Articole

Darkest Dungeon

Darkest Dungeon nu iarta. Let me say it again: Darkest Dungeon nu iarta. Un RNG turn-based care vine de pe kickstarter, DD este frustrant, greu cu niste mecanici complicate. De-asta mi-a placut extraordinar de mult.

Desi am jucat 28 de ore, am senzatia ca sunt in continuare un mare noob. Jocul te lasa sa recrutezi un roster de 9 eroi care au diferite clase: tank, dps, healer si stress healers. Din roster-ul acesta vei selecta 4 eroi pentru fiecare misiune care vor parcurge diferite dungeon-uri, unele grele altele neiertatoare. O mecanica unica (cel putin din cate stiu eu), este introducerea unui stat de stres.

Asta face ca majoritatea eroilor sa fie inutilizabili dupa fiecare dungeon run. Nivelul de stres creste, si trebuie sa-ti trimiti eroii sa bea, sa se roage sau sa se bucure de placerile carne oferite in oras. Fiecare personaj in parte este unic, si sistemul general de stat-uri functioneaza foarte bine. Unicititate personajelor te va face sa te atasezi de ele si jocul va fi nemilos cand ti le va lua. Don’t we all love permadeath?

Dupa cum ziceam, desi sunt noob am gasit cateva combinatii bune pe care le folosesc si am reusit sa fac mici progrese. Am fost tentat sa ma uit la tips & tricks, dar chinurile prin care treci si fericirea pe care o ai cand reusesti sa clearuiesti un boss greu fac parte din farmecul jocului.

Original, greu, unic.

Cele mai importante MMO-uri anunțate pentru console

Jocurile massive multiplayer pentru console au apărut odată cu conexiunile la internet pe console. Adică de prin 2002. Cu toate astea, adevăratele jocuri MMO sunt încă prezente în mod dominant pe PC-uri.

Chiar dacă pare mai natural să joci un MMO pe PC, se pare că am ajuns la momentul în care consolele ar putea avea o șansă reală ca platforme preferate pentru jocurile online.

Așa că v-am pregătit și noi o listă, pornind de la un articol pe această temă al celor de la IGN, articol pe care vi-l recomandăm pentru a afla mai multe detalii despre fiecare titlu în parte.

Între timp, iată și lista noastră, prezentată ca un soi de pseudo-clasament.

  • PlanetSide 2 (PC, PS4)
  • DC Universe Online (PC, PS3, PS4)
  • Final Fantasy IV: A realm reborn (PC, PS3, PS4)
  • Destiny (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)
  • The Division (PS4, Xbox One, PC)
  • The Crew (PC, PS4, Xbox One)
  • Elder Scrolls Online (PC, Mac, PS4, Xbox One)
  • War Thunder
  • Warhammer 40k: Eternal Crusade
  • World of Tanks
  • Phantasy Star Online 2
  • Dragon Quest X

Dintre toate titlurile l-am evidențiat pe PlanetSide2, fiindcă ne aduce aminte de Tribes, un joc căruia i-am rămas fideli după atâția ani, și care reușește să prindă în el toate aspectele care ni se par interesante pentru un joc complet.

23998-video_games_planetside_2_wallpaper

World of Goo pentru iPhone

Ne-a fost greu să ne decidem dacă publicăm acest mic material la categoria iPhone sau la categoria Jocuri, dar am cedat şi le-am bifat pe amândouă. Fiindcă World of Goo e un joc care a fost lansat acum ceva ani pe PC dar care merită remarcat din nou, mai ales că atunci când l-am jucat ne-am oprit brusc, ocupaţi cu alte probleme, şi n-am reuşit să ne satisfacem pofta pe de-a întregul.

Nu vom intra în detalii, vom menţiona doar că e vorba de acelaşi joc relansat acum pe platforma iOS, ceea ce înseamnă că ar putea fi jucabil atât pe Mac-uri cât şi pe iPad sau iPhone. Merge chiar şi pe un iPod Touch din generaţia a treia sau mai nou, dar trebuie să fie descărcat printr-o conexiune de bandă largă.

Jocul are un scor de 96 din 100 în clasamentul mondial pe care noi îl folosim ca referinţă, şi chiar şi noi considerăm că scorul este perfect justificat.

Mai merită menţionat că îl puteţi descărca şi juca gratuit pentru o perioadă, deci nu aveţi niciun motiv să treceţi peste acest weekend fără să-l fi testat măcar.

Jocul se remarcă prin originalitate, fluiditate, interactivitate, mister, diversitate, dinamism şi încă o dată originalitate.

