iPhone este în acelaşi timp un telefon mobil, un player multimedia şi un dispozitiv de comunicaţie fără fir anunţat de către Steve Jobs, CEO al companiei americane Apple Inc., în timpul discursului său de la Macworld Conference & Expo din 9 ianuarie 2007.
iPhone are suport pentru push e-mail, telefonie mobilă, SMS, navigare web. În plus este dotat cu un ecran de tip touchscreen, include funcţiile regăsite la playerele media iPod şi rulează o variantă a sistemului de operare Mac OS X.
Dispozitivul este un telefon mobil de generaţie 2.5G, quad band, GSM, EDGE. Este echipat cu Wi-Fi (802.11b/g/n) şi Bluetooth 2.0, precum şi cu o cameră foto de 2 megapixeli. Are suport pentru rotire verticală sau orizontală. iPhone nu are tastatură incorporată; intoducerea informaţiei se realizează prin intermediul interfeţei software de tip grafic implementată prin funcţionalitatea de sensibilitate la atingere a ecranului iPhone-ului.
iPhone a fost lansat în Statele Unite la data de 29 iunie 2007, fiind disponibil în magazinele Apple Store sau AT&T. La 11 iulie 2008 Apple a lansat modelul iPhone 3G, compatibil cu 3G şi cu GPS asistant. În România terminalul iPhone 3G a fost lansat la Orange la 22 august 2008, iar în Republica Moldova acesta este distribuit oficial de Orange Moldova începând cu 31 octombrie 2008.

Articole

MyShoebox, un startup cool cu o soluție utilă

MyShoebox este un startup recent care a venit cu o idee interesantă. Nu nouă, nu extraordinară, nu gratis, dar e combinație de factori din care a ieșit o soluție practică pentru anumite nevoi.

MyShoebox oferă o soluție de stocare pentru toate pozele tale. Aplicație e utilizabilă pe Android, Windows, Mac sau iPhone, și este practic o interfață pentru un motor de stocare în cloud.

Ce face MyShoebox special? Îți permite să stochezi toate pozele, în număr nelimitat, prin sincronizare cu orice device pe care-l deții, și ți le pune apoi la dispoziție într-o interfață simplă, care oferă câteva idei noi dar care pare să fie încă în dezvoltare. Am uitat să menționez că aplicația este într-un pseudo-closed beta.

Să vedem și ce nu face? Pentru versiunea gratuită nu îți permite să stochezi decât poze screen-size, nu la rezoluție maximă, deci dacă te gândești să îl folosești ca sistem de backup e ok, cu condiția să scoți cam 60 de dolari pe an sau să te mulțumești cu o variantă redusă a fiecărei poze, disponibilă pe MyShoebox în cazul în care ți-ai pierdut colecția de fotografii din cauza unui rateu de hard-disk.

Ce ne-a plăcut? Grupează pozele pe luni, pe anotimpuri, pe evenimente (nefuncțional) și chiar și în funcție de camera cu care a fost făcută poza, un feature super deștept. Așteptăm posibilitatea de tagging, ca să putem face gruparea pe evenimente.

Nu mi-a fost clar dacă în cazul în care folosești varianta gratuită și la un moment faci upgrade la varianta Pro vei găsi pozele stocate la rezoluția originală sau trebuie să le resincronizezi?!

Concluzia: un serviciu foarte util dacă vrei să ai mereu la îndemână o copie redusă a fiecărei fotografii pe care ai făcut-o vreodată, sau extrem de util dacă ești dispus să dai 60USD pe lună ca să ai un backup complet, securizat, al tuturor pozelor pe care le deții, cu condiția să nu fie mai mari de 20Mb, dar mă aștept ca această limită să fie crescută odată cu evoluția aparelor foto profesionale.

Ce mi-a plăcut în mod special a fost că poza demonstrativă utilizată în exemplu este o poză de pe Transfăgărașan, din România. Way to go guys!

