Articole

Prima tabletă Android 3.2 vine de la Huawei

Iată că tabletele bazate pe Android 3.2 încep să apară. Prima este Huawei MediaPad, o tabletă de 7inch cu procesor dual-core Qualcomm de 1.2GHz. Huawei spune că Honeycomb 3.2 este în esenţă cam de acelaşi calibru cu Honeycomb 3.1, doar cu numeroase customizări specifice pentru tabletele de 7inch, în loc de 10 inch.

Tableta Huawei, a cărei grosime este de 10.5 mm, vine cu un touch pad capacitiv cu 217 pixeli per inch, GPS, cameră frontală de 1.3 Mpixeli, cameră normală de 5 Mpixeli, WiFi 802.11n, o baterie cu o capacitate de circa 6 ore şi, aşa cum am menţionat un procesor de cursă lungă sub forma CPU-ului de 1.2GHz dual-core de la Qualcomm.

Mai merită menţionate o parte din caracteristici: 390gr masă corporală, playback video 1080p, suport pentru HSPA+ (14.4Mbps) pe 3G, 8GB de spaţiu intern de stocare şi un slot microSD. Printre aplicaţiile pre-încărcate se află Facebook, Twitter, Let’s Golf şi Documents To Go. Gadget-ul vine şi cu un modul Bluetooth, port HDMI şi Flash Player 10.3.

Chiar dacă deocamdată nu există informaţii legate de preţ, aşteptările sunt ca tableta să fie disponibilă pe toate continentele din trimestrul 3 al lui 2011, adică oricând în următoarele luni.

Adaptor host pentru Samsung Galaxy Tab 10.1

Încurajaţi de noile facilităţi oferite de Android 3.1 Honeycomb, printre care posibilitatea de a utiliza porturile USB în mod host (gazdă), Samsung a lansat ieri pe site-ul din US un adaptor de 20 USD pentru Galaxy Tab 10.1 . În felul ăsta, portul USB existent pe Galaxy Tab devine un port USB complet, transformând astfel tableta dintr-un periferic într-o gazdă pentru alte periferice.

Chiar dacă aspectul acestui device nu e tocmai în linie cu silueta fină a lui Galaxy Tab, faptul că acum veţi putea ataşa tastaturi, mouşi, stick-uri USB sau orice alte device-uri care vor primi suport sub Android s-ar putea să vă convingă să ignoraţi acest aspect estetic.

Evident, adaptorul nu este încă disponibil în România şi nici măcar pe site-ul Samsung nu apare decât disponibil pentru pre-comandă, dar după ce toată lumea a aşteptat atât de mult pentru a avea USB hosting pe Android probabil că alte câteva săptămâni nu mai contează aşa mult.

Ce ne surprinde totuşi, este faptul că am testat de curând o tabletă shenzen, adică un knock-off făcut în China, care rula Android 2.x şi care n-a avut nicio problemă în a recunoaşte şi a utiliza un mouse.

Tableta HTC Puccini, cu Honeycomb, în vara 2011

Conform unor zvonuri publicate de DigiTimes, HTC va lansa în această vară o tabletă care rulează Android 3 Honeycomb cu un ecran de 10.1 inch şi facilităţi LTE. Ecranele vor fi produse din iunie de AU Optronics şi de Wintek, iar procesorul ar trebui să fie un MSM8660 de 1.5Ghz care va rula un Android 3.0.1.

Android 2.3.3 pentru Samsung P1000 Galaxy Tab

Cu toate că Samsung s-a concentrat pe produsele de top din gama tabletelor, mai precis Samsung Galaxy Tab 8.9 şi Galaxy Tab 10.1, e bine că Samsung nu i-a ignorat pe cei care au susţinut business-ul încă de lansarea primelor tablete, care au apărut de luni bune pe piaţă şi carear putea să nu fie capabile de Android 3.

Samsung P1000 Galaxy Tab primeşte deci un update major la Android 2.3.3 Gingerbread. Tableta de 7inch descarcă deja update-ul în versiunea nebranded a tabletei, dar probabil şi tabletele care au fost vândute de operatori vor fi actualizate în curând.

Aşa cum spuneam au existat zvonuri cum că Samsung P1000 nu va putea ajunge niciodată la Android Honeycomb, deci acest update ar putea să fie maximul de upgrade pe care îl mai primeşte această tabletă de 7inch, dar având în vedere că tableta se vinde sub 350USD în US dealul nu e chiar aşa de prost.

