Articole

Informatizarea în Sport, software pentru baschet

Fiindcă în ultima vreme am fost inundaţi cu ştiri despre Android, iPhone, tablete, console, pad-uri şi milioane de alte telefoane şi gadget-uri, ne-am gândit că n-ar strica să abordăm şi subiecte pe care nu le găsiţi pe alte site-uri de tehnologie şi informatică, indiferent că e vorba de site-uri locale sau de limbă engleză.

O să trecem în revistă rapid o suită de aplicaţii furnizate de compania Media Benz Telekomunikacijos, din Lituania, ţara în care fotbalul este eclipsat complet de baschet, o ţară de 3 milioane de experţi în baschet, aşa cum se caracterizează singuri.

Odată cu recenzarea produselor de la MBT vom face practic şi un review al site-ului Federaţiei Române de Baschet, fiindcă evaluarea softului pentru meciuri de baschet al MBT este practic o recenzie a implementării facilităţilor oferite de acest soft pe site-ul Federaţiei Române de Baschet.

Compania MBT dezvoltă şi oferă suport tehnic pentru mai multe federaţii de baschet şi ligi din Europa. Abordarea lor urmăreşte furnizarea de statistici cât mai detaliate pentru fiecare meci de baschet şi furnizarea de cât mai multe informaţii utilizatorilor şi vizitatorilor, astfel încât statisticile oferite să ajute la înţelegerea jocului de baschet şi chiar la analize care să conducă la îmbunătăţirea strategiei şi a abordării fiecărui meci de baschet de către echipele din competiţie.

Ce fac softurile MBT?

  • administrarea competiţiilor, generarea calendarului de competiţii, desemnarea arbitrilor
  • automatizarea procesului de colectare a statisticilor de joc şi generarea de numeroase rapoarte
  • îmbunătăţirea şi optimizarea proceselor asociate jocului de baschet pentru turnee de nivel naţional, regional sau la nivel de club
  • furnizarea către public, fani şi media de prezentări detaliate pe web
  • minimizează costurile de administrare şi elimină durerile de cap induse de tehnologie

Din punct de vedere practic, cea mai importantă componentă a suitei de aplicaţii oferită de compania lituaniană de software este aplicaţia de introducere live a informaţiilor de pe parcursul meciurilor. La masa de arbitraj există un calculator şi un operator care introduce fiecare acţiune folosind nişte butoane prealocate, pe măsura desfăşurării jocului.

Pe baza informaţiilor introduse de operator (informaţii care includ tipul acţiunii, numărul jucătorului şi poziţia acestuia pe teren) sunt generate o serie de statistici foarte interesante, cum ar fi:

  • prezentarea liniară, fază cu fază, a jocului, disponibilă în timp real pe internet
  • prezentarea jocului şi a celor 2 echipe pe baza datelor din meciurile anterioare
  • casetă statistică pentru fiecare echipă, unde fiecare jucător este prezent cu informaţii clare despre fiecare acţiune (puncte marcate, recuperări, faulturi, eficacitate etc)
  • graficul desfăşurării jocului
  • graficul aruncărilor, cu amplasarea poziţională a aruncărilor fiecărui jucător, atât reuşite cât şi nereuşite.
  • statistici detaliate care conţin comparaţii între echipe, între titulari şi rezerve, informaţii despre posesie, despre recuperări, pase, intercepţii şi diferenţe de scor ş.a.m.d.

Revenind la implementarea de pe site-ul www.frbaschet.ro , vom trece în revistă discret opţiunile pe care le aveţi atunci când accesaţi site-ul.

La accesarea site-ului, sunt prezentate informaţii şi noutăţi despre evenimentele recente din domeniul baschetului. În partea din dreapta sus există un spaţiu rezervat pentru scorul live al meciului care ar fi în desfăşurare la momentul accesării site-ului, şi link către informaţii live utile legate de meciuri.

În continuare pe coloana din dreapta există link-uri către diverse competiţii organizate sub patronajul Federaţiei. Ca exemplu de navigare am ales să accesăm Cupa Firmelor, o competiţie la care orice companie care poate forma o echipă de baschet se poate înscrie pentru o taxă rezonabilă de participare.

Următoarea pagină este generată pe baza informaţiilor planificate în softurile oferite de MBR şi pe baza datelor deja înregistrate din meciurile deja desfăşurate.

