Articole

Super-Utilitare pentru PC sub 2Mb – partea I

Gizmodo a republicat o selecţie a lui Alan Fackler de la MaximumPC, care  a pus cap la cap o listă lungă cu utilitare pentru PC care sunt atât de bine gândite încât dimensiunea pachetului este de maxim 2Mb. În general, când vine vorba de calculatoare, cu cât mai mare şi mai mult, cu atât mai bine. Însă când vine vorba de software, povestea se schimbă: cu cât mai mic cu atât mai bine.

Astăzi o să vă prezentăm o selecţie cu 5 dintre aplicaţiile pe care le-am folosit şi noi deja, deci ne permitem să vorbim despre ele în cunoştinţă de cauză.

CPU-Z

Cpu-Z este un utilitar care îţi dă informaţii detaliate despre sistemul tău. Poţi afla care este frecvenţa exactă la care rulează procesorul, plus informaţii detaliate despre CPU, cum ar fi modelul şi submodelul acestuia (stepping şi respectiv revision). Mai poţi afla rapid informaţii concise despre placa de bază, despre RAM şi despre procesorul grafic GPU. Aplicaţia e utilă uneori pentru a te asigura că unele plăci de bază nu se comportă greşit şi setează multiplicatorul procesorului la valoare corectă, pentru a rula la capacitate maximă. Poţi să supra-încarci procesorul cu Prime 95, o altă aplicaţie din aceeaşi categorie, iar apoi poţi verifica funcţionarea corectă cu CPU Z.

uTorrent

micro Torrent este o aplicaţie mică şi foarte rapidă, care ştie să se actualizeze automat şi face singură cam toate setările de care are nevoie sistemul pentru a participa corect la reţelele de distribuţie peer-two-peer bazate pe protocolul bittorrent. uTorrent nu credem că mai are nevoie de vreo altă prezentare, mai ales că internetul este plin deja de torenţi româneşti. Ca multe aplicaţii din această listă, uTorrent este şi el gratuit. Iar dacă doriţi mai multe informaţii despre torente româneşti, răsfoiţi site-ul în căutare de detalii.

Gmail Notifier

Nu sunt prea multe de spus aici.

GMail Notifier e o aplicaţie mică şi simplă care stă în system tray şi te anunţă atunci când primeşti un nou mesaj email.

Mici customizări, ca să afli de exemplu şi cine ţi-a scris şi care este subiectul, într-o aplicaţie foarte light utilă pentru sistemul tău.

Printre opţiunile suplimentare ai un link pentru crea un mesaj nou direct din tray, link pentru schimbarea setărilor GMail, linkuri directe către fiecare din mesajele necitite şi opţiunile standard oferite de sistemul de operare pentru a închide, muta, minimiza sau reclasifica aplicaţia.

7-Zip

7-Zip este aplicaţia care probabil trebuia menţionată prima, cu litere de un cot. 7-Zip este noul băiat de cartier care detronează de la mare distanţă orice WinZip sau WinRar. Uitaţi de ele, probabil definitiv, fiindcă 7-Zip este mic, este rapid, arhivează extrem de compact, este gratuită, ştie să encripteze cu AES-256 şi aşa mai departe. Evident, ştie să arhiveze şi să dezarhiveze în-din aproape orice format, inclusiv ZIP, RAR, TAR, GZip, dar are şi formatul proprietar 7Z, care este foarte eficientă, mai ales că aplicaţia ştie să utilizeze procesoare multi-core.

IrfanView

Trebuie să recunoaştem că n-am mai folosit IrfanView în ultima vreme. Microsoft PhotoEditor care vine cu Windows s-a dovedit suficient pentru task-urile minimale de conversie şi editare de imagine. Însă IrfanView este un vizualizator de foto şi video care ştie să facă mici corecţii, slide-show-uri, plus o serie de efecte şi filtre pentru corectarea imaginilor. Marele avantaj cu IrfanView ar fi că suportă o gamă extrem de mare de formate de fişiere, toate astea într-o aplicaţie care rămâne sub 2Mb.

Vom reveni cu mai multe episoade ale acestui tutorial. Între timp, dacă folosiţi aplicaţii gratuite, optimizate ca funcţionalitate şi ca mărime, nu ezitaţi să ni le dezvăluiţi în comentarii. Trebuie să ne bazăm unii pe alţii pentru a ne optimiza activitatea zilnică de pe calculatoarele personale.