Puteți să vă înscrieți pentru a testa deja varianta beta, care nu ne-a creat probleme. Invitația a venit în mai puțin de 24 de ore de la cerere.

Lansare iPhone 5, iOS 6, iPod nou, ce e nou?

Ieri a avut loc lansarea noilor gadget-uri de la Apple. Ocupat fiind să îmi configurez noul meu Android, am refuzat invitația de a participa la eveniment, așa că a trebuit să mă uit astăzi un pic prin presa străină și prin specificații ca să îmi fac o idee și să vă spun cum văd eu lucrurile.

Înainte de a intra în subiect trebuie să recunosc că nu eram un fan Apple, dar asta era valabil înainte ca aceștia să înceapă războiul împotriva oricărei concurențe, mizând în principal pe logica anti-non-americană a justiției americane. Acum sunt un contestatar (hater?) împătimit.

Să începem cu părțile bune și să începem cu iPhone 5, care era de fapt cel mai așteptat între produsele lansate ieri. iPhone 5 a venit cu 4G/LTE, a venit cu un ecran mai mare, a venit mai subțire, a venit cu un sistem de operare nou și îmbunătățit, a venit cu o cameră foto/video mai bună. Adică exact cu ce vă așteptați. Ceva în plus? Greu de depistat. Ceva în minus? NFC? Tocmai când părea că tehnologia care ne-ar putea permite să renunțăm la cele5 carduri de credit din buzunar începea să prindă contur, Apple rămâne din nou în urmă amânând impementarea până la iPhone 6. Iar asta pot doar să bănuiesc, fiindcă dacă Apple vine cu alt standard pentru Near Field Communication nici nu mai are rost să intru în vreo polemică despre Apple ca companie (pun intended).

Altceva m-a surprins. Presa online vorbește în majoritate de bine despre noul iPhone 5. Și asta cu toate că iPhone 5 nu face altceva decât să ajungă din urmă, într-o oarecare măsură, pe unii dintre competitori. Am amintit deja NFC, care lipsește, aduc acum în discuție și bateria. Da, merge mai mult, dar n-au apucat inginerii și designerii de la Apple să țină în mână un Motorola RAZR MAXX? Eu nu mai pot concepe un telefon care să nu facă față unei utilizări normale, nu extensive, măcar de dimineață până la miezul nopții fără să aibă nevoie de altă încărcare. Iar RAZR MAXX s-a lansat acum un an?! Între timp s-a lansat Motorola RAZR MAXX HD, și Apple încă mai lansează telefoane cu care trebuie să stai în priză?

Ceea ce-mi aduce aminte de un mare alt „Atu” cu care vine iPhone 5. Noul conector! Sunteți fani Apple? V-ați umplut cumva casa cu dock-uri și device-uri conectabile. Țeapă! Ori vă cumpărați câte un adaptor pentru fiecare, pentru suma modică de 29 USD dacă aveți un drum în state, ori luați un singur adaptor, și ca să nu vă plimbați de la un dock la altul îl țineți înfipt în iPhone 5 în permanență. Asta dacă nu cumva o sa aveți nevoie de spațiul respectiv ca să îl țineți în priză?! Deși aș bănui că o dată plasat într-un dock, iPhone 5 se și incarcă, right?

Așadar, cu scuzele de rigoare pentru această mostră de jurnalism incorect, aștept și de la voi păreri la rece despre iPhone 5, până când cineva îl va avea în mână și vom primi păreri la cald… Chiar, oare se încălzește?

World of Goo pentru iPhone

Ne-a fost greu să ne decidem dacă publicăm acest mic material la categoria iPhone sau la categoria Jocuri, dar am cedat şi le-am bifat pe amândouă. Fiindcă World of Goo e un joc care a fost lansat acum ceva ani pe PC dar care merită remarcat din nou, mai ales că atunci când l-am jucat ne-am oprit brusc, ocupaţi cu alte probleme, şi n-am reuşit să ne satisfacem pofta pe de-a întregul.

