Viteză de boot incredibilă pentru Windows 8

Într-un filmuleţ postat recent de Microsoft pe MSDN, este prezentat un laptop care bootează Windows 8 în câteva secunde. Pentru a exemplifica fără dubii această viteză incredibilă, laptopul are bateria scoasă la începutul prezentării. După introducerea bateriei se poate observa că la pornirea calculatorului timpul de la apăsarea butonului până când apare ceva ce seamănă cu interfaţa aşteptată pentru Windows 8 este de doar câteva secunde, şi chiar şi aceste secunde sunt împărţite aproape egal între bootarea efectivă şi perioada de POST, adică pre-boot.

În diagrama de mai jos puteţi vedea împărţirea timpului de boot pe etape:

Meetoda utilizată de Microsoft pentru Windows 8 este un pic tricky, în sensul în care practic Windows va încărca un soi de imagine de hibernare care va conţine doar imaginea sistemului iniţial echivalentă practic unei operaţiuni de hibernare realizată imediată după o bootare normală, deci cu foarte puţine elemente prezente în RAM din zona de aplicaţii.

Este evident că Microsoft a lucrat şi la optimizarea resurselor de care Windows 8 are nevoie pentru a parcurge secvenţa de boot, aşa că sperăm ca la această versiune să nu mai fim nevoiţi ca primele operaţiuni pe care le face să fie dezactivarea unor servicii pornite inutil sau limitarea opţiunilor de interfaţă grafică pentru a creşte performanţa şi a conserva resursele RAM şi CPU.

 

6 raspunsuri
 1. valy
  valy says:

  Daca laptopul are un SSD normal ca booteaza asa repede si in plus se poate de dragul impresiei sa foloseasca si inovatile aduse de cei de la Phoenix Technologies asa cum se poate vedea si din clipul asta http://youtu.be/z9E_Qri8b2E deci din punctul meu de vedere nimic impresionant :)

  Răspunde
 2. Lucian Ruda
  Lucian Ruda says:

  Nimic neobisnuit sau extraordinar, nimic magic, dar eu zic ca totusi e impresionant. Nu e vreo mare inventie, dar nu ma va deranja sa butez in 2 secunde.
  Ar fi intr-adevar foarte interesant de vazut in cat timp revine dintr-un hibernate adevarat, mai ales ca eu cel putin fac un reboot/shutdown o data la cateva saptamani, cand ma obliga vreun update, altfel doar hibernare, ca sa continui mereu cu treaba exact de unde am ramas.

  Răspunde
 3. Robert
  Robert says:

  Laptopul mi-e greu sa cred ca are ssd. E un HP normal…ProBook daca nu ma insel. Oricum, vom vedea cand va aparea, daca ei se lauda cu asta, probabil ca asa e.

  Răspunde
 4. valy
  valy says:

  Mi_am pus in cap sa demontez acesta performanta si vin cu noi date :) asa ca prezint configuratia laptop_ului:Intel Core i7-2620M,8GB RAM,si 160GB SSD deci destul de ok pentru performanta.Din ce m_am documentat am inteles ca in sesiunile de sleep si hibernare se salvaza doar sesiunile kernelului excluzandule pe cele ale userului plus ca la reinitializare se va folosi toate necleele cpu_ului.oricum afi dupa ce instalezi firewall,antivirus s.a.m.d. tot pe la un minut o sa booteze ;)

  Răspunde
  • Lucian Ruda
   Lucian Ruda says:

   Da, laptopul e unul destul de bine configurat pentru a optimiza timpul de boot, dar mie in continuare mi se pare impresionanta viteza de bootare. Ai dreptate si tu cu restul de optiuni, gen diverse alte servicii pe care pe masura ce folosesti calculatorul le adaugi in zona de boot, deci ne vom da seama cu adevarat cam care e performanta in conditii normale doar atunci cand il vom putea testa… in conditii normale :)
   De fapt cam ceva de genul asta se sugereaza si in articolul de aici, pe final…

   Răspunde
 5. Lucian Ruda
  Lucian Ruda says:

  Sunt curios ce părere aveţi şi despre cealaltă facilitate, transferul paralel de fişiere, descrisă în articolul ce tocmai a fost publicat azi.

  Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] transfer, viteza primului va scădea la 8%.Dacă la un alt feature anunţat recent, referitor la reducerea timpului de boot pentru Windows 8, am fost foarte încântaţi de ceea ce am văzut în teste, aici verdictul, până la un test […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + fourteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.