Articole

Cursuri interesante la Black Hat USA 2013

index-reg-now-imageMai sunt încă 4 luni până la Black Hat USA 2013 dar o păsărică ne-a șoptit că nu mai sunt prea multe locuri libere, așa că vă prezint câteva cursuri pe care le consider mai interesante de la conferință ca să vă fie mai ușor să vă hotărâți dacă mergeți sau nu:

  • Jim Manico vine cu „Building Secure Web, Mobile and Webservice Application„, un bootcamp foarte intens în care veți primi un training esențial în ceea ce înseamnă securitate în zona aplicațiilor web și mobile.
  • SensePost vine cu „Hacking By Numbers: Mobile„, o abordare practică și completă cu privire la metodele utilizate pentru atacul platformelor mobile, utilă celor ce se ocupă cu Penetration Testing și sunt mai noi în domeniul securității aplicațiilor mobile
  • Foundstone prezintă „Ultimate Hacking: Mobile„, un curs care va parcurge metodologii de hacking utile atât pentru Android cât și pentru iOS.

După cum vedeți, lucrurile se orientează către zona de web și în special mobile web, așa că dacă sunteți în urmă în domeniul ăsta poate ar fi bine să investiți într-o plimbare de vară la Las Vegas.

hotel-caesars1

MyShoebox, un startup cool cu o soluție utilă

MyShoebox este un startup recent care a venit cu o idee interesantă. Nu nouă, nu extraordinară, nu gratis, dar e combinație de factori din care a ieșit o soluție practică pentru anumite nevoi.

MyShoebox oferă o soluție de stocare pentru toate pozele tale. Aplicație e utilizabilă pe Android, Windows, Mac sau iPhone, și este practic o interfață pentru un motor de stocare în cloud.

Ce face MyShoebox special? Îți permite să stochezi toate pozele, în număr nelimitat, prin sincronizare cu orice device pe care-l deții, și ți le pune apoi la dispoziție într-o interfață simplă, care oferă câteva idei noi dar care pare să fie încă în dezvoltare. Am uitat să menționez că aplicația este într-un pseudo-closed beta.

Să vedem și ce nu face? Pentru versiunea gratuită nu îți permite să stochezi decât poze screen-size, nu la rezoluție maximă, deci dacă te gândești să îl folosești ca sistem de backup e ok, cu condiția să scoți cam 60 de dolari pe an sau să te mulțumești cu o variantă redusă a fiecărei poze, disponibilă pe MyShoebox în cazul în care ți-ai pierdut colecția de fotografii din cauza unui rateu de hard-disk.

Ce ne-a plăcut? Grupează pozele pe luni, pe anotimpuri, pe evenimente (nefuncțional) și chiar și în funcție de camera cu care a fost făcută poza, un feature super deștept. Așteptăm posibilitatea de tagging, ca să putem face gruparea pe evenimente.

Nu mi-a fost clar dacă în cazul în care folosești varianta gratuită și la un moment faci upgrade la varianta Pro vei găsi pozele stocate la rezoluția originală sau trebuie să le resincronizezi?!

Concluzia: un serviciu foarte util dacă vrei să ai mereu la îndemână o copie redusă a fiecărei fotografii pe care ai făcut-o vreodată, sau extrem de util dacă ești dispus să dai 60USD pe lună ca să ai un backup complet, securizat, al tuturor pozelor pe care le deții, cu condiția să nu fie mai mari de 20Mb, dar mă aștept ca această limită să fie crescută odată cu evoluția aparelor foto profesionale.

Ce mi-a plăcut în mod special a fost că poza demonstrativă utilizată în exemplu este o poză de pe Transfăgărașan, din România. Way to go guys!

Puteți să vă înscrieți pentru a testa deja varianta beta, care nu ne-a creat probleme. Invitația a venit în mai puțin de 24 de ore de la cerere.

Aplicații Android recomandate – azi, end of summer sale pe Google Play

Pentru că tot mai mulți deținem un telefon cu Android, voi începe să public mai multe articole despre aplicațiile disponibile pentru Android și descoperirile pe care le facem în acest domeniu.

Azi vă oferim un link către pagina de pe Google Play unde veți găsi mai multe aplicații incluse în promoția de sfârșit de vară de la Android Market.