Pe de altă parte HTC a anunţat că HTC Flyer ar putea să primească un update la Honeycomb în curând, aşa că mitul care spune că e o problemă de licenţă ca tablete 2.x să nu poată fi upgradate la Honeycomb să fie exact asta: un mit.

Honeycomb are o versiune optimizată de Google Earth

În condiţiile în care tabletele Android Honeycomb au ieşit de ceva vreme pe piaţă, iar aplicaţiile care să ruleze optimizat pe platformele Android 3 nu sunt foarte multe, Google s-a gândit să umple golul lansând o variantă de Google Earth optimizată pentru Android 3 Honeycomb.

Această versiune aduce suport pentru faţete de clădiri în 3D cu texturi detaliate care pot fi vizualizate de la nivelul străzii şi un action-bar în parte de sus care permite saltul rapid între diverse layer-e şi diferite alte opţiuni.

Google a mai anunţat că săptămâna viitoare aplicaţia va fi actualizată cu facilitatea Business Photos pentru Google Maps şi Google Places, oferind astfel fotografii de interior pentru diverse obiective populare sau magazine care şi-au exprimat dorinţa de participare.

Android 3.1 anunţat de Adobe?

Adobe a lansat ieri un update pentru Flash Player 10.2 pentru Android. Pe lângă bug-fix-urile şi îmbunătăţirile obişnuite, acest update aduce şi nişte îmbunătăţiri pentru Android 3.1. STOP! Pentru ce? Android 3.1 nu a fost anunţat nici măcar de Google încă, dar e clar că e pe drum.

În plus, se pare că cei de la Adobe au supărat pe cineva, fiindcă la scurt timp după ce descrierea a fost postată sub această formă, aplicaţia a fost actualizată şi descrierea vorbeşte acum de „o versiune actualizată de Android 3”.

Având în vedere că pe 10 Mai începe conferinţa Google I/O, probabil că un update la Android 3 Honeycomb este mai binevenit ca oricând. Şi având în vedere şi această mică scăpare de la Adobe, se pare că lucrurile sunt destul de sigure iar anunţul oficial va veni pe 10 Mai.

Aşadar, mai important decât acest update de Flash Player, dacă aveţi o tabletă Android sunt şanse bune ca ân două săptămâni să primiţi un prim update de software.

Sony anunţă două tablet Android 3.0: S1 şi S2

Sony a întârziat cu anunţurile privind intrarea companiei pe piaţa tabletelor Android, dar iată că printre ultimele noutăţi IT se remarcă anunţul celor de la Sony cu privire la nu una ci două tablete bazate pe Android 3.0 Honeycomb.

Sony S1 este o tabletă tradiţională, cu un ecran de 9.4inch şi un procesor Tegra 2. Tot pe Tegra 2 rulează şi Sony S2, tableta care încearcă să se diferenţieze de restul pieţei, un gadget cu două ecrane de 5.5inch care pot fi pliate pentru a micşora dimensiunea tabletei. Rămâne de văzut cât de bine va prinde această tabletă, având în vedere că spaţiul dintre cele 2 ecrane pare relativ mare, astfel încât atunci când aţi dori să utilizaţi cele 2 ecrane ca un singur afişaj lucrurile să nu arate prea bine.

Tableta Android HTC Flyer în Europa şi US

Dacă cele mai multe dintre gadget-urile care apar pe piaţă sunt lansate întâi în US, cu HTC Flyer lucrurile stau invers: prima tabletă Android de la HTC va fi lansată pe 9 mai 2011 în Europa, urmând ca ceva mai târziu aceasta să fie disponibilă şi în Statele Unite. Desigur, preţul minim HTC Flyer pentru Europa este de 600 Euro în timp ce estimarea de preţ pentru US este de 500 USD. Diferenţa ar fi disponibilitatea 3G faţă de versiunea WiFi only, dar platforma este aceeaşi: procesor Qualcomm de 1.5Ghz, ecran de 7 inch 1024×600, HTC Sense UI 3.0 şi deocamdată doar Android 2.3 Gingerbread, dar producătorul promite că Android 3.0 Honeycomb va urma la scurt timp după lansare.

 

Dell anunţă tabletele Android şi Windows de 10″

După ce în februarie au apărut pe net zvonuri legate de aceste două tablete Dell, iată că pe final de Aprilie 2011, Dell dezvăluie specificaţiile şi datele de lansare pentru aceste două tablete de 10 inch.

Pentru a nu supăra pe nimeni, Dell prezintă împreună cele 2 tablete, una bazată pe Windows 7 şi cealaltă rulând Android. Tableta Windows rulează pe noile chip-uri Intel Oak Trail, iar tableta Android vine cu Android 3.0 cu un chip Tegra T25. Să le luăm pe rând:

Tableta pe platformă wintel se va numi Latitude ST şi va avea o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, 2GB de RAM, un SSD care poate ajunge la 128GB, GPS, accelerometru, camere video pe faţă şi pe spate, o baterie suficientă pentru 8 ore de lucru şi ieşire video 1080p, care se presupune că este o ieşire video HDMI.

Streak Pro, care va rula Android, optează pentru un ecran de 1200×800 şi vine cu aceleaşi 2 camere video cu 2 microfoane pentru chat video, la care se adaugă un chipset pentru acces wireless de bandă largă încă nespecificat. Interfaţa grafică va fi Stage UI de la Dell ce va rula, aşa cum am menţionat pe Android Honeycomb, însă depinde de utilizatori să decidă dacă Stage UI este sau nu un lucru bun pentru această tabletă.

Nu se cunosc încă detalii legate de preţ, dar zvonuri credibile par să indice că Streak Pro va veni în iunie 2011 urmată de Latitude XT3 în iulie 2011 şi de Latitude ST în octombrie.

Acer Iconia Tab A100 se lansează pe 20 Aprilie

Chiar dacă data lansării în UK nu va coincide cu lansarea în România, care probabil nu va fi de fapt o lansare ci apariţia discretă pe piaţă, această tabletă de 7 inch de la Acer este o veste bună pentru amatorii de tablete bazate pe Android Honeycomb.

Acer Iconia Tab A100 vine Android 3.0 rulat pe o platformă hardware cu dual-core Tegra 2, RAM de 512MB, 8GB capacitate de stocare, conectivitate WiFi şi Bluetooth.

Veţi remarca pe ilustraţia pe care am folosit-o că Amazon a listat acest produs cu descrierea 512KB RAM, dar vă asigurăm că tableta vine cu 512MB de RAM, iar noi am folosit această poză ca să îi supărăm pe toţi redactorii de la Amazon care ne citesc articolul.

Motorola Xoom WiFi va fi disponibilă din Aprilie

Motorola a anunţat că noua tabletă Xoom HoneyComb va fi disponibilă de la începutul lui Aprilie în Canada la preţul de aproximativ 600 de dolari. Site-urile care permit deja pre-comandă pentru această tabletă anunţă data lansării ca fiind 7 Aprilie 2011. Motorola mai estimează că versiunea cu conexiune mobilă 3G va fi disponibilă undeva în jur de jumătatea lui 2011.

Tableta poate fi găsită pe site-urile Best-Buy, Future Shop şi Telus.

Flash 10.2 pe Android, în curând video playback 720p

Adobe lansează astăzi Flash 10.2 pe Android Market pentru device-uri care rulează pe Froyo, Gingerbread şi Honeycomb. Printre calităţi se află performanţă mai bună pentru Android 2.2 şi 2.3, utilizare mai eficientă a bateriei pentru Android 3.0 şi alte îmbunătăţiri minore, unele de securitate. Flash10.2 pare să ţină cont acum şi de disponibilitatea procesoarelor dual-core.

Deocamdată se pare că acest update nu va face posibilă rularea de clipuri youtube la 720p, dar se pare că pe un Motorola Xoom clipurile la 480p sunt relativ viabile, cu toate că pe Xoom există Tegra 2 care are decodare hardware destul de avansată. Adobe spune că deocamdată accelerarea hardware nu este activată dar că în curând va fi perfectutilizabilă. Aceeaşi situaţie şi în privinţa utilizării touch-screen-ului atunci când dai play unui clip, care acum funcţionează numai atunci când clipul rulează full-screen.

Dacă l-aţi încercat deja şi ne puteţi împărtăşi impresiile voastre aşteptăm comentarii.