Pentru cei care vor descărca aplicaţia de pe AppStore, iată şi preţurile

– Versiunea iPhone NON HD 0,79€

– Versiunea iPhone HD 3,99€

– Versiunea iPad 3,99€

Ce adaos comercial plătiţi pentru un PC?

Din cifrele disponibile pentru trimestrul trecut (primul trimestru 2011), reiese că Apple a reuşit să facă un profit de aproximativ 370 USD pentru fiecare Mac pe care l-a vândut, echivalentul unui adaos de 28% faţă de preţul total de cost. Prin comparaţie, HP a avut un adaos mai mic de 7% pe PC-urile vândute în 2011, dar chiar şi cu un adaos calculat de 8%, HP a obţinut pentru fiecare PC vândut un profit de 52USD.

Întrebarea pe care ne-o punem este: cât de diferită poate fi tehnologia din spatele acestor două mărci ca să justifice o astfel de diferenţă? Sau altfel spus: atunci când cumpărăm un calculator plătim pentru tehnologia pe care o obţinem sau plătim pentru profitul producătorului şi adaosuri comerciale.

Pentru a nu provoca totuşi o bătălie de opinii între fanii Mac şi restul lumii, mai merită menţionat că volumul vânzărilor de PC-uri HP pe perioada menţionată a fost de 2 ori mai mare decât al calculatoarelor personale de la Apple.

Vendetta Online vine cu noutăți pe frontul MMORPG Android

I-am scăpat din mână doar câteva săptămâni pe cei de la Guild Software, producătorul jocului MMORPG Vendetta Online, dar în această perioadă au apărut câteva noutăți interesante în joc. Vă reamintim că Vendetta Online este printre primele jocuri de acest gen (MMORPG) care rulează pe toate platformele PC dar și pe Android. Mai mult de atât, jucătorii care se conectează pe Android se află în același univers cu jucătorii de pe PC, un lucru unic pe această platformă.

Trecem deci la noutăți. După ce Guild Software anunțase că singura configurație hardware suportată este pe cea cu chipset-uri Tegra, iată că ultima versiune (care necesită într-adevăr încărcarea jocului folosing un sideloader) începe să suporte și procesoare din familia Qualcomm Snapdragon. Știrea a apărut prima dată într-un anunț de presă al celor de la Qualcomm, dar în Iunie Guild Software a confirmat informația și a lansat între timp, pe 3 Iunie, primul sideloader care suportă direct chipseturile Snapdragon.

O altă știre importantă este că una din ghildele care activează în universul Vendetta Online a reușit să construiască prima navă de dimensiuni mari (capship în terminologia jocului) prin efortul propriu al acestei ghilde.

Dacă vreți să experimentați aceste noutăți cel mai simplu este să vă creați un cont gratuit pe site-ul oficial și să descărcați gratuit aplicația, pe Windows, Mac, Linux sau Android. Puteți juca 8 ore de joc efectiv fără să plătiți nimic.

Noi vă prezentăm câteva capturi din joc care conțin noua navă-capitală.

Angry Birds pentru PC, beta în Chrome Web Store

Google a lansat recent faimosul joc Angry Birds, despre care am mai vorbit şi noi, pe Google Chrome Web Store, asta însemnând că Angry Birds poate rula acum pe virtual orice platformă. Jocul poate fi descărcat gratuit de pe Chrome Web Store, şi poate fi instalat ca aplicaţie Chrome.

Ne pare bine că  în joc se salvează starea curentă a progresului în joc, astfel încât să nu-l iei de la capăt de fiecare dată când îl accesezi din nou. Un aspect pe care l-am mai verificat şi care ne-a dezamăgit a fost că rezoluţia ferestrei de joc efectiv este limitată chiar şi în versiunea HD, astfel încât nu te poţi bucura de întreaga suprafaţă a monitorului ca să vezi şi păsările şi ţintele. Sau poate chiar asta e idea.

Un lucru interesant pe de altă parte este posibilitatea de a juca Angry Birds pe un computer desktop multitouch care rulează Windows 7, controalele jocului fiind perfect gândite, jocul putând fi jucat pe un ecran touch-screen de PC exact la fel cum este jucat pe un smartphone Android. Noi am făcut testele cu un MSI WindTouch AE2420 multitouch şi nu am avut nimic de reproşat.

Cele mai aşteptate jocuri: Dead Island

Imaginaţia industriei de jocuri a fost stimulată de trailer-ul incredibil al jocului Dead Island. Lansarea jocului a devenit astfel unul din cele mai anticipate evenimente din industria jocurilor pe calculator.

Presa care se ocupă de jocurile pe calculator, în special cea străină, s-a ocupat foarte mult de acest joc, mai ales că e un joc cu zombi iar oameni sunt întotdeauna încântaţi de jocurile cu zombi.

Ce a părut ciudat în toată povestea a fost faptul că Deep Silver, care este publisher-ul acestui joc, a anunţat că el va fi distribuit în America de Nord de către Square Enix, un alt publisher şi distribuitor de jocuri.

Într-un interviu cu directorul de marketing şi PR al Deep Silver, Ars Technica a încercat să lămurească acest subiect. Dacă sunteţi pasionaţi de industria jocurilor pe calculator şi prin asta eu înţeleg mai mult decât să testaţi fiecare joc nou apărut, materialul publicat de Ars Technica ar putea să fie foarte interesant.

Ca să nu îi lăsăm totuşi în ceaţă (fiindcă din ceaţă apar tot felul de zombi) pe pasionaţi de jocuri, trebuie să spunem că Dead Island este un FPS create pentru PlayStation 3 cu versiuni pentru PC şi Xbox 360, în care treaba ta este să supravieţuieşti pe o insulă pe care ai ajuns pentru o vacanţă tropicală. Evident, lucrurile au luat-o razna în acest paradis în urma unei epidemii, iar acum trebuie să te descurci pe o insulă plină de zombi.

Jocul este un first person care permite jocul coop cu alţi 3 jucători, permite customizarea armelor, are elemente de RPG pentru a asigura evoluţia personajelor şi, nu în ultimul rând hoarde de zombi enervaţi.

Jocul nu este încă disponibil dar poate fi comandat anticipat pe Amazon, deci nu mai e mult până la lansare. Te lăsăm cu câteva imagini din joc.

Securitate pentru smartphone-uri, encriptare pentru Android

Dacă în acest moment securitatea „adevărată” era rezervată pentru staţiile de lucru PC şi laptop-uri. Guardian Project este un proiect open-source care şi-a propus să schimbe situaţia, aducând câteva facilităţi foarte necesare pe telefoanele Android ale celor care sunt mai conştienţi şi conştiincioşi în ceea ce priveşte securitatea datelor.

Nu în ultimul rând, de rezultatele acestui proiect ar putea beneficia utilizatorii din zona business şi companiile în sine, având în vedere că principalele motive pentru care smartphone-urile nu sunt adoptate pe scară largă ca şi unelte de lucru acceptate în companii sunt legate de securitatea datelor vehiculate şi stocate pe aceste device-uri.

O regulă simplă pe care au stabilit-o experţii în securitate informatică este „criptează tot”, asta însemnând datele stocate, comunicaţiile, mediile portabile, etc în aşa fel încât accesul să fie cât mai limitat.

Ne puteţi spune în comentarii care este atitudinea în companiile voastre cu privire la utilizatea telefoanelor mobile şi ce părere aveţi despre facilităţile de securitate oferite de terminalele iPhone, iPad şi Android.

Osmos, jocuri ambientale şi jocuri gratuite

Dacă jocurile gratuite nu fac neapărat vâlvă decât o dată pe an, şi dacă adăugăm la asta şi clasificarea joc „ambiental”, ar putea părea că Osmos nu ar avea prea multe şanse de succes. Dar Osmos ne-a surprins. Am testat Osmos acum vreun an, atunci când a câştigat câteva premii importante, şi l-am descărcat din nou şi l-am jucat cap-coadă zilele trecute.

E un joc simplu ca grafică, dar în acelaşi timp impresionant, un joc simplu ca sistem de joc dar extrem de dificil ca strategie de finalizare, un joc complicat ca evoluţie a game-play-ului dar care se învaţă foarte-foarte uşor pe măsură ce avansaţi către nivelurile complexe.

Jocul se bazează pe un sistem de phisics destul de inteligent şi care funcţionează extrem de bine, foloseşte mouse-ul şi doar câteva taste care şi ele sunt mai mult sau mai puţin opţionale, şi are un soundtrack electronic ambiental extrem de interesant.

Osmos e un joc pe care să-l descărcaţi acum (disponibile la download gratuit versiunea pentru PC sau versiunea pentru MAC), mai ales că are doar 17Mb, şi pe care să-l instalaţi şi să-l jucaţi imediat. E un joc care e bun într-o pauză de lucru (dacă lucraţi acasă) sau într-o seară în care vreţi să vă relaxaţi într-un univers  zen.

