Articole

LibreOffice prinde viteză, Oracle renunţă la OpenOffice

Între noutăţile IT de săptămâna trecută, notabil este anunţul Oracle, într-un comunicat emis săptămâna trecută, că renunţă la dezvoltarea comercială a pachetului OpenOffice, unul din proiectele pe care Oracle le-a primit odată cu achiziţia Sun. Mişcarea vine la câteva săptămâni după ce mai mulţi membri cheie ai comunităţii OpenOffice şi câteva corporaţii care contribuiau la proiect au creat un fork cu intenţia de a păstra pachetul vendor-neutral.

Problema nu este nouă, Sun avea aceleaşi întârzieri în procesul de dezvoltare, însă comunitatea se aştepta ca la preluarea Oracle lucrurile să se îmbunătăţească. Alternativa la care au recurs a fost acest nou fork, denumit LibreOffice. Noi dezvoltatori au înfiinţat o nouă organizaţie non-profit, denumită The Document Foundation (TDF). LibreOffice se bazează pe codul open-source de la OpenOffice dar conţine numeroase îmbunătăţiri aduse de propria comunicate de dezvoltatori.

Red Hat, Novell, Google şi Canonical sunt câteva din companiile care şi-au mutat susţinerea pentru noul proiect. Când TDF a fost înfiinţat, Oracle a fost invitat să participe la proiect sperând că gigantul bazelor de date va fi dispus să renunţe la marca OOo şi să predea guvernanţa proiectului către noua entitate neutră faţă de orice vendor. Din păcate Oracle a refuzat invitaţia şi mai mult, a făcut presiuni asupra suporterilor TDF pentru ca aceştia să părăsească rolurile pe care le aveau în proiectul OOo.

Toate aceste mişscări i-au făcut pe cei de la Oracle ca în final să arunce prosopul şi să anunţe că predau OpenOffice comunităţii, însă gestul e mai degrabă simbolic având în vedere că lucrurile s-au mişcat deja decisiv în această direcţie.

Singura întrebare fără răspuns se referă la planurile Oracle cu privire la aplicaţia de tip office pe care Oracle o planifica pentru platforma online, aplicaţie care acum devine incertă în lipsa unui suport (inclusiv intern) pentru dezvoltarea suitei de aplicaţii.

Oricum, având în vedere lecţia pe care Oracle a primit-o cu această ocazie de la comunitatea open-source din spatele acestui proiect să prevină apariţia unor astfel de incidente pe viitor. Opţiunea de fork este o opţiune validă, însă varianta optimă în astfel de situaţii este ca cei care deţin controlul asupra viitorului unui proiect să cadă de acord şi să urmărească interesele comunităţii de utilizatori şi nu în ultimul rând a comunităţii de dezvoltatori.