Articole

Secretul de la Lacul Morii, de la Vodafone

În mod sigur nici marketing-ul nu mai e ce-a fost. Spun asta fiindcă nici o companie mare cum e Vodafone nu pare să mai fie în stare să își gestioneze campaniile de promovare.

Am ajuns azi prin intermediul unei reclame pe site-ul Vodafone, unde, după câteva click-uri, aflu că pot să îmi cumpăr un modem Vodafone 4G LTE și să mă conectez la net mobil cu „viteză maximă de transfer de până la 10 ori mai mare”. Super, mai ales că așteptam ceva de genul ăsta pentru a mă conecta mobil într-o locație fixă!

Plus că sunt în București și dacă undeva merge LTE-ul, ar trebui să meargă în București, nu? Pagina pe care am ajuns e aici: https://www.vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/alege-vodafone/4g-lte/index.htm

vodafone 4g lte

Ca să fiu sigur, înainte să încep să mă interesez cum fac rost de un abonament și modem LTE, mă duc să verific „zona de acoperire”, printr-un link pus la dispoziție în aceeași pagină (și încercuit în captura de mai sus).

Și așa ajung aici https://www.vodafone.ro/acoperire . Selectez conștiincios Acoperire Date 4G LTE și prima impresie este că nu există nicio zonă cu LTE. Mă uit mai atent și descopăr o mâzgă galbenă suprapusă peste hartă, care sugerează că totuși există acoperire 4g/LTE în zona Bucureștiului. De ce spun „în zona” Bucureștiului? Fiindcă nu e în București.

Se pare că Vodafone s-a hotârât să facă disponibilă rețeaua 4G doar în Otopeni, pe niște câmpuri din apropierea Bucureștiului înspre Chitila și Săbăreni și pe mici fâșii de teren între Chiajna și Bolintin Deal.

vf acoperire 4g lte

Sunt sigur că acolo sunt aglomerați toți clienții Vodafone amatori de senzații tari pe net, deși recunosc că ajung și eu deseori în zona Bolintin Vale și abia dacă am semnal de voce, ca să nu vorbim de date. Într-adevăr, e Bolintin Vale, nu e Bolintin Deal!

Ca să nu public un rant aiurea, mă uit cu și mai mare atenție pe un zoom mai aproape de București.

vf acoperire 4g lte 2

Surpriză! Există 4G și în București, dar numai dacă te plimbi cu barca pe Lacul Morii sau pe salba de lacuri din nordul Bucureștiului. Acum se explică și ce căuta acel nene de l-am văzut la teve că alerga disperat pe gheața de pe lacul Morii: semnalul 4G de la Vodafone!

foto credits: ziare.com

foto credits: ziare.com

Rezumat al bursei zvonurilor despre iPhone 5 sau iPhone 4S

Chiar dacă site-urile de tehnologie au început să împrăştie zvonuri despre anumite detalii ale unui potenţial iPhone 6, să nu uităm că iPhone 5, care era iniţial aşteptat în iunie 2011, n-a fost încă lansat şi se lasă aşteptat. După ce unele surse îl dădeau pe iPhone 5 ca lansabil în Septembrie, presa interesată de segmentul smartphone a început să declare că iPhone 5 ar putea apărea pe piaţă din clipă în clipă.

Trebuie să ne amintim că anul trecut cam în această perioadă Apple lansa şi începea deja să livreze iPhone 4, iunie fiind dealtfel luna în care au fost lansate absolut toate modele noi de iPhone din 2007 încoace. În lipsa unui anunţ de orice fel anul acesta, toate site-urile de profil sunt pline de zvonuri, iar noi ne-am propus să trecem din nou în reviste câteva din cele mai interesante informaţii disponibile.

Având în vedere că astfel de zvonuri alimentează interesul consumatorilor, unele site-uri au mers până la a afirma că anumite informaţii sunt furnizate ocazional chiar de Apple, într-o abordare de marketing care nu mai e demult clasificată ca dubioasă.

Aşadar consensul general este că Apple se pregăteşte într-adevăr să lanseze un nou telefon, iPhone-urile fiind cea mai importantă sursă de venituri pentru companie chiar şi în această lume în care iPad şi touch-pad-urile în general au devenit deja un lucru comun.

Numele: nu e clar numărul, dar măcar  ştim că se va numi iPhone.

