Articole

Noile Reguli ale Neutralităţii Internetului sunt oficiale

Comisia Federală de Comunicaţii din US a aprobat în Decembrie regulile revizuite ale neutralităţii Internetului, iar acestea au devenit oficiale Vineri, când au fost incluse în registrul federal. Ele vor deveni aplicabile începând cu 20 Noiembrie 2011.

Chiar dacă în România, furnizorii de internet nu s-au dedat în moduri evidente la practici neloiale cum ar fi blocarea conţinutului concurent sau taxe suplimentare pentru a obţine o conexiune mai bună la anumite site-uri, aceste tactici par să fie destul de întâlnite în alte zone.

Cu toate că noile reguli (PDF) interzic furnizorilor de internet broadband să blocheze accesul la site-uri şi aplicaţii, aceste reguli sunt un pic diferite pentru furnizorii wireless şi nu sunt aşa de clare cum ar fi dorit avocaţii fiecărei părţi (furnizori şi consumatori).

Cele 3 reguli de protecţie considerate de bază sunt următoarele:

1. Furnizorii de internet broadband fix şi mobil sunt obligaţi să dezvăluie praciticile folosite pentru network management, caracteristicile de performanţă şi termenii comerciali ai serviciilor broadband oferite.

2. Fără blocări: furnizori broadband nu au voie să blocheze conţinutul legal, aplicaţii, servicii sau echipamente inofensive; nu pot bloca site-uri legale sau să blocheze aplicaţii care să concureze cu serviciile proprii de telefonie sau video-telefonie.

3. Fără discriminare nerezonabilă: operatorii de reţele broadband fixe nu pot discrimina nerezonabil atunci când e vorba de trafic de reţea legal.

Atunci când regulile au fost publicate, în Decembrie 2010, mai multe de 80 de organizaţii au semnat o scrisoare deschisă prin care protestau în special faţă de subiectele care lăsau neprotejaţi utilizatorii reţelelor mobile.

Furnizorii de internet wireless s-au plâns şi ei, fiindcă multe din aspecte se aplică la comunicaţiile broadband, indiferent că e vorba de cele fixe sau mobile, iar acum majoritatea operatorilor de telefonie mobilă oferă (sau cel puţin pretind că oferă) internet mobil broadband.

Având în vedere că nu e vorba de un document care să fie direct aplicabil în România, s-ar putea să mai avem de aşteptat până când operatorii locali de telefonie mobilă să nu mai blocheze utilizarea serviciilor independente şi gratuite de telefonie şi video-conferinţă (gen Skype, Google Talk, etc) pentru a oferi servicii separate, mult mai scumpe, care să permită serviciile respective dar să le facă prohibitive.

sursa: Mashable