţi să descărcaţi de aici un gadget care face un countdown până la data fatidică când Microsoft implementează end of support pentru Windows XP.

Amahi în loc de Windows Home Server pentru casa ta

Pentru că din ce în ce mai mulţi oameni normali (şi prin asta nu vreau decât să delimitez utilizatorul casnic de gaşca geeksterilor) au început să deţină un hard portabil ataşat la un desktop sau laptop, legat în reţea cu toate calculatoarele din casă, chiar dacă-s doar două, deci, pentru că multă lume a început să se gândească la a-şi centraliza şi organiza cât mai bine datele atunci când deţine mai multe device-uri conectate permanent sau ocazional în reţeaua de acasă (sau dintr-un mic birou), m-am gândit să vă vorbesc de Amahi.

În trecut exista Windows Home Server, o versiune de Windows gândită exact pentru situaţia descrisă mai sus, şi care venea în 2007 cu facilităţi ca stocarea pe mai multe discuri pentru redundanţă şi extindere a spaţiului de stocare, remote acces din afara reţelei şi acces la toate materialele personale stocate în reţea, plus diverse add-on-uri care permiteau extinderea funcţionalităţilor în direcţia dorită.

Fiindcă în 2011 Microsoft a lansat o nouă versiune de Windows Home Server, pe scurt WHS, dar a eliminat multe dintre facilităţile care făceau din WHS o variantă bună pentru utilizatorul de nivel „home”, din direcţia opusă (adică din tabăra Linux) apare o alternativă foarte serioasă denumită Amahi.

Amahi este o distribuţie de Linux de sine stătătoare care e derivată dintr-o altă distribuţie foarte populară (Fedora) şi are şi o alternativă bazată pe Ubuntu în lucru. Principalul rol pe care şi-l doreşte Amahi este de Network Attached Storage (NAS). Pe lângă rolul de bază, Amahi vine cu facilităţi foarte bune de remote access şi diverse add-in-uri care poti fi adăugate simplu si rapid dintr-un soi de Magazin de Aplicaţii.

Pentru cei care sunt pe jumătate convinşi din descrierea noastră, recomandăm o vizita la How-To Geek, unde veţi găsi un tutorial rapid, în 4 paşi, cu ajutorul căruia veţi transforma un calculator (chiar unul fără monitor) într-un Home Digital Assistant (HDA). Tutorialul conţine toate informaţiile necesare pentru a face instalarea cu CD-ul AmahiExpress, o metodă de instalare simplă şi foarte eficientă care merge chiar şi pe un calculator fără monitor.

Având în vedere că vă gândiţi să ţineţi acest computer pornit non-stop, vă sugerăm să găsiţi o variantă de sistem care să consume cât mai puţin curent, ca să nu aveţi mustrări de conştiinţă asupra impactului ecologic.

Microsoft nu introduce WebGL în IE pe motive de securitate

După ce recent Mozilla a decis să rezolve independent cel puţin o parte din problemele generate de WebGL în browserul Firefox şi să includă tehnologia WebGL în browser, Microsoft a ales o altă cale de a aborda problemele potenţiale de securitate pe care le aduce WebGL, mai precis a decis să nu includă suportul pentru WebGL în Internet Explorer.

WebGL este un standard deschis de randare 3D pentru browserele web care foloseşte capacităţile grafice şi de procesare ale plăcii video şi a procesorului grafic al acesteia. De aici vin şi potenţialele probleme, WebGL având o cale de acces directă la hardware-ul plăcii video şi putând astfel să exploateze bug-uri ale acesteia, provocând îngheţarea sistemului sau resetarea calculatorului. WebGL permite acum jocurilor cu grafică foarte avansată să ruleze şi prin intermediul browserului, un exemplu fiind Phosphor, un FPS Multiplayer despre care v-am povestit şi noi.

Având în vedere că Internet Explorer nu mai este platforma dominantă de acces la internet, această decizie a Microsoft ar putea mai degrabă să fie în detrimentul companiei decât în detrimentul WebGL, fiindcă utilizatorii vor migra către alte browsere şi nu se vor mulţumi cu idea că Internet Explorer ar putea „cândva” să suporte tehnologia care aduce poate cele mai importante schimbări în web-browsing din ultima perioadă.