Mai mereu denumirea completă a smartphone-urilor de la Apple a fost destul de greu de ghicit. Ordinea lansărilor până acum a fost: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Acum principalii candidaţi pentru următorul terminal sunt iPhone 5 şi iPhone 4S. În zvonurile apărute pe net veţi găsi ambele denumiri, dar e posibil ca iPhone 4S să se refere de fapt la un terminal îmbunătăţit care va fi totuşi foarte asemănător cu iPhone 4 şi care va fi dedicat ofertelor speciale ale operatorilor de telefonie mobilă la un preţ rezonabil, în timp ce iPhone 5 ar putea fi într-adevăr o versiune complet nouă, cu facilităţi semnificativ îmbunătăţite faţă de iPhone 4 şi care ar putea fi următorul money-maker pentru Apple.

Momentul: nu e iunie, rămâne septembrie?

Aşa cum spuneam, toate site-urile aşteaptă lansarea din moment în moment. Chiar dacă nu e clar ce telefon va fi lansat şi care sunt caracteristicile lui, momentul ar fi într-adevăr favorabil, şi având în vedere că în trecut aceasta a fost perioada în care Apple a avut lansări foarte eficiente, nu e exclus ca până ce noi vom publica acest articol anunţul oficial să fie deja pe fluxurile de ştiri. Dacă motivele amânărilor sunt într-adevăr probleme legate de producţia de componente, care ar putea fi o explicaţie rezonabilă având în vedere problemele de producţie cu care s-au confruntat ţările asiatice, atunci ne-am putea aştepta într-adevăr la o lansare înainte de vacanţă. OmniVision, producătorul camerelor planificate pentru următorul iPhone, pare să aibă şi el nişte probleme în fluxul de producţie, iar dacă motivele sunt de această natură, e posibil ca Apple să se reorienteze pe viitor în ceea ce priveşte furnizorii de componente, mai ales că tendinţa clară este de miniaturizare şi nu poate fi prea uşor să potriveşti aproape aceleaşi componente într-un spaţiu mai mic.

Hardware: la fel şi în acelaşi timp complet altfel

Şi pe partea de hardware zvonurile despre iPhone 5 sunt foarte diversificate.

Mai multe surse susţin că noul iPhone nu va fi decât un iPhone 4 cu câteva cosmetizări. Printre cele mai vehiculate zvonuri avem ecranul edge-to-edge, adică pe toată suprafaţa frontală a aparatului, dimensiuni mai mici atât ca parametrii de volum cât şi ca greutate, un upgrade la camera foto, sau chiar o suprafaţă activă, în zona de striclă transparentă, curbată.

Printre tehnologiile vehiculate, deşi par mai degrabă dorinţe ale analiştilor care se gândesc la ceea ce trebuie să facă Apple pentru a rămâne competitiv, se mai află şi NFC şi LTE.

Diverse: ce se întâmplă cu următorul iPad

Tot pe la bursa zvonurilor se vehiculează posibilitatea ca lansarea să fie dublă, adică odată cu iPhone 5 să fie lansat şi iPad 3, inderent care ar fi denominarea pentru următorul iPad. Desigur, zvonul este la fel de valabil ca zvonurile depre iPhone 6, dar, până la urmă, trebuie să fii un fan al Apple ca să fii atât de interesant de zvonurile despre un telefon care, de ce să nu recunoaştem, nu a mai surprins prin ceva nou de la introducerea touch-screen încoace.

Oricum, aşteptăm cu interes şi noi noul iPhone, indiferent că va fi vorba de iPhone 5 sau de iPhone 4S, şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi bursa zvonurilor în tabăra adversă, pe frontul Android.

Ce îşi doresc fanii

Şi fiindcă reacţiile la aceste zvonuri nu au încetat să apară, am încercat să compilăm şi o listă cu facilităţile cele mai dorite (sau mai sperate) ale fanilor produselor mărului muşcat:

  • display tip Retina cât mai mare
  • stocare de 64GB
  • LED activ pentru notificări pe carcasă
  • 1 GB RAM
  • procesor A5 sau mai mare
  • cameră de 8MP
  • LTE
  • carcasă mai rezistentă

Dacă vă aflaţi printre cei interesaţi de acest subiect, aşteptăm cu interes părerile voastre.

15 milioane de iPhone 5 s-ar putea lansa în septembrie

Conform DigiTimes, Apple a plasat o comandă de 15 milioane de telefoane din generaţia următoare, iPhone 5, către Pegatron, un producător Taiwanez de tehnică de calcul. Data prognozată a livrării este în Septembrie 2011, dar aceeaşi sursă afirmă că noul iPhone 5 nu este o versiune foarte mult îmbunătăţită a lui iPhone 4.