Nu vom intra în detalii, vom menţiona doar că e vorba de acelaşi joc relansat acum pe platforma iOS, ceea ce înseamnă că ar putea fi jucabil atât pe Mac-uri cât şi pe iPad sau iPhone. Merge chiar şi pe un iPod Touch din generaţia a treia sau mai nou, dar trebuie să fie descărcat printr-o conexiune de bandă largă.

Jocul are un scor de 96 din 100 în clasamentul mondial pe care noi îl folosim ca referinţă, şi chiar şi noi considerăm că scorul este perfect justificat.

Mai merită menţionat că îl puteţi descărca şi juca gratuit pentru o perioadă, deci nu aveţi niciun motiv să treceţi peste acest weekend fără să-l fi testat măcar.

Jocul se remarcă prin originalitate, fluiditate, interactivitate, mister, diversitate, dinamism şi încă o dată originalitate.

Pentru cei care vor descărca aplicaţia de pe AppStore, iată şi preţurile

– Versiunea iPhone NON HD 0,79€

– Versiunea iPhone HD 3,99€

– Versiunea iPad 3,99€

Rezumat al bursei zvonurilor despre iPhone 5 sau iPhone 4S

Chiar dacă site-urile de tehnologie au început să împrăştie zvonuri despre anumite detalii ale unui potenţial iPhone 6, să nu uităm că iPhone 5, care era iniţial aşteptat în iunie 2011, n-a fost încă lansat şi se lasă aşteptat. După ce unele surse îl dădeau pe iPhone 5 ca lansabil în Septembrie, presa interesată de segmentul smartphone a început să declare că iPhone 5 ar putea apărea pe piaţă din clipă în clipă.

Trebuie să ne amintim că anul trecut cam în această perioadă Apple lansa şi începea deja să livreze iPhone 4, iunie fiind dealtfel luna în care au fost lansate absolut toate modele noi de iPhone din 2007 încoace. În lipsa unui anunţ de orice fel anul acesta, toate site-urile de profil sunt pline de zvonuri, iar noi ne-am propus să trecem din nou în reviste câteva din cele mai interesante informaţii disponibile.

Având în vedere că astfel de zvonuri alimentează interesul consumatorilor, unele site-uri au mers până la a afirma că anumite informaţii sunt furnizate ocazional chiar de Apple, într-o abordare de marketing care nu mai e demult clasificată ca dubioasă.

Aşadar consensul general este că Apple se pregăteşte într-adevăr să lanseze un nou telefon, iPhone-urile fiind cea mai importantă sursă de venituri pentru companie chiar şi în această lume în care iPad şi touch-pad-urile în general au devenit deja un lucru comun.

Numele: nu e clar numărul, dar măcar  ştim că se va numi iPhone.

Mai mereu denumirea completă a smartphone-urilor de la Apple a fost destul de greu de ghicit. Ordinea lansărilor până acum a fost: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Acum principalii candidaţi pentru următorul terminal sunt iPhone 5 şi iPhone 4S. În zvonurile apărute pe net veţi găsi ambele denumiri, dar e posibil ca iPhone 4S să se refere de fapt la un terminal îmbunătăţit care va fi totuşi foarte asemănător cu iPhone 4 şi care va fi dedicat ofertelor speciale ale operatorilor de telefonie mobilă la un preţ rezonabil, în timp ce iPhone 5 ar putea fi într-adevăr o versiune complet nouă, cu facilităţi semnificativ îmbunătăţite faţă de iPhone 4 şi care ar putea fi următorul money-maker pentru Apple.

Momentul: nu e iunie, rămâne septembrie?

