Articole

Cele mai importante MMO-uri anunțate pentru console

Jocurile massive multiplayer pentru console au apărut odată cu conexiunile la internet pe console. Adică de prin 2002. Cu toate astea, adevăratele jocuri MMO sunt încă prezente în mod dominant pe PC-uri.

Chiar dacă pare mai natural să joci un MMO pe PC, se pare că am ajuns la momentul în care consolele ar putea avea o șansă reală ca platforme preferate pentru jocurile online.

Așa că v-am pregătit și noi o listă, pornind de la un articol pe această temă al celor de la IGN, articol pe care vi-l recomandăm pentru a afla mai multe detalii despre fiecare titlu în parte.

Între timp, iată și lista noastră, prezentată ca un soi de pseudo-clasament.

  • PlanetSide 2 (PC, PS4)
  • DC Universe Online (PC, PS3, PS4)
  • Final Fantasy IV: A realm reborn (PC, PS3, PS4)
  • Destiny (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • The Division (PS4, Xbox One, PC)
  • The Crew (PC, PS4, Xbox One)
  • Elder Scrolls Online (PC, Mac, PS4, Xbox One)
  • War Thunder
  • Warhammer 40k: Eternal Crusade
  • World of Tanks
  • Phantasy Star Online 2
  • Dragon Quest X

Dintre toate titlurile l-am evidențiat pe PlanetSide2, fiindcă ne aduce aminte de Tribes, un joc căruia i-am rămas fideli după atâția ani, și care reușește să prindă în el toate aspectele care ni se par interesante pentru un joc complet.

23998-video_games_planetside_2_wallpaper

MyShoebox, un startup cool cu o soluție utilă

MyShoebox este un startup recent care a venit cu o idee interesantă. Nu nouă, nu extraordinară, nu gratis, dar e combinație de factori din care a ieșit o soluție practică pentru anumite nevoi.

MyShoebox oferă o soluție de stocare pentru toate pozele tale. Aplicație e utilizabilă pe Android, Windows, Mac sau iPhone, și este practic o interfață pentru un motor de stocare în cloud.

Ce face MyShoebox special? Îți permite să stochezi toate pozele, în număr nelimitat, prin sincronizare cu orice device pe care-l deții, și ți le pune apoi la dispoziție într-o interfață simplă, care oferă câteva idei noi dar care pare să fie încă în dezvoltare. Am uitat să menționez că aplicația este într-un pseudo-closed beta.

Să vedem și ce nu face? Pentru versiunea gratuită nu îți permite să stochezi decât poze screen-size, nu la rezoluție maximă, deci dacă te gândești să îl folosești ca sistem de backup e ok, cu condiția să scoți cam 60 de dolari pe an sau să te mulțumești cu o variantă redusă a fiecărei poze, disponibilă pe MyShoebox în cazul în care ți-ai pierdut colecția de fotografii din cauza unui rateu de hard-disk.

Ce ne-a plăcut? Grupează pozele pe luni, pe anotimpuri, pe evenimente (nefuncțional) și chiar și în funcție de camera cu care a fost făcută poza, un feature super deștept. Așteptăm posibilitatea de tagging, ca să putem face gruparea pe evenimente.

Nu mi-a fost clar dacă în cazul în care folosești varianta gratuită și la un moment faci upgrade la varianta Pro vei găsi pozele stocate la rezoluția originală sau trebuie să le resincronizezi?!

Concluzia: un serviciu foarte util dacă vrei să ai mereu la îndemână o copie redusă a fiecărei fotografii pe care ai făcut-o vreodată, sau extrem de util dacă ești dispus să dai 60USD pe lună ca să ai un backup complet, securizat, al tuturor pozelor pe care le deții, cu condiția să nu fie mai mari de 20Mb, dar mă aștept ca această limită să fie crescută odată cu evoluția aparelor foto profesionale.

Ce mi-a plăcut în mod special a fost că poza demonstrativă utilizată în exemplu este o poză de pe Transfăgărașan, din România. Way to go guys!

Puteți să vă înscrieți pentru a testa deja varianta beta, care nu ne-a creat probleme. Invitația a venit în mai puțin de 24 de ore de la cerere.

World of Goo pentru iPhone

Ne-a fost greu să ne decidem dacă publicăm acest mic material la categoria iPhone sau la categoria Jocuri, dar am cedat şi le-am bifat pe amândouă. Fiindcă World of Goo e un joc care a fost lansat acum ceva ani pe PC dar care merită remarcat din nou, mai ales că atunci când l-am jucat ne-am oprit brusc, ocupaţi cu alte probleme, şi n-am reuşit să ne satisfacem pofta pe de-a întregul.

Nu vom intra în detalii, vom menţiona doar că e vorba de acelaşi joc relansat acum pe platforma iOS, ceea ce înseamnă că ar putea fi jucabil atât pe Mac-uri cât şi pe iPad sau iPhone. Merge chiar şi pe un iPod Touch din generaţia a treia sau mai nou, dar trebuie să fie descărcat printr-o conexiune de bandă largă.

Jocul are un scor de 96 din 100 în clasamentul mondial pe care noi îl folosim ca referinţă, şi chiar şi noi considerăm că scorul este perfect justificat.

Mai merită menţionat că îl puteţi descărca şi juca gratuit pentru o perioadă, deci nu aveţi niciun motiv să treceţi peste acest weekend fără să-l fi testat măcar.

Jocul se remarcă prin originalitate, fluiditate, interactivitate, mister, diversitate, dinamism şi încă o dată originalitate.

Pentru cei care vor descărca aplicaţia de pe AppStore, iată şi preţurile

– Versiunea iPhone NON HD 0,79€

– Versiunea iPhone HD 3,99€

– Versiunea iPad 3,99€

Ce adaos comercial plătiţi pentru un PC?

Din cifrele disponibile pentru trimestrul trecut (primul trimestru 2011), reiese că Apple a reuşit să facă un profit de aproximativ 370 USD pentru fiecare Mac pe care l-a vândut, echivalentul unui adaos de 28% faţă de preţul total de cost. Prin comparaţie, HP a avut un adaos mai mic de 7% pe PC-urile vândute în 2011, dar chiar şi cu un adaos calculat de 8%, HP a obţinut pentru fiecare PC vândut un profit de 52USD.

Întrebarea pe care ne-o punem este: cât de diferită poate fi tehnologia din spatele acestor două mărci ca să justifice o astfel de diferenţă? Sau altfel spus: atunci când cumpărăm un calculator plătim pentru tehnologia pe care o obţinem sau plătim pentru profitul producătorului şi adaosuri comerciale.

Pentru a nu provoca totuşi o bătălie de opinii între fanii Mac şi restul lumii, mai merită menţionat că volumul vânzărilor de PC-uri HP pe perioada menţionată a fost de 2 ori mai mare decât al calculatoarelor personale de la Apple.

Vendetta Online vine cu noutăți pe frontul MMORPG Android

I-am scăpat din mână doar câteva săptămâni pe cei de la Guild Software, producătorul jocului MMORPG Vendetta Online, dar în această perioadă au apărut câteva noutăți interesante în joc. Vă reamintim că Vendetta Online este printre primele jocuri de acest gen (MMORPG) care rulează pe toate platformele PC dar și pe Android. Mai mult de atât, jucătorii care se conectează pe Android se află în același univers cu jucătorii de pe PC, un lucru unic pe această platformă.

Trecem deci la noutăți. După ce Guild Software anunțase că singura configurație hardware suportată este pe cea cu chipset-uri Tegra, iată că ultima versiune (care necesită într-adevăr încărcarea jocului folosing un sideloader) începe să suporte și procesoare din familia Qualcomm Snapdragon. Știrea a apărut prima dată într-un anunț de presă al celor de la Qualcomm, dar în Iunie Guild Software a confirmat informația și a lansat între timp, pe 3 Iunie, primul sideloader care suportă direct chipseturile Snapdragon.

O altă știre importantă este că una din ghildele care activează în universul Vendetta Online a reușit să construiască prima navă de dimensiuni mari (capship în terminologia jocului) prin efortul propriu al acestei ghilde.

Dacă vreți să experimentați aceste noutăți cel mai simplu este să vă creați un cont gratuit pe site-ul oficial și să descărcați gratuit aplicația, pe Windows, Mac, Linux sau Android. Puteți juca 8 ore de joc efectiv fără să plătiți nimic.

Noi vă prezentăm câteva capturi din joc care conțin noua navă-capitală.

Ghid de securizare pentru calculatoare de la NSA

Agenţia Americană de Securitate NSA a publicat recent câteva ghiduri de securizare a celor mai populare sisteme de operare, ghiduri destinate celor care doresc să îşi securizeze sistemele informatice la cel mai înalt nivel disponibil astăzi.

Astfel NSA a publicat aceste ghiduri pentru sistemele de operare cele mai utilizate, ca Windows, Mac, Linux şi Solaris, incluzând metode de securizare „utilizate în prezent la nivelul tuturor organizaţiilor guvernamentale şi a numeroase alte entităţi care se bazează pe aceste ghiduri”, conform declaraţiilor NSA.

Fiind vorba de materiale formulate de organizaţii guvernamentale americane, te-ai putea aştepta ca aceste materiale să fie destul de greoaie, dar cele mai populare materiale: Aspecte de Securitate pentru Windows 7 şi Sfaturi de securizare pentru OS X 10.6 sunt chiar nişte materiale bine scrise din punct de vedere al nivelului de cunoştinţe şi uşurinţei în implementare.

 

Viruşi pe Mac OS X, cum scapi de ei?

Multă vreme fanii înfocaţi ai Apple şi ai sistemelor de operare de la Apple, cu precădere Mac OS, au folosit ca argument suprem faptul că Mac-ul nu are viruşi. Avem veşti bune: Mac-ul poate avea viruşi, şi mai nou chiar are viruşi, troieni şi alte mallware. Şi nu sunt ironic când spun că sunt veşti bune? Fiindcă asta înseamnă că Mac OS X a ajuns suficient de important şi de răspândit pentru a primi atenţia „dezvoltatorilor” de mallware.

Aşadar, să trecem la subiect. Recent a apărut un virus care se prezintă utilizatorului de Mac OS X ca şi antivirus (reţeta clasică) şi care sugerează ca utilizatorul să ruleze o verificare de securitate. Odată acceptată sugestia, este descărcat virusul şi instalat pe sistem. Virusul se prezintă sub diferite nume: Apple Security Center, Apple Web Security, Mac Defender, Mac Protector şi posibil multe alte nume.

Din fericire, deocamdată virusul nu este foarte deştept, şi e nevoie ca utilizatorul să interacţioneze cu aplicaţia de mai multe ori pentru ca virusul să se instaleze confortabil pe sistem, însă e de aşteptat ca pe viitor lucrurile să se schimbe şi astfel de aplicaţii mallware sa apară neinvitate pe sistemele Mac OS. Printre interacţiuni la un moment dat aplicaţia cere şi credenţialele de administrator, care sunt în acest mod compromise.

După ce s-a instalat, virusul pretinde că este un program antivirus neînregistrat, îţi prezintă câteva alerte false de presupuşi viruşi şi te invită să îl înregistrezi. Dacă nu te-ai prins până aici şi ai introdus informaţiile de pe cardul de credit poţi să te aştepţi ca acesta să fie golit foarte rapid.

Cum scapi de virului de MAC OS X?

În primul rând dacă ai apucat să îl instalezi, nu mai introduce nicio informaţie personală în nicio altă aplicaţie până când nu ai scăpat de virus.

Apoi închide toate ferestrele aplicaţiei folosind Command+Q de pe tastatură sau cu click pe x-ul roşu din colţul din stânga sus al fiecărei ferestre.

Acum du-te pe harddisk şa Applications -> Utilities şi deschide Activity Monitor. Acolo găseşti procesul MacProtector şi dai click pe Quit Process.

Confirmi apoi în următorul popup că vrei să faci Quit.

Deschizi apoi Meniul Apple şi mergi pe System Preferences, unde selectezi Accounts în noua fereastră. Dacă nu îţi dă voie să faci modificări dai click pe lăcăţelul din stânga-jos şi introduci parola de administrator ca să activezi modificările.

Selectezi apoi utilizatorul tău şi apoi faci click pe Login Items. Acolo selectezi MacProtector şi faci click pe semnul minus din partea de jos a ferestrei.

Închizi System Preferences şi te duci înapoi la folderul de Applications. Găseşti MacProtector ca aplicaţie instalată şi o muţi frumos în Trash, cu drag-drop sau click dreapta şi Move to Trash.

 

Build-urile Google Chrome Canary disponibile acum pe Mac

Google Chrome Canary este un canal de release-uri a browser-ului Google Chrome care sunt chiar mai instabile decât canalul Dev, asta însemnând update-uri mai rapide cu noile facilităţi, dar în acelaşi timp şi probleme mai mari şi bug-uri mai serioase, având în vedere că testele manuale care se fac înainte de release-ul fiecărui build nu sunt la fel de amănunţite.

Google Chrome Canary este disponibil pe Windows din August 2010, dar acum poate fi utilizat şi pe Mac-uri. O facilitate pe care echipa de dezvoltatori a acordat-o pentru canalul Canary a fost posibilitatea de a rula acest build în paralel cu un channel Dev, Beta sau Stable, pentru a avea totuşi un browser stabil pentru activităţile obişnuite şi a nu fi obligaţi să recurgeţi la Internet Explorer sau alt browser.

Final Cut Pro X, editare video de la Apple

Apple va lansa în iunie Final Cut Pro X la preţul de 299 USD. Editorul video oferit de Apple va veni ca aplicaţie scrisă integral pentru procesoare de 64 de biţi, şi va suporta şi Grand Central Dispatch, tehnologia Apple care permite unui software să adreseze dinamic mai multe core-uri de procesor. În acelaşi timp, odată cu această rescriere a soft-ului, după mai mult de 12 ani de dezvoltare, programul va putea utiliza şi peste 4Gb de memorie RAM pe Mac.

Printre facilităţile nou introduse de această versiune se numără: detectarea avansată a persoanelor şi a scenelor, curăţare automată a canalelor audio, auto-stabilizare a imaginii,  „range-based keywording” şi o facilitate care asigură operatorul că pista audio şi canalul video nu se desincronizează accidental.

O altă facilitate interesantă şi foarte utilă care merită menţionată separat este posibilitatea de a potrivi culorile între două secvenţe video. În felul ăsta, secvenţe video care au fost filmate separat, chiar şi în condiţii de iluminare complet diferite, pot fi legate cu uşurinţă fără ca trecerea de la o secvenţă la alta să provoace un salt nedorit în culoare.

Aplicaţia va fi disponibilă pentru achiziţie prin intermediul Mac App Store din iunie 2011.

Osmos, jocuri ambientale şi jocuri gratuite

Dacă jocurile gratuite nu fac neapărat vâlvă decât o dată pe an, şi dacă adăugăm la asta şi clasificarea joc „ambiental”, ar putea părea că Osmos nu ar avea prea multe şanse de succes. Dar Osmos ne-a surprins. Am testat Osmos acum vreun an, atunci când a câştigat câteva premii importante, şi l-am descărcat din nou şi l-am jucat cap-coadă zilele trecute.

E un joc simplu ca grafică, dar în acelaşi timp impresionant, un joc simplu ca sistem de joc dar extrem de dificil ca strategie de finalizare, un joc complicat ca evoluţie a game-play-ului dar care se învaţă foarte-foarte uşor pe măsură ce avansaţi către nivelurile complexe.

