Articole

Noile Reguli ale Neutralităţii Internetului sunt oficiale

Comisia Federală de Comunicaţii din US a aprobat în Decembrie regulile revizuite ale neutralităţii Internetului, iar acestea au devenit oficiale Vineri, când au fost incluse în registrul federal. Ele vor deveni aplicabile începând cu 20 Noiembrie 2011.

Chiar dacă în România, furnizorii de internet nu s-au dedat în moduri evidente la practici neloiale cum ar fi blocarea conţinutului concurent sau taxe suplimentare pentru a obţine o conexiune mai bună la anumite site-uri, aceste tactici par să fie destul de întâlnite în alte zone.

Cu toate că noile reguli (PDF) interzic furnizorilor de internet broadband să blocheze accesul la site-uri şi aplicaţii, aceste reguli sunt un pic diferite pentru furnizorii wireless şi nu sunt aşa de clare cum ar fi dorit avocaţii fiecărei părţi (furnizori şi consumatori).

Cele 3 reguli de protecţie considerate de bază sunt următoarele:

1. Furnizorii de internet broadband fix şi mobil sunt obligaţi să dezvăluie praciticile folosite pentru network management, caracteristicile de performanţă şi termenii comerciali ai serviciilor broadband oferite.

2. Fără blocări: furnizori broadband nu au voie să blocheze conţinutul legal, aplicaţii, servicii sau echipamente inofensive; nu pot bloca site-uri legale sau să blocheze aplicaţii care să concureze cu serviciile proprii de telefonie sau video-telefonie.

3. Fără discriminare nerezonabilă: operatorii de reţele broadband fixe nu pot discrimina nerezonabil atunci când e vorba de trafic de reţea legal.

Atunci când regulile au fost publicate, în Decembrie 2010, mai multe de 80 de organizaţii au semnat o scrisoare deschisă prin care protestau în special faţă de subiectele care lăsau neprotejaţi utilizatorii reţelelor mobile.

Furnizorii de internet wireless s-au plâns şi ei, fiindcă multe din aspecte se aplică la comunicaţiile broadband, indiferent că e vorba de cele fixe sau mobile, iar acum majoritatea operatorilor de telefonie mobilă oferă (sau cel puţin pretind că oferă) internet mobil broadband.

Având în vedere că nu e vorba de un document care să fie direct aplicabil în România, s-ar putea să mai avem de aşteptat până când operatorii locali de telefonie mobilă să nu mai blocheze utilizarea serviciilor independente şi gratuite de telefonie şi video-conferinţă (gen Skype, Google Talk, etc) pentru a oferi servicii separate, mult mai scumpe, care să permită serviciile respective dar să le facă prohibitive.

sursa: Mashable

ONU declară accesul la internet un drept al omului

Un raport al Națiunilor Unite emis vineri afirmă că deconectarea oamenilor de la internet este un violare a drepturilor omului și o încălcare a legilor internaționale.

Raportul se adresează în special Franței și Marii Britanii, țări care au adoptat recent legi care permit autorităților să deconecteze de la internet pe cei care încalcă drepturile de autor. Raportul protestează de asemenea împotriva blocării accesului la internet pentru a preveni protestele (link la fișierul PDF).

Raportorul special al Națiunilor Unite consideră că deconectarea și interzicerea accesului la internet, indiferent de motivele deconectării (inclusiv pe motiv de încălcare a legilor drepturilor de autor), ca fiind disproporționate și de acea o încălcare a articolului 19, paragraful 3, a Convenției Internaționale pentru Drepturi Civile și Politice.

Raportul a fost emis în aceași zi în care o companie de monitorizare a internetului a depistat faptul că în două treimi din teritoriul Siriei accesul la internet a fost complet întrerupt, într-o acțiune care pare să fie răspunsul autorităților guvernamentale la mișcările civile de protest din această țară.

Microsoft publică într-o formă inedită rezultatele unui studiu asupra internetului

Microsoft a publicat într-o formă inedită rezultatele unui studiu efectuat recent cu privire la internet şi reţelele sociale în relaţie cu accesul mobil la informaţie.

Redăm mai jos infograficul de la Microsoft, deşi în sumar putem remarca că ideile principale se leagă de câteva aspecte principale: piaţa de acces mobil la nivel internaţional este din ce în ce mai mare, cu o concentrare în zona de căutări locale, jocuri şi access la youtube; iar socializarea are cea mai largă distribuţie în rândul utilizatorilor de Internet pe device-uri mobile.

mobile marketing and tagging

Learn More about Mobile Tagging at Microsoft Tag.

Despre torente româneşti şi legalitatea descărcărilor

În mai multe materiale jurnalistice publicate recent inclusiv pe internet, unele chiar pe site-uri serioase de ştiri ca realitatea.net, se vehiculează idea că descărcarea de filme de pe internet, folosind torenţi sau alte programe P2P cum e DC PlusPlus, nu ar constitui o infracţiune. Se mai spune în aceste articole că atâta vreme cât descarci filmele pentru uzul propriu şi nu pentru distribuţie sau vânzare, nu eşti luat în vizor de Poliţie sau alte autorităţi de reglementare în domeniul dreptului de autor.

Totuşi, în aceleaşi articole se menţionează că „numai cei care descarcă şi pun la dispoziţia altora sunt pasibili de amendă sau închisoarea”.

Să lămurim deci un lucru: dacă descarci un film de pe torenţi, româneşti sau nu, în general cel puţin pe perioada pe care descarci un film contribui şi tu cu părţi din film la respectivul torent. Adică „pui la dispoziţia altora” acelaşi material, prin intermediul acestor torente. Aceaşi situaţie cu programele de tip DC, care deobicei te obligă să pui şi tu la dispoziţia altora materiale ca să poţi descărca. Deci… veştile nu-s chiar aşa „bune”. Dar nici prea rele.

Şi ca să trag totuşi o concluzie realistăcred că într-adevăr organismele de control nu se ocupă cu urmărirea utilizatorului de rând care descarcă de pe torente româneşti un episod din „Bine dotat” ca să-l urmărească liniştit acasă fiindcă l-a ratat pe HBO (la care are abonament plătit dealtfel) şi fiindcă nu are răbdare să aştepte reluarea…

ilustraţie: Cassini