Articole

Reclame pe Twitter

Twitter a început să experimenteze cu reclame text în paginile proprii, pe coloana din dreapta, sub rubrica Trends. În aceeaşi zonă, Twitter a mai afişat în trecut linkuri la servicii şi produse proprii sau de la dezvoltatori afiliaţi reţelei twitter, dar acum reclamele duc către site-uri cum sunt ABC News sau NFL.

Pentru cei care au şi o perspectivă SEO asupra acestei ştiri IT, e de remarcat că Twitter nu foloseşte tag-ul nofollow sau vreo altă metodă de a marca aceste anunţuri ca şi reclame, cu excepţia marcării lor prin intermediul unei clase CSS denumite „promo”, marcaj care este vizibil doar atunci când analizezi codul HTML şi care nu are nicio relevanţă pentru motoarele de căutare.

Twitter a mai experimentat cu diverse tipuri de reclame anul trecut, într-o încercare de a monetiza cumva milioanele de vizite pe care le atrage, însă aceasta pare să fie cea mai comercială încercare de până acum. Vom reveni cu detalii.

Internet Explorer 10 disponibil pentru testare

Microsoft a pus la dispoziţie pentru download un „Platform Preview” pentru Internet Explorer 10, următorul browser de la Microsoft. Acest preview oferă o imagine asupra îmbunătăţirilor în domeniul CSS şi HTML5.

Cu toate că acest download este destinat în principal dezvoltatorilor, orice pasionat poate pune mâna pe acest preview şi poate testa noile facilităţi. Printre cele care merită menţionate primele ar fi: gradienţi CSS, layout-uri flexibile multi-coloană, accelerare hardware direct în browser şi aşa mai departe. De asemenea, în privinţa codecurilor (şi a războiului dus pe acest front cu dezvoltatorilor celorlalte browser-e populare) se pare că Internet Explorer 10 va continua să suporte şi să promoveze H.264 atât în formatele HTML5 cât şi Flash, dar va adăuga şi suport pentru WebM, un format asociat nativ cu HTML5.

Informaţii detaliate găsiţi pe blogul MSDN, unde puteţi deasemenea să descărcaţi o copie a acestui preview.

Un aspect ciudat este că toate comparaţiile se fac între Internet Explorer 10, care încă nici nu se află în versiune alfa, şi versiunile de Chrome şi Firefox care sunt deja lansate. Această comparaţie nu-şi prea are sensul, fiindcă este evident că până când vom avea o versiune funcţională, ca să nu spune finală, a lui Internet Explorer 10, versiunile de la acea dată pentru Chrome şi Firefox vor fi, aşa cum ne-am obişnuit, mai rapide, mai actuale şi mai aliniate standardelor web ale momentului.

Add-on-uri, plugin-uri şi extensii de Firefox şi Chrome pentru developeri

Dacă în principiu browserele sunt un inamic pentru dezvoltatorii de web, prin prisma diferenţelor şi incompatibilităţilor dintre ele, existenţa add-on-urilor este utilă de foarte multe ori în procesul de dezvoltare şi mai ales de depanare al aplicaţiilor web.

Aveţi aici o listă cu câteva add-on-uri de Firefox şi câteva extensions de Chrome care vă pot fi foarte utile dacă aveţi de-a face cu dezvoltarea de site-uri, iar uneori chiar şi ca simplu utilizator.

Add-ons pentru Firefox.

Firebug – este un add-on de Firefox util pentru depanarea, testarea şi cronometrarea componentelor Javascript, CSS, HTML din orice pagină web. Firebug la rândul lui poate fi îmbogăţit cu extensii de Firebug specifice anumitor taskuri, cum ar fi de exemplu PageSpeed de la Google.

Web Developer – o altă extensie care poate fi indispensabilă creatorilor de web, cu funcţiunile grupate pe categorii şi o serie de unelte în plus faţă de Firebug.

FirePHP – un tool util pentru a identifica mesajele de eroare din codul PHP şi pentru debuging al aplicaţiilor care folosesc JSON şi XML.

Javascript Debugger – un tool de debugging care face exact ce îi spune numele.

Tamper Data – Permite alterarea header-elor HTTP şi HTTPS din traficul web.

 

 

 

Extensii pentru Google Chrome.

Pendule – o versiune lite a lui Web Developer pentru Firefox

jsshell – un mic command prompt ataşabil lui Chrome care permite trimiterea de interogări jQuery sau jLinq indiferent pe ce pagină eşti.

MultiSwitch – permite definirea şi schimbarea rapidă între mai multe medii: test, producţie, dezvoltare.

Inline Code Finder – un tool care permite parcurgerea rapidă a codului unei pagini pentru a identifica anumite elemente particulare evenimentelor JavaScript, de inline styling şi javascript:link.

Chrome Sniffer – permite depistarea anumitor librării JavaScript sau a anumitor aplicaţii de web utilizate în cadrul paginilor analizate, cu suport pentru mai mult de 50 de CMS-uri şi librări JS.

Dacă folosiţi şi alte extensii şi plugin-uri în activitatea voastră de dezvoltare, vă invităm să ni le semnalaţi pentru a le include într-un articol viitor.