Articole

Lansare iPhone 5, iOS 6, iPod nou, ce e nou?

Ieri a avut loc lansarea noilor gadget-uri de la Apple. Ocupat fiind să îmi configurez noul meu Android, am refuzat invitația de a participa la eveniment, așa că a trebuit să mă uit astăzi un pic prin presa străină și prin specificații ca să îmi fac o idee și să vă spun cum văd eu lucrurile.

Înainte de a intra în subiect trebuie să recunosc că nu eram un fan Apple, dar asta era valabil înainte ca aceștia să înceapă războiul împotriva oricărei concurențe, mizând în principal pe logica anti-non-americană a justiției americane. Acum sunt un contestatar (hater?) împătimit.

Să începem cu părțile bune și să începem cu iPhone 5, care era de fapt cel mai așteptat între produsele lansate ieri. iPhone 5 a venit cu 4G/LTE, a venit cu un ecran mai mare, a venit mai subțire, a venit cu un sistem de operare nou și îmbunătățit, a venit cu o cameră foto/video mai bună. Adică exact cu ce vă așteptați. Ceva în plus? Greu de depistat. Ceva în minus? NFC? Tocmai când părea că tehnologia care ne-ar putea permite să renunțăm la cele5 carduri de credit din buzunar începea să prindă contur, Apple rămâne din nou în urmă amânând impementarea până la iPhone 6. Iar asta pot doar să bănuiesc, fiindcă dacă Apple vine cu alt standard pentru Near Field Communication nici nu mai are rost să intru în vreo polemică despre Apple ca companie (pun intended).

Altceva m-a surprins. Presa online vorbește în majoritate de bine despre noul iPhone 5. Și asta cu toate că iPhone 5 nu face altceva decât să ajungă din urmă, într-o oarecare măsură, pe unii dintre competitori. Am amintit deja NFC, care lipsește, aduc acum în discuție și bateria. Da, merge mai mult, dar n-au apucat inginerii și designerii de la Apple să țină în mână un Motorola RAZR MAXX? Eu nu mai pot concepe un telefon care să nu facă față unei utilizări normale, nu extensive, măcar de dimineață până la miezul nopții fără să aibă nevoie de altă încărcare. Iar RAZR MAXX s-a lansat acum un an?! Între timp s-a lansat Motorola RAZR MAXX HD, și Apple încă mai lansează telefoane cu care trebuie să stai în priză?

Ceea ce-mi aduce aminte de un mare alt „Atu” cu care vine iPhone 5. Noul conector! Sunteți fani Apple? V-ați umplut cumva casa cu dock-uri și device-uri conectabile. Țeapă! Ori vă cumpărați câte un adaptor pentru fiecare, pentru suma modică de 29 USD dacă aveți un drum în state, ori luați un singur adaptor, și ca să nu vă plimbați de la un dock la altul îl țineți înfipt în iPhone 5 în permanență. Asta dacă nu cumva o sa aveți nevoie de spațiul respectiv ca să îl țineți în priză?! Deși aș bănui că o dată plasat într-un dock, iPhone 5 se și incarcă, right?

Așadar, cu scuzele de rigoare pentru această mostră de jurnalism incorect, aștept și de la voi păreri la rece despre iPhone 5, până când cineva îl va avea în mână și vom primi păreri la cald… Chiar, oare se încălzește?

Batman ar fi invidios

Fiindcă până acum, când a fost vorba de gadgeturi, am vorbit doar de telefoane și alte electronice din aceași gamă, azi am descoperit pentru voi un device ceva mai special. E vorba de o mănușă mai lungă care a fost botezată și care e produsă de Wayne Enterprises.
Presupunând că sunteți printre aceia care și-au organizat propria mică armată, o să vă bucurați să aflați că puteți cumpăra și voi acest gadget dar comanda minimă este de 10 bucăți. Desigur, dacă nu aveți alți 9 prieteni cu care să împărțiți comanda, puteți încerca să folosiți noile tehnologii de replicare celulară ca să vă mai creșteți câteva brațe stângi pe corp.
Redevenind serioși, mănușa despre care discutăm include un arc voltaic de 300.000 de volți care poate să amorțească un animal de mărime rezonabilă, o cameră web 720p ca să imortalizați acțiunile îndrăznețe pe care le întreprindeți cu mănușa, o lanternă, ca să aveți suficientă lumină pentru filmare, și un docking port pentru iPod, pentru a furniza muzica de fundal pentru filmul de acțiune care va rezulta din operarea live a întregului echipament. Totul este acționat desigur de o baterie Li-Ion incorporată. Am zis să redevenim serioși, dar nu ne-a prea ieșit. Cu toate astea, descrierea acestui gadget e reală, inclusiv docking-ul de iPod.
Mănușa a fost gândită și produsă de Dave Brown, un locuitor din California de Sud care era din ce în ce mai deranjat de întâlnirile cu râși care populează această zonă. Și iată că oricăt am încercat să fim serioși, până la urmă tot la râs am ajuns.

Superbrothers: Sword & Sworcery, recenzie pozitivă

De mai bine de o săptămână site-urile de jocuri vorbesc despre

Superbrothers: Sword & Sworcery.

Ne-am abţinut cât ne-am abţinut, sperând că e doar un „hype” de moment şi că Sword & Sworcery va dispărea în negura istoriei jocurilor de tip concept. Dar se pare că nu, se pare că Sword & Sworcery e un joc exclusiv pentru iPad, iPhone şi iPod care a venit pentru a rămâne.

Ars Tehnica a publicat un scurt review al jocului, în care remarcă o scenă particulară, în care eroul ajunge la un capăt de ţărm luminat de lună. În faţă doar apă, iar pe ecran apare un cuvânt: „Believe”. Sugestia nu e foarte subtilă, dar jocul e compus dintr-o serie lungă de astfel de momente, pe care jucătorii par să le guste foarte tare, până la punctul în care poţi avea senzaţia că jocul e făcut special pentru tine.

Vă recomandăm să mai găsiţi câteva referinţe despre acest joc şi apoi să vedeţi dacă ajungeţi la aceaşi concluzie cu cei de la Ars Tehnica: De Cumpărat!