Articole

Utilizatorii de Internet Explorer au un IQ mai mic

În ciuda faptului că studiul vehiculat acum ceva vreme, care spunea că utilizatorii de internet explorer sunt cei mai lenţi (şi nu mă refer la viteza browserului aici) era fabricat, noi continuăm să afirmăm că rezultatele erau corecte, chiar dacă nu se baza pe date reale.

Dacă foloseşti Internet Explorer la birou fiindcă eşti obligat de politica companiei e una, dacă îl foloseşti acasă pentru că aşa vrei tu, nu e nevoie de niciun studiu ca să afli că trebuie să iei măsuri şi să îţi faci un ugrade (măcar la browser).

Microsoft nu introduce WebGL în IE pe motive de securitate

După ce recent Mozilla a decis să rezolve independent cel puţin o parte din problemele generate de WebGL în browserul Firefox şi să includă tehnologia WebGL în browser, Microsoft a ales o altă cale de a aborda problemele potenţiale de securitate pe care le aduce WebGL, mai precis a decis să nu includă suportul pentru WebGL în Internet Explorer.

WebGL este un standard deschis de randare 3D pentru browserele web care foloseşte capacităţile grafice şi de procesare ale plăcii video şi a procesorului grafic al acesteia. De aici vin şi potenţialele probleme, WebGL având o cale de acces directă la hardware-ul plăcii video şi putând astfel să exploateze bug-uri ale acesteia, provocând îngheţarea sistemului sau resetarea calculatorului. WebGL permite acum jocurilor cu grafică foarte avansată să ruleze şi prin intermediul browserului, un exemplu fiind Phosphor, un FPS Multiplayer despre care v-am povestit şi noi.

Având în vedere că Internet Explorer nu mai este platforma dominantă de acces la internet, această decizie a Microsoft ar putea mai degrabă să fie în detrimentul companiei decât în detrimentul WebGL, fiindcă utilizatorii vor migra către alte browsere şi nu se vor mulţumi cu idea că Internet Explorer ar putea „cândva” să suporte tehnologia care aduce poate cele mai importante schimbări în web-browsing din ultima perioadă.

Build-urile Google Chrome Canary disponibile acum pe Mac

Google Chrome Canary este un canal de release-uri a browser-ului Google Chrome care sunt chiar mai instabile decât canalul Dev, asta însemnând update-uri mai rapide cu noile facilităţi, dar în acelaşi timp şi probleme mai mari şi bug-uri mai serioase, având în vedere că testele manuale care se fac înainte de release-ul fiecărui build nu sunt la fel de amănunţite.

Google Chrome Canary este disponibil pe Windows din August 2010, dar acum poate fi utilizat şi pe Mac-uri. O facilitate pe care echipa de dezvoltatori a acordat-o pentru canalul Canary a fost posibilitatea de a rula acest build în paralel cu un channel Dev, Beta sau Stable, pentru a avea totuşi un browser stabil pentru activităţile obişnuite şi a nu fi obligaţi să recurgeţi la Internet Explorer sau alt browser.

Firefox 4 final pe banda de asamblare

După lansarea recentă a IE9 – Internet Explorer 9, cei de la Mozilla au decis că a venit timpul şi pentru lansarea Firefox 4, de care am mai vorbit deja cu ceva timp în urmă atunci când s-a lansat versiunea 4 pentru Android. Conform mesajelor postate pe forumul oficial Firefox, dacă nu apare nicio surpriză majoră, data lansării va fi cel mai probabil 22 Martie.

În acest moment Firefox se află la versiunea intermediară RC1 (release candidate 1), dar nu s-a identificat niciun bug major care să sugereze că va mai exista şi un RC2, aşa că aşteptăm cu nerăbdare noul şi extraordinarul Firefox 4.

Dacă nu sunteţi convinşi, Firefox vine cu îmbunătăţiri de performanţă MAJORE chiar faţă de versiunile proprii anterioare, sau cel puţin aşa pretind benchmark-urile pe care le-au rulat cei de la Mozilla.

Oricum, varianta RC fiind deja disponibilă, vă puteţi convinge singuri descărcând kitul de pe site-ul Mozilla.