Noutati IT care sunt trimise si prin email celor care s-au înscris pentru ştiri.

Gigafabrica Tesla din Berlin: Victima sabotajului sau a opoziției locale?

Uzina Gigafactory Berlin a Tesla a fost forțată să se închidă recent, după o pană de curent suspectată a fi cauzată de sabotaj, așa cum informează site-ul de știri electrek.co  Acest eveniment dramatic a readus în prim plan tensiunile existente între gigantul american al vehiculelor electrice și comunitatea locală. Pentru a înțelege pe deplin situația, trebuie să analizăm evenimentele recente din jurul fabricii, luând în considerare atât informațiile din articol cât și opiniile exprimate în comentarii.

În ultimele săptămâni, Gigafactory Berlin a întâmpinat o serie de provocări. Probleme cu aprovizionarea, generate de conflictul din Yemen, au întrerupt lanțul de producție. Mai mult, activiștii de mediu și-au stabilit tabăra în apropierea fabricii pentru a protesta împotriva extinderii acesteia, susținând că aceasta are un impact negativ asupra mediului.

Iar acum, fabrica se confruntă cu o problemă și mai gravă: o pană de curent cauzată de incendierea deliberată a unui pilon de înaltă tensiune. Ministrul de Interne al landului Brandenburg a catalogat incidentul drept un „atac perfid” asupra infrastructurii electrice, sugerând astfel un act deliberat de sabotaj.

Articolul de pe Electrek subliniază eforturile depuse de Tesla pentru a aborda preocupările legate de mediu, ridicând un semn de întrebare asupra posibilității ca activiștii de mediu să fie responsabili de sabotaj. Totuși, comentariile cititorilor reflectă o gamă largă de opinii.

Unii cititori își exprimă scepticismul față de povestea Tesla. Ei subliniază dificultățile anterioare ale fabricii și nu reușesc să înțeleagă logica unui act de sabotaj în contextul în care Tesla a încercat deja să abordeze problemele de mediu. Aceștia sugerează că este probabil și ca defecțiunea să fie o problemă tehnică sau o eroare umană.

Alți comentatori își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul pe care îl are Gigafactory Berlin asupra mediului. Ei susțin că Tesla nu a făcut suficient pentru a-și atenua amprenta ecologică și că extinderea fabricii va exacerba problemele existente.

Un aspect important de menționat este dezbaterea globală privind vehiculele electrice. Susținătorii lor laudă impactul pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor poluante locale. Criticii, însă, ridică semne de întrebare cu privire la procesul de producție a bateriilor și la impactul asupra mediului al extracției materialelor rare necesare acestora.

În acest context învolburat, care sunt perspectivele pentru Gigafactory Berlin?

În primul rând, este necesară o investigație completă și transparentă a incidentului. Doar prin identificarea cauzei reale a penei de curent se poate restabili încrederea publicului. Dacă se dovedește a fi vorba de sabotaj, autoritățile trebuie să ia măsuri decisive pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

În al doilea rând, Tesla trebuie să continue dialogul deschis cu comunitatea locală. Abordarea transparentă a preocupărilor de mediu și implementarea unor practici sustenabile sunt esențiale pentru a câștiga încrederea comunității.

În cele din urmă, viitorul Gigafactory Berlin depinde de capacitatea sa de a demonstra că poate funcționa într-un mod prietenos cu mediul. Investițiile în tehnologii regenerabile și adoptarea unor practici sustenabile sunt cruciale pentru a reduce amprenta ecologică a fabricii.

Încheiem prin sublinierea faptului că industria auto se află într-o perioadă de transformare dramatică. Vehiculele electrice reprezintă o soluție promițătoare pentru reducerea emisiilor poluante, însă este esențial să se țină cont de întregul ciclu de viață al acestora pentru a evalua cu adevărat impactul lor asupra mediului. Gigafactory Berlin are potențialul de a fi un lider în această transformare, însă numai printr-o abordare transparentă, sustenabilă și colaborativă își va putea câștiga locul în comunitate.

Chitara? Sau Clape? Sau Vioara? Orice! Artiphon INSTRUMENT 1!

instrument1

Un nou mod intuitiv de a canta orice sunet cu un singur device care se conecteaza direct in smartphone, tableta sau PC. Fiind de tip plug and play, Artiphon INSTRUMENT 1 are sute de instrumente care pot fi modificate si customizate cu ajutorul controller-ului. Artiphon va lansa odata cu INSTRUMENT 1 o aplicatie ce va programa device-ul in orice instrument doresti: „Combinatiile devin nelimitate” a declarat Mike Butera, fondatorul acestui proiect.

quote about instrument

Butera este insusi muzician, iar ideea i-a venit in unul din turneele cu formatia sa. Butera nu este doar un muzician, detine un doctorat in „Studiile Sunetelor” si lucreaza ca developer pentru diferite sisteme stereo. Aceste atribute combinate i-au permis sa livreze conceptul lui INSTRUMENT 1.

4 ipostaze ale lui Instrument1I1 este rezultatul a 4 ani de testare si productie, timp in care Butera a strans fondurile necesare dar si oamenii cheie ce au si-au adus contributia la produsul final. Fondatorul AOL, Steve Case a sustinut proiectul de la bun inceput iar formatii ca:
Mikki Ekko, Wild Cub, Moon Taxi sau chiar Moby.

Instrumentul se poate conecta la sute de aplicatii de mobil sau PC, si poate (la propriu) sa produca orice sunet imaginabil. Cel putin asa se lauda ce i de la Artiphon. De exemplu, poti face plug’n play cu Garageband si sa incepi sa canti. Daca setting-ul din Garageband este un sound de chitara, vei auzi o chitara. Switch pe pian, si evident, vei auzi un pian.

Cea mai frumoasa parte, (dupa noi) este faptul ca INSTRUMENT 1 este compatibil-MIDI, deci functioneaza cu TOATE soft-urile MIDI precum Ableton Live, ProTools, Logic. De asemenea se conecteaza la Ipad, Iphone,Mac si PC via USB.

features of instrument1

Cei de la Artiphon vor face un showcase in cadrul festivalului South by SouthWest (SXSW), unde multi muzicieni consacrati vor avea ocazia sa-l testeze si sa creeze cu INSTRUMENT 1.

Admini de Facebook, Like-urile scad!

Daca esti admin-ul unei pagini de Facebook te poti astepta ca Like-urile acesteia sa scada in urmatoarele saptamani.

Ce poti face? Nimic! Facebook schimba modul in care contorizeaza numarul de like-uri, astfel incat orice conturi ce au fost dezactivate sau memorializate (pt persoane decedate) vor fi sterse din count-ul paginilor de like. Din moment ce multa lume nu va citi sau nu va primi update-ul de la FB, ne asteptam sa observam o mica criza in randul adminilor care nu vor stii de ce le scad like-urile.

Schimbarea nu se va produce imediat, Facebook dand termenul de „cateva saptamani”. OK, dar cate like-uri vei pierde? Facebook spune ca va fi un procent foarte mic. Astfel, o pagina cu putine like-uri are sanse sa nu fie afectata deloc, in vreme ce o pagina cu +100.000 like-uri este posibil sa vada o diferenta significanta.

Anuntati-va sefii, colaboratorii, si pregatiti-va pentru drop!

Samsung Galaxy A7 – Un nou octa-core

Samsung A7 - previewIn ianuarie 2014, Samsung anunta ca Galaxy S5 va fi lansat in 2 modele: un quad-core bazat pe SnapDragon 801 la 2.5GHz si un octo-core Exynos Soc la 2.1 Ghz. Un an mai tarziu, Samsung anunta primul telefon dedicat pe octa-core: Galaxy A7. A7 este echipat cu un procesor multicore ce combina 2 procesoare separate quad-core, permitandu-i utilizatorului sa foloseasca taskuri intensive usor si rapid.

A7 este echipat cu 2GB RAM, 16GB memorie interna si o baterie de 2,600mAh. Telefonul ruleaza Android KitKat pe un ecran de 5.5-inch, cel mai mare din seria A de pana acum, si are o carcasa metalica, slim, ceva neobinuist pentru Samsung.
Samsung-Galaxy-A7-Specificatii

 

A7 preview 2Desi nu exista nici o data a lansarii sau a costului telefonului, ne asteptam ca pretul sau sa graviteze in jurul sumei de 1.500RON fara abonament.
Anuntarea si introducerea telefoanelor din seria A indica faptul ca samsung vrea sa diversifice oferta mai departe de „clasicile serii” S si Note. Acesta lucru poate fi datorat faptului ca noile modele din aceste serii: Galaxy S5 si Note 4 nu au inregistrat vanzari la fel de bune ca predecesorii lor.

Intel’s Compute Stick – Windows 8 pe TV

 

intel logoIntel® Compute Stick este un dispozitiv de noua generatie gata de rulat „out-of-the-box” care vine pre instalat cu Windows 8.1 si este de marimea unui stick. Ati citit bine, un mini-pc de marimea unui stick usb.

Nu numai atat, micul PC este echipat destul de bine: un procesor Atom quad-core,2GB RAM, 32GB spatiu de stocare, Bluetooth si wi-fi. Pretul retail este anuntat la 149$. Cei de la Intel au anuntat ca va exista si o varianta mai ieftina care ruleaza pe Linux cu RAM si spatiu de stocare mai mici si va costa 89$.

The Intel® Compute Stick transforms any HDMI display intoa computer
Pe site-ul intel Compute Stick este prezentat ca fiind o solutie perfecta pentru productivitate usoara, social networking, web browsing si streaming online sau jocuri. Suntem siguri ca nu va veti putea juca jocuri de ultima generatie pe acest mini-PC, dar conectat la orice TV cu intrare HDMI devine un calculator de birou decent si cel mai important, extrem de portabil. Desi o data exacta nu este anuntata, stim ca Compute Stick va fi disponibil chiar de anul acesta.

Acer dezvaluie noul Chromebook 15

 

Cu putin inaintea inceperii CES 2015, Acer a anuntat sambata o serie intreaga de prouse noi incluzand 2 Chromebook-uri, monitoare noi, un laptop cu o camera 3D si altele. Toate aceste produse vor fi prezentate in detaliu la conferinta ce are loc in Las Vegas.
chrome acer

Pentru Chromebook 15 cei de la Acer au creat cel mai mare Chromebook (de pana acum) cu un display de 15.6-inch HD Display, au marit viata bateriei la 15 ore si au folosit un procesor intel de ultima generatie. De asemenea, laptopul are cel mai mare touchpad disponibil pe orice device Chromebook.

Desi nu are o data exacta de lansare, ne asteptam ca Chromebook 15 sa apara pe rafturi undeva pe la mijlocul anului la un pret anuntat de 249$.

Facebook incheie colaborarea cu Bing

Desi nu este clar cine a rupt relatia de peste 2 ani, stim cu siguranta ca Facebook nu mai foloseste Microsoft Bing pentru cautarile sale. De asemenea, stim ca Facebook nu a aratat niciodata ad-uri Bing, acest lucru putand fi un motiv pentru incetarea colaborarii. Desi sunt speculatii, nu se stie cat trafic a primit Microsoft in urma parteneriatului.

fb-logoVarianta 1:
Cota de piata a cautarilor Bing este ~20%, ceea ce este o cifrat semnificativa dar nu destul pentru a face Bing profitabil.
Astfel, daca Microsoft platea Facebook pentru a folosi search-ul lor, incheierea contractului va rezulta intr-o modalitate usoara de a economisi bani.

bing-logo-icon-1106010937Varianta 2:
Reuters suspect
eaza ca Mark Zuckerberg intentioneaza sa dezvolte propriul motor de cautare, cumuland intreaga baza de date Facebook. Daca acest lucru se dovedeste a fi adevarat, atunci este probabil ca Facebook sa-i fi „dat papuci” lui Bing. Cei de la Yahoo nu au fost deloc multumiti cu rezultatele parteneriatului cu Bing, deci este posibil ca Facebook sa fi renuntat la serviciile lor, pentru simplu motiv ca nu este un serviciu bun.

Pentru moment, Facebook inca nu are o solutie viabila pentru web search la fel cum Google nu are o solutie viabila pentru un social network.

Generația 2014 pentru protecție de la G Data security e aici

Problema principală pe care eu, ca om calificat în ale calculatoarelor, o am atunci când folosesc un antivirus, este viteza. Sau mai bine zis lipsa acesteia. În acest moment nu folosesc nicio soluție antivirus pe niciunul din cele 3 sisteme Windows din „gospodărie”.

Și asta pentru că de câte ori am un anvitirus „rezident” în calculatoarele mele, simt inevitabil cum descrește puterea de concentrare a sistemului. Și cum nu sunt dispus să upgradez 3 sisteme de două ori pe an pentru a fi la zi cu puterea de procesare necesară tuturor înfloriturilor software de care am nevoie când și când, antivirusul, care este destul de bine înfipt în tot ce înseamnă activități de sistem, este primul care dispare.

Am avut o introducere foarte lungă, dar importantă, pentru că atunci când propoziția de prezentare a unui antivirus este „faster protection” nu pot decât să mă bucur.

Am testat în trecut soluțiile de protecție de la G Data Security, și n-am apucat să fiu nemulțumit de ele, așa că îmi face plăcere să vă anunț că firma germană de securitate informatică a prezentat la CeBIT 2013 o soluție nouă de protecție pentru utilizatorii „casnici” care vine să satisfacă dorințele mele atunci când vine vorba de un program software.

CloseGap_Schaubild2_ActiveHybrid_05

Odată cu generația 2014, G Data vin cu o tehno0logie hibridă de protecție activă, denumită G Data CloseGap. Pe scurt, sistemul este gândit să ofere protecție folosind o metodă suplimentară de detecție proactivă care te protejează de troienii care vizează aplicațiile bancare, spre exemplu. Noua metodă te ajută să respiri în voie atunci când ești ținta unui atac, indiferent dacă e vorba de un program mallware vechi de o zi, o oră, sau o secundă, atunci când ai norocul să fii prima sau unica țintă a unui atac.

Interfața de administrare este și ea simplificată, indiferent că e vorba de scanare anti-virus, backup sau setările pentru noul AutostartManager. O altă noutate este sistemul de control al device-ului, care vizează proturile USB, DVD-urile și alte device-uri externe ce intră în contact cu sistemul tău.

G Data AntiVirus 2014, G Data InternetSecurity 2014 și G Data TotalProtection 2014 vor fi disponibile pentru public din luna Aprilie 2013.

GDRTP2014_EN_1PC_KM37_1F67C_01

Protecţie PC cu Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials este o soluţie anti-malware nouă, gratuită, pentru calculatoarele voastre care rulează Windows. Cu puţin noroc veţi fi mai bine protejaţi faţă de viruşi, spyware şi alte programe maliţioase. Softul este disponibil gratuit pentru orice Windows XP SP2 sau ulterior, cum sunt  şi Windows 7.

Putem să vă confirmăm că detecţia euristică funcţionează, şi că softul a detectat nişte instrucţiuni de criptare ciudată din câteva scripturi php care aveau instrucţiuni de encoding.

Principalele 3 motive pentru care Microsoft vă sugerează să folosiţi această soluţie anti-malware ar fi:

  • Protecţie extinsă – spyware, viruşi, viermi, troieni şi alte tipuri de programe mailiţioase
  • Uşor de obţinut şi uşor de utilizat – Disponibil fără costuri şi fără înregistrare direct de pe site-ul Microsoft.
  • Protecţie silenţioasă – Programul nu intră peste tine decât dacă îţi doreşti asta special.

Iată şi o poză cu interfaţa de bază a aplicaţiei, ca să o recunoaşteţi când o vedeţi.

De asemenea, Microsoft mai pune la dispoziţia noastră şi Microsoft Safety Scanner, un alt software gratuit care face o scanare detaliată on-demand atunci când suspectaţi o infecţie recentă. Softul este util cam 10 zile după descărcare şi nu rămâne instalat pe sistem. Vă recomandăm o scanare ocazională, în special dacă antivirusul vostru a mai dat rateuri din când, dar nu renunţaţi la o soluţie antivirus fiindca Safety Scanner nu înlocuieşte antivirusul tradiţional, aşa cum o poate face Microsoft Security Essentials.

Firefox la maxim pentru tablete Android Honeycomb

Mozilla nu a stat degeaba şi a lucrat intens la noua versiune de Firefox Mobile pentru tablete Android. Diferenţele evidente se referă la optimizarea utilizării suprafeţei de ecran, un pic mai mare la tablete şi care permite o plasare interesantă a opţiunilor de navigare, în special a identificatoarelor pentru tab-uri, care sunt poziţionate pe partea stângă atunci când tableta e folosită landscape şi pe zona superioară, într-o formă mult mai compactă, atunci când e folosită în mod portrait.

Cu toate că Firefox foloseşte intens toate facilităţile oferite de UI-ul de Android Honeycomb, elementele clasice de identificare ale Firefox, cum sunt butonul mărit de Back sau bara de adresă, sunt foarte uşor de recunoscut şi au rămas embleme ale browser-ului.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina lui Ian Barlow

Profile de business pentru Google+ cu facilităţi Analytics

După ce Google a blocat utilizarea conturilor Google+ de către companii şi organizaţii, pentru a nu deraia de la planurile iniţiale, se pare că s-a apăsat pedala de acceleraţie şi vom avea Business Profiles disponibile destul de curând, adică înainte de finele acestui trimestru.

Google a trebuit să reacţioneze repede la feedback-ul pe care l-au oferit involuntar companii ca Ford sau Coca-Cola, care şi-au deschis profile sub forma unor pagini de utilizator de Google+. Între timp Google a cerut acestor companii să mai aibă răbdare şi să nu folosească acest workarround, cu toate că încă nu există o dată precisă la care profilele de business vor fi disponibile pentru companii.

Google nu a mai eliminat efectiv conturile deschise ca utilizatori beta, dar a prevenit companiile că nu vor putea migra datele care se vor acumula de pe conturile de utilizator pe profilele de business.

Google Fast Flip: descoperă ştirile care te interesează

Printre noutăţile de azi şi-a făcut loc şi o descoperire întamplătoare, un serviciu din cadrul Google Labs de care nu am auzit nimic înainte, cu toate că a fost lansat în 2009. E vorba de Google Fast Flip, un serviciu care îţi permite să descoperi şi să împarţi cu prietenii ştiri actuale.

Serviciul încearcă să combine calităţile web-ului cu caracteristicile ale publicării clasice, tipărite pe hârtie, oferind posibilitatea să răsfoieşti efectiv printre materiale exact aşa cum faci într-o revistă. Îţi permite de asemenea să urmăreşti ce citesc prietenii tăi sau să te abonezi la anumite subiecte, să descoperi conţinut nou pe zonele tale de interes şi să creezi propria revistă pe baza unor căutări specifice.

Mai multe informaţii găsiţi în pagina de ajutor a serviciului, dar vă aşteptăm cu impresii directe despre cum poate fi utilizat optim acest serviciu. O listă completă cu sursele de unde vin aceste ştiri găsiţi tot pe fastflip: http://fastflip.googlelabs.com/sources

Eliminarea lui Bin Laden şi noutăţile tehnologice

Fiindcă există câteva aspecte legate de tehnologie care înconjoară moartea lui Bin Laden, încercăm să facem o mică recapitulare cu evenimentele IT conexe acestui eveniment notabil.

1. Un user twitter a postat mai multe mesaje pe Twitter cu multe ore înaintea acţiunii efective care a dus la eliminarea lui Bin Laden, fără să ştie că informaţiile pe care le postează se referă la misiunea ultra- secretă desfăşurată pe parcursul unei zile întregi care a dus la neutralizarea acestuia. Detalii aici.

2. La câteva ore după moartea teroristului, pagina de Facebook intitulată „Bin Laden e mort” a căpătat proporţii virale. E interesant că pagina fusese făcută cu mult timp în urmă pentru a promova teoria că Bin Laden este de fapt mort de multă vreme şi că motivul pentru care el este declarat ca fiind încă activ ar fi de fapt parte dintr-o conspiraţie care să justifice lupta împotriva terorismului.

3. Google Maps a fost actualizat pentru a indica cu un pinpoint locaţia în care a fost depistat Bin Laden. E vorba de oraşul Abbottabad, situat la 75 mile nord de capitala Pakistanului, Islamabad. Puteţi accesa locaţia pentru a citi peste 200 de mesaje publicate acolo sub forma de recenzii. Pe acelaşi articol puteţi vedea o serie de poze din zona respectivă.

4. Tot pe Mashable se poate vedea un timeline cu informaţiile şi zvonurile apărute pe Twitter despre acest eveniment, cu mult înainte ca preşedintele Obama să anunţe oficial că teroristul a fost eliminat „în cadrul unei acţiuni bine planificate de Statele Unite”.

 

Cum ar fi dacă sigla ar spune adevărul?

Viktor Hertz a lansat un proiect care, deşi nu neapărat original, este extrem de interesant. El s-a întrebat cum ar fi arătat logo-urile şi siglele unor companii mari dacă idea ar fi fost să spună adevărul gol-goluţ. Iată cum s-au născut câteva logo-uri, în cadrul proiectului „Honest Logos”, care nu-i vor face prea fericiţi pe proprietarii mărcilor, dar care sunt prea cool (cel puţin unele dintre ele) ca să nu vi le prezentăm aici: