Articole

PC Asus Transformer cu Ivy Bridge şi Windows 8

Dacă vă număraţi şi voi printre cei care se uită cu jind la Asus Transformer, şi vă gândeaţi cumva că ar fi interesant să fie un pic mai mare şi să ruleze Windows, preferabil Windows 8, iată că visele devin realitate.

Asus a anunţat un nou Asus Transformer Book, care va veni cu o gamă largă de procesoare Ivy Bridge Core i3/5/7 şi cu grafică Nvidia integrată. Ca şi predecesorul său ce rulează Android, Transformer Book va avea touch-screen şi va putea fi combinat cu un docking-station creat special pentru el şi care va fi de fapt în principal suportul pentru tastatură, devenind astfel un laptop.

În ce priveşte specificaţiile, modelele vor veni cu ecrane de 11.6, 13 şi 14 inch, cu stocare pe SSD sau HDD şi cu până la 4 Gb de RAM. Toate modelele vor fi capabile să ruleze video în full-hd (1920×1080).

Partea proastă apare când facem o estimare cu privire la cât va ţine bateria. Cu procesorul grafic integrat în procesor calculele specialiştilor prevăd cam o oră de utilizare, iar pentru funcţionarea în regim fără accelerare grafică ne putem aştepta la 2 ore. E adevărat că procesorul va fi mult mai puternic decât cel de pe iPad de exemplu, iar capacităţile grafice sunt de zeci sau chiar sute de ori mai puternice, dar nu putem să uităm că iPad 3 vine cu 9 ore de baterie.

Nu se cunoaşte data exactă a lansării, dar având în vedere că vorbim de un laptop ce va rula Windows 8 nu va fi foarte greu să ne prindem singuri când va deveni disponibil.

Prețul de stradă pentru iPad2

Fiindcă iPad 3 încă nu a apărut pe piață mai mult decât ca zvon, vă mai aducem aminte de iPad 2 și publicăm azi prețul de stradă pentru varianta iPad 2 32 Gb Wi-Fi 3G. Dacă versiunea cu 16Gb poate fi găsită în US cu aproximativ 700 USD, varianta menționată mai devreme, cu 32Gb storage, se vinde în România cu 600 Euro. Cei care au așteptat și care nu au găsit o opțiune mai bună într-unul din numeroasele modele bazate pe Android, pot lua acum și un iPad 2 la un preț aproape rezonabil.

iPad HD sau iPad 2 HD cu ecran tip Retina la toamnă

Pentru ca pretenţiile lui Steve Jobs ca anul 2011 să fie anul iPad 2 să se şi împlinească, Apple ar putea să lanseze în curând o nouă versiune de iPad 2 cu un ecran mult mai clar. Utilizatorii „profesionişti” ar putea spera la un ecran de 2048×1536 pixeli de 9.7 inch care ar putea veni pe noul gadget cu nume de cod iPad HD.

Tocmai în idea că anul acesta să fie anul iPad 2, noul gadget ar fi doar un iPad 2 revizuit şi nu un device complet nou care să fie denumit iPad 3. Având în vedere că display-urile Retina produse de LG au o densitate de 326 pixeli per inch, obiectivul nu pare deloc nerealist, singurele aspecte care mai rămân de rezolvat fiind legate de puterea de calcul necesară unei tablete pentru a folosi eficient toţi pixeli obţinuţi pe noua platformă. LG a prezentat deja modele experimentale ale acestui display cu mai multe luni în urmă, deci tehnologia ar putea deja să fie la nivelul producţiei de masă.

Apple trebuie să mai urmărească şi aspectul preţului, fiindcă vremurile în care idea că preţul nu contează, cumpărătorii vor veni oricum a cam început să treacă, odată cu concurenţa acerbă venită din partea altor platforme, cea mai notabilă fiind Android.

Totuşi avantajele unui nou display sunt evidente, în special când vine vorba de aplicaţii cum ar fi afişarea paginilor web, eBooks, reviste digitale sau documente PDF, care ar fi benefice pentru orice utilizator.

Rezumat al bursei zvonurilor despre iPhone 5 sau iPhone 4S

Chiar dacă site-urile de tehnologie au început să împrăştie zvonuri despre anumite detalii ale unui potenţial iPhone 6, să nu uităm că iPhone 5, care era iniţial aşteptat în iunie 2011, n-a fost încă lansat şi se lasă aşteptat. După ce unele surse îl dădeau pe iPhone 5 ca lansabil în Septembrie, presa interesată de segmentul smartphone a început să declare că iPhone 5 ar putea apărea pe piaţă din clipă în clipă.

Trebuie să ne amintim că anul trecut cam în această perioadă Apple lansa şi începea deja să livreze iPhone 4, iunie fiind dealtfel luna în care au fost lansate absolut toate modele noi de iPhone din 2007 încoace. În lipsa unui anunţ de orice fel anul acesta, toate site-urile de profil sunt pline de zvonuri, iar noi ne-am propus să trecem din nou în reviste câteva din cele mai interesante informaţii disponibile.