Motorola Xoom Wi-Fi la vânzare din 27 Martie

motorola xoom 2

Motorola s-a decis să confirme zvonurile şi să anunţe oficial că noul Motorola Xoom cu Wi-Fi va fi disponibil în magazine la $599 USD începând cu 27 Martie 2011.  Anunţul vine la scurt timp după succesul relativ mare pe care l-a avut lansarea iPad 2, iar Motorola a decis să lucreze mai bine la capitolul disponibilitate aşa că această tabletă va fi disponibilă în multe reţele de vânzare, inclusiv Amazon, Best Buy, Costco, RadioShack, Staples şi Walmart.

Tableta de la Motorola bazată pe Android 3 – Honeycomb are o singură facilitate lipsă, posibilitatea de conectare 3G sau 4G pe care Xoom-ul original le avea, iar în rest avem practic de-a face cu aceaşi platformă hardware: microprocesor Tegra 2 de la NVIDIA de 1GHz, 1GB de RAM, 32GB storage, o cameră cu autofocus de 5 megapixeli, toate sub un display de 10.1 inch cu rezoluţie de 1280 x 800.  Cu toate acestea, lipsa conectivităţii mobile scade preţul tabletei cu câteva sute de dolari, deci pentru cei care pot să împartă conexiunea pe care o au deja pe telefonul mobil, sau care frecventează zone cu disponibilitate mare wi-fi, acesta e mai degrabă un avantaj decât o problemă.

Ne bucurăm să vedem o rezoluţie atât de mare la această tabletă, mai ales că unul din jocurile noastre preferate, Vendetta-Online, este deja disponibil pe Android Market dar avea nevoie de o tableta Android cu o rezoluţie minimă de 600 de pixeli pentru a fi cu adevărat jucabil. Evident cu Xoom rezoluţia nu va mai fi un impediment.

Aşteptăm părerile voastre despre concurenţa tabletelor şi vrem să ştim ce v-a convins să cumpăraţi o tabletă sau alta.

În continuare puteţi accesa comunicatul de presă în limba engleză al celor de la Motorola.

Citește mai mult

Android peste tot, inclusiv în Xtreamer PVR, cu Froyo

Xtreamer Prodigy PVR Media Player se anunţă ca unul din cele mai aşteptate produse ale lui 2011.  Dacă aţi tot aşteptat să vedeţi care e cel mai bun media player pe care l-aţi putea instala sub LED-ul  enorm din LivingRoom, probabil acesta este modelul pe care-l aşteptaţi.

xtreamer pvr android

Xtreamer PVR vine cu un exterior la fel de incitant ca şi fratele mai mic şi cu aproximativ aceleaşi specificaţii, dar cu un chip grafic SMP8656 de la Sigma Designs utilizat pentru grafică 3D de înaltă rezoluţie, un tuner dual opţional şi cu Android 2.2.

Aşteptările sunt ca Xtreamer PVR să meargă în tandem suficient de bine cu Froyo pentru ca acest gadget să devină un best-seller, iar ulterior poate va fi ugradabil şi la versiunile ulterioare de Android, cum sunt GingerBread şi Honeycomb, dar nu putem garanta nimic în privinţa asta.

xtreamer pvr android

Honeycomb e aici: Android 3.0 de la Google devine realitate

Google a avut un eveniment special pe 4 februarie 2011 pentru lansarea Android 3.0 cu numele de cod Honeycomb. Aceasta e cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru platforme mobile, de la google, şi introduce o interfaţă utilizator nouă pentru tablete, împreună cu mai multe opţiuni foarte convingătoare cum ar fi accelerare hardware de calitate, randare hardware şi suport pentru procesoare multicore.

Pentru a arăta noile facilităţi ale acestei versiuni ale sistemului de operare Android,  Google a folosit tableta Xoom, anunţată dar încă nelansată de Motorola, pe care o aşteptăm pe piaţă spre finalul acestei luni. Tableta Xoom de 10 inci a fost folosită pentru a prezenta interfaţa holografică unică propuse de Google pentru Honeycomb.

Mai multe informaţii găsiţi pe articolul detaliat de pe site-ul Arstehnica, unde este explicată în detaliu şi noua facilitate oferită de Android Market, care îţi permite ca atunci când cumperi o aplicaţie de Android, aplicaţie să fie instalată şi pe device-ul tău mobil.