Articole

Accesează-ţi de oriunde vrei reţeaua de acasă

HowToGeek a publicat recent un how-to complet, cu foarte multe detalii şi screen-shot-uri exemplificative, pentru cei care au nevoie să-şi acceseze reţeaua de acasă ca şi cum s-ar afla acolo. Materialul e util indiferent că e vorba de o reţea complexă sau de un singur calculator aflat în spatele unui router wireless, de exemplu.

Printre beneficii, puteţi de exemplu să creaţi un server lan pentru un joc anume, iar apoi să vă conectaţi prin internet şi să vă conectaţi la joc ca şi cum ar fi un joc LAN.

Setup-ul descris în material foloseşte numai utilitare gratuite. Pentru partea de conectivitate este folosit OpenVPN, cu componenta de server şi cea de client, iar pentru router se merge pe TomatoUSB VPN, un firmware pe care îl puteţi folosi pe router-ul propriu. În How-to se foloseşte ca exemplu Linksys WRT54GL, un router Linksys de la CISCO.

Parcurgeţi cu atenţie fiecare pas din tutorial şi dacă întâlniţi probleme scrieţi-ne şi vom încerca să vă depanăm.

Brink, un FPS cu modul de server standalone gratuit

În ultima vreme foarte multe jocuri de PC au fost lansate destul de abrupt, similar cu strategia utilizată pentru console, fără vreun fel de facilităţi suplimentare specifice PC-urilor şi care ar fi putut face diferenţa şi ar fi putut capta atenţia gamerilor mai mult decât pentru un pac-pac rapid şi apoi trecem la următorul joc similar. Iar asta e valid mai ales în lumea FPS-urilor. Lucrurile se pot schimba pe 13 Mai 2011, când se lansează Brink.


Brink se ocupă măcar de acest aspect, venind cu un server standalone cu facilităţi complete chiar înainte ca jocul în sine să fie lansat. Nu trebuie deci să închiriezi un server, nu trebuie să joci pe serverele producătorului şi în plus, poţi să modifici totul pentru joc aşa cum îţi place ţie. Când te gândeşti la faptul că poţi controla mediul din joc automat te entuziasmezi şi abia aştepţi să te înfigi în el.

Mai mult, dacă eşti printre cei care deţin un site şi un server de jocuri, nu te opreşte nimic să rulezi un server pentru gaşca, vizitatorii sau clanul tău fără să fie nevoie măcar să-ţi cumperi jocul. Ce-ţi poţi dori mai mult? Mai ales că Brink Standalone Dedicate Server vine cu câteva configuraţii prestabilite şi moduri de joc care includ modurile campanie, stopwatch, obiectiv sau co-op, aşa cum aflăm din FAQ-ul jocului. În plus, există o serie de comenzi care pot fi rulate pe server şi care-ţi permit să customizezi şi mai mult mediul de joc, ajustând de exemplu limitele de timp, timpul de warm-up, dimensiunile echipelor, friendly fire, voice chat, disponibilitatea diverselor power-up-uri din Centrul de Comandă, restricţii de rank, număr de roboţi sau jucători controlaţi de calculator şi evident parolele.

Dacă aţi aruncat o privire şi pe trailer-ul jocului, nostalgicii au observat probabil mici asemănări cu Duke Nukem, un joc care i-a bântuit multă vreme pe cei din generaţia calculatoarelor Home Computer (HC).