Articole

Google te învață cum să scapi de serviciile Google. Sau din contră?!

Ne-am interesat recent despre metodele pe care le ai la dispoziție pentru a-ți recupera datele pe care le ai stocate pe net. Și fiindcă probabil cei mai mulți dintre noi au cele mai multe date stocate pe servicii Google, ne-am gândit să aruncăm o privire gigantului din domeniul căutărilor online. Probabil nu e o surpriză pentru nimeni că Google are zeci, poate chiar sute de produse, adresate călătorilor pe web și celor care administrează site-uri web. Aproape nu există site-uri românești importante pe care să nu fiți urmăriți de Google (prin serviciul Google Analytics) atunci când răsfoiți un site (chiar și acesta). Dacă nu ne credeți puteți verifica. Faceți click dreapta în orice pagina din orice site pe care îl vizitați, click pe View Source și apoi Ctrl/F pentru căuta cuvântul analytics în sursa paginii. Dacă e prezent, sunteți sub privirea lui Google.

Revenind la subiect, se pare că Google a făcut demersuri pentru a se asigura că majoritatea datelor pe care le aveți stocate cu Google pot fi recuperate. Astfel, începând cu GMail și terminând cu YouTube, informațiile voastre pot fi recuperate, exportate sau transferate în altă parte. De fapt, o listă completă a serviciilor oferite de google și care pot fi descărcate sau transferate găsiți la finalul acestui articol. Pentru fiecare serviciu în parte, aveți instrucțiuni clare și link-uri către metodele de transfer a informațiilor stocate la Google.

Serviciul se cheamă Data Liberation, și înainte să vă lăsăm să explorați direct site-ul în cauză, merită să menționăm că o dată cu informațiile despre cum să scăpați de fiecare serviciu Google (Escaping From Google) pe fiecare din paginile de pe site-ul Data Liberation găsiți și informații despre cum să vă abonați și să utilizați serviciile respective (Escaping to Google). Deci mare atenție când mergeți pe Data Liberation: nu uitați pentru ce ați ajuns acolo. Nu spunem că serviicile Google sunt rele. Din contră, nu putem să nu remarcăm că site-ul Data Liberation este creat și pus la dispoziție chiar Google fiind lansat încă din 2009. Eu personal voi prefera oricând să folosesc serviciile unei companii care știu că face eforturi specifice pentru a mă ajuta să îmi recuperez și mut informațiile dacă asta e ceea ce doresc să fac.

Și iată și lista promisă de servicii Google despre care aveți deja informații detaliate pe site-ul Data Liberation:

Google Products
  • AdWords
  • Alerts
  • Analytics
  • App Engine
  • Apps for Business
  • Blogger
  • Bookmarks
  • Buzz
  • Calendar
  • Chrome Bookmarks
  • Contacts
  • Docs
  • Finance
  • Gmail
  • Google Storage for Developers
  • Health
  • iGoogle
  • Latitude
  • Maps
  • Notebook
  • Orkut
  • Picasa Web Albums
  • Project Hosting
  • Reader
  • Sites
  • Voice
  • Web History
  • YouTube

 

Top 10 avantaje Android faţă de iPhone

Portalul Lifehacker a publicat o selecţie foarte interesantă de facilităţi şi avantaje pe care Android le are faţă de iPhone. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu şi noi vom avea câte un telefon Android, ne-am gândit să documentăm un articol cu aceste avantaje, astfel încât la achiziţionarea unui Android să avem un punct foarte interesant de plecare în customizarea telefonului.

Nu ne vom întinde prea tare cu detaliile, fiindcă informaţiile sunt uşor accesibile la sursa iniţială a materialului, deci iată lista celor 10 avantaje:

10. Tastaturi alternative – dacă nu-ţi convine tastatura pusă la dispoziţie implicit, poţi descărca o aplicaţie care să schimbe mai toţi parametrii.

9. Automatizare – Tasker e una din cele mai puternice aplicaţii Android, cu ajutorul căreia îţi transformi Android-ul într-un super-telefon. Cu Tasker poţi customiza aproape toate setările sistemului de operare, inclusiv să foloseşti profile de customizare deja disponibile.

8. Launcher-e customizate – Pe iPhone customizările pot fi făcute după operaţiunea de jailbreak, pe Android se pot customiza o serie de setări legate de aplicaţia de bază a telefonului. Printre preferate se află LauncherPro şi ADWLauncher, care e una din cele mai customizabile launcher-e.

7. Widgets – ferestre care oferă acces direct la anumite informaţii sau date.

6. Schimbarea Bateriei şi a Cardului – pur şi simplu poţi să schimbi cartela de memorie şi bateria, dacă se strică sau vrei să faci un upgrade.

5. Instalarea aplicaţiilor – se face foarte simplu şi foarte rapid. Atât în Android Market cât şi în alternativa AppBrain, operaţiunile de instalare sunt foarte simple.

