Articole

De ce ne pricopsim cu gadget-uri inutile de la angajator

Steve Ranger, editor la silicon.com spunea într-un inteviu că tehnologia pe care angajaţii o primesc de la firmele la care lucrează a început mai degrabă să ne încurce decât să ne ajute. „A sosit momentul ca departamentele de IT să se dea la o parte şi să lase utilizatorii să ia singuri deciziile în privinţa asta”.

Am avut şi eu o experienţă aproape identică cu cea a unui editor de la TechRepublic. Un cunoscut mi-a arătat smart-phone-ul pe care angajatorul lui i l-a pus la dispoziţie pentru treburile de birou. Un Nokia cu o versiune veche de Symbian. Evident că telefonul urât şi masiv va eşua într-un sertar, iar el îşi va folosi în continuare Android-ul nou şi strălucitor cumpărat de la HTC, net superior dinozaurului de la Nokia. Din păcate el nu e singurul.

Datorită birocraţiei serviciilor de procurement IT, în momentul în care angajaţii primesc telefonul sau laptopul de birou, echipamentele sunt deja vechi şi inutile. Nici nu se pune problema de o tabletă, deşi se pare că una din trei tablete vândute în prezent sunt cumpărate de end-useri care le vor folosi la birou.

Şi cum vremurile în care umblam cu 3 telefoane în buzunare cam încep să apună, companiile au început şi ele să se adapteze şi să permită utilizarea gadget-urilor proprii. Investiţia se reorientează astfel din zona hardware în zona de securitate, astfel încât device-urile utilizatorilor să poată fi totuşi corect controlate şi integrate în sistemele companiei fără să introducă riscuri semnificative de securitate.

7 tutoriale și ceva în plus

Cu câteva zile înainte de lansarea unui nou site de tehnologie şi IT am primit acces demo la platforma web demonstrativă. Între timp, site-ul a fost deja lansat şi poate fi deja accesat la www.7tutoriale.ro.

Impresia pe care am avut-o noi a fost de conţinut util, bine documentat cu exemple şi screenshots, cu un nivel de detaliu suficient şi pentru începători. Trebuie menţionat că articolele sunt traduceri ale unor articole publicate în engleză, deci dacă preferaţi materialele în original aveţi şi această opţiune de lectură.

Proiectul este realizat de 3 autori, dar o să îi lăsăm să se prezinte reproducându-vă mai jos comunicatul de presă.

Ciprian este blogger și autor de carte cu multă experiență în lumea IT. 7 Tutoriale este al treilea sit de tehnologie lansat, după www.vista4beginners.com și www.7tutorials.com.

Primul sit (Vista 4 Beginners) a fost creat în 2007 și vândut în 2009, moment la care avea aproximativ 400.000 de vizualizări pe lună. Situl încă mai există însă are alt administrator. Situl a avut mult succes, crescând foarte repede și fiind mentionat de nume mari precum: Wired Magazine, New York Times, Ars Technica, Lifehacker și How-To Geek.

7 Tutorials este un sit ce dorește să devină una din locațiile de top pentru utilizatorii Windows de limbă engleză. În prezent are aproximativ 250.000 de vizualizări pe lună și a fost menționat pe situri mari gen Lifehacker, How-To Geek, ZDNet, The Official Windows Magazine, Hacker News (prima pagină) ori eHow.com. Conținutul publicat pe acest sit stă la baza cărților lui Ciprian.

7 Tutoriale dorește a fi primul site cu conținut premium din România, destinat utilizatorilor de Windows 7 și Windows 8. Marea majoritate a conținutului publicat va fi preluat de pe 7 Tutorials și adaptat în limba română, pentru utilizatorii români ai sistemului de operare Windows 7 și Windows 8.