Pot să vă spun aplicațiile pe care le-am cumpărat eu:

  • Spirits – un joc foarte bine realizat și care e suficient de captivant dar nu obsesiv. Cei care au jucat cândva Lemmings îl vor recunoaște instantaneu.
  • Vignette – o aplicație Android care poate înlocui aplicația standard de captură foto. Nu e ceva extraordinare, dar la 3.88 Ron nu trebuie pierdută.
  • Business Calendar – un program care poate înlocui calendarul Android integrat, dar pe care n-am apucat încă să îl explorez în adâncime
  • Zen Bound 2 – un alt joc Android care pune în evidență capacitățile pentru grafică 3D ale telefonului, un joc relaxant care nu trebuie jucat în grabă

Am mai cumpărat alte câteva aplicații, dar din diferite motive le-am returnat în intervalul de grație de 15 minute. Iată și care au fost:

  • SwiftKey 3 Keyboard – o tastatură alternativă care cică ar fi foarte bună, dar la care nu am reușit să trec de pasul 2 din configurare, nici pentru demo nici pentru aplicația plătită.
  • Star Chart – o aplicație similară Google Sky, dar care nu aduce mare lucru în plus și care se mișca destul de greu pe ICS.
  • iBlast Moki 2 – un joculeț care aduce destul de bine cu Angry Birds, dar e un pic mai complex și necesită un pic mai multă strategie. Nu sunt fan Angry Birds, dar iBM 2 mi-a plăcut. Dintr-un motiv oarecare am avut transaction denied și se pare că nu-l mai am.

Mai sunt și alte aplicații care sunt oferite cu discount, le puteți găsi făcând un search pe Google Play cu „End of summer sale” sau chiar „summer sale”.

Dacă ați mai instalat și alte aplicații interesante aștept păreri.

 

Aplicație pentru GPS și navigare cu facilități sociale

Una din cele mai recente descoperiri pe care le-am făcut pe Google Play (fostul Android App Market) este Waze.

Waze este o aplicație de GPS și navigare pentru Android (2.0+) care adaugă câteva facilități extrem de interesante. E o aplicație de navigare inteligentă, cel puțin dacă face într-adevăr tot ceea ce pretinde că face.

Iată ce ni s-a părut nouă foarte interesant:

  • pe măsură ce parcurgi anumite trasee de mai multe ori, aplicația înregistrează datele relevante pentru fiecare parcurs și încearcă să îți optimizeze traseul.
  • waze îți permite să anunți ceilalți utilizatori de waze despre diverse evenimente care se întâmplă în trafic, inclusiv despre accidente care ar putea bloca șoseaua, despre polițiști ascunși după colțul intersecției, și evident te anunță când ceilalți șoferi se întâlnesc cu astfel de situații și le anunță prin waze.
  • toți cei care folosesc waze trimit informații despre traseul pe care sunt către serverul waze, informații care sunt utilizate apoi pentru a optimiza rutele celor care urmează același traseu și pentru a-i reruta automat.
  • hărți actualizate de comunitate, în timp real

și așa mai departe.

Având în vedere că aplicația e complet gratuită, vă sugerăm să mergeți de îndată pe Google Play și să o testați, fiindcă e cel mai simplu mod de a vă convinge.

PC Asus Transformer cu Ivy Bridge şi Windows 8

Dacă vă număraţi şi voi printre cei care se uită cu jind la Asus Transformer, şi vă gândeaţi cumva că ar fi interesant să fie un pic mai mare şi să ruleze Windows, preferabil Windows 8, iată că visele devin realitate.

Asus a anunţat un nou Asus Transformer Book, care va veni cu o gamă largă de procesoare Ivy Bridge Core i3/5/7 şi cu grafică Nvidia integrată. Ca şi predecesorul său ce rulează Android, Transformer Book va avea touch-screen şi va putea fi combinat cu un docking-station creat special pentru el şi care va fi de fapt în principal suportul pentru tastatură, devenind astfel un laptop.

În ce priveşte specificaţiile, modelele vor veni cu ecrane de 11.6, 13 şi 14 inch, cu stocare pe SSD sau HDD şi cu până la 4 Gb de RAM. Toate modelele vor fi capabile să ruleze video în full-hd (1920×1080).