Aşa cum spuneam, toate site-urile aşteaptă lansarea din moment în moment. Chiar dacă nu e clar ce telefon va fi lansat şi care sunt caracteristicile lui, momentul ar fi într-adevăr favorabil, şi având în vedere că în trecut aceasta a fost perioada în care Apple a avut lansări foarte eficiente, nu e exclus ca până ce noi vom publica acest articol anunţul oficial să fie deja pe fluxurile de ştiri. Dacă motivele amânărilor sunt într-adevăr probleme legate de producţia de componente, care ar putea fi o explicaţie rezonabilă având în vedere problemele de producţie cu care s-au confruntat ţările asiatice, atunci ne-am putea aştepta într-adevăr la o lansare înainte de vacanţă. OmniVision, producătorul camerelor planificate pentru următorul iPhone, pare să aibă şi el nişte probleme în fluxul de producţie, iar dacă motivele sunt de această natură, e posibil ca Apple să se reorienteze pe viitor în ceea ce priveşte furnizorii de componente, mai ales că tendinţa clară este de miniaturizare şi nu poate fi prea uşor să potriveşti aproape aceleaşi componente într-un spaţiu mai mic.

Hardware: la fel şi în acelaşi timp complet altfel

Şi pe partea de hardware zvonurile despre iPhone 5 sunt foarte diversificate.

Mai multe surse susţin că noul iPhone nu va fi decât un iPhone 4 cu câteva cosmetizări. Printre cele mai vehiculate zvonuri avem ecranul edge-to-edge, adică pe toată suprafaţa frontală a aparatului, dimensiuni mai mici atât ca parametrii de volum cât şi ca greutate, un upgrade la camera foto, sau chiar o suprafaţă activă, în zona de striclă transparentă, curbată.

Printre tehnologiile vehiculate, deşi par mai degrabă dorinţe ale analiştilor care se gândesc la ceea ce trebuie să facă Apple pentru a rămâne competitiv, se mai află şi NFC şi LTE.

Diverse: ce se întâmplă cu următorul iPad

Tot pe la bursa zvonurilor se vehiculează posibilitatea ca lansarea să fie dublă, adică odată cu iPhone 5 să fie lansat şi iPad 3, inderent care ar fi denominarea pentru următorul iPad. Desigur, zvonul este la fel de valabil ca zvonurile depre iPhone 6, dar, până la urmă, trebuie să fii un fan al Apple ca să fii atât de interesant de zvonurile despre un telefon care, de ce să nu recunoaştem, nu a mai surprins prin ceva nou de la introducerea touch-screen încoace.

Oricum, aşteptăm cu interes şi noi noul iPhone, indiferent că va fi vorba de iPhone 5 sau de iPhone 4S, şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi bursa zvonurilor în tabăra adversă, pe frontul Android.

Ce îşi doresc fanii

Şi fiindcă reacţiile la aceste zvonuri nu au încetat să apară, am încercat să compilăm şi o listă cu facilităţile cele mai dorite (sau mai sperate) ale fanilor produselor mărului muşcat:

  • display tip Retina cât mai mare
  • stocare de 64GB
  • LED activ pentru notificări pe carcasă
  • 1 GB RAM
  • procesor A5 sau mai mare
  • cameră de 8MP
  • LTE
  • carcasă mai rezistentă

Dacă vă aflaţi printre cei interesaţi de acest subiect, aşteptăm cu interes părerile voastre.

15 milioane de iPhone 5 s-ar putea lansa în septembrie

Conform DigiTimes, Apple a plasat o comandă de 15 milioane de telefoane din generaţia următoare, iPhone 5, către Pegatron, un producător Taiwanez de tehnică de calcul. Data prognozată a livrării este în Septembrie 2011, dar aceeaşi sursă afirmă că noul iPhone 5 nu este o versiune foarte mult îmbunătăţită a lui iPhone 4.

Comparativ cu primul iPhone, pe care Apple reuşea să îl vândă într-un milion de exemplare în câteva luni, care chiar şi aşa era un record pentru acea vreme, acum ne uităm la livrări de mai multe milioane de iPhone-uri în fiecare trimestru, cu trimestrul 1 şi trimestru 2 al lui 2011 depăşind 15 milioane de aparate iPhone vândute.