Detalii despre update-ul Windows Phone 7

Următorul update pentru Windows Phone 7 (WP7), cu nume de cod Mango pare să fie destul de zemos, dacă e să ne luăm după informaţii care s-au scurs de la Microsoft cu privire la acest update.

Era cunoscut deja că Mango va aduce multitaskin-ul ca facilitate importantă pe WP7, dar se pare că mai există şi alte noutăţi interesante la WP7.5

O noutate ar fi Bing Vision, care este o clonă a lui Google Goggles, un utilitar care permite scanarea şi căutarea printre coduri de bare, DVD-uri, coperţi de carte, texte şi aşa mai departe.. Nu e clar dacă va exista o integrare între acest tool şi alte unelte, cum e Bing Search, eventual cu posibilitatea de traducere, dar oricum, o unealtă interesantă pe care să o ai la îndemână.

Urmează apoi o altă clonă a unui serviciu Google, Bing Audio, care reproduce facilităţile lui Shazam. În caz că nu ştiţi Shazam, e un progrămel care recunoaşte melodia care se aude în acel moment în încăpere şi îţi spune toate informaţiile de care ai putea avea nevoie despre piesă. Originalul Shazam este destul de precis, recunoscând majoritatea pieselor care îi sunt prezentate.

Nu în ultimul rând trebuie amintit Bing Maps cu navigare pas-cu-pas. Alte facilităţi noi ar putea fi suport integrat pentru podcast-uri şi opţiunea de speech-to-text pentru SMS-uri.

Nu putem să nu remarcăm că, cu mici excepţii, toate noutăţile pe care le introduce Microsoft sunt aplicaţii cu istorie lungă pe alte platforme, dar chiar şi aşa, mai bine mai târziu decât niciodată.

Gecad aduce în portofoliu soluţii Autodesk şi Maya

Într-un comunicat recent, GECAD NET, companie românească specializată în comercializarea şi implementarea aplicaţiilor software, anunţă adăugarea în portofoliul său de produse a soluţiilor Autodesk 3ds Max şi Maya.

Autodesk 3ds Max este una dintre cele mai populare soluţii de modelare, animaţie, randare şi creare de efecte vizuale 3D la nivel internaţional, devenită un etalon în domeniu. Tehnologia sa stă la baza unui număr impresionant de proiecte de arhitectură, filme, jocuri şi spectacole de televiziune. La a 20-a aniversare, 3ds Max se poate lăuda cu “apariţii” în filme precum Avatar, Charlie and the Chocolate Factory, Fantastic Four sau the Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, şi jocuri ale celor mai importanţi producători la nivel mondial: Ubisoft, Eidos, Microsoft sau Mythos.

Comunicatul de presă complet pe pagina următoare.

Citește mai mult

Windows Phone 7 NoDo update şi security update

Nici nu am apucat să scriem despre ultimul update de software pentru smartphone-urile ce rulează Windows, că Microsoft a şi emis un prim update de securitate dedicat acestui update. Da, un pic confuzant.

Printre ştirile din ultimele zile s-au numărat diferite mesaje de la utilizatori nefericiţi din diverse ţări şi de pe diverse reţele de telefonie mobilă, care se plângeau că ultimul update la sistemul de operare Windows de smartphone-uri nu a fost distribuit tutoror.

La presiunea străzii, sau mai bine zis a întregii autostrăzi informaţionale (tip: information highway) Microsoft a scos până la urmă respectivul update, dar s-a grăbit un pic, fiindcă nici n-a ajuns bine acest update la toţi utilizatorii că a fost nevoie de acest patch.

Acest ultim update vine pentru a rezolva o problemă de securitate cu certificate SSL care au fost emise de Comodo după ce unul din reseleri a fost compromis de un hacker Iranian în luna Martie.

Update-ul principal la Windows Phone 7, cu nume de cod NoDo, este versiunea 7390, iar patch-ul de securitate lansat azi aduce sistemul de operare la versiunea 7392.