Articole

Bază de date performantă fără SQL? Sigur, NoSQL!

La aproape cinci luni după versiunea 0.7.0, echipa de dezvoltatori de la Apache Cassandra a anunţat lansarea versiunii 0.8.0, care vine cu contori distribuiţi şi suportă de asemenea encriptarea traficului între noduri. NoSQL este o bază de date orientată pe conceptul de coloană, ultra-scalabilă, care, începând cu această versiune vine şi cu CQL (Cassandra Query Language), un limbaj structurat de interogare a bazei de date.

Sintaxa CQL este oarecum familiară utilizatorilor altor baze de date SQL, cu comenzi populare precum USE, SELECT, UPDATE, DELETE, DROP sau CREATE implementate în acelaşi mod ca în SQL. O diferenţă semnificativă este dispariţia comenzii INSERT, înlocuită de comanda UPDATE, care atunci când este executată pe o înregistrare inexistentă crează respectiva înregistrare.

CQL vine cu drivere petnru Python, Java şi Node.js . Informaţii suplimentare despre CQL sunt disponibile pe site-ul oficial. Cassandra este un sistem distribuit de management al bazelor de date a cărui dezvoltare a fost iniţiată de Facebook, dar care în 2008 a devenit open source şi a devenit baza unui proiect al Fundaţiei Apache, fiind acceptat în Februarie 2010 ca Proiect Top-Level Apache (TLP).

Dacă vă aflaţi printre dezvoltatori de programe bazate pe infrastructură opensource, probabil prima întrebare care vă vine în cap este „Merge din PHP”. Răspunsuri utile veţi găsi la următoarele adrese:

Pentru mai multe API-uri de clienţi high-level răsfoiţi şi pagina de ClientExamples pe wiki-ul Cassandra.