Noutăţi în tehnologie la China Customer Electronics Fair

Pe 8 aprilie a început la Shenzhen Exhibition Center China Customer Electronics Fair, unul din cele mai importante târguri de tehnologie şi electronice din China.

Am selectat aici câteva gadeget-uri care au fost prezentate la târg, majoritatea în domeniul tablet-PC-urilor, tabletelor şi echipamentelor portabile.

Primul este un tablet PC cu CPU Marvell şi care rulează Android 2.2. Pe carcasa alba care nu arată aşa de rău sunt integrate un slot pentru card 3G şi mufă RJ45 pentru conectare directă la reţea.

Un tablet PC de la Archos, cu ecran de 4.3inch disponibil şi cu ecran de 3.2 şi 2.8 inch, la un preţ mai mic decât un iTouch.

Urmează un tablet PC cu ecran de 10.1 inch, care este acum la mare modă datorită posibilităţi de a rula şi Android 2.2 printr-un sistem de dual-boot.

A fost prezent şi un mini PC cu tastatură completă care e gândit ca un PC portabil pentru business use.

Un alt mini PC, din nou pe alb, vine cu mufă de conectare HDMI, dar nu e clar dacă e vorba de conectare HDMI dinspre sau spre un alt device/monitor.

Un alt tablet PC gândit pentru jocuri, vine echipat cu CPU Atom şi are forma unui PSP.

Cu acest device apare şi conceptul de mini-netbook, de parcă netbook-ul nu era suficient de mic, şi este echipat cu un CPU Atom, sub un ecran de 5″.

O alta tabletă super-simplă, cu o ramă un pic cam mare după părerea noastră, vine cu un CPU bazat pe A9 şi cu sistem de operare Android 2.3.

Printre concluziile celor care au fost la faţa locului se numără faptul că tablet pc-urile de dimensiuni mari încep să devină populare, deşi există un număr mare de tablete de orice dimensiuni. Un alt highlight ar fi tabletele care sunt capabile de dual-boot, aşa că se pare că nu suntem gata încă să renunţăm complet la Windows.

 

 

 

Acer România raportează rezultate mai bune ca Acer Internaţional

Bogdan Iftemie a raportat pentru Acer România, reprezentanţa producătorului Taiwanez de tehnologie informatică, rezultate similare în primul trimestru din 2011 cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iftemie contase pe o revenire mai rapidă a pieţei de IT&C în 2011 dar se pare că aşteptările nu i-au fost împlinite. Oricum, pentru 2010 Acer s-a clasat pe primul loc în topul vânzărilor de PC-uri din România cu o cotă impresionantă, de peste 20 de procente.

Rezultatele pentru Q1-2011 ale Acer România vin la doar câteva zile după ce Acer Inc. a anunţat că rezultatele pe acest prim trimestru sunt mai slabe cu 10% decât rezultatele din trimestrul 4 al anului trecut. În acelaşi comunicat, publicat în 25 martie 2011, Acer Inc estimează că vânzările pe trimestrul 2 nu vor înregistra o creştere notabilă, deşi în martie Acer a început să vândă noul tablet PC. Această lansare va fi urmată totuşi de noi lansări pe acelaşi segment în 2011, lansări care ar trebui să crească vânzările companiei pe acest segment.

Din păcate nu am reuşit să depistăm pe site-ul Acer noile tablet PC-uri, iar atunci când am accesat opţiunea de meniu „De unde cumpăr” am ajuns la o pagină de eroare. La o căutare pe price.ro am depistat totuşi tableta Acer Iconia Tab W500 disponibilă în 3 magazine de la noi, însă preţul de 2500 de lei poate părea mare pentru un echipament din această categorie. Totuşi, având în vedere că încă nu am putut face un review hands-on al acestui gadget nu ne putem pronunţa asupra parametrului „value-for-money” pentru acest dispozitiv.

Şi fiindcă tot suntem la capitolul echipamente Acer, o marcă cu care am mai avut tangenţe şi pe care am lăudat-o în alte articole anterioare, am remarcat şi apariţia masivă în magazinele 0nline a lui Acer Z5, concurentul direct al PC-urilor all-in-one de la HP, cu care ne-am întâlnit de curând în HP Brand-Store-ul din Bucureşti.

