Articole

Codec open-format 4k de la Sony

Odată cu vânzările camerelor mari de 4K (gama ”CineAlta”), Sony s-a gândit că aceste 2000 de camere (F5 și F55s) ar putea beneficia de un codec nou gândit pentru această rezoluție mare.

Codec-ul este gândit să fie consumer friendly, XAVC S a renunțat la containerul MXF în favoarea lui MPEG4. El este bazat pe familiarul h.264, care ar trebui să asigure compatibilitate foarte bună odată ce aplicațiile vor începe să suporte și formatul XAVC S.

35mm_family_3F65-F55-F5-F3-FDTimes-640x199

Asta înseamnă probabil că Sony se gândește să lanseze o gamă lungă de camere consumer și prosumer de 4K.

XAVC este prezentat ca un format open, iar Sony a propus și altor producători licențierea codec-ului, și se pare că peste 60 de producători sunt interesați.

Iată și descrierea tehnică a code-ului așa cum e prezentat chiar de Sony:

sony xavc Codec“XAVC S” profile
Resolution: 4K (3840 x 2160), HD, and Proxy
Compression: MPEG-4 AVC/H.264
Wrapping format: MP4
Audio: Linear PCM and AAC
Note: Each manufacturer will decide which profile and operating point of XAVC they will implement in their products.

Suporterii acestui format sunt destul de mulți:

Abekas, Incorporated / Adobe® / Assimilate Inc. / ASTRODESIGN, Inc. / Avid Technology, Inc. / Blackmagic Design Pty. Ltd. / Cinegy LLC. / Codex Digital / Colorfront / CyberLink Corp. / Digital Vision / EVS Broadcast Equipment / FairlightAU Pty Ltd. / FilmLight Ltd. / Final Cut Pro X / Firefly Cinema /
Grass Valley / Harris Broadcast / IBEX Technology Co.,Ltd. / Imagination Technologies Limited/
Matrox Electronic Systems Ltd. / MTI Film / Pegasys Inc. / Quantel Ltd. /Rohde & Schwarz DVS GmbH / Rovi’s MainConcept / SAKURA EIKI Co.,Ltd. / Sobey Digital Technology Co.Ltd. / Sony Vegas ™ Pro 12 / YoYotta Ltd. / Zaxel Systems Incorporated

 

Motorola Xoom 2, mai aproape de lansare

Pe internet au început să apară articole şi poze cu ceea ce pare să fie într-adevăr noul Motoral Xoom 2. Cel puţin în pozele care au apărut pe net, pare să fie vorba de o tabletă cu colţuri rotunjite, cu porturi micro-USB şi HDMI, un slot de care SIM şi câteva butoane flush pe spate. Tot în poze se poate remarca inscripţionarea HD pe camera dorsală.

E foarte posibil ca imaginile apărute pe net să fie doar metoda prin care cei de la Motorola testează reacţiile la aspectul carcasei, mai ales că nu există nicio poză cu Motoral Xoom 2 în funcţiune.

Nokia N9, după unii o minune, după alţii un Zombie

Când vine vorba de noul Nokia N9, părerile celor care au analizat deja terminalul sunt destul de împărţite. Gizmodo vorbeşte despre un telefon cu hardware super-frumos dar un zombie pe partea de software, în timp ce YugaTech îl laudă de parcă e noua minune a lumii.

Telefonul Nokia N9 a fost anunţat la Nokia Connection 2011, din Singapore şi va rula pe Meego 1.2 Harmattan. Se pare că cei de la Nokia s-au prins că toată şmecheria cu un sistem de operare este să aibă atât o versiune de tip x.y cât şi o denumire dubioasă. Pe partea de hardware, parametrii sunt următorii:

  • 3.9-inch AMOLED screen @ 854×480 pixels
    ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 GHz
    PowerVR SGX530
    1GB RAM
    16GB and 64GB internal storage
    Bluetooth 2.1
    WiFI 802.11 b/g/n
    3G/HSDPA 14.4Mbps
    NFC
    8MP autofocus camera with Carl Zeiss optics
    720p HD video recording @ 30fps with stereo sound
    2 x LED flash
    2nd front-facing camera for video calls
    1450mAh battery

Telefonul are o grosime de 7.6 până la 12.1 mm, deci pare mai subţire decât predecesorul Nokia N8, şi vine cu un design unibody din policarbonat prevopsit, astfel încât şi dacă îl zgârii accidental, culoarea rămâne aceeaşi. Data de lansare va fi spre finalul lui 2011.