Echipa 7 Tutoriale crede că există destui utilizatori de Windows care au nevoie de ghiduri/tutoriale de calitate, în limba română. Ne gândim în primul rând la oameni care nu sunt neapărat fluenți în utilizarea limbii engleze dar care folosesc Windows. Ei sunt ținta principală. Aici intră oameni precum părinții nostri care au ajuns, vrând nevrând, să folosească calculatoarele. Dar și oameni care nu sunt neapărat pasionați de tehnologie dar vor să o folosească. Vom încerca să publicăm și articole mai avansate, pentru oameni familiarizați cu Windows, dar ei nu vor fi ținta noastră principală. De obicei, aceștia își iau informațiile de pe siturile de limbă engleză. Pe ei vrem totuși să îi convingem să împărtășească adresa sitului nostru celor care le cer ajutorul de fiecare dată când au probleme.

Echipa 7 Tutoriale
Echipa din spatele sitului are în prezent trei oameni, ce sunt prieteni de pe băncile liceului. Ciprian se ocupă cu coordonarea proiectului și politica editorială iar editorii sunt:

  • Codruț Neagu – a studiat informatică, telecomunicații și apoi drept. Este foarte pasionat de tehnologie și este fluent în utilizarea și administrarea mai multor sisteme operare.
  • Crina Ludu – este un psiholog cu studii în informatică. Pasiunea ei este aceea de a îi ajuta pe cei din jur, iar 7 Tutoriale este o oportunitate de a oferi ajutor și din punct de vedere tehnic, nu numai psihologic.

Cărți publicate ori în lucru 
Ciprian este primul autor român ce a publicat o carte despre Windows împreună cu Microsoft Press și și O’Reilly Media. Ea se numește Network Your Computers & Devices, Step By Step și este destinată utilizatorilor de Windows ce au ori doresc să își creeze acasă propria lor rețea de calculatoare. Mai multe detalii despre carte și cum poate fi comandată (inclusiv în România), se găsesc aici: How & Why to Purchase Network Your Computers & Devices Step by Step.

În prezent, Ciprian lucrează la a doua sa carte – Windows 8 Step by Step – manualul oferit de Microsoft Press utilizatorilor obișnuiți de Windows 8. Cartea va fi lansată odată cu sistemul de operare Windows 8, cel mai probabil în toamna lui 2012.

4800 siteuri şterse, niciun backup, un singur vinovat

Un webhost australian, Distribut.IT, a fost ţinta unui „atac deliberat, premeditat şi targetat”, conform declaraţiilor obţinute de la aceeaşi sursă după un incident care a condus în weekendul trecut la pierderea tuturor informaţiilor a 4800 din clienţii acestei companii.

Desigur, la parametrii acestui atac ar trebui probabil adăugate şi proceduri dubioase de management al serverelor şi al reţelei, lipsa oricărui backup utilizabil pentru restaurarea site-urilor şi a informaţiilor asociate (inclusiv emailuri), şi probabil multe alte hibe pe care respectivul furnizor de servicii web şi-a permis să le ignore atunci când şi-a stabilit strategia de business.

Atacul a fost descris de experţii care se ocupă deja de acest caz, împreună cu Poliţia Federală Australiană, ca „cel mai mare incident IT care s-a întâmplat vreodată în Australia”.

Riscurile mari vin de la device-urile portabile

ISACA, o asociaţie internaţională care oferă cele mai importante certificări în domeniul auditului şi controlului pentru sisteme informatice, a publicat rezultatele unui sondaj efectuat pe baza răspunsurilor primite de la liderii în IT la nivel mondial. ISACA este prezentă şi în România cu o organizaţie ce cuprinde peste 200 de membri.

45% din cei intervievaţi consideră că device-urile mobile deţinute de angajaţi prezintă un risc mult mai mare pentru companie decât device-urile mobile furnizate de companie, conform Barometrului Risc-Recompensă IT din 2011 al ISACA.

Totuşi, merită menţionat că aproximativ un sfert dintre respondenţi au considerat că beneficiile aduse de folosirea acestor device-uri mobile de către angajaţi la birou depăşesc riscurile asociate.

