Articole

Admini de Facebook, Like-urile scad!

Daca esti admin-ul unei pagini de Facebook te poti astepta ca Like-urile acesteia sa scada in urmatoarele saptamani.

Ce poti face? Nimic! Facebook schimba modul in care contorizeaza numarul de like-uri, astfel incat orice conturi ce au fost dezactivate sau memorializate (pt persoane decedate) vor fi sterse din count-ul paginilor de like. Din moment ce multa lume nu va citi sau nu va primi update-ul de la FB, ne asteptam sa observam o mica criza in randul adminilor care nu vor stii de ce le scad like-urile.

Schimbarea nu se va produce imediat, Facebook dand termenul de „cateva saptamani”. OK, dar cate like-uri vei pierde? Facebook spune ca va fi un procent foarte mic. Astfel, o pagina cu putine like-uri are sanse sa nu fie afectata deloc, in vreme ce o pagina cu +100.000 like-uri este posibil sa vada o diferenta significanta.

Anuntati-va sefii, colaboratorii, si pregatiti-va pentru drop!

Facebook incheie colaborarea cu Bing

Desi nu este clar cine a rupt relatia de peste 2 ani, stim cu siguranta ca Facebook nu mai foloseste Microsoft Bing pentru cautarile sale. De asemenea, stim ca Facebook nu a aratat niciodata ad-uri Bing, acest lucru putand fi un motiv pentru incetarea colaborarii. Desi sunt speculatii, nu se stie cat trafic a primit Microsoft in urma parteneriatului.

fb-logoVarianta 1:
Cota de piata a cautarilor Bing este ~20%, ceea ce este o cifrat semnificativa dar nu destul pentru a face Bing profitabil.
Astfel, daca Microsoft platea Facebook pentru a folosi search-ul lor, incheierea contractului va rezulta intr-o modalitate usoara de a economisi bani.

bing-logo-icon-1106010937Varianta 2:
Reuters suspect
eaza ca Mark Zuckerberg intentioneaza sa dezvolte propriul motor de cautare, cumuland intreaga baza de date Facebook. Daca acest lucru se dovedeste a fi adevarat, atunci este probabil ca Facebook sa-i fi „dat papuci” lui Bing. Cei de la Yahoo nu au fost deloc multumiti cu rezultatele parteneriatului cu Bing, deci este posibil ca Facebook sa fi renuntat la serviciile lor, pentru simplu motiv ca nu este un serviciu bun.

Pentru moment, Facebook inca nu are o solutie viabila pentru web search la fel cum Google nu are o solutie viabila pentru un social network.

Android 2.3 Gingerbread vine pe Motorola Atrix 4G

Iată că Motorola s-a ţinut de cuvânt şi a dat drumul la Android 2.3 pe terminalele Motorola Atrix 4G. Update-ul este disponibil deja pe site-ul Motorola. Printre update-urile specifice  se află o aplicaţie actualizată de galerie foto care permite agregarea tuturor pozelor din reţelele sociale, un doc pentru iconiţe la baza ecranului şi posibilitatea de a organiza aplicaţiile în grupuri, recomandări pe baza locaţiei geografice de la Yelp şi Facebook, Firefox 4.0 pentru o navigare mai rapidă, suport pentru playback video în 1080p şi multe alte facilităţi interesante.

Una din cele mai importante îmbunătăţiri pentru cei pasionaţi de tehnica de calcul este posibilitatea de a încărca aplicaţii prin metoda „sideload”, adică transferarea locală de aplicaţii către telefon şi instalarea acestora prin marcarea lor cu „sursă necunoscută” în meniul de setări al telefonului.

Aşteptăm confirmarea voastră că acest update poate fi descărcat şi OTA (over the air) direct pe telefon, nu numai prin intermediul site-ului Motorola.