Totuşi, Acer Aspire T5710, care pare să fie singurul PC All-In-One cu touch-screen disponibil pe piaţa românească, vine cu un preţ mediu (la comenzi online) de peste 5500 de lei, în timp ce contracandidatul lui de 23″ de la HP TouchSmart 600, costă azi în magazinul HP doar 3800 de lei. Într-adevăr, Touchsmart-ul HP din seria 600 vine cu un harddisk de „doar” 500 Gb şi mai are câteva opţiuni în minus (cum ar fi Tunerul TV integrat), însă aceste diferenţe nu justifică diferenţa enormă de preţ.

 

Cum să foloseşti controlerul PS3 ca joystick pe PC

PS3 controllerAmicii de la HowToGeek au publicat un howto interesant în care explică cu multe detalii cum trebuie să procedezi ca să foloseşti un controller de consolă Sony PS3 ca şi joystick pentru PC. Materialul ni se pare foarte util, în condiţiile în care mulţi dintre voi au deja o consolă şi s-au obişnuit cu folosirea acesteia în jocuri, aşa că pare destul de natural să folosiţi acelaşi controler şi pentru jocurile pe care le jucaţi pe PC.

Articolul conţine informaţii complete şi un tutorial pas cu pas care include:

  • instalarea driverelor necesare de pe site-ul MotionInJoy, atât pentru windows 32bit cât şi pentru windows pe 64 de biţi.
  • accesarea control panel, a aplicaţiei asociate controlerului PS3 şi toate dialogurile pe care le deschide Windows pentru finalizarea instalării.
  • instalarea unui profil de controler şi calibrarea acesteia
  • asignarea butoanelor şi a tuturor opţiunilor disponibile pentru controler
  • instalarea şi configurarea (folosind acelaşi driver) a unui controler USB dar şi a unui eventual controller BlueTooth

Driverele de la MotionInJoy sunt făcute să faciliteze folosirea controlerelor de PlayStation în orice joc care este prevăzut să funcţioneze cu Joystick, şi a fost testat cu nenumărate jocuri care funcţionează ireproşabil.

Dacă reuşiţi să efectuaţi instalarea, sau dacă aveţi probleme cu driverele sau cu utilizarea controlerului pe PC lăsaţi-ne un mesaj şi vom încerca să vă ajutăm cu sfaturi.

Tribes, un joc ce revine ca multiplayer in 2011

Acum 10 ani jucam Tribes 2, după ce am fost fan al primului Tribes, pe vremea când shooter-ele nu erau la  mare modă, şi părea că jocul acesta va avea mulţi ani de game-play înaintea lui. Din păcate marketing-ul n-a funcţionat foarte bine, nici măcar pentru următorul Tribes: Vengeance, lansat în 2004, aşa că Tribes a rămas la nivelul jucătorilor pasionaţi, care şi-au dorit un shooter care să combine acţiunea rapidă cu un nivel avansat de strategie.

Se pare că Hi-Rez Studios, din Atlanta, vor lansa spre finalul lui 2011 următorul Tribes, care va fi în continuare un joc exclusiv multiplayer: Tribes: Ascend.  Jocul va fi lansat simultan pentru PC şi pentru Xbox.

Dacă aţi jucat Tribes, sau poate încă îl jucaţi, vrem să aflăm asta de la voi, şi poate vom reuşi să punem cap la cap un server de Tribes pentru toţi fanii jocului până la lansarea noi versiunii Ascend spre sfârşitul anului.

Kinect pentru PC?

Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a declarat că este în curs de implementare şi va fi disponibilă în curând o implementare de Kinect pentru PC-uri. Controller-ul este în acest moment suportat oficial doar pe Xbox 360, deşi a fost deja hăcuit şi refăcut pentru a funcţiona pe aproape orice platformă care deţine un port USB.

„Încercăm să mergem dincolo de zona de gaming şi să includem aspecte de socializare, filme, TV, muzică şi să facem întreaga experienţă disponibilă întregii familii, nu doar gamerului tradiţional.”

Întrebat dacă vor suporta Kinect-ul pe PC în viitorul apropat, Ballmer a răspuns că suportul pentru PC va deveni formal şi oficial şi că va exista un anunţ atunci când vor avea ceva de anunţat.

Pentru cei care sunt amatori de astfel de gadget-uri, trebuie să menţionăm că există o alternativă similară de la PrimeSense şi Asus. PrimeSense este compania Israeliană care a licenţiat tehnologia din spatele Kinect către Microsoft, deci ne aşteptăm ca implementarea să fie una de mare succes. Planul celor de la Asus este să dezvolte un device similar care să fie utilizat pentru PC în toate domeniile importante în care PC-ul este utilizat acasă.