Articole

DOOM Review

Doom game cover

TL;DR: Mi-a placut DOOM de cand eram mic. Eram sigur ca nu imi va placea noul DOOM. Supriza, imi place! Nu mi-as fi cumparat jocul, dar norocul a facut sa primim din nou un CD key from the good people over at Kinguin.net.  Imi place mult! Suntem in 2016 si ID Software a reusit imposibilul: A facut un joc modern, foarte bun, cu feel de old-school. Au pastrat spiritul jocului viu, fara sa sacrifice nimic, ba chiar au adaugat elemente RPG cu grija si le-au integrat excelent in noul joc.

OK, toata lumea se plange de multi-player: nu gasesti meciuri, e lag, sunt copii,se triseaza yata yata yata. Bine, hai sa vorbim de single-player: povestea nu e interesanta si nu e engaging si… si ce daca? E DOOM! Remember DOOM? Mai tii minte cand omorai monstrii cu drujba? Si radeai sadic? Acum e si mai misto: cand omori monstrii cu drujba primesti drop-uri de ammo si mi s-a parut foarte tare ca drujba nu mai are infinite ammo, ai o cantitate limitata de benzina. E o chestie mica, dar se adauga in gramada de chestii mici facute bine de acest joc. Are feel-ul oldschool de DOOM dar are si mecanica moderna de RPG, combinatie care nu e usor de realizat pentru nimeni.

doom in-game screenshot

How cool is this?

Campania pentru mine chiar a fost engaging. In plus, este de o durata decenta, nu l-am terminat inca si am deja 10 ore jucate. Tot timpul apare o arma noua sau un monstru nou, treaba gandita bine si care reuseste sa elimine senzatia de repetitivate. E adevarat, parca incepe mai greu si primele niveluri sunt mai slabute. Dar dupa putin timp, te trezesti ca vin demoni de peste tot, esti alergat si atacat din toate colturile. Armele incep sa faca sens, upgrade-urile sunt gandite si nu adauga doar damage mai mult sau viteza de incarcare, etc. Ai diferite abordari pentru fiecare situatie in care te afli. Partea misto e ca o sa gasesti o combinatie de arme care functioneaza foarte bine, dar vor fi atat de multe combinatii posibile incat rar o sa joci in acelasi mod. Nu va fi nici usor, dar DOOM n-a fost niciodata usor. Si developerii nu au uitat asta. Nu am simtit deloc ca ma ajuta jocul, sau ca ma impinge de la spate. E foarte rapid si daca nu esti atent, devii demon-food rapid. Un lucru e sigur, capacele pe care le poti aplica demonilor sunt extrem de engaging si amuzante. Sa-ti explic: capace a devenit termenul nostru pentru una din functionalitatile care am crezut ca va strica jocul. In schimb, i-a adaugat valoare. Nu o sa incerc sa-ti explic, nu vreau sa-ti fur farmecul primului capac.

 

Adevarul e ca m-am distrat. Tare! Desi nu as zice ca e mai bun comparat cu Dark Souls 3, cu siguranta e mai distractiv. E o continuare pe masura seriei DOOM, desi parerile au fost impartite la noi in birou.

kinguin logo

Poti comanda cd key-ul de pe kinguin.net. La fel ca si la DS3, livreaza instant un cd key pentru Steam, la un pret mai mic.

Nota mea e 4/5 pentru ca am inceput seria de reviewuri cu DS3 si a ridicat baremul foarte mult.

Direct3D mai bun ca OpenGL?

Într-un articol publicat pe site-ul de gaming bit-tech,  John Carmack (considerat naşul first-person shooter-elor) a dezvăluit că el preferă acum DirectX în locul OpenGL, afirmând că principalul motiv pentru care id Software, compania lui, a rămas fidel OpenGL este inerţia.

Carmack spune că „Microsoft a avut curajul de a continua să dezvolte DirectX într-o direcţie în care au apărut diferenţe semnificative şi incompatibile pentru a îmbunătăţi API-ul, în timp ce OpenGL s-a preocupat prea mult de problemele de compatibilitate. Mai mult Direct3D suportă mult mai bine facilităţile de multi-threading. „

John Carmack este cel care a co-fondat id Software în 1990 şi a avut un rol important în programarea jocurilor Wolfenstein 3D şi versiunea originală a Doom ca şi a seriei de jocuri Quake. De atunci, id Software a mers mereu pe OpenGL, atât pentru Doom III şi Quake 4, în timp ce multî alţi  dezvoltatori de jocuri pentru PC de vârf s-au axat în întregime pe Direct3D.

Unele jocuri, cum ar fi seria Call of Duty, care se bazează pe motor-ul de la id, încă mai folosesc OpenGL, dar nu se poate nega că OpenGL pare să fi decăzut  în ultima vreme în faşa dezvoltatorii de top pentru jocuri PC, chiar dacă este încă popular în rândul dezvoltatorilor de telefonie mobilă şi profesioniştilor în 3D.

În timp ce versiunile mai noi de OpenGL au încercat doar să rămâna la curent cu unele dintre caracteristicile care se găsesc în DirectX, inclusiv geometria shader DirectX 10, acestea au fost de obicei puse în aplicare prin intermediul extensiilor, mai degrabă decât prin engine-ul principal din API. Mai mult decât atât, Microsoft şi-a asumat acum rolul de inovator principal în grafică 3D pentru jocurile pe PC, deşi în trecut nu făcea altceva decât să încerce să ţină pasul.

„Inovaţiile reale în grafică au fost cu siguranţă determinate de Microsoft în ultimii aproximativ zece ani „, a explicat Richard Huddy de la divizia GPU de la AMD la nivel mondial. „OpenGL a fost în mare parte într-un rol de urmărire mai degrabă decât în postura de a veni cu inovaţii. Shaderele de geometrie, de exemplu, care au venit cu Vista şi DirectX 10, sunt în întregime invenţia Microsoft. „

Carmack a mai afirmat totuşi că id nu intenţionează să migreze spre Direct3D. „OpenGL încă merge bine”, a declarat el. Dacă era doar o chestiune de cod al jocului, am putea produce destul de repede un executabil compatibil cu DirectX, dar se pune problema împărţirii resurselor necesare pentru execuţia codului cu resursele necesare pentru prelucrare grafică, şi nu sunt dispus să fac această concesie pentru nişte câştiguri care deocamdată nu sunt prea evidente. „