Partea proastă apare când facem o estimare cu privire la cât va ţine bateria. Cu procesorul grafic integrat în procesor calculele specialiştilor prevăd cam o oră de utilizare, iar pentru funcţionarea în regim fără accelerare grafică ne putem aştepta la 2 ore. E adevărat că procesorul va fi mult mai puternic decât cel de pe iPad de exemplu, iar capacităţile grafice sunt de zeci sau chiar sute de ori mai puternice, dar nu putem să uităm că iPad 3 vine cu 9 ore de baterie.

Nu se cunoaşte data exactă a lansării, dar având în vedere că vorbim de un laptop ce va rula Windows 8 nu va fi foarte greu să ne prindem singuri când va deveni disponibil.

De ce ne pricopsim cu gadget-uri inutile de la angajator

Steve Ranger, editor la silicon.com spunea într-un inteviu că tehnologia pe care angajaţii o primesc de la firmele la care lucrează a început mai degrabă să ne încurce decât să ne ajute. „A sosit momentul ca departamentele de IT să se dea la o parte şi să lase utilizatorii să ia singuri deciziile în privinţa asta”.

Am avut şi eu o experienţă aproape identică cu cea a unui editor de la TechRepublic. Un cunoscut mi-a arătat smart-phone-ul pe care angajatorul lui i l-a pus la dispoziţie pentru treburile de birou. Un Nokia cu o versiune veche de Symbian. Evident că telefonul urât şi masiv va eşua într-un sertar, iar el îşi va folosi în continuare Android-ul nou şi strălucitor cumpărat de la HTC, net superior dinozaurului de la Nokia. Din păcate el nu e singurul.

Datorită birocraţiei serviciilor de procurement IT, în momentul în care angajaţii primesc telefonul sau laptopul de birou, echipamentele sunt deja vechi şi inutile. Nici nu se pune problema de o tabletă, deşi se pare că una din trei tablete vândute în prezent sunt cumpărate de end-useri care le vor folosi la birou.

Şi cum vremurile în care umblam cu 3 telefoane în buzunare cam încep să apună, companiile au început şi ele să se adapteze şi să permită utilizarea gadget-urilor proprii. Investiţia se reorientează astfel din zona hardware în zona de securitate, astfel încât device-urile utilizatorilor să poată fi totuşi corect controlate şi integrate în sistemele companiei fără să introducă riscuri semnificative de securitate.

Prețul de stradă pentru iPad2

Fiindcă iPad 3 încă nu a apărut pe piață mai mult decât ca zvon, vă mai aducem aminte de iPad 2 și publicăm azi prețul de stradă pentru varianta iPad 2 32 Gb Wi-Fi 3G. Dacă versiunea cu 16Gb poate fi găsită în US cu aproximativ 700 USD, varianta menționată mai devreme, cu 32Gb storage, se vinde în România cu 600 Euro. Cei care au așteptat și care nu au găsit o opțiune mai bună într-unul din numeroasele modele bazate pe Android, pot lua acum și un iPad 2 la un preț aproape rezonabil.

Firefox la maxim pentru tablete Android Honeycomb

Mozilla nu a stat degeaba şi a lucrat intens la noua versiune de Firefox Mobile pentru tablete Android. Diferenţele evidente se referă la optimizarea utilizării suprafeţei de ecran, un pic mai mare la tablete şi care permite o plasare interesantă a opţiunilor de navigare, în special a identificatoarelor pentru tab-uri, care sunt poziţionate pe partea stângă atunci când tableta e folosită landscape şi pe zona superioară, într-o formă mult mai compactă, atunci când e folosită în mod portrait.

Cu toate că Firefox foloseşte intens toate facilităţile oferite de UI-ul de Android Honeycomb, elementele clasice de identificare ale Firefox, cum sunt butonul mărit de Back sau bara de adresă, sunt foarte uşor de recunoscut şi au rămas embleme ale browser-ului.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina lui Ian Barlow

Hecăreala din câteva clicuri, cu Android Network Toolkit

Ca şi cum nu erau deja suficiente scanări de porturi şi tentative amatoriceşti de penetrare a sistemelor şi reţelelor informatice, tentative care sunt confundate de foarte multe ori cu munca de hacking, cei de la Zimperium au lansat un toolkit pentru aşa zisul hacking la purtător.

E vorba de o aplicaţie de Android denumită pe scurt „Anti”, care permite scanarea reţelelor wireless pentru identificarea unor posibile victime şi apoi permite o scanare rapidă pentru a identifica vulnerabilitatea maşinilor din reţea la anumite probleme de securitate.