Având în vedere că astfel de zvonuri alimentează interesul consumatorilor, unele site-uri au mers până la a afirma că anumite informaţii sunt furnizate ocazional chiar de Apple, într-o abordare de marketing care nu mai e demult clasificată ca dubioasă.

Aşadar consensul general este că Apple se pregăteşte într-adevăr să lanseze un nou telefon, iPhone-urile fiind cea mai importantă sursă de venituri pentru companie chiar şi în această lume în care iPad şi touch-pad-urile în general au devenit deja un lucru comun.

Numele: nu e clar numărul, dar măcar  ştim că se va numi iPhone.

Mai mereu denumirea completă a smartphone-urilor de la Apple a fost destul de greu de ghicit. Ordinea lansărilor până acum a fost: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Acum principalii candidaţi pentru următorul terminal sunt iPhone 5 şi iPhone 4S. În zvonurile apărute pe net veţi găsi ambele denumiri, dar e posibil ca iPhone 4S să se refere de fapt la un terminal îmbunătăţit care va fi totuşi foarte asemănător cu iPhone 4 şi care va fi dedicat ofertelor speciale ale operatorilor de telefonie mobilă la un preţ rezonabil, în timp ce iPhone 5 ar putea fi într-adevăr o versiune complet nouă, cu facilităţi semnificativ îmbunătăţite faţă de iPhone 4 şi care ar putea fi următorul money-maker pentru Apple.

Momentul: nu e iunie, rămâne septembrie?

Aşa cum spuneam, toate site-urile aşteaptă lansarea din moment în moment. Chiar dacă nu e clar ce telefon va fi lansat şi care sunt caracteristicile lui, momentul ar fi într-adevăr favorabil, şi având în vedere că în trecut aceasta a fost perioada în care Apple a avut lansări foarte eficiente, nu e exclus ca până ce noi vom publica acest articol anunţul oficial să fie deja pe fluxurile de ştiri. Dacă motivele amânărilor sunt într-adevăr probleme legate de producţia de componente, care ar putea fi o explicaţie rezonabilă având în vedere problemele de producţie cu care s-au confruntat ţările asiatice, atunci ne-am putea aştepta într-adevăr la o lansare înainte de vacanţă. OmniVision, producătorul camerelor planificate pentru următorul iPhone, pare să aibă şi el nişte probleme în fluxul de producţie, iar dacă motivele sunt de această natură, e posibil ca Apple să se reorienteze pe viitor în ceea ce priveşte furnizorii de componente, mai ales că tendinţa clară este de miniaturizare şi nu poate fi prea uşor să potriveşti aproape aceleaşi componente într-un spaţiu mai mic.

Hardware: la fel şi în acelaşi timp complet altfel

Şi pe partea de hardware zvonurile despre iPhone 5 sunt foarte diversificate.

Mai multe surse susţin că noul iPhone nu va fi decât un iPhone 4 cu câteva cosmetizări. Printre cele mai vehiculate zvonuri avem ecranul edge-to-edge, adică pe toată suprafaţa frontală a aparatului, dimensiuni mai mici atât ca parametrii de volum cât şi ca greutate, un upgrade la camera foto, sau chiar o suprafaţă activă, în zona de striclă transparentă, curbată.

Printre tehnologiile vehiculate, deşi par mai degrabă dorinţe ale analiştilor care se gândesc la ceea ce trebuie să facă Apple pentru a rămâne competitiv, se mai află şi NFC şi LTE.

Diverse: ce se întâmplă cu următorul iPad

Tot pe la bursa zvonurilor se vehiculează posibilitatea ca lansarea să fie dublă, adică odată cu iPhone 5 să fie lansat şi iPad 3, inderent care ar fi denominarea pentru următorul iPad. Desigur, zvonul este la fel de valabil ca zvonurile depre iPhone 6, dar, până la urmă, trebuie să fii un fan al Apple ca să fii atât de interesant de zvonurile despre un telefon care, de ce să nu recunoaştem, nu a mai surprins prin ceva nou de la introducerea touch-screen încoace.

Oricum, aşteptăm cu interes şi noi noul iPhone, indiferent că va fi vorba de iPhone 5 sau de iPhone 4S, şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi bursa zvonurilor în tabăra adversă, pe frontul Android.

Ce îşi doresc fanii

Şi fiindcă reacţiile la aceste zvonuri nu au încetat să apară, am încercat să compilăm şi o listă cu facilităţile cele mai dorite (sau mai sperate) ale fanilor produselor mărului muşcat:

  • display tip Retina cât mai mare
  • stocare de 64GB
  • LED activ pentru notificări pe carcasă
  • 1 GB RAM
  • procesor A5 sau mai mare
  • cameră de 8MP
  • LTE
  • carcasă mai rezistentă

Dacă vă aflaţi printre cei interesaţi de acest subiect, aşteptăm cu interes părerile voastre.