Articole

Nikon D5100 desfăcut până la ultimul șurub de iFixit

Poate îi știți pe cei de la iFixit, geeksterii în laboratorul cărora nu trece o săptămână fără ca vreo tabletă sau vreun iCeva să nu fie dezmembrat și analizat până la ultima sârmă. Doar că de data asta oamenii s-au ocupat de un Nikon D5100, un D5100 de la Nikon pe care l-am prezentat și noi recent în zona.ro și care tocmai s-a lansat săptămâna trecută la un preț (în US) de 900USD.

După ce au scăpat de baterie, care este dealtfel singura componentă liber înlocuibilă, inginerii de la iFixit au desfăcut șuruburile, senzorul de 16.1 megapixeli, placa de bază și tot ce se putea desface, inclusiv au dezlipit câteva conexiuni și cabluri care le stăteau în cale. Rezultatul explodat îl puteți vedea și în ilustrația noastră, dar pentru detalii complete merită să le faceți o vizită.

Concluzia lor: un aparat care se desface foarte greu, dar care a fost fun de dezasamblat.

Cum se curăţă corect lentilele foto

Printre ştirile IT ale săptămânii trecute, tocilarii de la HowToGeek au publicat un tutorial video creat de Nikon Help Hotline despre cum să cureţi corect o lentilă foto. Evident, tutorialul se aplică la fel de bine lentilelor pentru DSLR precum şi lentilelor convenţionale, iar metoda este la fel de bună pentru obiective Nikon, Canon sau orice altă marcă de lentile, recomandările fiind de ordin general şi nu specifice unei mărci anume.

DSLR-ul Nikon D5100 vine cu efecte speciale

Nikon a clasificat această cameră în categoria „advanced beginner” şi a gândit-o ca un înlocuitor actualizat pentru venerabilul D5000. În ciuda faptului că o rezoluţie de 16megapixeli, înregistrare video la 1080p şi un ecran rabatabil LCD nu mai constituie o surpriză în gama camerelor foto sub 1000USD, Nikon D5100 care câţiva aşi în mânecă.

Principala surpriză vine de la câteva „efecte speciale” care pot părea interesante:

  • modul monocrom night-vision, care împinge senzorul camerei de la plaja standard ISO 100-6400 la un ISO de 102.400, ca aceea ed la D3s.
  • o facilitate integrată HDR, care asigură capturarea a 2 fotografii la distanţă de 3 stopuri şi apoi le combină. Din primele impresii se pare că e totuşi nevoie de un trepied pentru a folosi cât mai bine această funcţie.
  • un mod miniatural tilt-shift care funcţionează atât pe fotografii cât şi pe video.

Un alt lucru interesant este microfonul ataşabil dedicat pe care Nikon l-a creat pentru această cameră.

Recenzie Canon EOS 1100D (Canon Rebel T3 în US)

Chiar dacă nu ne-am propus o recenzie extensivă, vom trece în revistă principalele aspecte ale acestei noi camere din punct de vedere al pasionatului de fotografie mai degrabă decât prin prisma profesionistului care va verifica şi va compara fiecare detaliu tehnic.

Asta nu înseamnă că noul Canon EOS 1100D nu stă bine la capitolul tehnic. Camera, cunoscută în Statele Unite ca Rebel T3, are un senzor de 12.2 megapixeli, un sistem de acces la comenzi foarte prietenos cu utilizatorul şi se remarcă prin uşurinţa în utilizare.

Printre neajunsuri remarcate în alte review-uri se pare că cele mai importante sunt legate de senzaţia pe care o dă cameră în mână şi de ecranul LCD care este relativ mic în comparaţie cu ceea ce oferă azi majoritatea DSLR-urilor.

Faptul că această cameră este gândită pentru începători nu înseamnă că s-a făcut rabat la calitate. Din contră, zgomotul pe imagine apare doar la valori ISO foarte mari, cameră comportându-se dealtfel foarte bine în condiţii de iluminare slabă.

Concluzia ar fi că vorbim de o cameră intuitivă şi care răspunde bine atât la comenzi cât şi la pretenţiile fotografului, aşa că dacă o găsiţi la un preţ rezonabil şi sunteţi la primi paşi în fotografie probabil este un aparat foarte potrivit dacă sunteţi dintre cei care cred că vor deveni fani Canon mai degrabă decât Nikon.

Desigur, camera este proaspăt lansată, deci preţul de 600 USD care este acum pe etichetă în US ar trebui să scadă semnificativ în câteva luni când acest DSLR va fi deja old-news.

Nikon D700 – recenzie minimalistă

D7000 de la Nikon este un DSLR cu senzor de 16.1 megapixeli şi facilităţi de Live View şi filmare. Camera are o performanţă excelentă pentru clasa ei, un viewfinder foarte bun, amplasare a controalelor şi butoanelor optimizată faţă de versiunile Nikon anterioare şi sloturi de card dublu compatibile SDXC. Camera e o variantă acceptabilă pentru profesioniştii care caută o cameră mai ieftină şi pentru entuziaştii Nikon, dar n-ar fi fost rău dacă ar fi oferit şi filmare 1080p la 30 de frame-uri, opţiune care chiar dacă e dedicată în fapt utilizatorilor de peste ocean, e o opţiune utilă şi pentru prelucrarea video din Europa.

Recenzie Canon EOS 5D MkII (review)

EOS 5D MkII de la CANON e un DSLR cu Live View şi înregistrare de film, cu o rezoluţie de 21.1 megapixeli şi cu senzor full-frame. Aşadar, un aparat profesional la un preţ acceptabil pentru amatori. Performanţele şi specificaţiile sunt excelente, captura video este de foarte bună calitate, iar fotografiile sunt la standardulul cu care Canon ne-a obişnuit.

Am remarcat lipsa unui controler intern wireless, lipsa flash-ului integrat, sistemul de autofocus relativ demodat şi nu ne-ar fi deranjat dacă accesul la anumite funcţii ar fi fost ceva mai simplu şi mai direct.

În concluzie, acesta este aparatul pe care să vi-l cumpăraţi dacă bugetul vă permite şi dacă sunteţi pregătiţi pentru lumea exclusivistă a digitalelor full-frame.