Zuk, de la Zimporium, pretinde că e vorba de o unealtă care poate fi folosită pentru scopuri pozitive, dar principala utilitate a aplicaţiei este scanarea reţelelor publice sau necriptate şi exploatarea unor deficienţe ale programelor mai vechi cu probleme cunoscute de securitate, care seamănă un pic pe partea de concept cu Firesheep.

Aplicaţia va fi disponibilă gratuit pe Android Market începând de săptămâna aceasta, cu o versiune „corporate” cu facilităţi mai avansate la un preţ de 10USD.

Aplicaţie Android pentru controlul unui Canon EOS

Vă prezint o aplicaţie disponibilă pentru orice telefon sau tabletă Android, care, împreună cu un cablu USB corect, poate fi utilizată pentru a controla majoritatea funcţiilor unui Canon EOS. Modelele suportate deja sunt: Canon EOS 550D, Canon EOS 50D, Canon EOS 7D, Canon EOS 5D mk II, Canon EOS 1D mk IV.

Aplicaţia este încă în versiune beta, dar se pare că funcţionează deja rezonabil. Cei care vor achiziţiona versiunea BETA vor putea face upgrade la viitoarea versiune 1.0 gratuit, cu toate că prima versiune finală va avea un preţ mai mare.

Printre facilităţile oferite de aplicaţie se numără:

– Live View
– Auto Focus (tap Live View)
– Manual focus adjustments in Auto Focus mode
– Histogram
– Zoom control
– Grid display
– Bulb capture
– Continuous capture
– Extensive modification of settings
– Shutter speed
– Aperture
– Exposure Compensation and Bracket
– Flash Compensation
– ISO speed
– Auto-Focus Mode
– Focus and Zoom area (tap-and-hold Live View)
– Picture Style
– Drive Mode
– White Balance
– Color Temperature
– Auto-Lighting Optimizer
– Metering Mode

Aplicaţia este gândită specific pentru modul de utilizare al unui touch-screen şi oferă acces atât la funcţiunile fiecărui buton fizic cât şi la configurarea fiecărei opţiuni care este modificabilă.

Chiar dacă aplicaţia nu include încă facilităţi avansate cum ar fi suport pentru filmare, timelapse, scripting sau transfer al imaginilor, aceste features sunt pe lista de priorităţi a dezvoltatorilor.

Înainte să cumpăraţi aplicaţia de pe Android Market asiguraţi-vă că funcţionează pentru aparatul vostru, că aveţi un telefon Android cu suport pentru USB Host (în general tabletele) şi că aveţi cablul corect de conectare pentru aparatul foto.

Android 2.2 Froyo în continuare cel mai utilizat

Conform datelor publicate de Google la finalul lui Iulie 2011, versiunea 2.2 continuă să domine peisajul sistemelor de operare pentru terminale mobile Android. Android 2.2, cu numele de cod Froyo, rulează  în acest moment pe mai mult de jumătate din numărul terminalelor mobile în folosinţă astăzi, la mai mult de un an după lansarea din Iunie 2010.

Statisticile  raportate de Google se bazează pe informaţiile complete despre device-urile care accesează Android Market pe o perioadă de 2 săptămâni, cifre care chiar dacă nu dau o estimare precisă, pot oferi informaţii destul de corecte, mai ales cu privire la terminalele care sunt chiar folosite activ.

Deşi a fost lansat în Decembrie 2010, ramura Gingerbread a lui Android, cu numere de versiune 2.3.x, rulează totuşi pe aproape un sfert din terminalele active în aceaşi perioadă. Ramura Android 2.1 Eclair a scăzut în statistici, de la 21% cu 2 luni în urmă până la 15% la începutul lui August.

Statistica include şi informaţii despre tabletele bazate pe Android, însă aici lucrurile nu sunt la fel de vesele. Totuşi, având în vedere că următoarea versiune de Android, Ice Cream Sandwhich, va rula atât pe telefoane cât şi pe tablete cu aceaşi versiune, cifrele vor arăta probabil foarte diferit la finalul acestui an.