Cum obţin invitaţie Google+ [Google Plus]

Cea mai recentă distracţie pentru amatorii de social-networking pare să fie Google+, reţeaua de socializare alternativă, de care am mai vorbit şi noi recent. Având în vedere că în acest weekend reţeaua va exploda şi la noi, ne-am gândit că n-ar fi o idee rea să vă spunem cum puteţi obţine acces. Reţeta nu e infailibilă, dar cel puţin cu prietenii noştri a funcţionat deja.

Urmăriţi aşadar următorii paşi:

  • încercaţi să convingeţi pe unul din prietenii care are deja acces la Google+ să vă adauge într-unul din cercurile lui de contacte. E important ca acesta să vă adauge cu adresa voastră de GMail.
  • dacă încă nu aveţi o adresă @gmail.com, probabil e momentul să o faceţi la https://mail.google.com
  • accesaţi https://profiles.google.com, dacă n-aţi făcut-o deja, şi creaţi-vă un profil. Cu cât mai multe informaţii, cu atât mai bine. Probabil!
  • accesaţi https://plus.google.com şi încercaţi să vă autentificaţi. Dacă vi se spune că nu aveţi încă acces, exprimaţi-vă interesul folosind formularul oferit acolo, şi precizaţi adresa de email cu care credeţi că aţi fost (sau aţi fi putut fi invitaţi) de unul din cunoscuţi.
Dacă aţi parcurs paşii de mai sus de cel puţin două ori şi încă nu aţi obţinut acces, probabil lipseşte cunoscutul care să vă adauge în lista lui de cunoştinţe. În acest caz ne rămâne nouă această plăcere, şi iată cum trebuie să procedaţi:
  • asiguraţi-vă încă o dată că aţi parcurs deja toţi paşii de mai sus
  • creaţi-vă un cont direct pe zona.ro, aici: http://zona.ro/wp-signup.php
  • lăsaţi-ne un comentariu (fără adresa de email în clar, o vom vedea în profil) pe acest material
  • aşteptaţi confirmarea noastră (veţi primi şi un mesaj email cu invitaţia) şi vizitaţi oricum din când în când https://plus.google.com
Evident, nu putem afirma că parcurgând paşii de mai sus veţi primi acces garantat, mai ales că Google afirmă că serviciul este încă limitat numai anumitor utilizatori aleşi specific, însă din testele pe care le-am efectuat deja se pare că metoda descrisă funcţionează de fiecare dată.
Mai mult, dacă aveţi informaţi suplimentare, sau mai precise, despre cea mai simplă metodă de a obţine acces, vă invităm de asemenea să vă exprimaţi în comentarii.

Google+ pentru Libertate, jurnalism şi activism mai sigur

Conform Comitetului de Protecţie al Jurnaliştilor, noua platformă de socializare, testată în prezent de Google şi care urmează să fie lansată destul de curând, respectă câteva principii considerate importante pentru comunicarea şi activitatea jurnaliştilor şi activiştilor. Mai precis:

  • conexiunile sunt criptate, folosind protocolul https, eliminând astfel într-o mare măsură posibilitatea ca traficul web să fie interceptat prea uşor
  • poţi să ascunzi destul de uşor identitatea persoanelor care aparţin cercului tău de conexiuni, şi de asemenea poţi să te ascunzi şi tu atunci când eşti prezent în cercul de conexiuni al cunoscuţilor tăi
  • spre deosebire de Facebook, nu eşti obligat să foloseşti numele adevărat
  • există posibilitatea să îţi exporţi toate datele folosind Googel Takeout. Dacă de exemplu vrei să-ţi dezactivezi contul, poţi să îţi exporţi informaţia deţinută şi să o muţi în altă parte.

Am mai vorbit şi noi în trecut despre demersurile pe care Google le face pentru a asigura portabilitatea şi securitatea informaţiilor, mai ales odată cu înfiinţarea proiectului Data Liberation de la Google.