Din informaţiile disponibile despre iPhone 5, acesta va semăna din punct de vedere al carcasei cu iPhone 4, dar va avea câteva modificări interne printre care noul procesor A5 dual-core, o cameră de 8 megapixeli şi un ecran de 3.7 sau 3.8 inch cu o rezoluţie mai mare cu o treime decât cea de la iPad 2, care are 1024×768, un amănunt care rămâne totuşi discutabil. De asemenea, conform unor informaţii scăpate pe piaţă de Verizon, e posibil ca noul iPhone 5 să suporte dual-band CDMA şi GSM, deşi nu este clar dacă telefonul va putea să profite de tehnologia 4G LTE.

HTC Inspire 4G şi HTC Desire HD cu 8 ore în plus de baterie

PowerSkin este o husă de telefon care conţine o baterie suplimentară care poate oferi celor două modele de telefon 8 ore suplimentare de funcţionare mulţumită celor 1500mAh pe care îi promite acest gadget. Având în vedere că funcţionalitatea era disponibilă pentru iPhone, nu poate decât să ne bucure că cei de la HTC au mers pe aceaşi idee, mai ales că device-urile mobile actuale sunt foarte nesătule când vine vorba de utilizarea bateriei.

Carcasa PowerSkin este disponibilă deocamdată doar peste ocean şi vă va face o gaură de 60USD, dar pentru cei care folosesc intensiv telefonul nu este totuşi o investiţie atât de costisitoare.

Encriptarea datelor pe iPhone este istorie

Fanii şi susţinătorii iPhone vor avea un motiv în minus de laudă atunci când vor descrie avantajele iPhone faţă de alte device-uri mobile. De fapt e vorba de întreaga gamă de produse care rulează pe iOS, sistemul de operare de la Apple. O companie rusească de securitate informatică, Elcomsoft, a publicat informaţii despre procesul de spargere al encriptării pe sistemele de operare iOS. Unealta foloseşte câteva aplicaţii software specifice printre care un bruteforce cracker pentru a descoperi cheia folosită pentru generare cheii de criptare.

Chiar dacă pentru moment Elcomsoft nu vinde acest tool decât agenţiilor guvernamentale, nu e niciun dubiu că unelte de acest fel vor deveni disponibile în curând pentru oricine e interesat de astfel de unelte, şi din păcate există destul de multe categorii de „utilizatori” care ar găsi întrebuinţări neortodoxe pentru acestea.

Top 10 avantaje Android faţă de iPhone

Portalul Lifehacker a publicat o selecţie foarte interesantă de facilităţi şi avantaje pe care Android le are faţă de iPhone. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu şi noi vom avea câte un telefon Android, ne-am gândit să documentăm un articol cu aceste avantaje, astfel încât la achiziţionarea unui Android să avem un punct foarte interesant de plecare în customizarea telefonului.

Nu ne vom întinde prea tare cu detaliile, fiindcă informaţiile sunt uşor accesibile la sursa iniţială a materialului, deci iată lista celor 10 avantaje:

10. Tastaturi alternative – dacă nu-ţi convine tastatura pusă la dispoziţie implicit, poţi descărca o aplicaţie care să schimbe mai toţi parametrii.

9. Automatizare – Tasker e una din cele mai puternice aplicaţii Android, cu ajutorul căreia îţi transformi Android-ul într-un super-telefon. Cu Tasker poţi customiza aproape toate setările sistemului de operare, inclusiv să foloseşti profile de customizare deja disponibile.

8. Launcher-e customizate – Pe iPhone customizările pot fi făcute după operaţiunea de jailbreak, pe Android se pot customiza o serie de setări legate de aplicaţia de bază a telefonului. Printre preferate se află LauncherPro şi ADWLauncher, care e una din cele mai customizabile launcher-e.

7. Widgets – ferestre care oferă acces direct la anumite informaţii sau date.

6. Schimbarea Bateriei şi a Cardului – pur şi simplu poţi să schimbi cartela de memorie şi bateria, dacă se strică sau vrei să faci un upgrade.

