Articole

Linux Mint 17.1 – cel mai bun Linux

Editorii de la TheRegister, un portal online de IT si tehnologie pe care vi-l recomandam cu caldura, au decis care e cea mai bună distribuție de Linux. Haideți să vedem care sunt argumentele lor.

Trebuie să recunoaștem că Linux Mint e una din distribuțiile pe care și noi le-am testat. Alături de Ubuntu, Fedora, openSUSE și Elementary, pe care le-au testat cei de la TheRegister.

Unul din principalele argumente pentru Mint este desktop-ul Cinnamon 2.4, declarat aspirant la titlul de cel mai bun desktop manager de Linux. Deși nu are cine știe ce argumente revoluționare, el a devenit mai rapid și mai lustruit, făcându-l un candidat foarte bun la poziția de best linux desktop. Cinnamon 2.4 merge mai bine, e mai frumos, și consumă mai puțină memorie.

mint_17_1_mate_desktop

O altă aplicație actualizată este Nemo, managerul de fișiere, care acum permite schimbarea culorilor folder-elor și atribuirea de embleme pentru acestea.

Pe partea de setări, aplicația de Settings a fost rafinată cu câteva opțiuni noi, incluzând un panou de notificări pentru setări, pentru privacy si multe altele. Setările de background permit acum slideshows, iar setările de temă au fost refăcute complet.

Printre configurările Cinnamon mai numărăm: posibilitatea de a configura fontul utilizat pe desktop și în screen-saver, launchere de panouri multiple, imbunătățiri la applet-ul de sunet, și o nouă scurtătură pentru tastatură Super + E care deschide directorul Home. plus o serie de bugfix-uri.

mint_17_1_emblems

Dacă nu vă place neapărat Cinnamon, aveți ca alternativă MATE , care în 17.1 vine cu versiunea MATE 1.8, care deși a fost mereu pe locul doi în Cinnamon, e un desktop manager care merită testat.

Mint continuă să îmbunătățească update manager-ul, principala îmbunătățire fiind gruparea update-urilor după package, astfel încât atunci când aveți mai multe update-uri la un anumit soft, să nu vă treziți că ați făcut update-uri incomplete. În update manager-ul de la MATE există și o rubrică dedicată zonei de kernel, cu focus pe securitate și setări.

mint_17_1_kernels

În ce privește kernel-ul e important să notăm că Linux Mint 17.1 vine cu Linux Kernel v3.13, ceea ce înseamnă că nu e ultimul, dar e probabil mai stabil decât alte distribuții.

Printre softurile preinstalate default se numără: Firefox, OpenOffice, VLC și alte câteva pachete destul de comune și des utilizate.

Cei care au Mint 17 pot face ușor upgrade la Mint 17.1 iar suportul pentru această versiune se va întinde până in 2019, presupunând că veți rezista tentației de a avea mereu cea mai nouă versiune.

Pentru noi rămâne de văzut cât de bine va merge această nouă versiune pe monitoare touch, fiindcă am testat zilele trecute un monitor touch de 22 inch de la AOC și am descoperit că suportul în foarte multe distribuții de Linux e foarte prost, mai precis inutilizabil. Desigur, asta nu e o problemă a Linux-ului în particular, ci mai degrabă o problemă de suport a celor de la AOC. Dar, despre acel subiect, într-o emisiune viitoare.