Articole

100 de ani mai târziu

Acum 100 de ani, o revistă de femei încerca să ghicească o parte din progresul pe care omenirea îl va înregistra în următoarea sută de ani.

Chiar dacă deocamdată nu au fost eradicate muștele și țânțarii, iată câteva dintre ideile de atunci care au fost implementate cu brio, unele chiar cu mult timp în urmă:

  • Aer rece și cald pentru apartamente: ați auzit de air condiționat?
  • Vor exista nave aeriene. Adică avioane?
  • Din SUA în Anglia în 2 zile. Cred că se gândeau mai degrabă la 6 ore!
  • Trenuri care merg cu 150 de mile pe oră. Oh da, în Japonia s-a ajuns la peste 180 de mile pe oră/
  • Telefoane în toată lumea. Deja începem să renunțăm la ele.
  • Mâncare gata gătită. Sigur! Gată-gătită și livrată la ușă dacă vrei neapărat.
  • Fotografiile vor fi telegrafiate de la distanță. Ar fi interesant de explicat internet-ul strămoșiulor noștri.

Vă lăsăm mai jos cu o copie a paginii din revistă, să vă delectați cu idei precum aceea că americanii vor fi mai înalți decât restul lumii.

original

SETI, proiectul de căutare al vieţii extraterestre, s-a închis

Cel mai mare program de cercetare al posibilităţii ca pe alte planete să existe viaţă inteligentă, SETI, s-a închis recent datorită lipsei de fonduri. Programul nu a fost finanţat de statul american, fiind susţinut în principal dintr-o donaţie de 25 milioane de dolari pe care Paul Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, a făcut-o în contul proiectului.

Structura de radio-telescoape a SETI este compusă din 42 de antene de 7 metri fiecare, antene care sunt plasate pe o suprafaţă aflată la 300 de mile nord de San Francisco. Guvernul SUA nu a fost niciodată un mare suporter al proiectului, iar acum, în lipsa unui buget relativ mic, de 5 milioane de euro (mai puţi de 0.01% din bugetul militar anula al Statelor Unite) proiectul a fost închis.

Fundaţia care coordonează acest proiect a decis să recurgă la fani pentru a continua cercetarea, şi a solicitat suma de care are nevoie sub formă de donaţie publică, astfel ca undeva în 2013 proiectul să îşi poată relua activitatea.  Dacă sunteţi interesaţi de mai multe detalii, puteţi vizita pagina dedicată proiectului şi donaţiilor.