4. ROM-uri customizate – fiind un sistem de operare open-source, oricine are calităţile tehnice necesare poate să facă modificările şi să reîncarce sistemul de operare cu îmbunătăţirile preferate.

3. Controlarea telefonului de la calculator – indiferent că vrei să trimiţi SMS-uri sau să accesezi alte funcţiuni, poţi face asta foarte simplu din browser, o opţiune care, din nou, nu e disponibilă pe iOS

2. Flash – tehnologia Flash este încă foarte prezentă pe web, aşa că Flash este pur şi simplu o tehnologie de care nu te poţi lipsi.

1. Integrare adevărată cu aplicaţiile – chiar dacă Google Voice va fi disponibil până la urmă şi pe iPhone, aplicaţiile Google pe care le foloseam deja atunci când a apărut Android-ul, cum e Google Voice, Google Maps sau alte aplicaţii arhi-cunoscute, acestea lucrează pur şi simplu mai bine, mai deştept şi cu adevărat integrat pe Android.

Dacă vi se pare că există avantaje clare pe care iPhone le are faţă de Android aşteptăm părerile voastre în comentarii, pentru ca eventual să publicăm şi un articol intitulat Top 10 avantaje iPhone faţă de Android.

Detalii despre update-ul Windows Phone 7

Următorul update pentru Windows Phone 7 (WP7), cu nume de cod Mango pare să fie destul de zemos, dacă e să ne luăm după informaţii care s-au scurs de la Microsoft cu privire la acest update.

Era cunoscut deja că Mango va aduce multitaskin-ul ca facilitate importantă pe WP7, dar se pare că mai există şi alte noutăţi interesante la WP7.5

O noutate ar fi Bing Vision, care este o clonă a lui Google Goggles, un utilitar care permite scanarea şi căutarea printre coduri de bare, DVD-uri, coperţi de carte, texte şi aşa mai departe.. Nu e clar dacă va exista o integrare între acest tool şi alte unelte, cum e Bing Search, eventual cu posibilitatea de traducere, dar oricum, o unealtă interesantă pe care să o ai la îndemână.

Urmează apoi o altă clonă a unui serviciu Google, Bing Audio, care reproduce facilităţile lui Shazam. În caz că nu ştiţi Shazam, e un progrămel care recunoaşte melodia care se aude în acel moment în încăpere şi îţi spune toate informaţiile de care ai putea avea nevoie despre piesă. Originalul Shazam este destul de precis, recunoscând majoritatea pieselor care îi sunt prezentate.

Nu în ultimul rând trebuie amintit Bing Maps cu navigare pas-cu-pas. Alte facilităţi noi ar putea fi suport integrat pentru podcast-uri şi opţiunea de speech-to-text pentru SMS-uri.

Nu putem să nu remarcăm că, cu mici excepţii, toate noutăţile pe care le introduce Microsoft sunt aplicaţii cu istorie lungă pe alte platforme, dar chiar şi aşa, mai bine mai târziu decât niciodată.

Honeycomb are o versiune optimizată de Google Earth

În condiţiile în care tabletele Android Honeycomb au ieşit de ceva vreme pe piaţă, iar aplicaţiile care să ruleze optimizat pe platformele Android 3 nu sunt foarte multe, Google s-a gândit să umple golul lansând o variantă de Google Earth optimizată pentru Android 3 Honeycomb.

Această versiune aduce suport pentru faţete de clădiri în 3D cu texturi detaliate care pot fi vizualizate de la nivelul străzii şi un action-bar în parte de sus care permite saltul rapid între diverse layer-e şi diferite alte opţiuni.

Google a mai anunţat că săptămâna viitoare aplicaţia va fi actualizată cu facilitatea Business Photos pentru Google Maps şi Google Places, oferind astfel fotografii de interior pentru diverse obiective populare sau magazine care şi-au exprimat dorinţa de participare.

Informaţii de trafic pe Google Maps, pe când şi în România?

Google a anunţat disponibilitatea informaţiilor de trafic pe aplicaţia Google Maps, disponibilă gratuit de la Google pentru terminalele Android.  Într-un anunţ publicat acum câteva zile, Google se laudă cu noua aplicaţie Google Maps Navigation (Beta), care te ajută să ajungi mai repede acolo unde doreşti folosind informaţii în timp real legate de trafic. Pentru a utiliza eficient softul ai nevoie de o conexiune la internet, de un terminal cu funcţie GPS, şi obţii astfel ghidare, inclusiv vocală, prin traficul american şi european.

Evident, aplicaţia rulează pe Android, şi are numeroase alte funcţii interesante, cum ar fi Street View, căutare inclusiv vocală, car dock mode, offline reliability, walking navigation şi altele. Pentru a instala aplicaţia e suficient să daţi un search cu „Google Maps” în Android Market.