5. Instalarea aplicaţiilor – se face foarte simplu şi foarte rapid. Atât în Android Market cât şi în alternativa AppBrain, operaţiunile de instalare sunt foarte simple.

4. ROM-uri customizate – fiind un sistem de operare open-source, oricine are calităţile tehnice necesare poate să facă modificările şi să reîncarce sistemul de operare cu îmbunătăţirile preferate.

3. Controlarea telefonului de la calculator – indiferent că vrei să trimiţi SMS-uri sau să accesezi alte funcţiuni, poţi face asta foarte simplu din browser, o opţiune care, din nou, nu e disponibilă pe iOS

2. Flash – tehnologia Flash este încă foarte prezentă pe web, aşa că Flash este pur şi simplu o tehnologie de care nu te poţi lipsi.

1. Integrare adevărată cu aplicaţiile – chiar dacă Google Voice va fi disponibil până la urmă şi pe iPhone, aplicaţiile Google pe care le foloseam deja atunci când a apărut Android-ul, cum e Google Voice, Google Maps sau alte aplicaţii arhi-cunoscute, acestea lucrează pur şi simplu mai bine, mai deştept şi cu adevărat integrat pe Android.

Dacă vi se pare că există avantaje clare pe care iPhone le are faţă de Android aşteptăm părerile voastre în comentarii, pentru ca eventual să publicăm şi un articol intitulat Top 10 avantaje iPhone faţă de Android.

Atac la Windows: Ubuntu 11.04, Linux devine Cool

Canonical va lansa următoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar ţine să ne anunţe deja că acest Linux urmează să „se dea” la Windows. Ubuntu a învăţat din experienţa Android, care este şi el tot un Linux la origine, şi a decis că pe lângă stabilitate, securitate şi compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca şi interfaţa să intre în calcul şi să ajute Linux să intre în concurenţă şi să prezinte o opţiune serioasă faţăde Windows. Evident, fiecare versiune şi fiecare distribuţie de Linux visează să facă asta, şi mai mult de jumătate dintre el şi-au şi propus să o facă, dar noi sperăm încă la o realizare a acestui vis.

Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar că această versiune are ca scop principal să lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marşa exact în această direcţie. De ce ar reuşi un asemenea plan?

Ubuntu 11.04 a învăţat multe de la tablete şi smartphone-uri, dar completează facilităţile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilităţi legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristică standard a desktop-urilor, e gândit să te ajute atunci când lucrezi într-o aplicaţie dar primeşti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similară. Interfaţa Unity, care a fost deja testată pe varianta de Ubuntu destinată netbook-urilor, e intuitivă şi simplă, cu o manieră de abordare similară interfeţelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One oferă 2Gb de stocare de tip Cloud, adică online, distribuită, şi în plus vine cu posibilitatea de a partaja şi de a face streaming de fişiere media între desktop şi device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil şi pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, aşa că îl puteţi testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea să fie foarte mulţumiţi de faptul că într-o perioadă în care Microsoft se pregăteşte să anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefaţă grafică decentă care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Şi în caz că vă întrebaţi dacă ilustraţia prezintă într-adevăr un Ubuntu, răspunsul e da, e vorba de interfaţa Unity, care acum vine ca alegere implicită la instalarea Ubuntu 11.04.

UPDATE: Ubuntu 11.04 vine şi cu iTouch, o librărie avansată care are integrare până la nivelul kernelului, care transformă intefaţa Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus încă de la Ubuntu 10.10 şi suportă o serie destul de lungă de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucrează la o tehnologie denumită GINN, care permite interpretarea inteligentă a gesturilor de pe interfeţele touch şi transformarea acestora într-o serie de acţiuni relevante pentru aplicaţiile şi sistemele care nu suportă nativ funcţiile de touch.

