Articole

Lucruri interesante despre Nokia N9 MeeGo

Cu toate că Nokia a afirmat recent că nu îşi va reconsidera poziţia cu privire la platforma Meego, după ce a abandonat acest proiect în favoarea Windows Mobile, ne-am gândit să vă prezentăm câteva informaţii interesante despre Nokia N9, cel mai recent terminal lansat de Nokia şi singurul care va folosi Meego.

Printre cele mai interesante detalii postate de site-ul ShootSpeak despre N9 se găsesc deci:

  • În meniul principal de aplicaţii nu se pot crea în acest moment foldere noi, aşa cum e posibil chiar şi în symbian, dar e posibil ca facilitatea să fie adăugată ulterior
  • După ce activaţi opţiunea respectivă din meniul de setări, puteţi să închideţi o aplicaţie activă, în loc să o minimizaţi, dacă faceţi swipe în partea de sus a ecranului în loc de lateralul acestuia.
  • Aplicaţia de video-player de pe Nokia N9 poate să afişeze şi clipuri video în format Flash, pe lângă alte formate populare ca MKV, cu o rezoluţie maximă de 720p, dar nu poate afişa clipuri Flash în browser din lipsa unui plugin corespunzător de Adobe Flash Player.
  • N9 are suport hardware pentru recepţie radio FM, dar în acest moment nu există software pentru o astfel de aplicaţie, ceea ce înseamnă că facilitatea ar putea fi introdusă mai târziu, aşa cum s-a întâmplat şi cu N900
  • Există posibilitatea ca ecranul principal să fie făcut open-source, astfel încât dezvoltatorii să poată adăuga facilităţi noi, widget-uri şi alte elemente active.
  • La o întâlnire din Malaesia s-au vehiculat şi câteva preţuri pentru N9, mai precis 600USD pentru versiunea cu 16GB şi 749USD pentru cea cu 64GB, cu toate că preţurile nu sunt confirmate ca definitive.
  • În jocuri se poate dezactiva opţiunea de swipe, pentru a preveni minimizarea accidentală a acestora
  • Arhitectura din jurul camerei foto-video este deschisă, ceea ce înseamnă că vor putea fi dezvoltate şi alte aplicaţii, de la alţi developeri, care să utilizeze camera de pe N9.
  • Este destul de probabil ca pe Nokia N9 să funcţioneze cel puţin încă un browser alternativ, cum este Fennec, versiunea beta de la Firefox Mobile.

Chiar dacă nu mai suntem neapărat fani ai Nokia după ultimele decizii ale companiei finlandeze, se pare că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe frontul Meego, iar platforma ar putea avea o şansă minimă să rămână pe linia de plutire mai ale împreună cu Intel şi în ciuda trădării celor de la Nokia.

Dual-boot Windows 7 şi Symbian Fujitsu LOOX F-07C

Nu numai că nu e vorba de Windows Phone 7, ci chiar de Windows 7 Home Premium 32-bit, dar acest smartphone de la Fujitsu poate să boot-eze şi sistemul de operare Symbian.

E vorba de un smartphone cu un ecran LCD de 4inch şi rezoluţie 1024×600 pe un procesor Intel Atom de 1.2GHz, 1GB RAM LPDDR400, conectivitate wireless 802.11b/g/n, disk eMMC de 32GB şi un slot microSDHC pentru extinderea memoriei.

Smartphone-ul are 2 camere video, una de 5 megapixeli pe spate cu autofocus şi recunoaşterea feţelor, şi o cameră VGA pe faţă pentru apeluri video.

Lansarea acestui mic monstru este programată pentru Iunie sau Iulie 2011, iar noi aşteptăm cât mai multe telefoane cu rezoluţie mare, preferabil pe Android şi cu o rezoluţie verticală de 600 pixeli sau mai mult.

Vin rezultatele pe trimestrul 1: Nokia şi Apple

Companiile de tehnologie au început să publice rezultatele înregistrate pe primul trimestru din 2011. În timp ce Apple a anunţat rezultate care bat din nou toate recordurile precedente de performanţă, Nokia se află în situaţia în care înregistrează cele mai slabe rezultate din ultimi ani, în condiţiile în care trendul descendent se amplifică în ciuda noului parteneriat cu Microsoft. În funcţie de rezultatele pe termen mediu şi lung ale acestui parteneriat şi înclinaţia pieţei către Windows Mobile sau Android, s-ar putea ca pe termen lung decizia de a trece în tabără Microsoft să nu se dovedească cea mai bună soluţie pentru Nokia.

Nokia a reuşit să coboare de la un procent de 41% pe piaţa smartphone-urilor, pe care îl avea acum un an, la 31% în Ianuarie 2011, iar acum la un all-time-low de 26 procente, în timp ce profiturile operaţionale s-au redus cu peste 17%. Chiar şi CEO-ul Nokia, Stephen Elop, care descrie primul trimestru ca solid, este precaut cu privire la următorul trimestru, pe care-l descrie ca problematic. Tot Elop vorbeşte pozitiv despre perspectivele din 2011, prin prisma planurilor pentru telefoane mobile şi telefoane Symbian, dar prognoza este cel puţin discutabilă având în vedere că termenii pe care ne aşteptam să îi auzim erau „Windows Phone” sau „MeeGo”.

