Articole

Cum se curăţă corect lentilele foto

Printre ştirile IT ale săptămânii trecute, tocilarii de la HowToGeek au publicat un tutorial video creat de Nikon Help Hotline despre cum să cureţi corect o lentilă foto. Evident, tutorialul se aplică la fel de bine lentilelor pentru DSLR precum şi lentilelor convenţionale, iar metoda este la fel de bună pentru obiective Nikon, Canon sau orice altă marcă de lentile, recomandările fiind de ordin general şi nu specifice unei mărci anume.

Recenzie Canon EOS 1100D (Canon Rebel T3 în US)

Chiar dacă nu ne-am propus o recenzie extensivă, vom trece în revistă principalele aspecte ale acestei noi camere din punct de vedere al pasionatului de fotografie mai degrabă decât prin prisma profesionistului care va verifica şi va compara fiecare detaliu tehnic.

Asta nu înseamnă că noul Canon EOS 1100D nu stă bine la capitolul tehnic. Camera, cunoscută în Statele Unite ca Rebel T3, are un senzor de 12.2 megapixeli, un sistem de acces la comenzi foarte prietenos cu utilizatorul şi se remarcă prin uşurinţa în utilizare.

Printre neajunsuri remarcate în alte review-uri se pare că cele mai importante sunt legate de senzaţia pe care o dă cameră în mână şi de ecranul LCD care este relativ mic în comparaţie cu ceea ce oferă azi majoritatea DSLR-urilor.

Faptul că această cameră este gândită pentru începători nu înseamnă că s-a făcut rabat la calitate. Din contră, zgomotul pe imagine apare doar la valori ISO foarte mari, cameră comportându-se dealtfel foarte bine în condiţii de iluminare slabă.

Concluzia ar fi că vorbim de o cameră intuitivă şi care răspunde bine atât la comenzi cât şi la pretenţiile fotografului, aşa că dacă o găsiţi la un preţ rezonabil şi sunteţi la primi paşi în fotografie probabil este un aparat foarte potrivit dacă sunteţi dintre cei care cred că vor deveni fani Canon mai degrabă decât Nikon.

Desigur, camera este proaspăt lansată, deci preţul de 600 USD care este acum pe etichetă în US ar trebui să scadă semnificativ în câteva luni când acest DSLR va fi deja old-news.

Super Zoom – recenzie Nikon Coolpix P500

Sau mai bine zis: Mega Zoom, aşa cum denumesc cei de la Nikon această gamă, al cărei proaspăt membru este Nikon Coolpix P500, care vine cu o lentilă echivalentă unui 800mm: un 36x optical zoom de f3.4-5.7 21.5-800mm. Camera anterioară din aceeaşi serie avea o lentilă de „numai” 26x, adică echivalentă (pe 35mm) unui zoom de 678mm, iar camera concurentă de la Canon, PowerShot SX30 IS avea un factor de zoom de 35x (dar 840 mm în echivalenţă pe 35mm), cu diferenţa că lentila de la Canon pleacă de la un zoom mai mare, deci poza efectivă va fi şi ea mai „zoomată” pe Canon decât pe Nikon. Totuşi asta probabil nu va conta prea mult pentru cei care se vor uita la specificaţiile de zoom şi atât.

Acest p500 are senzor CMOS iluminat din spate de 12 Megapixeli şi un procesor de imagine Expeed C2 Dual. Am remarcat capacitatea de a trage 5 frames pe secundă la rezoluţie maximă, ceea ce poate fi util, şi are diverse setări programate, de exemplu pentru portrete în scene slab iluminate. Nu e de uitat nici opţiunea de high dynamic rage (HDR) disponibilă pentru fotografii landscape.

Pentru cei care vor să filmeze cu această cameră, e de remarcat că filmează în full-HD la 30 fps, dar, mult mai important şi mai remarcabil, poate trage în high-speed până la 240 fps, ceea ce poate ajuta la o captură foarte interesantă pentru evenimente care se desfăşoară foarte rapid.

Recenzie Canon EOS 5D MkII (review)

EOS 5D MkII de la CANON e un DSLR cu Live View şi înregistrare de film, cu o rezoluţie de 21.1 megapixeli şi cu senzor full-frame. Aşadar, un aparat profesional la un preţ acceptabil pentru amatori. Performanţele şi specificaţiile sunt excelente, captura video este de foarte bună calitate, iar fotografiile sunt la standardulul cu care Canon ne-a obişnuit.

Am remarcat lipsa unui controler intern wireless, lipsa flash-ului integrat, sistemul de autofocus relativ demodat şi nu ne-ar fi deranjat dacă accesul la anumite funcţii ar fi fost ceva mai simplu şi mai direct.

În concluzie, acesta este aparatul pe care să vi-l cumpăraţi dacă bugetul vă permite şi dacă sunteţi pregătiţi pentru lumea exclusivistă a digitalelor full-frame.