Articole

Viteză de boot incredibilă pentru Windows 8

Într-un filmuleţ postat recent de Microsoft pe MSDN, este prezentat un laptop care bootează Windows 8 în câteva secunde. Pentru a exemplifica fără dubii această viteză incredibilă, laptopul are bateria scoasă la începutul prezentării. După introducerea bateriei se poate observa că la pornirea calculatorului timpul de la apăsarea butonului până când apare ceva ce seamănă cu interfaţa aşteptată pentru Windows 8 este de doar câteva secunde, şi chiar şi aceste secunde sunt împărţite aproape egal între bootarea efectivă şi perioada de POST, adică pre-boot.

În diagrama de mai jos puteţi vedea împărţirea timpului de boot pe etape:

Meetoda utilizată de Microsoft pentru Windows 8 este un pic tricky, în sensul în care practic Windows va încărca un soi de imagine de hibernare care va conţine doar imaginea sistemului iniţial echivalentă practic unei operaţiuni de hibernare realizată imediată după o bootare normală, deci cu foarte puţine elemente prezente în RAM din zona de aplicaţii.

Este evident că Microsoft a lucrat şi la optimizarea resurselor de care Windows 8 are nevoie pentru a parcurge secvenţa de boot, aşa că sperăm ca la această versiune să nu mai fim nevoiţi ca primele operaţiuni pe care le face să fie dezactivarea unor servicii pornite inutil sau limitarea opţiunilor de interfaţă grafică pentru a creşte performanţa şi a conserva resursele RAM şi CPU.

Super-Utilitare pentru PC sub 2Mb – partea I

Gizmodo a republicat o selecţie a lui Alan Fackler de la MaximumPC, care  a pus cap la cap o listă lungă cu utilitare pentru PC care sunt atât de bine gândite încât dimensiunea pachetului este de maxim 2Mb. În general, când vine vorba de calculatoare, cu cât mai mare şi mai mult, cu atât mai bine. Însă când vine vorba de software, povestea se schimbă: cu cât mai mic cu atât mai bine.

Astăzi o să vă prezentăm o selecţie cu 5 dintre aplicaţiile pe care le-am folosit şi noi deja, deci ne permitem să vorbim despre ele în cunoştinţă de cauză.

CPU-Z

Cpu-Z este un utilitar care îţi dă informaţii detaliate despre sistemul tău. Poţi afla care este frecvenţa exactă la care rulează procesorul, plus informaţii detaliate despre CPU, cum ar fi modelul şi submodelul acestuia (stepping şi respectiv revision). Mai poţi afla rapid informaţii concise despre placa de bază, despre RAM şi despre procesorul grafic GPU. Aplicaţia e utilă uneori pentru a te asigura că unele plăci de bază nu se comportă greşit şi setează multiplicatorul procesorului la valoare corectă, pentru a rula la capacitate maximă. Poţi să supra-încarci procesorul cu Prime 95, o altă aplicaţie din aceeaşi categorie, iar apoi poţi verifica funcţionarea corectă cu CPU Z.

uTorrent

micro Torrent este o aplicaţie mică şi foarte rapidă, care ştie să se actualizeze automat şi face singură cam toate setările de care are nevoie sistemul pentru a participa corect la reţelele de distribuţie peer-two-peer bazate pe protocolul bittorrent. uTorrent nu credem că mai are nevoie de vreo altă prezentare, mai ales că internetul este plin deja de torenţi româneşti. Ca multe aplicaţii din această listă, uTorrent este şi el gratuit. Iar dacă doriţi mai multe informaţii despre torente româneşti, răsfoiţi site-ul în căutare de detalii.

Gmail Notifier

Nu sunt prea multe de spus aici.

GMail Notifier e o aplicaţie mică şi simplă care stă în system tray şi te anunţă atunci când primeşti un nou mesaj email.

Mici customizări, ca să afli de exemplu şi cine ţi-a scris şi care este subiectul, într-o aplicaţie foarte light utilă pentru sistemul tău.

Printre opţiunile suplimentare ai un link pentru crea un mesaj nou direct din tray, link pentru schimbarea setărilor GMail, linkuri directe către fiecare din mesajele necitite şi opţiunile standard oferite de sistemul de operare pentru a închide, muta, minimiza sau reclasifica aplicaţia.

7-Zip

7-Zip este aplicaţia care probabil trebuia menţionată prima, cu litere de un cot. 7-Zip este noul băiat de cartier care detronează de la mare distanţă orice WinZip sau WinRar. Uitaţi de ele, probabil definitiv, fiindcă 7-Zip este mic, este rapid, arhivează extrem de compact, este gratuită, ştie să encripteze cu AES-256 şi aşa mai departe. Evident, ştie să arhiveze şi să dezarhiveze în-din aproape orice format, inclusiv ZIP, RAR, TAR, GZip, dar are şi formatul proprietar 7Z, care este foarte eficientă, mai ales că aplicaţia ştie să utilizeze procesoare multi-core.

