Articole

Vin rezultatele pe trimestrul 1: Nokia şi Apple

Companiile de tehnologie au început să publice rezultatele înregistrate pe primul trimestru din 2011. În timp ce Apple a anunţat rezultate care bat din nou toate recordurile precedente de performanţă, Nokia se află în situaţia în care înregistrează cele mai slabe rezultate din ultimi ani, în condiţiile în care trendul descendent se amplifică în ciuda noului parteneriat cu Microsoft. În funcţie de rezultatele pe termen mediu şi lung ale acestui parteneriat şi înclinaţia pieţei către Windows Mobile sau Android, s-ar putea ca pe termen lung decizia de a trece în tabără Microsoft să nu se dovedească cea mai bună soluţie pentru Nokia.

Nokia a reuşit să coboare de la un procent de 41% pe piaţa smartphone-urilor, pe care îl avea acum un an, la 31% în Ianuarie 2011, iar acum la un all-time-low de 26 procente, în timp ce profiturile operaţionale s-au redus cu peste 17%. Chiar şi CEO-ul Nokia, Stephen Elop, care descrie primul trimestru ca solid, este precaut cu privire la următorul trimestru, pe care-l descrie ca problematic. Tot Elop vorbeşte pozitiv despre perspectivele din 2011, prin prisma planurilor pentru telefoane mobile şi telefoane Symbian, dar prognoza este cel puţin discutabilă având în vedere că termenii pe care ne aşteptam să îi auzim erau „Windows Phone” sau „MeeGo”.

4 sfaturi pentru securizarea telefonului

Microsoft a distribuit în ultimul security newsletter câteva sfaturi pentru securizarea telefoanelor, în special a rudelor mai deştepte a telefoanelor: smartphone-urile. Ideea este binevenită în contextul actual în care sistemele de operare folosite de telefoane devin din ce în ce mai complexe şi mai capabile, telefoanele inteligente devenind în acest mod şi o ţintă preferată pentru atacurile informatice.

  • În primul rând foloseşte PIN-ul şi celelalte opţiune de securitate deja prezente în telefon, cum sunt codurile de securitate, codul de unlock şi alte facilităţi de acest gen care diferă de la telefon la telefon. În felul ăsta, in cazul în care telefonul este furat sau pierdut, sunt şanse mai mici ca noul „proprietar” să poată obţine acces la informaţii critice cum sunt mailurile, mesajele şi fişierele stocate pe telefon.
  • Nu instala orice aplicaţie pe telefon. Aplicaţiile disponibile pentru telefoanele de ultimă generaţie, cum sunt iPhone, Android sau chiar Windows Mobile, pot face aproape orice acum, de la a-ţi facilita accesul la aplicaţiile de social networking până la a schimba canalele de pe televizor sau a stinge şi aprinde luminile din curte. Pentru Windows Phones, aplicaţiile vin prin intermedul Zune Marketplace şi sunt semnate digital, ceea ce scade oarecum implicit riscul ca ele să fie maliţioase. Acelaşi principiu este folosit de Apple pentru iPhone şi iPad, dar nu şi de Google pentru Android.
  • Instalează update-urile disponibile pentru telefon. Ca şi pentru calculatoare, e bine să instalezi toate update-urile disponibile pentru telefon dar şi pentru aplicaţiile pe care le ai instalate pe telefon, fiindcă multe update-uri sunt construite pentru a rezolva diverse probleme de securitate identificate între timp.
  • Încearcă să foloseşti o facilitate care să îţi permită recuperarea telefonului. Windows 7 include o facilitate denumită „Find my Phone”, care îţi permite să localizezi un telefon pierdut, să îl blochezi de la distanţă, sau chiar să îl ştergi complet, astfel încât oricine are acces la el să nu poată obţine acces şi la informaţiile conţinute în telefon. Dacă ai un alt tip de telefon, există diverse aplicaţii pe care le poţi instala şi care fac aproape acelaşi lucru.

Pentru mai multe informaţii despre fiecare tip de telefon în parte poţi consulta articolele de pe zona.ro dar şi site-urile dedicate fiecărui producător de telefoane sau de sisteme de operare pentru telefoane.