Articole

ONU declară accesul la internet un drept al omului

Un raport al Națiunilor Unite emis vineri afirmă că deconectarea oamenilor de la internet este un violare a drepturilor omului și o încălcare a legilor internaționale.

Raportul se adresează în special Franței și Marii Britanii, țări care au adoptat recent legi care permit autorităților să deconecteze de la internet pe cei care încalcă drepturile de autor. Raportul protestează de asemenea împotriva blocării accesului la internet pentru a preveni protestele (link la fișierul PDF).

Raportorul special al Națiunilor Unite consideră că deconectarea și interzicerea accesului la internet, indiferent de motivele deconectării (inclusiv pe motiv de încălcare a legilor drepturilor de autor), ca fiind disproporționate și de acea o încălcare a articolului 19, paragraful 3, a Convenției Internaționale pentru Drepturi Civile și Politice.

Raportul a fost emis în aceași zi în care o companie de monitorizare a internetului a depistat faptul că în două treimi din teritoriul Siriei accesul la internet a fost complet întrerupt, într-o acțiune care pare să fie răspunsul autorităților guvernamentale la mișcările civile de protest din această țară.

Despre torente româneşti şi legalitatea descărcărilor

În mai multe materiale jurnalistice publicate recent inclusiv pe internet, unele chiar pe site-uri serioase de ştiri ca realitatea.net, se vehiculează idea că descărcarea de filme de pe internet, folosind torenţi sau alte programe P2P cum e DC PlusPlus, nu ar constitui o infracţiune. Se mai spune în aceste articole că atâta vreme cât descarci filmele pentru uzul propriu şi nu pentru distribuţie sau vânzare, nu eşti luat în vizor de Poliţie sau alte autorităţi de reglementare în domeniul dreptului de autor.

Totuşi, în aceleaşi articole se menţionează că „numai cei care descarcă şi pun la dispoziţia altora sunt pasibili de amendă sau închisoarea”.

Să lămurim deci un lucru: dacă descarci un film de pe torenţi, româneşti sau nu, în general cel puţin pe perioada pe care descarci un film contribui şi tu cu părţi din film la respectivul torent. Adică „pui la dispoziţia altora” acelaşi material, prin intermediul acestor torente. Aceaşi situaţie cu programele de tip DC, care deobicei te obligă să pui şi tu la dispoziţia altora materiale ca să poţi descărca. Deci… veştile nu-s chiar aşa „bune”. Dar nici prea rele.

Şi ca să trag totuşi o concluzie realistăcred că într-adevăr organismele de control nu se ocupă cu urmărirea utilizatorului de rând care descarcă de pe torente româneşti un episod din „Bine dotat” ca să-l urmărească liniştit acasă fiindcă l-a ratat pe HBO (la care are abonament plătit dealtfel) şi fiindcă nu are răbdare să aştepte reluarea…

ilustraţie: Cassini