ONU declară accesul la internet un drept al omului

Un raport al Națiunilor Unite emis vineri afirmă că deconectarea oamenilor de la internet este un violare a drepturilor omului și o încălcare a legilor internaționale.

Raportul se adresează în special Franței și Marii Britanii, țări care au adoptat recent legi care permit autorităților să deconecteze de la internet pe cei care încalcă drepturile de autor. Raportul protestează de asemenea împotriva blocării accesului la internet pentru a preveni protestele (link la fișierul PDF).

Raportorul special al Națiunilor Unite consideră că deconectarea și interzicerea accesului la internet, indiferent de motivele deconectării (inclusiv pe motiv de încălcare a legilor drepturilor de autor), ca fiind disproporționate și de acea o încălcare a articolului 19, paragraful 3, a Convenției Internaționale pentru Drepturi Civile și Politice.

Raportul a fost emis în aceași zi în care o companie de monitorizare a internetului a depistat faptul că în două treimi din teritoriul Siriei accesul la internet a fost complet întrerupt, într-o acțiune care pare să fie răspunsul autorităților guvernamentale la mișcările civile de protest din această țară. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.