Articole

CoreTemp: Utilitar gratuit de monitorizare a temperaturii procesorului

Fiindcă vine weekendul şi veţi avea mai mult timp la dispoziţie, m-am gândit să vă sugerez un mic utilitar gratuit care ocupă foarte puţin atât pe disc cât şi în memorie şi care vă monitorizează temperatura fiecărui core al procesorului.

Aplicaţia se cheamă CoreTemp şi poate fi descărcată gratuit, şi apoi rulată chiar şi fără să fie instalată, având în plus versiuni separate pentru windows pe 32 şi pe 64 de biţi (x86 respectiv x64). Mai mult, aplicaţia funcţionează pe orice sistem indiferent de placa de bază, atâta vreme cât este rulată sub Windows. Pentru o listă completă a procesoarelor suportate puteţi merge direct aici.

Folosind acest mic progrămel puteţi vedea cum variază temperatura fiecărui core al procesorului în funcţie de task-urile la care supuneţi calculatorul. Un alt rezultat util este că pentru laptop-uri, pe baza rezultatelor vă puteţi da seama dacă calculatorul necesită o binemeritată curăţare internă, mai ales că laptopurile au tendinţa să se încingă din ce în ce mai tare pe măsură ce acumulează praf între diverse componente interne, în special în zona ventilatorului.

Aplicaţia are şi facilitatea de logging, astfel încât puteţi vedea şi cum se comportă sistemul pe o perioadă mai îndelungată, identificând astfel şi valorile minime la care poate fi adus procesorul.

O facilitate nou lansată pentru posesorii de Windows 7 şi Windows Vista este Gadgetul disponibil pentru desktop-ul acestor versiuni de sisteme de operare.

Economisiţi baterie în Linux cu Powertop 2.0

Utilizatorii de Linux sunt familiarizaţi probabil cu Powertop, un utilitar pentru Linux care urmăreşte identificarea scurgerilor de putere pe portabile care rulează Linux şi minimizarea acestor pierderi pentru a extinde viaţa durata de utilizare a bateriei.

Powertop se află acum la versiunea 2.0 şi vine cu opţiuni îmbunătăţite de diagnosticare şi o interfaţă utilizator regândită. Accesul la diverse opţiuni de power-saving a fost mult simplificat, permiţând setarea rapidă şi eficientă a acestor pentru a permite o utilizare cât mai lungă a fiecărei sesiuni de lucru la laptop.

Powertop se află acum la versiunea beta 1.98 care anunţă că Powertop 2.0 urmează să fie lansat în curând.

Printre modificările de strategie incluse în noua versiune se numără şi reorientarea către specialişti şi utilizatori experimentaţi, care sunt interesaţi de facilităţile ce permit optimizarea sistemelor, însă asta nu înseamnă că utilizatorii obişnuiţi nu mai sunt în centrul atenţiei. Din contră, multe din opţiunile de salvare a bateriei sunt activate automat şi implicit pentru aceştia.

O recenzie cu mai multe detalii asupra acestei noi versiuni poate fi citită în engleză la H Online.