Articole

Internet Explorer 10 disponibil pentru testare

Microsoft a pus la dispoziţie pentru download un „Platform Preview” pentru Internet Explorer 10, următorul browser de la Microsoft. Acest preview oferă o imagine asupra îmbunătăţirilor în domeniul CSS şi HTML5.

Cu toate că acest download este destinat în principal dezvoltatorilor, orice pasionat poate pune mâna pe acest preview şi poate testa noile facilităţi. Printre cele care merită menţionate primele ar fi: gradienţi CSS, layout-uri flexibile multi-coloană, accelerare hardware direct în browser şi aşa mai departe. De asemenea, în privinţa codecurilor (şi a războiului dus pe acest front cu dezvoltatorilor celorlalte browser-e populare) se pare că Internet Explorer 10 va continua să suporte şi să promoveze H.264 atât în formatele HTML5 cât şi Flash, dar va adăuga şi suport pentru WebM, un format asociat nativ cu HTML5.

Informaţii detaliate găsiţi pe blogul MSDN, unde puteţi deasemenea să descărcaţi o copie a acestui preview.

Un aspect ciudat este că toate comparaţiile se fac între Internet Explorer 10, care încă nici nu se află în versiune alfa, şi versiunile de Chrome şi Firefox care sunt deja lansate. Această comparaţie nu-şi prea are sensul, fiindcă este evident că până când vom avea o versiune funcţională, ca să nu spune finală, a lui Internet Explorer 10, versiunile de la acea dată pentru Chrome şi Firefox vor fi, aşa cum ne-am obişnuit, mai rapide, mai actuale şi mai aliniate standardelor web ale momentului.