Comparativ cu primul iPhone, pe care Apple reuşea să îl vândă într-un milion de exemplare în câteva luni, care chiar şi aşa era un record pentru acea vreme, acum ne uităm la livrări de mai multe milioane de iPhone-uri în fiecare trimestru, cu trimestrul 1 şi trimestru 2 al lui 2011 depăşind 15 milioane de aparate iPhone vândute.

Din informaţiile disponibile despre iPhone 5, acesta va semăna din punct de vedere al carcasei cu iPhone 4, dar va avea câteva modificări interne printre care noul procesor A5 dual-core, o cameră de 8 megapixeli şi un ecran de 3.7 sau 3.8 inch cu o rezoluţie mai mare cu o treime decât cea de la iPad 2, care are 1024×768, un amănunt care rămâne totuşi discutabil. De asemenea, conform unor informaţii scăpate pe piaţă de Verizon, e posibil ca noul iPhone 5 să suporte dual-band CDMA şi GSM, deşi nu este clar dacă telefonul va putea să profite de tehnologia 4G LTE.

Procesoare Snapdragon dual şi quad pentru Windows8

Platformele ARM și x86 sunt confirmate ca valide pentru Windows 8, după mai multe luni de zvonuri și speculații. Acum Qualcomm a venit cu informații despre cum compania de procesoare plănuiește să susțină noul sistem de operare de la Microsoft.

Primul procesor despre care se discută este Snapdragon MSM8960, un dual-core care are integrat un modem 3G/LTE capabil de viteze de până la 2.5GHz, urmat la începutul lui 2012 de un alt procesor, quad-core de data aceasta, Snapdragon APQ8064.

Este de la sine înțeles că acele companii care furnizau tradițional procesoare pentru Windows vor continua să o facă, Texas Instruments și NVIDIA fiind printre cei care trebuie menționați, însă deocamdată aceștia nu au oferit încă nici măcar detaliile pe care le-a distribuit Qualcomm.

Puteți citi întreg comunicatul de presă pe pagina următoare.

Citește mai mult

Tableta HTC Puccini, cu Honeycomb, în vara 2011

Conform unor zvonuri publicate de DigiTimes, HTC va lansa în această vară o tabletă care rulează Android 3 Honeycomb cu un ecran de 10.1 inch şi facilităţi LTE. Ecranele vor fi produse din iunie de AU Optronics şi de Wintek, iar procesorul ar trebui să fie un MSM8660 de 1.5Ghz care va rula un Android 3.0.1.

HTC Droid Incredible 2 disponibil în US din 28 Aprilie

Exact așa cum am spus în titlu, Verizon a anunțat oficial că mult-așteptatul HTC Droid Incredible 2 va fi disponibil începând de mâine la prețul obișnuit de 200 USD cu un contract Verizon pe 2 ani. De acești bani vă alegeți cu un Super LCD de 4inch, procesor Snapdragon de 1GHz, camera de 8 megapixeli cu dual LED flash, o cameră nou-nouță de 1.3Mp pe față și suport pentru hotspot mobil WiFi. Cei care mai au puțină răbdare pot să aștepte HTC Thunderbolt dacă viteza este aspectul care îi interesează cel mai mult, fiindcă Thunderbolt vine cu suport pentru LTE.

HTC Thunderbolt de vânzare din 17 Martie

HTC Thunderbolt si card de creditCu un ecran de 4.3 inch şi cu sistem de operare Android, HTC Thunderbolt va fi disponibil la 670$ sau sub 200$ cu un abonament pe 2 ani de la Verizon, primul operator de telefonie mobilă din US care va avea acest terminal disponibil începând din 17 Martie 2011, prin retailerul Wirefly.

Pe site-ul Wirefly sunt disponibile mai multe fotografii ale telefonului, împreună cu specificaţiile tehnice:

  • touchscreen de 4.3-inch
  • camera de 8-megapixeli cu un flash tip LED flash pe spate
  • o altă cameră de 1.3-megapixeli frontal
  • 8 GB of built-in memory
  • 32 GB  memorie suplimentară prin intermediul unui card microSD
  • un procesor de 1 GHz Snapdragon CPU, single core

Din punct de vedere al smartphone-urilor Android, acest HTC Thunderbolt nu este tocmai o bombă, dar suportul pentru tehnologia de comunicaţie LTE (Long Term Evolution) îl face ceva mai special. LTE este un standard 4G adoptat pe scară largă care face posibile rate de transfer care înainte nu păreau posibile în comunicaţiile mobile, mergând teoretic până la viteze de 326.4 Mbit pe secundă.