Articole

Secretul de la Lacul Morii, de la Vodafone

În mod sigur nici marketing-ul nu mai e ce-a fost. Spun asta fiindcă nici o companie mare cum e Vodafone nu pare să mai fie în stare să își gestioneze campaniile de promovare.

Am ajuns azi prin intermediul unei reclame pe site-ul Vodafone, unde, după câteva click-uri, aflu că pot să îmi cumpăr un modem Vodafone 4G LTE și să mă conectez la net mobil cu „viteză maximă de transfer de până la 10 ori mai mare”. Super, mai ales că așteptam ceva de genul ăsta pentru a mă conecta mobil într-o locație fixă!

Plus că sunt în București și dacă undeva merge LTE-ul, ar trebui să meargă în București, nu? Pagina pe care am ajuns e aici: https://www.vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/alege-vodafone/4g-lte/index.htm

vodafone 4g lte

Ca să fiu sigur, înainte să încep să mă interesez cum fac rost de un abonament și modem LTE, mă duc să verific „zona de acoperire”, printr-un link pus la dispoziție în aceeași pagină (și încercuit în captura de mai sus).

Și așa ajung aici https://www.vodafone.ro/acoperire . Selectez conștiincios Acoperire Date 4G LTE și prima impresie este că nu există nicio zonă cu LTE. Mă uit mai atent și descopăr o mâzgă galbenă suprapusă peste hartă, care sugerează că totuși există acoperire 4g/LTE în zona Bucureștiului. De ce spun „în zona” Bucureștiului? Fiindcă nu e în București.

Se pare că Vodafone s-a hotârât să facă disponibilă rețeaua 4G doar în Otopeni, pe niște câmpuri din apropierea Bucureștiului înspre Chitila și Săbăreni și pe mici fâșii de teren între Chiajna și Bolintin Deal.

vf acoperire 4g lte

Sunt sigur că acolo sunt aglomerați toți clienții Vodafone amatori de senzații tari pe net, deși recunosc că ajung și eu deseori în zona Bolintin Vale și abia dacă am semnal de voce, ca să nu vorbim de date. Într-adevăr, e Bolintin Vale, nu e Bolintin Deal!

Ca să nu public un rant aiurea, mă uit cu și mai mare atenție pe un zoom mai aproape de București.

vf acoperire 4g lte 2

Surpriză! Există 4G și în București, dar numai dacă te plimbi cu barca pe Lacul Morii sau pe salba de lacuri din nordul Bucureștiului. Acum se explică și ce căuta acel nene de l-am văzut la teve că alerga disperat pe gheața de pe lacul Morii: semnalul 4G de la Vodafone!

foto credits: ziare.com

foto credits: ziare.com

15 milioane de iPhone 5 s-ar putea lansa în septembrie

Conform DigiTimes, Apple a plasat o comandă de 15 milioane de telefoane din generaţia următoare, iPhone 5, către Pegatron, un producător Taiwanez de tehnică de calcul. Data prognozată a livrării este în Septembrie 2011, dar aceeaşi sursă afirmă că noul iPhone 5 nu este o versiune foarte mult îmbunătăţită a lui iPhone 4.

Comparativ cu primul iPhone, pe care Apple reuşea să îl vândă într-un milion de exemplare în câteva luni, care chiar şi aşa era un record pentru acea vreme, acum ne uităm la livrări de mai multe milioane de iPhone-uri în fiecare trimestru, cu trimestrul 1 şi trimestru 2 al lui 2011 depăşind 15 milioane de aparate iPhone vândute.

Din informaţiile disponibile despre iPhone 5, acesta va semăna din punct de vedere al carcasei cu iPhone 4, dar va avea câteva modificări interne printre care noul procesor A5 dual-core, o cameră de 8 megapixeli şi un ecran de 3.7 sau 3.8 inch cu o rezoluţie mai mare cu o treime decât cea de la iPad 2, care are 1024×768, un amănunt care rămâne totuşi discutabil. De asemenea, conform unor informaţii scăpate pe piaţă de Verizon, e posibil ca noul iPhone 5 să suporte dual-band CDMA şi GSM, deşi nu este clar dacă telefonul va putea să profite de tehnologia 4G LTE.

Samsung Infuse 4G: un Android spectaculos

Un ecran spectaculos de 4.5inch, un procesor spectaculos de 1.2GHz, 4G pe anumite reţele, calitate spectaculoasă a materialelor folosite, un telefon care ar fi putut să fie următorul telefon Nexus. Experienţa pe partea de touch-screen pare să fie mai bună decât la Samsung Galaxy şi chiar mai bună decât la Google Nexus S.

Pe partea de specificaţii, procesorul de 1.2 GHz îl face cel mai rapid smartphone cu Android de până acum, ecranul este un nou Super AMOLED Plus, şi are într-adevăr ceva în Plus faţă de predecesorul  Super Amoled, fiindcă afişează mai mulţi subpixeli pe fiecare pixel, conectivitatea este 4G, un aspect care chiar dacă deocamdată nu te ajut prea mult la noi, nu strică să fie acolo.

Printre posibilele probleme ar putea fi viaţa bateriei, care cu un ecran aşa mare de dus în spate ar putea fi redusă, dar din teste nu a reieşit încă nimic foarte concret.

Smartphone-ul vine cu Samsung TouchWiz UI pe o platformă Android încă necunoscută ca versiune, dar dacă ar veni din fabrică cu Android 2.3 nu s-ar supăra nimeni.

HTC Thunderbolt de vânzare din 17 Martie

HTC Thunderbolt si card de creditCu un ecran de 4.3 inch şi cu sistem de operare Android, HTC Thunderbolt va fi disponibil la 670$ sau sub 200$ cu un abonament pe 2 ani de la Verizon, primul operator de telefonie mobilă din US care va avea acest terminal disponibil începând din 17 Martie 2011, prin retailerul Wirefly.

Pe site-ul Wirefly sunt disponibile mai multe fotografii ale telefonului, împreună cu specificaţiile tehnice:

  • touchscreen de 4.3-inch
  • camera de 8-megapixeli cu un flash tip LED flash pe spate
  • o altă cameră de 1.3-megapixeli frontal
  • 8 GB of built-in memory
  • 32 GB  memorie suplimentară prin intermediul unui card microSD
  • un procesor de 1 GHz Snapdragon CPU, single core

Din punct de vedere al smartphone-urilor Android, acest HTC Thunderbolt nu este tocmai o bombă, dar suportul pentru tehnologia de comunicaţie LTE (Long Term Evolution) îl face ceva mai special. LTE este un standard 4G adoptat pe scară largă care face posibile rate de transfer care înainte nu păreau posibile în comunicaţiile mobile, mergând teoretic până la viteze de 326.4 Mbit pe secundă.