Pot fi vizualizate direct meciurile planificate pentru următoarea perioadă, dar şi resultatele meciurilor deja desfăşurate (click pe Rezultate). Pe partea din dreapta este disponibil clasamentul curent, realizat pe baza punctelor obţinute de fiecare echipă în meciurile deja disputate. Pe baza raportului între meciurile câştigate şi cele pierdute, în partea de sus a clasamentului se plasează în acest moment echipele BCR, Classic Dome, Teamnet şi Romtelecom.

Ultimul meci disponibil cu statistici complete este cel dintre BCR şi Romtelecom, două companii care nu mai necesită prezentări detaliate şi care participă la competiţie cu echipe puternice.

Statisticile oricărui meci pot fi accesate cu un click pe scorul meciului. Pentru cel mai recent meci desfăşurat, între BCR şi Romtelecom, scorul final a fost 63-51 în favoarea BCR. Pe baza informaţiilor înregistrate de softul celor de la MBT, sunt afişate deja informaţii legate de punctele marcate în fiecare sfert, o statistică a punctelor marcate, liderii jocului şi date statistice comparative între cele două echipe pe mai multe criterii: procentaj aruncări de 2 şi 3 puncte, procentaj aruncări libere şi număr de recuperări.

Pe pagină sunt disponibile linkuri către informaţii detaliate deja menţionate, toate furnizate de softul BasketHotel furnizat de compania lituaniană de software. O pagină interesantă este cea în care sunt prezentate poziţiile din care s-au efectuat aruncările. Folosind opţiunile din interfaţă, pot fi selectate aruncările fiecărui jucător în parte, informaţii utile participanţilor, pentru a-şi identifica punctele forte şi punctele slabe, dar mai ales antrenorilor, care pot identifica analitic preferinţele şi strategiile de joc ale echipelor pe care urmează să le întâlnească sau locurile preferate de aruncare pentru jucătorii cei mai periculoşi ai echipei adverse.

O opţiune care ar fi fost interesantă, dar pe care nu am putut să o accesăm pentru jucătorii din Cupa Firmelor, era cea a statisticilor detaliate pentru fiecare jucător în parte, statistici care sunt disponibile accesând separat lista de jucători şi alegând jucătorul căutat, dar numai pentru jucătorii din diviziile principale şi numai pe baza jocurilor oficiale. Având în vedere că statisticile sunt înregistrate (sau cel puţin alocabile) fiecărui jucător separat, aceasta este o opţiune pe care ne-ar fi plăcut să o vedem funcţională şi pentru jucătorii amatori, mai ales că în România divizia a treia are probabil cei mai mulţi jucători de baschet, iar aceştia ar fi foarte interesaţi în a-şi evalua cât mai bine performanţa în teren.

Mai mult, chiar şi pentru jucătorii care sunt legitimaţi în diviziile superioare, statisticile personale sunt destul de confuze, informaţiile legate de jocuri şi de performanţa jucătorului incluzând pe unele subpagini toate meciurile, indiferent de echipă sau divizie, în timp ce pe alte pagini informaţiile se referă doar la meciurile oficiale, din diviziile superioare.

Nu ne este clar dacă aceste mici deficienţe ţin de implementarea softului sau de modul în care acesta este utilizat sau configurat local, însă vom încerca să clarificăm acest aspect direct cu producătorul aplicaţiei şi să revenim cu o completare la acest material pentru cei interesaţi de aceste detalii.

În ciuda acestor mici neajunsuri depistate pe implementarea de pe site-ul FRB, aplicaţia şi informaţiile furnizate sunt la un nivel foarte avansat şi de o utilitate foarte mare pentru antrenori, jucători şi reprezentanţii mass-media.

Chiar dacă evaluarea noastră este destul de subiectivă, ne face plăcere să acordăm nota 10 suitei de aplicaţii dezvoltate de MBT şi nota 9 implementării de pe site-ul Federaţiei Române de baschet, în special datorită micilor neajunsuri menţionate în acest materiale.

Ne bucurăm să observăm că într-o perioadă în care cheltuielile organizaţiilor guvernamentale sunt puse foarte des sub semnul întrebării, Federaţia Română de Baschet a făcut o investiţie care poate contribui semnificativ la popularizarea acestui sport şi la creşterea transparenţei şi a calităţii baschetului.