Sondajul a inclus 2765 de membri ISACA şi profesionişti în IT, şi are şi segmentări realizate pe baza apartenţei geografice. Puteţi accesa direct rezultatele specifice pentru Europa.

Un alt rezultat important al acestui Barometru, aflat în 2011 în al doilea an de funcţionare, a fost că un concept relativ nou, acela de „Cloud Computing”, creşte în acceptanţă. Având în vedere că atunci când vine vorba de Cloud Computing, securitatea datelor e unul din cele mai importante aspecte, companiile recunosc faptul că dezvoltarea unor aplicaţii în Cloud trebuie să fie însoţită de măsuri de securitate specifice, bine implementate. Totuşi, riscurile trebuie să fie bine calculate dar asumate, fiindcă a împiedica implementarea conceptelor de Cloud Computing, cu beneficiile aferente, ar putea însemnă împiedicarea progresului companiei ca ansamblu.

Conform sondajului, specialişti intervievaţi se aşteaptă ca în perioada următoare cerinţele companiilor în zona de securitatea informaţiilor şi risk management să crească şi să aducă cu sine o creştere a echipelor de angajaţi care se ocupă de aceste aspecte. Idea este oarecum surprinzătoare în condiţiile în care majoritatea participanţilor la sondaj se află în zone cu o revenire economică destul de lentă.

Barometrul de Risc-Recompensă IT, aflat deja în al doilea an, oferă nişte informaţii cuantificate cu privire la atitudinea şi comportamentul organizaţional cu privire la riscurile şi beneficiile asociate cu proiecte de IT şi noile trenduri în domeniu. Pentru a vedea rezultatele complete, puteţi vizita pagina Barometru Risc-Recompensă de pe site-ul ISACA, unde veţi găsi şi rezultatele de anul trecut.

Articol publicat iniţial în Noutăţi IT – Jocuri

Viruşii i-au lovit cel mai tare pe Bulgari în 2010

Aproape o treime din utilizatorii din EU au fost victima unui virus în 2010, sau cel puţin asta arată biroul de statistică al uniunii în raportul Eurostat, publicat la 7 februarie şi citat de South Eastern Europe Times.

Raportul arată că 31% din internauţii din blocul celor 27 de ţări din EU au avut de-a face oficial cu viruşii în 2010. Cea mai mare rată este în Bulgaria, cu 58%, alte ţări cu incidente numeroase fiind Malta (50%), Slovacia (47%), Ungaria (46%) şi Italia (45%).

Cele mai mici procente de incidente în care au fost implicaţi viruşi, troieni sau alte tipuri de malware s-au înregistrat în Austria (14%) şi Irlanda (15%). Eurostat atrage atenţia totuşi că numărul real ar putea fi mai mare, fiindcă raportul îi include statistic doar pe cei care au şi realizat că au fost afectaţi.

România apare în statistică pe la mijloc în rândul ţărilor în care este folosit un program antivirus pentru protecţia calculatorului, cu 64%, deşi ne întrebăm dacă cifrele se bazează pe vânzările raportate de companiile care comercializează soluţii antivirus, fiindcă în acest caz procentul real este probabil mult mai mare.

Deloitte IT- Business Balance Survey 2011 – premise comune

Deloitte a lansat a patra editie a studiului IT – Business Balance, Romania fiind pentru prima data reprezentata de un esantion solid de participanti. Interesul extrem de ridicat al companiilor romanesti fata de aceasta cercetare a fost o surpriza placuta si ne ajuta sa avem o analiza foarte relevanta pentru piata locala.

Din raspunsurile companiilor reiese clar ca departamentul IT devine tot mai important pentru oamenii de afaceri, un element-cheie in structura de business. Speram sa gasiti inspiratie in concluziile acestui raport, pe care le putem discuta in detaliu la intalnirile viitoare.

Raportul complet si informatii suplimentare pot fi descarcate pe pagina Deloitte.com.