Articole

Atac la Windows: Ubuntu 11.04, Linux devine Cool

Canonical va lansa următoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar ţine să ne anunţe deja că acest Linux urmează să „se dea” la Windows. Ubuntu a învăţat din experienţa Android, care este şi el tot un Linux la origine, şi a decis că pe lângă stabilitate, securitate şi compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca şi interfaţa să intre în calcul şi să ajute Linux să intre în concurenţă şi să prezinte o opţiune serioasă faţăde Windows. Evident, fiecare versiune şi fiecare distribuţie de Linux visează să facă asta, şi mai mult de jumătate dintre el şi-au şi propus să o facă, dar noi sperăm încă la o realizare a acestui vis.

Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar că această versiune are ca scop principal să lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marşa exact în această direcţie. De ce ar reuşi un asemenea plan?

Ubuntu 11.04 a învăţat multe de la tablete şi smartphone-uri, dar completează facilităţile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilităţi legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristică standard a desktop-urilor, e gândit să te ajute atunci când lucrezi într-o aplicaţie dar primeşti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similară. Interfaţa Unity, care a fost deja testată pe varianta de Ubuntu destinată netbook-urilor, e intuitivă şi simplă, cu o manieră de abordare similară interfeţelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One oferă 2Gb de stocare de tip Cloud, adică online, distribuită, şi în plus vine cu posibilitatea de a partaja şi de a face streaming de fişiere media între desktop şi device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil şi pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, aşa că îl puteţi testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea să fie foarte mulţumiţi de faptul că într-o perioadă în care Microsoft se pregăteşte să anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefaţă grafică decentă care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Şi în caz că vă întrebaţi dacă ilustraţia prezintă într-adevăr un Ubuntu, răspunsul e da, e vorba de interfaţa Unity, care acum vine ca alegere implicită la instalarea Ubuntu 11.04.

UPDATE: Ubuntu 11.04 vine şi cu iTouch, o librărie avansată care are integrare până la nivelul kernelului, care transformă intefaţa Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus încă de la Ubuntu 10.10 şi suportă o serie destul de lungă de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucrează la o tehnologie denumită GINN, care permite interpretarea inteligentă a gesturilor de pe interfeţele touch şi transformarea acestora într-o serie de acţiuni relevante pentru aplicaţiile şi sistemele care nu suportă nativ funcţiile de touch.

 

LibreOffice prinde viteză, Oracle renunţă la OpenOffice

Între noutăţile IT de săptămâna trecută, notabil este anunţul Oracle, într-un comunicat emis săptămâna trecută, că renunţă la dezvoltarea comercială a pachetului OpenOffice, unul din proiectele pe care Oracle le-a primit odată cu achiziţia Sun. Mişcarea vine la câteva săptămâni după ce mai mulţi membri cheie ai comunităţii OpenOffice şi câteva corporaţii care contribuiau la proiect au creat un fork cu intenţia de a păstra pachetul vendor-neutral.

Problema nu este nouă, Sun avea aceleaşi întârzieri în procesul de dezvoltare, însă comunitatea se aştepta ca la preluarea Oracle lucrurile să se îmbunătăţească. Alternativa la care au recurs a fost acest nou fork, denumit LibreOffice. Noi dezvoltatori au înfiinţat o nouă organizaţie non-profit, denumită The Document Foundation (TDF). LibreOffice se bazează pe codul open-source de la OpenOffice dar conţine numeroase îmbunătăţiri aduse de propria comunicate de dezvoltatori.

Red Hat, Novell, Google şi Canonical sunt câteva din companiile care şi-au mutat susţinerea pentru noul proiect. Când TDF a fost înfiinţat, Oracle a fost invitat să participe la proiect sperând că gigantul bazelor de date va fi dispus să renunţe la marca OOo şi să predea guvernanţa proiectului către noua entitate neutră faţă de orice vendor. Din păcate Oracle a refuzat invitaţia şi mai mult, a făcut presiuni asupra suporterilor TDF pentru ca aceştia să părăsească rolurile pe care le aveau în proiectul OOo.

Toate aceste mişscări i-au făcut pe cei de la Oracle ca în final să arunce prosopul şi să anunţe că predau OpenOffice comunităţii, însă gestul e mai degrabă simbolic având în vedere că lucrurile s-au mişcat deja decisiv în această direcţie.

Singura întrebare fără răspuns se referă la planurile Oracle cu privire la aplicaţia de tip office pe care Oracle o planifica pentru platforma online, aplicaţie care acum devine incertă în lipsa unui suport (inclusiv intern) pentru dezvoltarea suitei de aplicaţii.

Oricum, având în vedere lecţia pe care Oracle a primit-o cu această ocazie de la comunitatea open-source din spatele acestui proiect să prevină apariţia unor astfel de incidente pe viitor. Opţiunea de fork este o opţiune validă, însă varianta optimă în astfel de situaţii este ca cei care deţin controlul asupra viitorului unui proiect să cadă de acord şi să urmărească interesele comunităţii de utilizatori şi nu în ultimul rând a comunităţii de dezvoltatori.