Dacă vă aflaţi în postura descrisă de noi probabil lectura articolului original merită efortul, deşi autorul acestui articol, Danny O’Brien, revine ulterior cu un comentariu în care explică că nu doreşte să recomande explicit nicio platformă de comunicare socială ca şi instrument de activitate pentru jurnalişti, în special atunci când aspectele legate de identitate sunt un aspect important, însă Google+ are premisele de a fi un instrument mai bun pentru cei care sunt dispuşi să folosească instrumente de Social Networking.

Alternativa la Facebook? Google+

Nu o să vă spunem prea multe despre Google+ fiindcă nu ştim prea multe la acest moment. Cu siguranţă informaţiile disponibile pe web sunt foarte cuprinzătoare, mai ales că numeroşi utilizatori au fost acceptaţi în avans în cadrul acestui serviciu pentru a testa funcţionalităţile şi a permite Google să îmbunătăţească serviciul.

Pe scurt, e vorba de o posibilă alternativă la Facebook, alternativă pe care Google a gândit-o mult mai bine şi mai complet decât tentativele anterioare eşuate de intrare în social media, şi ne referim aici la Buzz, Orkut sau Google Wave.

Deocamdată vă facem o singură recomandare cu privire la acest serviciu: în momentul în care veţi avea acces la el, nu vă apucaţi să invitaţi din nou toată planeta să vă fie prieten. Există deja Facebook!

Pentru orice eventualitate, faceţi deja o vizită la https://plus.google.com şi anunţaţi-vă interesul. Nu am aflat încă exact cum se poate obţine o invitaţie la Google+, fiindcă Google a oprit temporar înregistrările, dar dacă aflaţi probabil ne veţi anunţa.

 

Prima tabletă Android 3.2 vine de la Huawei

Iată că tabletele bazate pe Android 3.2 încep să apară. Prima este Huawei MediaPad, o tabletă de 7inch cu procesor dual-core Qualcomm de 1.2GHz. Huawei spune că Honeycomb 3.2 este în esenţă cam de acelaşi calibru cu Honeycomb 3.1, doar cu numeroase customizări specifice pentru tabletele de 7inch, în loc de 10 inch.

Tableta Huawei, a cărei grosime este de 10.5 mm, vine cu un touch pad capacitiv cu 217 pixeli per inch, GPS, cameră frontală de 1.3 Mpixeli, cameră normală de 5 Mpixeli, WiFi 802.11n, o baterie cu o capacitate de circa 6 ore şi, aşa cum am menţionat un procesor de cursă lungă sub forma CPU-ului de 1.2GHz dual-core de la Qualcomm.

Mai merită menţionate o parte din caracteristici: 390gr masă corporală, playback video 1080p, suport pentru HSPA+ (14.4Mbps) pe 3G, 8GB de spaţiu intern de stocare şi un slot microSD. Printre aplicaţiile pre-încărcate se află Facebook, Twitter, Let’s Golf şi Documents To Go. Gadget-ul vine şi cu un modul Bluetooth, port HDMI şi Flash Player 10.3.

Chiar dacă deocamdată nu există informaţii legate de preţ, aşteptările sunt ca tableta să fie disponibilă pe toate continentele din trimestrul 3 al lui 2011, adică oricând în următoarele luni.

Bază de date performantă fără SQL? Sigur, NoSQL!

La aproape cinci luni după versiunea 0.7.0, echipa de dezvoltatori de la Apache Cassandra a anunţat lansarea versiunii 0.8.0, care vine cu contori distribuiţi şi suportă de asemenea encriptarea traficului între noduri. NoSQL este o bază de date orientată pe conceptul de coloană, ultra-scalabilă, care, începând cu această versiune vine şi cu CQL (Cassandra Query Language), un limbaj structurat de interogare a bazei de date.

Sintaxa CQL este oarecum familiară utilizatorilor altor baze de date SQL, cu comenzi populare precum USE, SELECT, UPDATE, DELETE, DROP sau CREATE implementate în acelaşi mod ca în SQL. O diferenţă semnificativă este dispariţia comenzii INSERT, înlocuită de comanda UPDATE, care atunci când este executată pe o înregistrare inexistentă crează respectiva înregistrare.