Revenind la părţile mai proaste: acest telefon minunat rulează MeeGo, şi nu Mango, ceea ce înseamnă că acest telefon vine cu un dezavantaj din fabrică, ca să nu spunem ca reviewerii de la Gizmodo care l-au declarat mort înainte să se nască pentru majoritatea utilizatorilor potenţiali. Practic, utilizatorii care se respectă vor aştepta probabil acest telefon sau o variantă similară care să ruleze un Windows Phone Mango.

Nu ezitaţi să ne spuneţi în comentarii ce părere aveţi despre acest telefon, dar şi despre decizia MeeGo vs Mango, dacă v-a preocupat acest subiect.

 

 

Angry Birds pentru PC, beta în Chrome Web Store

Google a lansat recent faimosul joc Angry Birds, despre care am mai vorbit şi noi, pe Google Chrome Web Store, asta însemnând că Angry Birds poate rula acum pe virtual orice platformă. Jocul poate fi descărcat gratuit de pe Chrome Web Store, şi poate fi instalat ca aplicaţie Chrome.

Ne pare bine că  în joc se salvează starea curentă a progresului în joc, astfel încât să nu-l iei de la capăt de fiecare dată când îl accesezi din nou. Un aspect pe care l-am mai verificat şi care ne-a dezamăgit a fost că rezoluţia ferestrei de joc efectiv este limitată chiar şi în versiunea HD, astfel încât nu te poţi bucura de întreaga suprafaţă a monitorului ca să vezi şi păsările şi ţintele. Sau poate chiar asta e idea.

Un lucru interesant pe de altă parte este posibilitatea de a juca Angry Birds pe un computer desktop multitouch care rulează Windows 7, controalele jocului fiind perfect gândite, jocul putând fi jucat pe un ecran touch-screen de PC exact la fel cum este jucat pe un smartphone Android. Noi am făcut testele cu un MSI WindTouch AE2420 multitouch şi nu am avut nimic de reproşat.

Lansarea Nokia X7, cu Symbian „Anna”

După ce în urmă cu câteva luni, la începutul anului, Nokia a decis să renunţe la lansarea Nokia X7 exclusiv în reţeaua AT&T, datorită lipsei de susţinere pe care ar fi arătat-o carrier-ul american, X7 pare să-şi fi găsit o gazdă potrivită în UK, prin reţeaua Three.

Telefonul Nokia X7, care a apărut destul de des în rapoartele neoficiale în ultima vreme, are un look metalic şi rulează Symbia 3 Anna, cunoscut şi ca PR2, o nouă versiune a sistemului de operare Symbian care introduce un browser mult îmbunătăţit şi tastatură qwerty de tip portret, plus alte 50 de îmbunătăţiri semnificative.

Pe partea hardware Nokia X7 vine cu o cameră video de 8 megapixeli cu flash dual-LED, un ecran OLED ClearBlack de 4inch, înregistrare video HD, 256Mb RAM şi 1Gb ROM plus un card de memorie de 8Gb inclus în cutie.

Nokia a anunţat că telefonul e capabil de înregistrare video 720p, iar procesorul este un ARM 11 la 680MHz. Procesorul grafic este şi el acelaşi cunoscut Broadcom BCM2727 GPU.

Preţul planificat pentru acest terminal este de 380 euro înainte de orice taxe, discount-uri şi subvenţionări din partea reţelelor de telefonie. Aşteptăm cu interes lansarea acestui Nokia în trimestrul 2, probabil la scurt timp după lansarea din UK fiind aşteptat şi în România.

Tableta Iconia 6120 – un touchbook dualscreen de la Acer

Prezentată de Acer ca prima tabletă cu două ecrane HD, Acer Iconia 6120 vine cu toate avantajele ultimei tehnologii touch-screen de la Acer, tehnologie denumită AppCards și bazată pe sistemul de operare Windows 7. Pentru a folosi la maxim facilitățile de touch-screen și pentru a nu renunța la funcționalități, atunci când plasezi ambele palme pe unul din ecrane, acel ecran se transformă într-o tastatură touch completă, iar tableta primește aspectul unui laptop cât se poate de clasic.

