Articole

SDK Kinect de la Microsoft pentru PC

Atunci când din ce în ce mai mulţi pasionaţi de tehnologie vin şi folosesc gadget-ul pe care l-ai creat, culmea, pentru altă platformă şi scopuri oarecum diferite, probabil e cazul să iei frâiele în mână şi să faci ceva în privinţa asta. E vorba de Kinect, gadget pe care l-am mai pomenit deja în câteva rânduri şi care a fost gândit de Microsoft ca un periferic necesar pentru schimbarea experienţie de joc pe consolele Xbox 360.

Microsoft a ales varianta corectă în acest caz şi nu s-a împotrivit cursului normal al lucrurilor. Ei au lansat recent un Software Development Kit (SDK) care poate fi utilizat pe PC pentru a crea aplicaţii sau chiar jocuri care să beneficieze de facilităţile oferite de Kinect.

Nu vom intra acum în detalii, dar merită menţionat că prin comparaţie cu ceea ce au realizat pasionaţii până acum, acest SDK oferă acces la câteva facilităţi noi cum ar fi: urmărirea mişscărilor scheletului pentru  două persoane simultan, acces la toate cele patru elemente ale microfonului Kinect inclusiv posibilitatea de noise-cancelation, aces la informaţiile legate de adâncime, pentru identificarea distanţei dintre subiect şi Kinect, plus o tonă de documentaţie.

În ce priveşte utilitatea pentru cei care au gânduri comerciale, cel puţin deocamdată lucrurile sunt clare în privinţa asta: acest SDK poate fi utilizate doar pentru aplicaţii non-comerciale.

Nintendo Wii s-ar putea ieftini în Mai 2011

Se împlinesc în curând un an şi jumătate de când Nintendo a scăzut preţul pentru Wii la 200 USD. Şi în magazinele online de la noi, preţul pentru un Wii a ajuns deja sub 800 RON. Dar se zvoneşte acum că în Mai Nintendo ar putea scădea din nou preţul de distribuţie, undeva în jur de 150$ şi undeva în jur de 15 Mai 2011.

Nintendo a raportat vânzări de 35 de milioane de unităţi doar pe piaţa americană până în martie 2011, şi având în vedere că e vorba de o consolă lansată în 2006 (n-aţi fi zis că a trecut aşa de mult timp, nu?) o scădere de preţ pare mai mult decât justificată.

Aşadar, dacă nu v-aţi programat deja să puneţi mâna pe noile pachete XBOX 360 cu Kinect şi vă doriţi încă un Nintendo Wii, probabil n-ar fi o idee rea să mai aşteptaţi o lună ca să aflaţi dacă zvonurile se vor adeveri.

Kinect pentru PC?

Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a declarat că este în curs de implementare şi va fi disponibilă în curând o implementare de Kinect pentru PC-uri. Controller-ul este în acest moment suportat oficial doar pe Xbox 360, deşi a fost deja hăcuit şi refăcut pentru a funcţiona pe aproape orice platformă care deţine un port USB.

„Încercăm să mergem dincolo de zona de gaming şi să includem aspecte de socializare, filme, TV, muzică şi să facem întreaga experienţă disponibilă întregii familii, nu doar gamerului tradiţional.”

Întrebat dacă vor suporta Kinect-ul pe PC în viitorul apropat, Ballmer a răspuns că suportul pentru PC va deveni formal şi oficial şi că va exista un anunţ atunci când vor avea ceva de anunţat.

Pentru cei care sunt amatori de astfel de gadget-uri, trebuie să menţionăm că există o alternativă similară de la PrimeSense şi Asus. PrimeSense este compania Israeliană care a licenţiat tehnologia din spatele Kinect către Microsoft, deci ne aşteptăm ca implementarea să fie una de mare succes. Planul celor de la Asus este să dezvolte un device similar care să fie utilizat pentru PC în toate domeniile importante în care PC-ul este utilizat acasă.