 

iPhone 5 şi alte noutăţi de pe frontul Apple

Fiindcă încercăm să ne concentrăm pe ştiri şi noutăţi IT reale, am renunţat să mai postăm fiecare bârfă şi zvon care a apărut în ultima vreme pe subiectul Apple, iPhone 5 şi chiar iPhone 4. Totuşi pentru fanii mărului muşcat, trecem rapid în revistă informaţiile cele mai concrete şi mai credibile de pe frontul Apple:

  • iPhone 4 varianta albă va fi disponibil pe piaţă în 2-3 săptămâni
  • iPhone 5, dacă aşa se va chema, va fi lansat cel mai probabil în septembrie
  • iPhone 5 nu va fi semnificativ diferit de versiunea anterioară la nivel vizual, dar va avea putere mai mare, un ecran mai mare şi o cameră mai mare, expresia la ordinea zilei fiind evident „mai mare”

Oricum, având în vedere că Apple şi-a respectat blazonul şi a fost foarte secretos cu privire la noutăţile de pe frontul iPhone, nu vă bazaţi pe informaţiile respective dacă vă pregătiţi să jucaţi pe bursă.

Securitate pentru smartphone-uri, encriptare pentru Android

Dacă în acest moment securitatea „adevărată” era rezervată pentru staţiile de lucru PC şi laptop-uri. Guardian Project este un proiect open-source care şi-a propus să schimbe situaţia, aducând câteva facilităţi foarte necesare pe telefoanele Android ale celor care sunt mai conştienţi şi conştiincioşi în ceea ce priveşte securitatea datelor.

Nu în ultimul rând, de rezultatele acestui proiect ar putea beneficia utilizatorii din zona business şi companiile în sine, având în vedere că principalele motive pentru care smartphone-urile nu sunt adoptate pe scară largă ca şi unelte de lucru acceptate în companii sunt legate de securitatea datelor vehiculate şi stocate pe aceste device-uri.

O regulă simplă pe care au stabilit-o experţii în securitate informatică este „criptează tot”, asta însemnând datele stocate, comunicaţiile, mediile portabile, etc în aşa fel încât accesul să fie cât mai limitat.

Ne puteţi spune în comentarii care este atitudinea în companiile voastre cu privire la utilizatea telefoanelor mobile şi ce părere aveţi despre facilităţile de securitate oferite de terminalele iPhone, iPad şi Android.

O analiză Gartner arată că Android va domina piaţa în 2015

Previziunile dintr-o analiză Gartner foarte recentă sugerează faptul că până în 2015, Android va ajunge la o cotă de piaţă de aproape 50%, în timp ce Microsoft va acopa locul 2 cu doar 19%, iar iOS de la Apple (cu sistemul de operare pentru iPhone) ar veni al treilea, cu 17%. RIM cunoscut pentru BlackBerry, va trebui să se mulţumească cu 11% în timp ce Symbian-ul de la Nokia va fi practic dispărut, cu 0.1% care pare mai degrabă reziduale.

În 2011 Android-ul deja domină, cu o cotă de 38 de procente, dar cei de la Apple sunt încă pe locul 2, însă aşa cum spuneam, până în 2015 aşteptările sunt ca acest loc să fie preluat de Microsoft.

Un alt aspect menţionat în raport este că vânzările de SmartPhone-uri se vor dubla în 2012 faţă de 2010, deci probabil vă număraţi printre viitori (dacă nu deja actualii) posesori de SmartPhone.

RedEye Pro de la Thinkflood îţi elimină toate telecomenzile

Probabil nimeni nu mai este străin de facilităţile pe care le oferă anumite aplicaţii de iPhone care permit controlul anumitor device-uri din dotarea apartamentelor proprii. Thinkflood ridică miza şi vine cu un echipament care preia rolul telecomenzii pentru toate aparatele care pot fi comandate prin infraroşu şi realizează intermedierea între o aplicaţie mobilă şi toate echipamentele audio-video din casa ta.

Echipamentele pe care le controlezi astfel nu trebuie să fie neapărat unul lângă altul, dar e preferabil să se afle în aceeaşi încăpere. Apoi poţi folosi o aplicaţie iPhone, iPad sau calculatorul personal pentru a controla orice parametru al echipamentelor ca şi cum ai apăsa pe butoanele telecomenzilor originale.