Cele mai importante aspecte tehnice ale Acer Iconia 6120 Dual-Screen Touchbook sunt următoarele:

  • Intel Core i5 Processor with Intel Turbo Boost technology
  • 4GB DDR3 memory, Intel HD Graphics and 640GB HDD
  • Dual 14″ multi-touch LED-backlit displays covered by ultra-thin, fingerprint-resistant tempered Gorilla Glass
  • Social Jogger lets users simultaneously access to Facebook, YouTube and Flickr contacts
  • Gesture Editor offers users a simple, intuitive way to set customized gestures for launching specific apps
  • TouchBrowser for more comfortable Web surfing experience with touch input
  • MyJournal deigned to keep clippings of Web sites and other info
  • Dolby Advanced Audio v3 aimed for audio enhancement
  • Virtual full-sized QWERTY keyboard and numeric keypad
  • 1.3 megapixel HD webcam for easy video conferencing
  • Two USB 2.0, a USB 3.0, a HDMI port and Wi-Fi b/g/n connectivity

 

Tableta este aşteptată pe piaţă în Aprilie 2011, dar poate fi deja pre-comandată online.

LG Optimus 2X dual-core în magazine

Probabil cele mai importante caracteristici ale acestui nou Android sunt exact cele prezentate în reclamă, şi anume: e primul smartphone dual-core, ceea ce îi conferă o capacitate supliementară de procesare care face multitasking-ul cât se poate de real, posibilitatea de a înregistra şi a reda materiale HD la 1080p şi nu în ultimul rând, posibilitatea de funcţionare în standard DLNA prin wireless, care înseamnă că într-o configuraţie cu un televizor DLNA acest smartphone devine un player multimedia cât se poate de capabil.

V-am dat toate informaţiile dintr-o suflare dar merită să mai menţionăm că în Europa Vodafone e unul din operatorii care are acest telefon la promoţie cu abonamente de voce şi date, deci sunt şanse bune ca acest smartphone basat pe Tegra 2 să-şi facă apariţia cât de curând şi în România.

 

Recenzii Panasonic Lumix GH2, înregistrare video de calitate

Panasonic a venit recent cu o cameră foto-video mirrorless, Lumix GH2, iar din recenziile de până acum s-ar părea că ar trebui să o denumim mai degrabă cameră video-foto, fiindcă înregistrarea video, chiar şi la 1080p, în format AVCHD, adică full-HD la o compresie foarte bună care păstrează calitatea imaginii, pare să fie punctul forte al acestei camere, şi nu fotografia, unde imaginile sunt destul de slabe pentru o cameră care vine cu un senzor de 16 MegaPixeli şi un preţ de 900USD în US.

Dar fiindcă încă nu am pus mâna pe această cameră ne vom rezuma la aceste mici concluzii şi vă îndemnăm să citiţi recenziile specialiştilor. Am înşirat mai jos câteva dintre site-urile care au publicat deja câte un review pentru această cameră, cu link-uri directe către recenzii.

Read – Digital Photography Review
Read – Digital Camera Resource Page
Read – Photography Blog
Read – Let’s Go Digital
Read – Camera Labs

Aveţi în plan o astfel de cameră, sau poate o aveţi deja? Oricum, nu ezitaţi să ne împărtăşiţi impresiile voastre.

Super Zoom – recenzie Nikon Coolpix P500

Sau mai bine zis: Mega Zoom, aşa cum denumesc cei de la Nikon această gamă, al cărei proaspăt membru este Nikon Coolpix P500, care vine cu o lentilă echivalentă unui 800mm: un 36x optical zoom de f3.4-5.7 21.5-800mm. Camera anterioară din aceeaşi serie avea o lentilă de „numai” 26x, adică echivalentă (pe 35mm) unui zoom de 678mm, iar camera concurentă de la Canon, PowerShot SX30 IS avea un factor de zoom de 35x (dar 840 mm în echivalenţă pe 35mm), cu diferenţa că lentila de la Canon pleacă de la un zoom mai mare, deci poza efectivă va fi şi ea mai „zoomată” pe Canon decât pe Nikon. Totuşi asta probabil nu va conta prea mult pentru cei care se vor uita la specificaţiile de zoom şi atât.

Acest p500 are senzor CMOS iluminat din spate de 12 Megapixeli şi un procesor de imagine Expeed C2 Dual. Am remarcat capacitatea de a trage 5 frames pe secundă la rezoluţie maximă, ceea ce poate fi util, şi are diverse setări programate, de exemplu pentru portrete în scene slab iluminate. Nu e de uitat nici opţiunea de high dynamic rage (HDR) disponibilă pentru fotografii landscape.

Pentru cei care vor să filmeze cu această cameră, e de remarcat că filmează în full-HD la 30 fps, dar, mult mai important şi mai remarcabil, poate trage în high-speed până la 240 fps, ceea ce poate ajuta la o captură foarte interesantă pentru evenimente care se desfăşoară foarte rapid.