Articole

Firefox la maxim pentru tablete Android Honeycomb

Mozilla nu a stat degeaba şi a lucrat intens la noua versiune de Firefox Mobile pentru tablete Android. Diferenţele evidente se referă la optimizarea utilizării suprafeţei de ecran, un pic mai mare la tablete şi care permite o plasare interesantă a opţiunilor de navigare, în special a identificatoarelor pentru tab-uri, care sunt poziţionate pe partea stângă atunci când tableta e folosită landscape şi pe zona superioară, într-o formă mult mai compactă, atunci când e folosită în mod portrait.

Cu toate că Firefox foloseşte intens toate facilităţile oferite de UI-ul de Android Honeycomb, elementele clasice de identificare ale Firefox, cum sunt butonul mărit de Back sau bara de adresă, sunt foarte uşor de recunoscut şi au rămas embleme ale browser-ului.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina lui Ian Barlow

Cele mai multe device-uri Android rulează versiunea 2.2

Versiunea 2.2 de la Android este cea mai des întâlnită versiune de Android pe device-urile portabile care sunt în prezent în activitate, cu 64.6% pondere din total. Informaţia e furnizată de revista online „The H”, dedicată universului open-source, care la ultimul recensământ raporta un procent de 51.8% pentru versiunea 2.2 în Ianuarie 2011.

Modificările vin din upgrade-uri de la versiunea 2.1 (care a scăzut ca pondere de la 35.2% la 21.2%), iar versiunea 2.3 a crescut de la 04% în ianuarie la 9.2% în prezent.

Android 3 a apărut şi el în statistici, cu 0.6% din total, aici fiind vorba evident doar de tablete, care rulează Android 3.0 sau Android 3.1. În acest moment doar câteva tablete rulează deja 3.1, printre ele numărându-se Motorola Xoom şi Asus Transformer.

Următoarea versiune de Android, cu nume de cod „Ice Cream Sandwich” este aşteptată spre finalul acestui an. Lucrurile par să se fi aşezat în universul Android, cu versiuni noi care apar pe cicluri mai lungi de timp, asta însemnând că platforma a ajuns la maturitate şi că noile actualizări sunt mai stabile şi mai uşor de adoptate pe o gamă mai largă de device-uri.

Tableta HTC Puccini, cu Honeycomb, în vara 2011

Conform unor zvonuri publicate de DigiTimes, HTC va lansa în această vară o tabletă care rulează Android 3 Honeycomb cu un ecran de 10.1 inch şi facilităţi LTE. Ecranele vor fi produse din iunie de AU Optronics şi de Wintek, iar procesorul ar trebui să fie un MSM8660 de 1.5Ghz care va rula un Android 3.0.1.

Tableta Android HTC Flyer în Europa şi US

Dacă cele mai multe dintre gadget-urile care apar pe piaţă sunt lansate întâi în US, cu HTC Flyer lucrurile stau invers: prima tabletă Android de la HTC va fi lansată pe 9 mai 2011 în Europa, urmând ca ceva mai târziu aceasta să fie disponibilă şi în Statele Unite. Desigur, preţul minim HTC Flyer pentru Europa este de 600 Euro în timp ce estimarea de preţ pentru US este de 500 USD. Diferenţa ar fi disponibilitatea 3G faţă de versiunea WiFi only, dar platforma este aceeaşi: procesor Qualcomm de 1.5Ghz, ecran de 7 inch 1024×600, HTC Sense UI 3.0 şi deocamdată doar Android 2.3 Gingerbread, dar producătorul promite că Android 3.0 Honeycomb va urma la scurt timp după lansare.