CQL vine cu drivere petnru Python, Java şi Node.js . Informaţii suplimentare despre CQL sunt disponibile pe site-ul oficial. Cassandra este un sistem distribuit de management al bazelor de date a cărui dezvoltare a fost iniţiată de Facebook, dar care în 2008 a devenit open source şi a devenit baza unui proiect al Fundaţiei Apache, fiind acceptat în Februarie 2010 ca Proiect Top-Level Apache (TLP).

Dacă vă aflaţi printre dezvoltatori de programe bazate pe infrastructură opensource, probabil prima întrebare care vă vine în cap este „Merge din PHP”. Răspunsuri utile veţi găsi la următoarele adrese:

Pentru mai multe API-uri de clienţi high-level răsfoiţi şi pagina de ClientExamples pe wiki-ul Cassandra.

 

HTC ChaCha, Android de Facebook cu procesor upgradat

HTC anunţase recent un Android gândit special pentru dependenţii de Facebook, un telefon cu tastatură completă peste un procesor relativ modest, care rulează la 600MHz. Se pare totuşi că firma taiwaneză s-a decis să facă o surpriză plăcută clienţilor, şi a lansat HTC ChaCha cu un procesor de 800MHz, o frecvenţă care chiar dacă mică faţă de Androizii care sunt acum pe piaţă, reprezintă un adaps de 33% faţă de ceea ce era anunţat iniţial.

Nu există alte modificări la ChaCha faţă de anunţul iniţial, dar faptul că HTC a venit cu acest update încă de la lansarea arată că taiwanezii de la HTC au de gând să se preocupe de acest prim telefon gândit pentru Facebook.

Valoarea brandului Apple peste Google, cu 153 mld $

BrandZ a rulat o serie de sondaje în ultimi 4 ani, pe parcursul cărora Google a fost plasat pe locul întâi ca şi brand, însă pentru 2011, clasamentul s-a schimbat. Apple concude aşadar în prezent un top al aprecierii consumatorilor, urmat de branduri ca BMW, HSBC, Coca-Cola şi Disney.

Sectorul tehnologiei a avut şi el un an foarte bun pe ansamblu, cu Facebook crescând cu 246 de procente şi Amazon devenind cel mai mare retailer la nivel mondial în ciuda faptului că nu are de fapt nici măcar un singur magazin fizic.

Printre pierzători, Nintendo care scade 37 de procente în ultimul an, Nokia, cu 28 de procente şi BlackBerry care a pierdut în apreciere aproximativ 20 de procente.

Informaţiile sunt preluat dintr-un material publicat iniţial pe Engadget.

Facebook relansează pagina pentru muzicieni şi fani

Facebook nu e mulţumit de falimentul aproape total al lui myspace, şi vrea să ia şi ultima nişă de utilizatori pe care o mai are myspace, trupele muzicale şi artiştii. Nu e o surpriză pentru nimeni că şi la noi mai toate trupele au o pagină de facebook dar şi o pagină de MySpace, în special datorită facilităţilor specifice domeniului muzical pe care le oferă acesta din urmă.

După o încercare de lansare a paginilor pentru muzicieni în 2008, Facebook relansează azi pagina Music on Facebook, dedicată în special acelor utilizatori care au deja conturi şi care vor să beneficieze de expunerea enormă pe care o are Facebook pentru a-şi promova muzica.

Trebuie totuși să facem o precizare: nu e vorba de o aplicație, ci doar de o pagină dedicată resurselor din domeniul muzical, unde sunt prezentate atât trupe cât și multe unelte și resurse legate de domeniul muzical.

Eliminarea lui Bin Laden şi noutăţile tehnologice

Fiindcă există câteva aspecte legate de tehnologie care înconjoară moartea lui Bin Laden, încercăm să facem o mică recapitulare cu evenimentele IT conexe acestui eveniment notabil.

