Articole

Provocarea filmului scurt cu Olympus PEN E-PL2

La festivalul de film Vail, desfăşurat recent, Olympus a lansat o provocare către 20 de echipe de tineri producători de film. Concursul a constat în a filma şi a edita un scurtmetraj folosind numai camera Olympus PEN E-PL2 şi lentilele disponibile pentru aceasta, o metodă foarte eficientă de a demonstra de ce e în stare acest model din seria de camere high-end de la Olympus. Pentru ca lucrurile să nu fie uşoare, au existat reguli suplimentare care au forţat producătorii să folosească doar efectele artistice disponibile pe cameră sau să includă logo-urile festivalului şi a producătorului camerei.

Printre participanţi s-a numărat şi Ryan Dunn, cu un film despre concurenţa dintre snowboard-eri şi schiori, însă filmul n-a fost acceptat în concurs, nefiind finalizat înainte de termenul limită. Cu toate acestea filmul a fost prezentat în cadrul festivalului, iar noi vi-l prezentăm aici:

Câştigători au fost fraţii Lottimer de la Bujin Productions, care au filmat chiar în orăşelul Vail, impresionând trecătorii cu o demonstraţie de profesionalism pe parcursul filmărilor. Materialul lor a convins prin realizările şi calitatea filmărilor dar şi montajul exact şi creativitatea pe care au arătat-o în post-producţie. Filmul câştigător a fost „Running Colors”.

Pentru cei care sunt interesaţi de această cameră, ea este deja disponibilă în magazine şi în România, la preţuri în jurul valorii de 3200 RON.

Super Zoom – recenzie Nikon Coolpix P500

Sau mai bine zis: Mega Zoom, aşa cum denumesc cei de la Nikon această gamă, al cărei proaspăt membru este Nikon Coolpix P500, care vine cu o lentilă echivalentă unui 800mm: un 36x optical zoom de f3.4-5.7 21.5-800mm. Camera anterioară din aceeaşi serie avea o lentilă de „numai” 26x, adică echivalentă (pe 35mm) unui zoom de 678mm, iar camera concurentă de la Canon, PowerShot SX30 IS avea un factor de zoom de 35x (dar 840 mm în echivalenţă pe 35mm), cu diferenţa că lentila de la Canon pleacă de la un zoom mai mare, deci poza efectivă va fi şi ea mai „zoomată” pe Canon decât pe Nikon. Totuşi asta probabil nu va conta prea mult pentru cei care se vor uita la specificaţiile de zoom şi atât.

Acest p500 are senzor CMOS iluminat din spate de 12 Megapixeli şi un procesor de imagine Expeed C2 Dual. Am remarcat capacitatea de a trage 5 frames pe secundă la rezoluţie maximă, ceea ce poate fi util, şi are diverse setări programate, de exemplu pentru portrete în scene slab iluminate. Nu e de uitat nici opţiunea de high dynamic rage (HDR) disponibilă pentru fotografii landscape.

Pentru cei care vor să filmeze cu această cameră, e de remarcat că filmează în full-HD la 30 fps, dar, mult mai important şi mai remarcabil, poate trage în high-speed până la 240 fps, ceea ce poate ajuta la o captură foarte interesantă pentru evenimente care se desfăşoară foarte rapid.