Jocul se bazează pe un sistem de phisics destul de inteligent şi care funcţionează extrem de bine, foloseşte mouse-ul şi doar câteva taste care şi ele sunt mai mult sau mai puţin opţionale, şi are un soundtrack electronic ambiental extrem de interesant.

Osmos e un joc pe care să-l descărcaţi acum (disponibile la download gratuit versiunea pentru PC sau versiunea pentru MAC), mai ales că are doar 17Mb, şi pe care să-l instalaţi şi să-l jucaţi imediat. E un joc care e bun într-o pauză de lucru (dacă lucraţi acasă) sau într-o seară în care vreţi să vă relaxaţi într-un univers  zen.

Lansarea iPhone 5 nu e aşa departe: 6 Iunie 2011

Pentru cei care s-au obişnuit să cumpere produs după produs de la Apple şi care acum aşteaptă cu sufletul la gură următorul iCeva avem veşti bune. Conferinţa Internaţională a Dezvoltatorilor Apple începe pe 6 Iunie 2011. Atât iPhone 3G, 3GS cât şi iPhone 4 au fost lansate la aceasta conferinţă, WWDC, aşa că probabilitatea să vedem iPhone 5 în luna iunie sunt destul de ridicate.

Phil Schiller de la Apple dezvăluie chiar mai mult:

La conferinţa de anul acesta vom dezvălui informaţii despre viitorul lui iOS şi Mac OS. Dacă eşti un dezvoltator de iOS sau MacOS acesta este un eveniment pe care nu vrei să-l pierzi.

Desigur, afirmaţia poate fi foarte bine doar o metodă de a creşte participare la WWDC, dar având în vedere că iOS 5 şi Lion pentru Mac sunt deja proiecte cunoscute, lucrurile par să stea aşa cum estimăm noi.

Avem şi o imagine cu invitaţia la acest WWDC, pentru cei care sunt printre cei mai curioşi fani Apple:

Vendetta Online, un MMORPG spatial pentru Android

Da, nu e o glumă şi mai sunt doar câteva zile până când jocul Vendetta Online va fi într-adevăr disponibil pentru platforma Android. Ştirea a fost publicată ieri pe site-ul Guild Software şi confirmă că Vendetta Online pentru Android va fi lansat la Barcelona în câteva zile, la Mobile World Congress, undeva prin standul celor de la Google.

Vendetta Online este un shooter spaţial cu multe aspecte de strategie. Pentru cei care au jucat Elite pe ZX Spectrum şi alte clone (gen HC85) surpriza va fi enormă. Vendetta este tot ce şi-ar fi dorit acum 20 de ani să deţină Elite şi nu era posibil: multiplayer şi încă masive, univers persistent, grafică 2011, inamici umani, mining avansat, control al navelor şi obiectelor spaţiale bazat pe regulile fizicii şi aşa mai departe.

În curând Vendetta mai face un pas important pentru toţi jucătorii săi fideli, printre care m-am numărat şi eu încă din perioada de alpha testing a jocului. Este vorba de Capital Ships, nave spaţiale enorme care sunt deţinute de ghilde şi care evident au o durată de viaţă mult mai lungă în joc. Şi asta în condiţiile în care acelaşi sistem de luptă bazat pe skillurile personale ale jucătorilor va rămâne valabil, în nici un caz sistemul fire and forget click click cu mousele pe care îl au alte jocuri care pretind că sunt space MMORPGs.

Şi dacă încă nu v-am convins să îl încercaţi, mai adaug că rulează la fel de bine pe Windows, Mac şi Linux, că nu e nevoie decât de un cont pe site ca să îl descărcaţi şi să vă faceţi de cap 8 ore gratuit şi că începând de luna viitoare va avea probabil şi un mod de joc standalone, astfel încât cele 8 ore gratuite să le exploraţi abia după ce v-aţi făcut o idee despre cum funcţionează mecanica jocului.

.