1. Un user twitter a postat mai multe mesaje pe Twitter cu multe ore înaintea acţiunii efective care a dus la eliminarea lui Bin Laden, fără să ştie că informaţiile pe care le postează se referă la misiunea ultra- secretă desfăşurată pe parcursul unei zile întregi care a dus la neutralizarea acestuia. Detalii aici.

2. La câteva ore după moartea teroristului, pagina de Facebook intitulată „Bin Laden e mort” a căpătat proporţii virale. E interesant că pagina fusese făcută cu mult timp în urmă pentru a promova teoria că Bin Laden este de fapt mort de multă vreme şi că motivul pentru care el este declarat ca fiind încă activ ar fi de fapt parte dintr-o conspiraţie care să justifice lupta împotriva terorismului.

3. Google Maps a fost actualizat pentru a indica cu un pinpoint locaţia în care a fost depistat Bin Laden. E vorba de oraşul Abbottabad, situat la 75 mile nord de capitala Pakistanului, Islamabad. Puteţi accesa locaţia pentru a citi peste 200 de mesaje publicate acolo sub forma de recenzii. Pe acelaşi articol puteţi vedea o serie de poze din zona respectivă.

4. Tot pe Mashable se poate vedea un timeline cu informaţiile şi zvonurile apărute pe Twitter despre acest eveniment, cu mult înainte ca preşedintele Obama să anunţe oficial că teroristul a fost eliminat „în cadrul unei acţiuni bine planificate de Statele Unite”.

 

Facebook ca unealtă de vânzări, nu tocmai eficientă

Facebook este într-adevăr o metodă foarte bună de a-ţi identifica prietenii (cunoscuţi sau necunoscuţi) şi un mediu bun de comunicare cu aceştia. Goldman Sachs şi-a pus şi întrebarea dacă Facebook e şi o unealtă eficientă de vânzări. După ce unele companii muzicale au transformat Facebook în principalul canal de vânzare al produselor, studiul Goldman Sachs vine să infirme totuşi utilitatea site-urilor de socializare ca şi canal eficient de vânzare.

Conform studiului, site-urile de socializare, în frunte cu Facebook, au o influenţă foarte mică în ceea ce priveşte deciziile de achiziţii online. Cel puţin deocamdată, motoarele de căutare şi site-urile specializate de recomandări au o influenţă semnificativ mai mare.

Applicaţie neoficială de Facebook pentru iPad, gratuit

Nu există o aplicaţie oficială pentru a aduce Facebook ca app de Android, deci va trebui să vă descurcaţi fără, direct cu site-ul Facebook, sau cu aplicaţie neoficială. La fel şi pentru iPad, cu Friendly Facebook, aşa cum e denumită aplicaţia neoficială cu care puteţi să accesaţi Facebook şi care are deja cam tot ce vă puteţi dori ca facilitate: fotografii, chat, feed-uri, poke şi cam orice altceva aţi mai putea să faceţi pe Facebook într-o zi normală. Şi, dacă n-am menţionat deja: disponibilă gratis pe iTunes.

Real Networks lanseaza un serviciu video chat pentru Facebook

Fondatorul RealNetworks a lansat un nou serviciu video care permite userilor sa chatuiasca cu mai multi prieteni in acelasi timp via FaceBook.

Rob Glaser si Rob Williams, fosti angajati Microsoft au infiintat serviciul SocialEyes pentru RealNetworks, firma pe care au infiintat-o in urma cu 17 ani.

SocialEyes este acum disponibil gratis in varianta beta. Userii isi pot folosi conturile Facebook pentru logare,  dupa care pot selecta dintr-o lista mai multi prieteni cu care pot purta conversatii video in acelasi timp. Userii pot de asemenea sa inregistreze  mesaje pentru prietenii care sunt off-line.

Glaser a declarat ca SocialEyes este un produs care combina patru elemente puternice – Facebook Social Graph, Flash Video fara download, un sistem de grupare a userilor unic si un video feed asemanator Tweeter.