Articole

Firefox la maxim pentru tablete Android Honeycomb

Mozilla nu a stat degeaba şi a lucrat intens la noua versiune de Firefox Mobile pentru tablete Android. Diferenţele evidente se referă la optimizarea utilizării suprafeţei de ecran, un pic mai mare la tablete şi care permite o plasare interesantă a opţiunilor de navigare, în special a identificatoarelor pentru tab-uri, care sunt poziţionate pe partea stângă atunci când tableta e folosită landscape şi pe zona superioară, într-o formă mult mai compactă, atunci când e folosită în mod portrait.

Cu toate că Firefox foloseşte intens toate facilităţile oferite de UI-ul de Android Honeycomb, elementele clasice de identificare ale Firefox, cum sunt butonul mărit de Back sau bara de adresă, sunt foarte uşor de recunoscut şi au rămas embleme ale browser-ului.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina lui Ian Barlow

Microsoft nu introduce WebGL în IE pe motive de securitate

După ce recent Mozilla a decis să rezolve independent cel puţin o parte din problemele generate de WebGL în browserul Firefox şi să includă tehnologia WebGL în browser, Microsoft a ales o altă cale de a aborda problemele potenţiale de securitate pe care le aduce WebGL, mai precis a decis să nu includă suportul pentru WebGL în Internet Explorer.

WebGL este un standard deschis de randare 3D pentru browserele web care foloseşte capacităţile grafice şi de procesare ale plăcii video şi a procesorului grafic al acesteia. De aici vin şi potenţialele probleme, WebGL având o cale de acces directă la hardware-ul plăcii video şi putând astfel să exploateze bug-uri ale acesteia, provocând îngheţarea sistemului sau resetarea calculatorului. WebGL permite acum jocurilor cu grafică foarte avansată să ruleze şi prin intermediul browserului, un exemplu fiind Phosphor, un FPS Multiplayer despre care v-am povestit şi noi.

Având în vedere că Internet Explorer nu mai este platforma dominantă de acces la internet, această decizie a Microsoft ar putea mai degrabă să fie în detrimentul companiei decât în detrimentul WebGL, fiindcă utilizatorii vor migra către alte browsere şi nu se vor mulţumi cu idea că Internet Explorer ar putea „cândva” să suporte tehnologia care aduce poate cele mai importante schimbări în web-browsing din ultima perioadă.

Firefox 5 nu va permite texturi cross-domain pe WebGL

Deşi vorbim de lipsa unei facilităţi, în acest caz avem de-a face cu o soluţie pozitivă, nu cu un aspect negativ. Mozilla a decis să dezactiveze posibilitatea utilizării texturilor între domenii (cross-domain textures) pentru implementarea WbGL din Firefox 5, după ce un expert în securitate a demonstrat că această facilitate poate fi exploatată maliţios.

Groupul Khronos, care se ocupă de standardul şi implementarea WebGL, a anunţat că se gândeşte la o variantă prin care utilizarea cross-domain de acest tip să se facă numai pe bază de confirmare explicită sau un alt mecanism care să prevină abuzurile.

Cu toate acestea, pentru a se asigura că nu generează incidente în această zonă, Mozilla a decis să dezactiveze implementarea în următoarea versiune Firefox 5, urmând ca, în funcţie de soluţiile implementabile pentru a reactiva opţiunea de texturi cross-domain, acestea să fie reactivate într-o versiune ulterioară.

Firefox 4 final pe banda de asamblare

După lansarea recentă a IE9 – Internet Explorer 9, cei de la Mozilla au decis că a venit timpul şi pentru lansarea Firefox 4, de care am mai vorbit deja cu ceva timp în urmă atunci când s-a lansat versiunea 4 pentru Android. Conform mesajelor postate pe forumul oficial Firefox, dacă nu apare nicio surpriză majoră, data lansării va fi cel mai probabil 22 Martie.

În acest moment Firefox se află la versiunea intermediară RC1 (release candidate 1), dar nu s-a identificat niciun bug major care să sugereze că va mai exista şi un RC2, aşa că aşteptăm cu nerăbdare noul şi extraordinarul Firefox 4.

Dacă nu sunteţi convinşi, Firefox vine cu îmbunătăţiri de performanţă MAJORE chiar faţă de versiunile proprii anterioare, sau cel puţin aşa pretind benchmark-urile pe care le-au rulat cei de la Mozilla.

Oricum, varianta RC fiind deja disponibilă, vă puteţi convinge singuri descărcând kitul de pe site-ul Mozilla.