Se pare că echipamentul RedEye Pro are şi o interfaţă serială RS232 care să extindă funcţiile de control pentru echipamente de iluminat, securitate, uşi şi ferestre, echipamente de climă şi aşa mai departe. Nu e foarte clar dacă sistemul este compatibil cu standarde deja consacrate, cum este X10, însă am interpelat producătorul cu privire la astfel de facilităţi şi vom reveni cu un update la acest articol.

Redăm mai jos şi specificaţiile tehnice ale echipamentului conform comunicatului de presă de la Thinkflood.

RedEye Pro allows iPhones, iPads, and personal computers to function as controllers in an array of home automation applications. The RedEye Pro works at a „whole-house” level and can control multiple rooms from a single unit.

Designed with input from some of the custom home installation industry’s leading professionals, RedEye Pro offers extensive customization tools for installers.

RedEye Pro comes equipped with:
• Eight (8) dual-purpose 3.5mm infrared emitter/contact closure sensor ports
• Four (4) contact closure relays
• Two (2) RS-232 ports
• Four (4) USB ports
• 10/100 Ethernet (via RJ45 with an internal switch)
• 802.11 b/g Wi-Fi

All of this new connectivity enables RedEye Pro customers to interact with a wide variety of equipment, such lighting systems, garage door openers, security systems, HVAC, and more. As with existing RedEye products, RedEye Pro makes it easy to control these systems from a single button on their iPhones, iPads or PCs.

Superbrothers: Sword & Sworcery, recenzie pozitivă

De mai bine de o săptămână site-urile de jocuri vorbesc despre

Superbrothers: Sword & Sworcery.

Ne-am abţinut cât ne-am abţinut, sperând că e doar un „hype” de moment şi că Sword & Sworcery va dispărea în negura istoriei jocurilor de tip concept. Dar se pare că nu, se pare că Sword & Sworcery e un joc exclusiv pentru iPad, iPhone şi iPod care a venit pentru a rămâne.

Ars Tehnica a publicat un scurt review al jocului, în care remarcă o scenă particulară, în care eroul ajunge la un capăt de ţărm luminat de lună. În faţă doar apă, iar pe ecran apare un cuvânt: „Believe”. Sugestia nu e foarte subtilă, dar jocul e compus dintr-o serie lungă de astfel de momente, pe care jucătorii par să le guste foarte tare, până la punctul în care poţi avea senzaţia că jocul e făcut special pentru tine.

Vă recomandăm să mai găsiţi câteva referinţe despre acest joc şi apoi să vedeţi dacă ajungeţi la aceaşi concluzie cu cei de la Ars Tehnica: De Cumpărat!

Lansarea iPhone 5 nu e aşa departe: 6 Iunie 2011

Pentru cei care s-au obişnuit să cumpere produs după produs de la Apple şi care acum aşteaptă cu sufletul la gură următorul iCeva avem veşti bune. Conferinţa Internaţională a Dezvoltatorilor Apple începe pe 6 Iunie 2011. Atât iPhone 3G, 3GS cât şi iPhone 4 au fost lansate la aceasta conferinţă, WWDC, aşa că probabilitatea să vedem iPhone 5 în luna iunie sunt destul de ridicate.

Phil Schiller de la Apple dezvăluie chiar mai mult:

La conferinţa de anul acesta vom dezvălui informaţii despre viitorul lui iOS şi Mac OS. Dacă eşti un dezvoltator de iOS sau MacOS acesta este un eveniment pe care nu vrei să-l pierzi.

Desigur, afirmaţia poate fi foarte bine doar o metodă de a creşte participare la WWDC, dar având în vedere că iOS 5 şi Lion pentru Mac sunt deja proiecte cunoscute, lucrurile par să stea aşa cum estimăm noi.

Avem şi o imagine cu invitaţia la acest WWDC, pentru cei care sunt printre cei mai curioşi fani Apple: