Articole

Trenduri îngrijorătoare în securitatea cardurilor de credit

Într-un studiu realizat recent de BitDefender, furnizorul român de soluţii antivirus şi de securitate informatică, au fost publicate nişte statistici îngrijorătoare privind protejarea informaţiilor asociate cardurilor de credit personale.

Chiar dacă trebuie să fim sceptici atunci când o companie de securitate anunţă incidente îngrijorătoare exact pe domeniul pe care are un interes direct în a vinde soluţii, datele publicate de BitDefender se încadrează într-un status quo destul de întunecat pe partea de securitate a informaţiilor personale în general, în special în lumina ultimelor incidente înregistrate de companii comerciale ca Sony (cu incidentul PlayStation Network) sau instituţii publice (ca incidentul recent de la NASA).

Studiul dezvăluie că 97% din respondenţii cu vârsta între 18 şi 65 de ani spun că au cumpărat bunuri sau servicii online. Dintre aceştia 57% declară că au furnizat informaţii sensitive la cereri de informaţii potenţial frauduloase – cum ar fi transmiterea prin telefon a numărului de card sau a datelor personale, expunându-se în acest fel riscurilor de fraudă sau de compromitere a conturilor bancare.

Mai multe detalii despre acest studiu pot fi găsite pe www.malwarecity.com, un site al companiei BitDefender dedicat educaţiei în zona de securitate informatică şi care are numeroase articole interesante.

TinKode loveşte din nou, un server NASA expus?

La câteva luni după ce un hacker de origine română a expus nişte probleme de securitate ale serverelor Agenţiei Spaţiale Europene, care a recunoscut incidentul, acelaşi hacker anunţă că a intrat pe un server NASA, obţinând acces la informaţii confidenţiale.

Conform declaraţiilor lui TinKode, hacking-ul este un hobby pentru acesta, el neintenţionând să folosească informaţiile obţinute ci doar să atragă atenţia asupra problemelor şi riscurilor de securitate. TinKode anunţă ocazional pe contul său de twitter informaţii despre activitatea sa recentă.

The Register i-a acordat hacker-ului român apelativul „Serial Hacker” într-un articol în care enumeră alte câteva victime ale acestuia: Marina Roială Britanică, MySQL.com.

Într-un interviu recent, TinKode a declarat că odată identificată vulnerabilitatea site-ului NASA care a dus la divulgarea unor imagini nepublicate captate de anumiţi sateliţi de supraveghere ai NASA, hacker-ul român l-a notificat pe webmaster-ul acestui site cu privire la aceasta problemă şi nu există suspiciuni cu privire la alte activităţi maliţioase pe serverele acestora.