Nokia E6, urmaşul lui E72 pe Symbian^3 Anna

Nokia va lansa un nou terminal din seria telefoanelor cu tastatură completă, începută cu E61, E62, E61i şi continuată apoi cu E71 şi E72. La Nokia E6, designul a fost conservat de la Nokia E72 şi s-au adăugat câteva îmbunătăţiri pe partea de hardware, controlată acum de noul OS Symbian^3 Anna.

Deşi nu sunt oferite date clare pentru lansare, atât ca timp cât şi ca preţ, se pare că telefonul este planificat pentru a fi disponibil în acest trimestru, deci până în Iunie ar trebui să puteţi pune mâna pe aceste telefoane, dacă nu cumva v-aţi decis că merită să faceţi trecerea la un Nokia X7, despre care am vorbit foarte recent şi care este şi el planificat pentru lansare în aceaşi perioadă.

Oricum, pentru cei care sunt interesaţi, iată şi specificaţiile complete ale acestui telefon:

Specificaţii Nokia E6:
2.46-inch display @ 640×480 pixels
8GB internal storage
256 MB RAM, 1GB ROM
up to 32GB microSD
HSDPA 10.2Mbps, HSUPA 2.0Mbps
WiFi 802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0 w/ A2DP
USB On-the-go support
8MP fixed-focus w/ dual-LED flash
720p@25fps video recording
600MHz ARM 11 processor
2D/3D Graphics HW Accelerator with OpenVG1.1 and OpenGL ES 2.0
FM Radio tuner
Li-Ion 1500 mAh

O analiză Gartner arată că Android va domina piaţa în 2015

Previziunile dintr-o analiză Gartner foarte recentă sugerează faptul că până în 2015, Android va ajunge la o cotă de piaţă de aproape 50%, în timp ce Microsoft va acopa locul 2 cu doar 19%, iar iOS de la Apple (cu sistemul de operare pentru iPhone) ar veni al treilea, cu 17%. RIM cunoscut pentru BlackBerry, va trebui să se mulţumească cu 11% în timp ce Symbian-ul de la Nokia va fi practic dispărut, cu 0.1% care pare mai degrabă reziduale.

În 2011 Android-ul deja domină, cu o cotă de 38 de procente, dar cei de la Apple sunt încă pe locul 2, însă aşa cum spuneam, până în 2015 aşteptările sunt ca acest loc să fie preluat de Microsoft.

Un alt aspect menţionat în raport este că vânzările de SmartPhone-uri se vor dubla în 2012 faţă de 2010, deci probabil vă număraţi printre viitori (dacă nu deja actualii) posesori de SmartPhone.

Intel mizează pe MeeGo în ciuda trădării Nokia

Intel rămâne optimist cu privire la noua platformă open-source MeeGo, în ciuda faptului ca Nokia a decis să intre în parteneriat cu Microsoft pentru terminalele produse de gigantul finlandez. Intel mizează pe o serie de parteneri puternici care contribuie la dezvoltarea MeeGo, printre care competitorii de la AMD, TexasInstruments şi Ericsson, operatori de telefonie mobilă ca Orange, Telefonica şi Sprint şi companii de tehnologie ca Novell şi Wind River.

Intel speră ca în acest an să aducă pe piaţa tablete bazate pe chip-ul Atom, un procesor cu consum mic gândit special pentru smartphones şi alte device-uri portabile, următorul pas fiind desigur telefoanele.

Mai mult, în ciuda anunţului Nokia cu privire la renunţarea la Symbian şi MeeGo, aceştia vor lansa totuşi un smartphone MeeGo în acest an.

Mai multe companii, inclusiv Orange, susţin această platformă pentru caracteristica deschisă, platformele open dovedindu-se în ultimii ani cele mai eficiente în promovarea dezvoltării de aplicaţii nu doar de către furnizor ci şi de comunitatea de utilizatori.

Intel speră ca într-o perioadă rezonabilă de timp platformele MeeGo să se plaseze pe locul 3, după cele de la Apple şi Android.

Speranţele Intel legate de chip-ul Intel Atom se legau şi de suportul Nokia pentru aceste micro-procesoare, având în vedere că platforma Windows Phone 7 nu funcţionează pe aceste procesoare de la Intel.

În opinia noastră, mişcarea pe care Nokia a făcut-o către Microsoft face parte dintr-o lungă serie de greşeli pe care Nokia le-a făcut de-a lungul ultimilor ani, greşeli care vor conduce încet dar sigur nu doar către pierderea supremaţiei în zona de telefoane mobile ci poate chiar către dispariţia Nokia ca jucător important de pe această piaţă. Nokia, ca şi Microsoft, nu reuşeşte să perceapă trendul continuu de migrare către platformele deschise, trend care nu este neapărat determinat de valoarea intrinsecă a conceptelor deschise ci de însăşi deschiderea pe care aceste platforme o oferă programatorilor, dezvoltatorilor şi nu în ultimul rând utilizatorilor.