Articole

Adaptor host pentru Samsung Galaxy Tab 10.1

Încurajaţi de noile facilităţi oferite de Android 3.1 Honeycomb, printre care posibilitatea de a utiliza porturile USB în mod host (gazdă), Samsung a lansat ieri pe site-ul din US un adaptor de 20 USD pentru Galaxy Tab 10.1 . În felul ăsta, portul USB existent pe Galaxy Tab devine un port USB complet, transformând astfel tableta dintr-un periferic într-o gazdă pentru alte periferice.

Chiar dacă aspectul acestui device nu e tocmai în linie cu silueta fină a lui Galaxy Tab, faptul că acum veţi putea ataşa tastaturi, mouşi, stick-uri USB sau orice alte device-uri care vor primi suport sub Android s-ar putea să vă convingă să ignoraţi acest aspect estetic.

Evident, adaptorul nu este încă disponibil în România şi nici măcar pe site-ul Samsung nu apare decât disponibil pentru pre-comandă, dar după ce toată lumea a aşteptat atât de mult pentru a avea USB hosting pe Android probabil că alte câteva săptămâni nu mai contează aşa mult.

Ce ne surprinde totuşi, este faptul că am testat de curând o tabletă shenzen, adică un knock-off făcut în China, care rula Android 2.x şi care n-a avut nicio problemă în a recunoaşte şi a utiliza un mouse.

Cele mai multe device-uri Android rulează versiunea 2.2

Versiunea 2.2 de la Android este cea mai des întâlnită versiune de Android pe device-urile portabile care sunt în prezent în activitate, cu 64.6% pondere din total. Informaţia e furnizată de revista online „The H”, dedicată universului open-source, care la ultimul recensământ raporta un procent de 51.8% pentru versiunea 2.2 în Ianuarie 2011.

Modificările vin din upgrade-uri de la versiunea 2.1 (care a scăzut ca pondere de la 35.2% la 21.2%), iar versiunea 2.3 a crescut de la 04% în ianuarie la 9.2% în prezent.

Android 3 a apărut şi el în statistici, cu 0.6% din total, aici fiind vorba evident doar de tablete, care rulează Android 3.0 sau Android 3.1. În acest moment doar câteva tablete rulează deja 3.1, printre ele numărându-se Motorola Xoom şi Asus Transformer.

Următoarea versiune de Android, cu nume de cod „Ice Cream Sandwich” este aşteptată spre finalul acestui an. Lucrurile par să se fi aşezat în universul Android, cu versiuni noi care apar pe cicluri mai lungi de timp, asta însemnând că platforma a ajuns la maturitate şi că noile actualizări sunt mai stabile şi mai uşor de adoptate pe o gamă mai largă de device-uri.

Android 3.1 anunţat de Adobe?

Adobe a lansat ieri un update pentru Flash Player 10.2 pentru Android. Pe lângă bug-fix-urile şi îmbunătăţirile obişnuite, acest update aduce şi nişte îmbunătăţiri pentru Android 3.1. STOP! Pentru ce? Android 3.1 nu a fost anunţat nici măcar de Google încă, dar e clar că e pe drum.

În plus, se pare că cei de la Adobe au supărat pe cineva, fiindcă la scurt timp după ce descrierea a fost postată sub această formă, aplicaţia a fost actualizată şi descrierea vorbeşte acum de „o versiune actualizată de Android 3”.

Având în vedere că pe 10 Mai începe conferinţa Google I/O, probabil că un update la Android 3 Honeycomb este mai binevenit ca oricând. Şi având în vedere şi această mică scăpare de la Adobe, se pare că lucrurile sunt destul de sigure iar anunţul oficial va veni pe 10 Mai.

Aşadar, mai important decât acest update de Flash Player, dacă aveţi o tabletă Android sunt şanse bune ca ân două săptămâni să primiţi un prim update de software.