IrfanView

Trebuie să recunoaştem că n-am mai folosit IrfanView în ultima vreme. Microsoft PhotoEditor care vine cu Windows s-a dovedit suficient pentru task-urile minimale de conversie şi editare de imagine. Însă IrfanView este un vizualizator de foto şi video care ştie să facă mici corecţii, slide-show-uri, plus o serie de efecte şi filtre pentru corectarea imaginilor. Marele avantaj cu IrfanView ar fi că suportă o gamă extrem de mare de formate de fişiere, toate astea într-o aplicaţie care rămâne sub 2Mb.

Vom reveni cu mai multe episoade ale acestui tutorial. Între timp, dacă folosiţi aplicaţii gratuite, optimizate ca funcţionalitate şi ca mărime, nu ezitaţi să ni le dezvăluiţi în comentarii. Trebuie să ne bazăm unii pe alţii pentru a ne optimiza activitatea zilnică de pe calculatoarele personale.

 

Noutăţi în tehnologie la China Customer Electronics Fair

Pe 8 aprilie a început la Shenzhen Exhibition Center China Customer Electronics Fair, unul din cele mai importante târguri de tehnologie şi electronice din China.

Am selectat aici câteva gadeget-uri care au fost prezentate la târg, majoritatea în domeniul tablet-PC-urilor, tabletelor şi echipamentelor portabile.

Primul este un tablet PC cu CPU Marvell şi care rulează Android 2.2. Pe carcasa alba care nu arată aşa de rău sunt integrate un slot pentru card 3G şi mufă RJ45 pentru conectare directă la reţea.

Un tablet PC de la Archos, cu ecran de 4.3inch disponibil şi cu ecran de 3.2 şi 2.8 inch, la un preţ mai mic decât un iTouch.

Urmează un tablet PC cu ecran de 10.1 inch, care este acum la mare modă datorită posibilităţi de a rula şi Android 2.2 printr-un sistem de dual-boot.

A fost prezent şi un mini PC cu tastatură completă care e gândit ca un PC portabil pentru business use.

Un alt mini PC, din nou pe alb, vine cu mufă de conectare HDMI, dar nu e clar dacă e vorba de conectare HDMI dinspre sau spre un alt device/monitor.

Un alt tablet PC gândit pentru jocuri, vine echipat cu CPU Atom şi are forma unui PSP.

Cu acest device apare şi conceptul de mini-netbook, de parcă netbook-ul nu era suficient de mic, şi este echipat cu un CPU Atom, sub un ecran de 5″.

O alta tabletă super-simplă, cu o ramă un pic cam mare după părerea noastră, vine cu un CPU bazat pe A9 şi cu sistem de operare Android 2.3.

Printre concluziile celor care au fost la faţa locului se numără faptul că tablet pc-urile de dimensiuni mari încep să devină populare, deşi există un număr mare de tablete de orice dimensiuni. Un alt highlight ar fi tabletele care sunt capabile de dual-boot, aşa că se pare că nu suntem gata încă să renunţăm complet la Windows.

 

 

 

HTC Thunderbolt de vânzare din 17 Martie

HTC Thunderbolt si card de creditCu un ecran de 4.3 inch şi cu sistem de operare Android, HTC Thunderbolt va fi disponibil la 670$ sau sub 200$ cu un abonament pe 2 ani de la Verizon, primul operator de telefonie mobilă din US care va avea acest terminal disponibil începând din 17 Martie 2011, prin retailerul Wirefly.

Pe site-ul Wirefly sunt disponibile mai multe fotografii ale telefonului, împreună cu specificaţiile tehnice:

  • touchscreen de 4.3-inch
  • camera de 8-megapixeli cu un flash tip LED flash pe spate
  • o altă cameră de 1.3-megapixeli frontal
  • 8 GB of built-in memory
  • 32 GB  memorie suplimentară prin intermediul unui card microSD
  • un procesor de 1 GHz Snapdragon CPU, single core

Din punct de vedere al smartphone-urilor Android, acest HTC Thunderbolt nu este tocmai o bombă, dar suportul pentru tehnologia de comunicaţie LTE (Long Term Evolution) îl face ceva mai special. LTE este un standard 4G adoptat pe scară largă care face posibile rate de transfer care înainte nu păreau posibile în comunicaţiile mobile, mergând teoretic până la viteze de 326.4 Mbit pe secundă.