Android 2.3 Gingerbread vine pe Motorola Atrix 4G

Iată că Motorola s-a ţinut de cuvânt şi a dat drumul la Android 2.3 pe terminalele Motorola Atrix 4G. Update-ul este disponibil deja pe site-ul Motorola. Printre update-urile specifice  se află o aplicaţie actualizată de galerie foto care permite agregarea tuturor pozelor din reţelele sociale, un doc pentru iconiţe la baza ecranului şi posibilitatea de a organiza aplicaţiile în grupuri, recomandări pe baza locaţiei geografice de la Yelp şi Facebook, Firefox 4.0 pentru o navigare mai rapidă, suport pentru playback video în 1080p şi multe alte facilităţi interesante.

Una din cele mai importante îmbunătăţiri pentru cei pasionaţi de tehnica de calcul este posibilitatea de a încărca aplicaţii prin metoda „sideload”, adică transferarea locală de aplicaţii către telefon şi instalarea acestora prin marcarea lor cu „sursă necunoscută” în meniul de setări al telefonului.

Aşteptăm confirmarea voastră că acest update poate fi descărcat şi OTA (over the air) direct pe telefon, nu numai prin intermediul site-ului Motorola.

LG Optimus Black cu Windows Phone 7?

Cei de la GsmArena au publicat câteva poze cu ceea ce pare să fie un LG Optimus Black care rulează ceva ce seamănă cu WP7, versiunea de Windows utilizată pe terminale mobile touch-screen.

Ei spun că ar putea fi ori o fotografie a unei noi versiuni de LG Optimus Black pe o platformă identică vizual cu versiunea Android a lui LG Optimus Black, ori cineva a reuşit să ruleze WP7 pe hardware de Android.

Noi spunem că mai există câteva variante. Una ar fi ca cineva să fi customizat interfaţa de Android să arate ca WP7, o alta ar fi ca toate pozele să fie nişte falsuri ordinare, mai ales că din pozele disponibile butoanele par să fie cele standard, de Android.

Probabil vom vedea destul de curând (la toamnă?!) şi un LG Optimus Black sau ceva similar care va rula Windows Phone 7, dar deocamdată nu cred că suntem atât de aproape.

Pentru orice eventualitate, vă prezentăm şi pozele.

 

 

iPad HD sau iPad 2 HD cu ecran tip Retina la toamnă

Pentru ca pretenţiile lui Steve Jobs ca anul 2011 să fie anul iPad 2 să se şi împlinească, Apple ar putea să lanseze în curând o nouă versiune de iPad 2 cu un ecran mult mai clar. Utilizatorii „profesionişti” ar putea spera la un ecran de 2048×1536 pixeli de 9.7 inch care ar putea veni pe noul gadget cu nume de cod iPad HD.

Tocmai în idea că anul acesta să fie anul iPad 2, noul gadget ar fi doar un iPad 2 revizuit şi nu un device complet nou care să fie denumit iPad 3. Având în vedere că display-urile Retina produse de LG au o densitate de 326 pixeli per inch, obiectivul nu pare deloc nerealist, singurele aspecte care mai rămân de rezolvat fiind legate de puterea de calcul necesară unei tablete pentru a folosi eficient toţi pixeli obţinuţi pe noua platformă. LG a prezentat deja modele experimentale ale acestui display cu mai multe luni în urmă, deci tehnologia ar putea deja să fie la nivelul producţiei de masă.

Apple trebuie să mai urmărească şi aspectul preţului, fiindcă vremurile în care idea că preţul nu contează, cumpărătorii vor veni oricum a cam început să treacă, odată cu concurenţa acerbă venită din partea altor platforme, cea mai notabilă fiind Android.

Totuşi avantajele unui nou display sunt evidente, în special când vine vorba de aplicaţii cum ar fi afişarea paginilor web, eBooks, reviste digitale sau documente PDF, care ar fi benefice pentru orice utilizator.

HTC EVO 3D şi HTC Sensation fără blocaje

În August, HTC va debloca bootloaderele de pe HTC EVO 3D şi HTC Sensation, ceea ce înseamnă că posesorii acestor tipuri de smartphone vor putea face anumite modificări liber, o opţiune pe care o mare parte, foarte zgomotoasă, a comunităţii Android, o cere deja de ceva vreme, şi pe care alte platforme au făcut-o deja disponibilă.

Mai precis, telefoanele vor primi un prim update în August, dar este posibil ca abia în Septembrie telefoanele să fie cu adevărat deblocate la acest nivel.