Articole

Lucruri interesante despre Nokia N9 MeeGo

Cu toate că Nokia a afirmat recent că nu îşi va reconsidera poziţia cu privire la platforma Meego, după ce a abandonat acest proiect în favoarea Windows Mobile, ne-am gândit să vă prezentăm câteva informaţii interesante despre Nokia N9, cel mai recent terminal lansat de Nokia şi singurul care va folosi Meego.

Printre cele mai interesante detalii postate de site-ul ShootSpeak despre N9 se găsesc deci:

  • În meniul principal de aplicaţii nu se pot crea în acest moment foldere noi, aşa cum e posibil chiar şi în symbian, dar e posibil ca facilitatea să fie adăugată ulterior
  • După ce activaţi opţiunea respectivă din meniul de setări, puteţi să închideţi o aplicaţie activă, în loc să o minimizaţi, dacă faceţi swipe în partea de sus a ecranului în loc de lateralul acestuia.
  • Aplicaţia de video-player de pe Nokia N9 poate să afişeze şi clipuri video în format Flash, pe lângă alte formate populare ca MKV, cu o rezoluţie maximă de 720p, dar nu poate afişa clipuri Flash în browser din lipsa unui plugin corespunzător de Adobe Flash Player.
  • N9 are suport hardware pentru recepţie radio FM, dar în acest moment nu există software pentru o astfel de aplicaţie, ceea ce înseamnă că facilitatea ar putea fi introdusă mai târziu, aşa cum s-a întâmplat şi cu N900
  • Există posibilitatea ca ecranul principal să fie făcut open-source, astfel încât dezvoltatorii să poată adăuga facilităţi noi, widget-uri şi alte elemente active.
  • La o întâlnire din Malaesia s-au vehiculat şi câteva preţuri pentru N9, mai precis 600USD pentru versiunea cu 16GB şi 749USD pentru cea cu 64GB, cu toate că preţurile nu sunt confirmate ca definitive.
  • În jocuri se poate dezactiva opţiunea de swipe, pentru a preveni minimizarea accidentală a acestora
  • Arhitectura din jurul camerei foto-video este deschisă, ceea ce înseamnă că vor putea fi dezvoltate şi alte aplicaţii, de la alţi developeri, care să utilizeze camera de pe N9.
  • Este destul de probabil ca pe Nokia N9 să funcţioneze cel puţin încă un browser alternativ, cum este Fennec, versiunea beta de la Firefox Mobile.

Chiar dacă nu mai suntem neapărat fani ai Nokia după ultimele decizii ale companiei finlandeze, se pare că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe frontul Meego, iar platforma ar putea avea o şansă minimă să rămână pe linia de plutire mai ale împreună cu Intel şi în ciuda trădării celor de la Nokia.

Nokia N9, după unii o minune, după alţii un Zombie

Când vine vorba de noul Nokia N9, părerile celor care au analizat deja terminalul sunt destul de împărţite. Gizmodo vorbeşte despre un telefon cu hardware super-frumos dar un zombie pe partea de software, în timp ce YugaTech îl laudă de parcă e noua minune a lumii.

Telefonul Nokia N9 a fost anunţat la Nokia Connection 2011, din Singapore şi va rula pe Meego 1.2 Harmattan. Se pare că cei de la Nokia s-au prins că toată şmecheria cu un sistem de operare este să aibă atât o versiune de tip x.y cât şi o denumire dubioasă. Pe partea de hardware, parametrii sunt următorii:

  • 3.9-inch AMOLED screen @ 854×480 pixels
    ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 GHz
    PowerVR SGX530
    1GB RAM
    16GB and 64GB internal storage
    Bluetooth 2.1
    WiFI 802.11 b/g/n
    3G/HSDPA 14.4Mbps
    NFC
    8MP autofocus camera with Carl Zeiss optics
    720p HD video recording @ 30fps with stereo sound
    2 x LED flash
    2nd front-facing camera for video calls
    1450mAh battery

Telefonul are o grosime de 7.6 până la 12.1 mm, deci pare mai subţire decât predecesorul Nokia N8, şi vine cu un design unibody din policarbonat prevopsit, astfel încât şi dacă îl zgârii accidental, culoarea rămâne aceeaşi. Data de lansare va fi spre finalul lui 2011.

Revenind la părţile mai proaste: acest telefon minunat rulează MeeGo, şi nu Mango, ceea ce înseamnă că acest telefon vine cu un dezavantaj din fabrică, ca să nu spunem ca reviewerii de la Gizmodo care l-au declarat mort înainte să se nască pentru majoritatea utilizatorilor potenţiali. Practic, utilizatorii care se respectă vor aştepta probabil acest telefon sau o variantă similară care să ruleze un Windows Phone Mango.

Nu ezitaţi să ne spuneţi în comentarii ce părere aveţi despre acest telefon, dar şi despre decizia MeeGo vs Mango, dacă v-a preocupat acest subiect.